Puolueiden eduskuntavaaligallupit 18.4.2011–

  • 132 721
  • 1 296

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sanoisin että avainkysymys on se, onko perinteistä porvarienemmistöä (KOK+Kesk+RKP+KD), ja jos on, edes niukalti, niin se yksinkertaistaa hallituksen muodostusta huomattavasti (ps. hei hei pakkoruotsin päättyminen) - tähän pitää sitten liittää vaihtoehtoisesti joko vihreät tai PS, notta tulee enemmistöön riittävä marginaali. Mutta jos ei tule tälläistä perusenemmistöä niin sitten onkin taas edessä aikamoinen tenkkapoo. Tämä kysely on juuri sillä hilkulla - noin taktisesti ihan kiinnostava tilanne.
Juurikin näin näen itsekin tilanteen. En usko porvareiden saavan 50 % äänistä, jolloin hallitusneuvotteluja tullaan ainakin alkuun käymään todennäköisesti kokoonpanolla Kok+Kesk+PS+KD. En usko RKP:n mahtuvan samaan hallitukseen persujen kanssa, mutta kyllä sekin mahdollista on jos he niin katsovat pystyvänsä jotenkin suojelemaan ruotsin kielen asemaa. Kokoomus varmaan käyttäisi ruotsalaisia ja vihreitä vipuvartena persuja vastaan hallitusneuvotteluissa, mutta jos Keskusta onkin suurin uskon hallitusneuvottelujen menevän persujen kanssa melko mutkattomasti. Mielenkiintoisia aikoja.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Voi vielä hyvin olla, että tulevan hallituksen muodostamista ajatellen kuvio vain hankaloituu tuosta. Siihenkään en usko, että Kepun ja Kokoomuksen yhteenlaskettu kannatus nousisi nykyiseltä tasolta kovin paljoa. Jollakin liki 45 pinnan yhteenlasketulla kannatuksella kaksi yhteistyöhön kykenevää puoluetta pystyvät 1-2 kaverin kanssa kasaamaan suht helposti toimintakykyisen enemmistöhallituksen. Nyt tällaista kaksikkoa ei ole, ei taida tulla ensi vaaleihinkaan.

Demareilla tuskin on halua seuraavaan hallitukseen, ellei kannatus jostakin syystä pomppaa aivan eri lukemille ylöspäin, ja tällaista syytä ei ole toistaiseksi näköpiirissä. Paremminkin Hakaniemessä taitaa olla kasvavaa valmiutta lähteä hakemaan uutta vauhtia oppositiosta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Todennäköisin hallituspohja on Kokoomus, keskusta, vihreät ja ruotsalaiset.

Tämä ei kuitenkaan itsessään riitä, vaikka olisikin niukahko enemmistö: vihreiden vaa'ankieliasema tulisi melkoisen kalliiksi, eikä n. 110 paikkaa olisi tarvittavan suuri enemmistö. KD tarvittaisiin tuohon mukaan tai sitten PS+KD ja vihreät pois. SDP tuskin lähtee mukaan, jos jää neljänneksi, eikä Vasemmistoliitolta edes kysytä. Avainkysymys on tällöin perinteisten porvaripuolueiden paikkamäärä: jos Kesk+KOK+RKP muodostaisi jo kolmistaan enemmistön niin tilanne olisi hyvin yksinkertainen, eikä KD:n lisääminen tähän olisi mikään ylivoimainen ongelma, mutta jos nämä neljä eivät saavuta enemmistöä niin sitten tulee itkua ja hammastenkivistystä hallitusneuvotteluissa.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
SDP tuskin lähtee mukaan, jos jää neljänneksi, eikä Vasemmistoliitolta edes kysytä. Avainkysymys on tällöin perinteisten porvaripuolueiden paikkamäärä: jos Kesk+KOK+RKP muodostaisi jo kolmistaan enemmistön niin tilanne olisi hyvin yksinkertainen, eikä KD:n lisääminen tähän olisi mikään ylivoimainen ongelma, mutta jos nämä neljä eivät saavuta enemmistöä niin sitten tulee itkua ja hammastenkivistystä hallitusneuvotteluissa.
Jos SDP ei ole paikkamäärältään ihan lähituntumassa pääministeripuolueen kanssa, niin en usko Rinteellä olevan mitään halua lähteä hallitukseen. Luultavasti demarit kieltäytyvät yhtä lakonisesti, kuin Kiviniemi poisilmoittautui viime kierroksella hallitusneuvotteluista jo vaaliyönä. Riittävän vahvalta kolmostilalta ja Kepun kumppaniksi demareilla voisi olla jo jotain haluja.

Porvarihallitus näyttää aivan ilmeiseltä vaihtoehdolta. Luultavasti tämä on jo oivallettu joka puolella, joten porvarihallituksen vastainen peli alkaa jo hyvissä ajoin syksyllä. Olisi tietysti mielenkiintoista, jos Suomeen saataisiin Ruotsin tapaiset blokkivaalit, mutta kaikkien kaveri Keskusta tuskin lähtee kovin näkyvästi blokkiutumaan.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Tämä ei kuitenkaan itsessään riitä, vaikka olisikin niukahko enemmistö: vihreiden vaa'ankieliasema tulisi melkoisen kalliiksi, eikä n. 110 paikkaa olisi tarvittavan suuri enemmistö.

En oikein keksi miten se vaa'ankieli asema tulisi kovin kalliiksi, Fennovoima menee vituiksi muutenkin, Loviisan laajennusta ei vihreät pysty torppaamaan, Talvivaara on jo persona non grata kaikille puolueille, Natura on valmis, kuntauudistuksiin vihreillä ei oikeasti ole mitään mielipiteitä, maatalousasiat on Brysselissä nykyään ja muista vihreiden lempilapsista muut ovat samaan mieltä (pl. KD) tai niillä ei ole merkitystä.

Tuo runko kokoomus+keskusta+vihreät+rkp on aatteellisesti hyvin nykyisen yleisen mielipiteen keskiössä eikä ole mahdoton kuin muutamalle prosentille laitavasemmistoa ynnä muita hörhöjä plus muutamille peräkamarin persuille. Olen myös kohtuu varma siitä että vihreiden reunaehdot ovat kok+kesk akselille huomattavasti helpommat kuin persujen vastaavat, plus päälle tulee persujen arvaamattomuus aiemman hallitustyön olemattomuuden takia ja se karu fakta että persujen tullessa hallitukseen vie se paljon enemmän ministeripaikkoja päähallituspuolueilta kuin vihreät.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Olisi tietysti mielenkiintoista, jos Suomeen saataisiin Ruotsin tapaiset blokkivaalit, mutta kaikkien kaveri Keskusta tuskin lähtee kovin näkyvästi blokkiutumaan.

Tämä blokkiutuminen olisi ollut edes etäisesti mahdollista ennen PS:n nousua, taaten käytännössä pysyvän porvarienemmistön (mitä ennen PS:n nousua oikeastaan mikään ei itsessään olisi muutenkaan estänyt, paitsi se empiirinen havainto, ettei Kokoomuksen ja Keskustan yhteistyö ole koskaan ollut kovin ihanteellista ja mutkatonta kummallekaan). Nyt ei sitten ole edes näitä vähäisiäkään mahdollisuuksia selkeään blokkiutumiseen, koska PS hyvin päättäväisesti ei halua olla lintu eikä kala vaan jotain epämääräistä mutta jätkämäisen holjaa siltä väliltä tarpeen mukaan ja kannatuksen maksimoimiseksi.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
... koska PS hyvin päättäväisesti ei halua olla lintu eikä kala vaan jotain epämääräistä mutta jätkämäisen holjaa siltä väliltä tarpeen mukaan ja kannatuksen maksimoimiseksi.

Niin ja samaan aikaan SDP miettii omia kantojaan ja tullee kääntämään takkiaan radikaalistikin muutamissa asioissa.

Kyllä minä palan halusta nähdä puolueen, joka ei maksimoisi omaa kannatustaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Niin ja samaan aikaan SDP miettii omia kantojaan ja tullee kääntämään takkiaan radikaalistikin muutamissa asioissa.

Kyllä minä palan halusta nähdä puolueen, joka ei maksimoisi omaa kannatustaan.

No, minusta SDP:n hallitushimo on selkeästi ylittänyt sen kannatuksen maksimointi -himonsa... PS ihan oikeasti on kiinnostavassa tilanteessa, koska sitoutuminen johonkin spesifiin hallitukseen ja johonkin spesifiin hallitusohjelmaan aika tehokkaasti veisi maton alta kaikelta epäspesifiltä populismilta. Siksi vaikuttaisi melko suurelta ihmeeltä, että Soini todella veisi puolueensa hallitukseen, mutta niinhän tuo vakuuttaa tarkoituksensa olevan.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Todennäköisin hallituspohja on Kokoomus, keskusta, vihreät ja ruotsalaiset. Omaan silmään kokoomuksen ja keskustan keskinäinen käytös viittaa siihen että kassakaappisopimus vol. 2 on tehty jo nyt. Vihreille kokoomus alkaa olla muutenkin lähes aattellinen veljespuolue ja keskustan kanssa ei tarvi enää tapella kuin turpeesta, varsinkin kun Lehtomäen tyyppiset käävät ovat nyt keskustassa sivuraiteilla. Ruotsalaiset eivät ärsytä ketään muita kuin persuja. Tuohon sitten otetaan kristilliset mukaan mikäli menee liian hilkulle.

Kaikki tällä palstalla ovat varmasti sitä mieltä, että sellaista vaalitulosta ei tule, että vasemmistoliitto pääsisi mitenkään seuraavaan hallitukseen. Samoin Muutos2011, jos onnistuu sen Hirvisaaren tai jonkun muun hörhön läpi saamaan, niin ei siitä ministeriä tule. Demareilla on edessään myös oppositiokausi, ellei tapahdu jotain todella käsittämätöntä tulevissa vaaleissa tai demarit jostain syystä ehdoin tahdoin ja väkisin halua sinne hallitukseen, mitä on suorastaan mahdotonta kuvitella että miksi haluaisivat jos vaaleissa tulee kunnolla turpaan.

KD:llä tuskin tulee olemaan ongelmia hallitustyöskentelyssä kenenkään ison puolueen kanssa, ja isot puolueet voivat sen verran myöntyä niissä parissa KD:lle tärkeässä kysymyksessä, että KD saadaan mukaan hallitukseen jos on tarvis. Vihreät ja RKP eivät varmasti lähde mihinkään hallitukseen, jossa on mukana Pesrussuomalaiset, enkä toisaalta usko että vihreät olisi ihan se ensimmäinen pienpuolue joka mukaan haluttaisiin myöskään Keskustan tai Kokoomuksen osalta, sen verran hankala maine niillä taitaa nykyään olla. Muuten tuskin mitään mahdottomia näkemyseroja on kenenkään kanssa jäljellä olevissa puolueissa. Joten joukosta Kokoomus, Keskusta, Perussuomalaiset, RKP, KD ja suurin varauksin vihreät se hallitus muodostuu. Täysin mahdottomana en pidä sitäkään skenaariota, että seuraavan hallituksen muodostavat kolme suurinta eli Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset (mikäli tuo gallup nyt edes suurin piirein kestää sinne vaaleihin asti), eikä näin ollen pienpuolueita tarvitsisi ottaa mukaan ollenkaan, mikä helpottaisi huomattavasti päätöksentekoa. On nimittäin todella vaikea nähdä, että tämän nykyisen sekoilun jälkeen kukaan haluaisi muodostaa hallitusta, jossa olisi taas monta pienpuoluetta mukana, ja niin tulee väkisin tapahtumaan jos Perussuomalaiset pelataan taas ulos hallituksesta. Toinen skenaario on sitten se, että Kokoomus ja Keskusta keräävät äänisaaliista yhteensä yli 45 %, jolloin riittää että ottavat mukaan KD:n ja Rkp:n.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
olisi todella turhauttavaa jos toista kertaa peräkkäin saataisiin niin laajarintamainen hallitus, että se ei kykenisi selkeitä päätöksiä tekemään. Koska demarit ja vasurit eivät hallitukseen ole tulossa eli kyseessä on lähinnä, että joudutaanko persut ottamaan apupuolueeksi vai ei, niin kyllähän tässä aika perinteisille inhokeillekin joutuu menetystä toivomaan (kunhan se tulee luonnollisesti tulee opposition kustannuksella).
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
No, minusta SDP:n hallitushimo on selkeästi ylittänyt sen kannatuksen maksimointi -himonsa...

Missä aikamuodossa nyt mennään? En usko, että ensi vuoden eduskuntavaaleissa SDP:llä olisi hirveän kovaa himoa hallitukseen, ellei puolueen kannatus käänny eurovaaleista käsittämättömään nousuun. En henkilökohtaisesti näe minkäänlaisena saavutuksena sitä, että SDP pysyy hallituksessa loppuun asti, kun siihen on jo aikaisemmin sitouduttu.

PS ihan oikeasti on kiinnostavassa tilanteessa, koska sitoutuminen johonkin spesifiin hallitukseen ja johonkin spesifiin hallitusohjelmaan aika tehokkaasti veisi maton alta kaikelta epäspesifiltä populismilta. Siksi vaikuttaisi melko suurelta ihmeeltä, että Soini todella veisi puolueensa hallitukseen, mutta niinhän tuo vakuuttaa tarkoituksensa olevan.

Nää on näitä. Jos Persut olisivat lähteneet hallitukseen vuonna 2011 olisivat useat tahot todennäköisesti mainostaneet kuinka PS myi omat aatteensa "bemarin takapenkin" vuoksi. Nyt raippaa annetaan siitä, että PS ei lähtenyt hallitukseen. Ymmärtääkseni kynnyskysymykseksi kuitenkin nousi hallituksen linja EU:n suhteen ja tässä suhteessa ymmärrän, että PS ja Kokoomus eivät samaan hallitukseen mahtuneet.

Täytyy kuitenkin muistaa, että PS on ollut suuri puolue vasta yhden vaalikauden ajan. En vielä yhden "jytkyn" takia lähtisi vetelemään suuntaviivoja PS:n ja hallitukseen osallistumattomuuden kanssa, etenkin kun Suomen suurimpana puolueena on täysin eri laitaa monessa asiassa kulkeva Kokoomus. Parhaiten PS saadaan hallitukseen siten, että äänestetään kyseinen puolue Suomen suurimmaksi ensi eduskuntavaaleissa. Näin ainakin itse haluaisin tapahtuvan ja aion erittäin todennäköisesti Perussuomalaisia äänestääkin, koska minua ainakin kiinnostaa nähdä miten PS tässä tilanteessa toimisi. En tiedä mikä sinua Perussuomalaisissa niin risoo, mutta täytyy muistaa, että PS on ollut suuri puolue nyt vasta yhden kauden, antaisin heille vielä aikaa näyttää kyntensä.
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
Parhaiten PS saadaan hallitukseen siten, että äänestetään kyseinen puolue Suomen suurimmaksi ensi eduskuntavaaleissa. Näin ainakin itse haluaisin tapahtuvan ja aion erittäin todennäköisesti Perussuomalaisia äänestääkin, koska minua ainakin kiinnostaa nähdä miten PS tässä tilanteessa toimisi. En tiedä mikä sinua Perussuomalaisissa niin risoo, mutta täytyy muistaa, että PS on ollut suuri puolue nyt vasta yhden kauden, antaisin heille vielä aikaa näyttää kyntensä.

PS tuskin on suurin puolue ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen. Viime vaaleissa se sai valtavan buustin, kun Portugalin tukeminen pamahti silmille juuri vaalien alla. Ensi keväänä eurokriisi ei ole enää ykkösaihe, päinvastoin rahoitusapua saaneet maat ovat toipumassa, Kreikkakin selviää vähitellen jaloilleen, vaikka siihen menee vielä vuosia.

Soini itse tekee puolueensa hallitukseen osallistumisen vaikeaksi. Vihreät ja Rkp eivät käy. Mutta saatamme olla taas vaalien jälkeen tilanteessa, jossa enemmistöhallitukseen tarvitaan myös pikkupuolueita. Joten ei kannattaisi kaseerata liikaa etukäteen kovilla puheilla.

Toisaalta Soini nimittelee jatkuvasti Brysseliä “pimeyden ytimeksi”. On vaikea kuvitella, että seuraava pää- tai ulkoministeri voisi hoitaa tehtävänsä kunnolla, jos hän leimaa muiden maiden kolleegansa pimeäksi porukaksi. Soini jäisi Brysselin kokouksissa yksin hokemaan mantraansa eikä pystyisi edistämään Suomen etua, kun puheet kaikuisivat kuuroille korville.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Lukemat ennen kokoomuksen puoluekokousta:
Kok 20,5%

Sdp 14,9%

Siälähän ne Kokoomus PJ ehdokkaat jo väläytteli ennenaikasia vaaleja eilisessä tentissä "jos kehyksissä ei pysytä" ja kehysten aaviaamistahan on SDP ja Vihr. ikäänkuin vaatineet (elvytystä)
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Yle uutisten uusin gallupmittaus heinäkuu 2014: kokoomus ja keskusta nousussa-SDP ja PS syöksyivät alas.

KOK 21,8% +1,5%
KESK 20,9% +1,4%
PS 16,4% -1,5%
SDP 13,8% -1,0%
VAS 9,3% 0,0%
VIHR 8.8% -0,2%
RKP 3.9% -0,3%
KD 3,4% -0,4%
MUU 1,7% +o,5%

Kokoomus on noussut keskustan ohi selkeästi suurimmaksi galluppuolueeksi. PS on romahtamassa niinkuin SDP:kin ensi kevään hallituskuvioiden ulkopuolelle.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Yle uutisten uusin gallupmittaus heinäkuu 2014:

KOK 21,8% +1,5%
KESK 20,9% +1,4%
PS 16,4% -1,5%
SDP 13,8% -1,0%
VAS 9,3% 0,0%
VIHR 8.8% -0,2%
RKP 3.9% -0,3%
KD 3,4% -0,4%
MUU 1,7% +o,5%
Mielenkiintoista vaaleissa on nähdä saavatko KOK, KESK, RKP ja KD yli 100 kansanedustajaa, jolloin ne pääsevät yhdessä muodostamaan puhtaan oikeistohallituksen vai tarvitsevatko ne Kokoomuksen puisto-osaston Vihreät mukaan hallitukseen.

Näillä näkymin Soini ei toiveistaan huolimatta pääse ensi vuonnakaan ministeriauton takapenkille ja hän saa edelleen räksyttää oppositiossa seuranaan nyt Rinne ja Arhinmäki.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Mielenkiintoista vaaleissa on nähdä saavatko KOK, KESK, RKP ja KD yli 100 kansanedustajaa, jolloin ne pääsevät yhdessä muodostamaan puhtaan oikeistohallituksen vai tarvitsevatko ne Kokoomuksen puisto-osaston Vihreät mukaan hallitukseen.

Näillä näkymin Soini ei toiveistaan huolimatta pääse ensi vuonnakaan ministeriauton takapenkille ja hän saa edelleen räksyttää oppositiossa seuranaan nyt Rinne ja Arhinmäki.

Missään tapauksessa en kiistä analyysin perusajatusta, mutta muistakaa kuitenkin, ettei yhtään edustajanpaikkaa jaeta valtakunnallisen vaan vaalipiirikohtaisen jakauman perusteella. Nämä makrotason vertailut ovat ilman sitä tarkastelua kohtalaisen turhia, vaalipiirikohtaisesti taitaa taas ännien pienuus tulla vastaan.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Missään tapauksessa en kiistä analyysin perusajatusta, mutta muistakaa kuitenkin, ettei yhtään edustajanpaikkaa jaeta valtakunnallisen vaan vaalipiirikohtaisen jakauman perusteella. Nämä makrotason vertailut ovat ilman sitä tarkastelua kohtalaisen turhia, vaalipiirikohtaisesti taitaa taas ännien pienuus tulla vastaan.

Siltikin olisi kyllä mukava nähdä edes jonkinlaisia arvioita.

Toki hyvin summittaisen arvion voi itse kukin heittää ihan vain kertomalla prosentit kahdella, ja pistämällä pari paikkaa lisää suurille ja pyöristämällä Vasemmistoliiton, Vihreät ja KD:n alaspäin.

Viimeisimmällä gallupilla voisi veikata esimerkiksi näin (kaikkiin paitsi RKP:hen +-2):

Kok 47
Kesk 45
PS 33
SDP 30
VL 16
Vihr 15
RKP 9
KD 5
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
Mielenkiintoista vaaleissa on nähdä saavatko KOK, KESK, RKP ja KD yli 100 kansanedustajaa, jolloin ne pääsevät yhdessä muodostamaan puhtaan oikeistohallituksen vai tarvitsevatko ne Kokoomuksen puisto-osaston Vihreät mukaan hallitukseen.

Jos multa kysyttäisiin, niin toivoisin kahden suurimman puolueen saavan 100 tai yli paikkaa, jolloin hallitukseen mukaan tulevat kolmas tai neljäs puolue ei pysty kiristämään millään vaa’ankieliasetelmalla. Suomessa on turhan monta puoluetta.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Jos multa kysyttäisiin, niin toivoisin kahden suurimman puolueen saavan 100 tai yli paikkaa, jolloin hallitukseen mukaan tulevat kolmas tai neljäs puolue ei pysty kiristämään millään vaa’ankieliasetelmalla. Suomessa on turhan monta puoluetta.

Minusta olisi kamalan hauskaa jos yksi puolue saisi yli 50 pinnaa äänistä niin ei tarvitsisi arpoa kuka täällä määrää,vähän niin kuin tuolla itänaapurissa.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Demareiden alamäelle ei näköjään tule loppua. Urpilaisen korvaaminen Rinteellä on vain kiihdyttänyt tahtia, vaikka juuri tällaisen vaihdoksen jälkeen kannatuksen pitäisi nousta - edes hieman. On jotenkin traagista, ettei demareilla tämäkään onnistu. Duunarimiehiä on kuulemma tullut takaisin, mutta naisia on lähtenyt sitäkin enemmän. Aika hataralla pohjalla puolueen kannatus on ollut, jos tällaiset sukupuoliasiat siihen näin paljon vaikuttavat.

Itse uskon, että tätä kehitystä selittää myös kannattajien ikä. Demareiden kannatus on ollut suurta vanhemmissa ikäluokissa, ja nämä kannattajat nyt vain katoavat luonnollisen poistuman kautta. Nuoremmat vasemmistolaisesti ajattelevat ihmiset valitsevat vassarit tai vihreät, jotka tulevatkin luultavasti lähitulevaisuudessa kasvamaan entisestään. Näistä tulee se porvaripuolen vastavoimana toimiva blokki, jos on tullakseen, vaikka vihreiden paikka puoluekartalla ei olekaan itsestään selvästi vasemmalla.

Onhan tämä suuri historiallinen muutos. Demarit on ollut perinteisesti yksi suurista, mutta nyt siitä on tulossa pysyvästi keskisuuri puolue. Melkeinpä jo nyt voi sanoa, että demarit ovat tehneet tässä viimeisimmässäkin valinnassa virheen. Rinteen valinta hirtti puolueen entistä pahemmin kiinni ay-liikkeeseen, jolla ei silläkään mene nykyään hyvin. Ay-liikkeen maine on tällä hetkellä todella huono, osin myös syyttä, mutta tällaista lumipalloilmiötä on vaikea pysäyttää. Puolue kuitenkin kaivautuu vain syvemmälle poteroonsa, vaikka sillä ei kannatusta nousuun saada.

Vaikka kannatus laskee, niin demareissa ei näy ainakaan ulospäin suurta paniikkia. Linja on ennemminkin se, että "katellaan". Näin toimimalla kehitys tulee jatkumaan kyllä samanlaisena ja pahimmassa tapauksessa demarit pääsevät yksinumeroisiin kannatuslukuihin. Jos puolue oikeasti muutosta haluaisi, niin nyt pitäisi tuulettaa ja kunnolla. Vanhat jäärät ja muut menneisyyden ihmiset pois, johtoon Antti Lindtman ja joitain muita nuoria kasvoja. Vain sillä demarit pelastuu, jos silläkään.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin, kyllä AY-liikkeen kuolema noilla duunariosaston ryhmillä näyttäisi olevan suuri osa Demareiden loppua. Isot taistelut on käyty yli 30 vuotta sitten ja ihmisen poliittisen muistin ollessa niin kovin lyhyt, niin entisiä demareita löytää poliittisen kotinsa milloin mistäkin ja vaihtoehtoja kun on nyt oikeasti ihan mistä vaan, koska meillä ei ole enää niin selkeä puoluekenttä mitä se aikoinaan on ollut.

Johtuneeko se sitten oikean ja vasemman lähentymisestä ja keskustan laajenemisesta tai sitten siitä, että persut sotki koko kentän sellaisella haarukkamaisella otteella. Mutta tosiaan, nyt jostain syystä ollaan siinä tilanteessa että aika samojen arvojen miehiä ja naisia löytyy ihan mistä vain puolueesta.

Perusdemaria ei vihervasemmiston perusmeininki kyllä ihan hirveästi kosketa, ekä vasemmistoliiton utopia ja sellainen täydellisen sosiaalidemokratian ihannointi on lähempänä sitä vahvaa demariaatetta kuin nykyinen demariaate. Toki siinä on sellainen hörhöilyn leima, että ei joku duunarijamppa kovin helpolla mitään pilvenpolttajahomoa äänestä vaikka arvot muuten natsaisi.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Demareiden alamäelle ei näköjään tule loppua. Urpilaisen korvaaminen Rinteellä on vain kiihdyttänyt tahtia, vaikka juuri tällaisen vaihdoksen jälkeen kannatuksen pitäisi nousta - edes hieman. On jotenkin traagista, ettei demareilla tämäkään onnistu. Duunarimiehiä on kuulemma tullut takaisin, mutta naisia on lähtenyt sitäkin enemmän. Aika hataralla pohjalla puolueen kannatus on ollut, jos tällaiset sukupuoliasiat siihen näin paljon vaikuttavat.

Itse uskon, että tätä kehitystä selittää myös kannattajien ikä. Demareiden kannatus on ollut suurta vanhemmissa ikäluokissa, ja nämä kannattajat nyt vain katoavat luonnollisen poistuman kautta. Nuoremmat vasemmistolaisesti ajattelevat ihmiset valitsevat vassarit tai vihreät, jotka tulevatkin luultavasti lähitulevaisuudessa kasvamaan entisestään. Näistä tulee se porvaripuolen vastavoimana toimiva blokki, jos on tullakseen, vaikka vihreiden paikka puoluekartalla ei olekaan itsestään selvästi vasemmalla.

Mitäs väliä sillä on pelastuuko demarit vai ei Kyllä äänestäjä on aina oikeassa ,sen on jo osoittanut tämä tuulipukukansa peukuttamalla persuja .Sitä saa mitä tilaa.
Onhan tämä suuri historiallinen muutos. Demarit on ollut perinteisesti yksi suurista, mutta nyt siitä on tulossa pysyvästi keskisuuri puolue. Melkeinpä jo nyt voi sanoa, että demarit ovat tehneet tässä viimeisimmässäkin valinnassa virheen. Rinteen valinta hirtti puolueen entistä pahemmin kiinni ay-liikkeeseen, jolla ei silläkään mene nykyään hyvin. Ay-liikkeen maine on tällä hetkellä todella huono, osin myös syyttä, mutta tällaista lumipalloilmiötä on vaikea pysäyttää. Puolue kuitenkin kaivautuu vain syvemmälle poteroonsa, vaikka sillä ei kannatusta nousuun saada.

Vaikka kannatus laskee, niin demareissa ei näy ainakaan ulospäin suurta paniikkia. Linja on ennemminkin se, että "katellaan". Näin toimimalla kehitys tulee jatkumaan kyllä samanlaisena ja pahimmassa tapauksessa demarit pääsevät yksinumeroisiin kannatuslukuihin. Jos puolue oikeasti muutosta haluaisi, niin nyt pitäisi tuulettaa ja kunnolla. Vanhat jäärät ja muut menneisyyden ihmiset pois, johtoon Antti Lindtman ja joitain muita nuoria kasvoja. Vain sillä demarit pelastuu, jos silläkään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös