Tää juttu kiinnostanee tän ketjun seuraajia
Molempien kyselyiden ilmoitettu virhemarginaali on ±2,4 prosenttiyksikköä. Tarkoittaako tämä, että esimerkiksi vihreiden todellinen kannatus voi Ylen kyselyn mukaan olla yhtä hyvin mikä hyvänsä luku välillä 10,9–15,7 % ja Alma Median mukaan välillä 8,8–13,6 %? Ei tarkoita.
Puoluekannatus ja virhemarginaalit – Informaatiomuotoilu.fi
Tässä on oikaistava vakava väärinkäsitys, sillä alkoipa suorastaan ärsyttää tuon tekstin lukeminen. Jälleen kerran joku selittää hienosti ja ymmärrettävästi, mitä luottamusväli ja virhemarginaali tarkoittavat, ja väärin.
"Tilastotieteellisin termein ilmaistuna mielipidemittauksen virhemarginaali on sama asia kuin 95 prosentinluottamusvälin(engl. confidence interval) puolikas. Tämä tarkoittaa siis sitä, että mikäli tutkimuksen otos on harhaton (tästä lisää artikkelin loppupuolella) puolueen todellinen kannatus on 95 prosentin todennäköisyydellä jollain kohtaa vaihteluväliä, joka ulottuu virhemarginaalin verran ilmoitetusta prosenttiluvusta kumpaankin suuntaan."
Ei, ei ja vielä kerran ei tarkoita tuota. Jos sotkee noin fundamentaaliset asiat, ei kannattaisi kirjoittaa moisia "valistavia" tekstejä. Confidence interval - Wikipedia
A 95% confidence interval does not mean that for a given realised interval calculated from sample data there is a 95% probability the population parameter lies within the interval, nor that there is a 95% probability that the interval covers the population parameter.[11]Once an experiment is done and an interval calculated, this interval either covers the parameter value or it does not; it is no longer a matter of probability. The 95% probability relates to the reliability of the estimation procedure, not to a specific calculated interval.[12]Neyman himself (the original proponent of confidence intervals) made this point in his original paper
Eli siis kyseinen blogaaja sortuu jo valmiiksi yleiseen väärinymmärrykseen ja vielä levittää sitä eteenpäin.