No se nyt tietysti on selvää, ettei vasemmalle kallistuva poliittinen ajattelu koskaan kokonaan katoa, meinasinkin nyt suomalaista klassista vasemmistoa, joka on elää röhnöttänyt mukavasti symbioosissa ay-liikkeen kanssa ja jonka kulta-aikaa oli Neuvostoliiton olemassaolo. .
Heh, selvä tosiasia mutta suomalaisen tai laajemmin eurooppalaisen työväenliikkeen historiallisella synnyllä saati kannatuksella ei ole mitään tekemistä minkään Neuvostoliiton olemassaolon kanssa. Toki Skdl:stä (tai SKP:stä) puhuttaessa yhteys on ilmeinen (mutta varsinkaan SKDL:n enemmistösiipeä ei tule tarkastella pelkästään tästä tirkistysaukosta), mutta voidaan kuitenkin sanoa, että nimenomaan historiallisesti vahvan työväenliikkeen ansiosta meillä Pohjoismaissa on niin vahva hyvinvointivaltio kuin on. Ja siksi porvarillisesti ajattelevatkin jakavat monia samoja arvoja - ei voitaisi kuvitella, että täällä vastustettaisiin kaikille tasa-arvoisesti tarjottavaa julkista terveydenhuoltoa, niin kuin oikeisto tekee USA:ssa.
Mielenkiintoista maalailua tuo aika ajoin ilmaantuva ay-liikkeellä pelottelu muuten. Suomessa on perinteisesti vahva ammattiyhdistysliike ja hyvä niin. Suurin osa suomalaisista kuuluu tuohon suureen ja pelottavaan ammattiyhdistysliikkeeseen, joka takaa esimerkiksi lomat ja tyydyttävän palkkakehityksen. Ei sillä etteikö nykyisillä pirstoutuvilla työmarkkinoilla tarvittaisi myös ay-liikkeeltä uudenlaisia keinoja.
Perinteisten vasemmistopuolueiden kannatuksen lasku kytkeytyy pitkällä aikavälillä sosioekonomiseen muutokseen, mutta mitenkään mahdotonta sen nousu ei ole: keskustankin kannatus on huipussaan, vaikka maanviljelijät muodostavat vain murto-osan sen äänestäjistä. Loppuen lopuksi vasemmiston kannatuksen tae on se, että suomalaiset kannattavat hyvinvointivaltiota. Se miksi osa melko vasemmistolaisesti ajattelevien ihmisten äänistä (niin kuin joissain vaaleissa omanikin) menee toisille puolueille, johtuu siitä, että pohjoismaista hyvinvointivaltiota puolustetaan monessa muussakin puolueessa. Jossain määrin kyllä kokoomuksessakin, vaikka näen sen eniten nykyistä järjestelmää purkavana voimana.
Saapa nyt nähdä sitten, kelle nelikosta kesk-sd-vas-vihr oma ääneni lopulta menee. Jotain Arhinmäen ehdottoman kansanrintamahallituksen (kesk+sd+vas) tyyppistä toivotaan, mutta realistisesti pidän kesk+sd+ps -pohjaa parhaana mahdollisista vaihtoehdoista.