Kuten täällä onkin todettu, ydinvoima on äärimmäisen hyvä ja puhdas energiamuoto.
Niin, kun tutustuisi asioihin, niin ymmärtäisi mistä puhuu.
Ydinvoiman turvallisuus tai saasteettomuus tai mikään tämän muotoinen asia ei ole se syy, miksi ydinvoimaa ei pitäisi rakentaa.
MIT, sellainen tuiki tuntematon yliopisto Yhdysvalloissa, teki Bush W:n toimeksiannosta, sellainen ituhippikommaripressa, jos ei joku muista, selvityksen Ydinvoiman lisäämiseksi maailmassa ja USA:ssa. Tulos oli, että maksimi määrä ydinvoimaa maapallolle ottaen huomioon taloudellistekniset reunaehdot ja polttoainetuotannon ym. ym. olisi 1000kpl 1GW voimalaa. Tämä nostaisi ydinvoiman osuuden sähköntuotannossa 2% yksikköä (n. 14%:n) ja kokonaisenergiantuotannossa 1% yksikköä 6%:iin.
Eli täysin marginaalisesti ilmaston muutoksen kannalta.
Mutta mitä sitten, sekin ois parempi kun ei mitään? No, Ydinvoimala maksaa eniten mistään tuotantomuodoista, se on siis investointi intensiivinen. Eli näihin on varaa vain rikkailla mailla. Ja kun rikkaisissa markkinatalouksissa investoinnit laitetaan ydinmyllyyn, niitä ei käytetä uusiutuvien kehittämiseen.
Maapallon 7 miljardista ihmisestä vain meillä miljardilla rikkaalla maapallollaisella on varaa kehittää uusiutuvia tai mitään mukaan uutta teknologiaa. Ja vain niin, että erilaisia uusutuvia kehitetään ”trial & error” menetelmällä voidaan kehittää ne toimivat ja massatuotteiksi(halvoiksi) päätyvät uusiutuvien ratkaisut.
Ja siksi meidän rikkaiden on ne uudet tuotantotavat kehitettävä. Ne jotka on tarpeeksi halpoja massatuottaa kaikille.
Ja vain niin on maailman 4 miljardilla länsimaiseen elintasoon pyrkivällä varaa lopettaa hiilenpoltto, ja vain niin alle dollarin toimeentulolla olevat 2 miljardia voi saada sähkölampun kattoon, jotta voi iltasella lukea = opiskella ja parantaa elintasoaan.
Ja vain näin on mahdollista hillitä ilmaston muutosta.
Vain niin, että Me rikkaat kehitetään tarpeeksi halpa hiilen korvaava energiantuotantotapa. Eli, vaikka se maksaisikin pessimistien ennustamat summat (joka on siis lähinnä hiiliteollisuuden masinoimaa mustamaalausta, mutta leikitään että ei ole), se kannattaa ja pitää tehdä silti.
Muuta näköpiirissä olevaa keinoa ei ilmastonmuutoksen aikajänteellä ole. Ja ydinvoimalan rakentaminen länsimaissa vie ne investointivarat pois tästä.
Mutta kun energiateollisuuden propaganda syödään vaivautumatta itse tutustumaan asiaan lainkaan…
Nykyinen energiankulutus jakatuu karkeasti: 33% öljy, 30 hiili, 22% maakaasu, uusiutuvat 10% (suurinosa toki vesivoimaa), ydinvoima 5%.