Mainos

Puolivälierä Venäjä-USA 3-5

  • 9 987
  • 101

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Re: Re: Salaliitto!

Viestin lähetti Blackie
Kyllä se P-Amerikkalaisten suosiminen tulee niiltä ihan luonnostaan.
Yhtä luonnollista on että Ruotsalaiset ja muut eurooppalaiset tuomarit ovat aina Suomen puolella. Onko ne...?
Viestin lähetti mjr
Täällä planeetta Maassa näyttäisi aika selvältä, että pohjois-amerikkalaiset joukkueet hyötyvät kotikenttä-edusta, pienistä kaukaloista ja NHL-säännöistä.
Suomen joukkueesta NHL-kokemusta on jokaisella pelaajalla (ja tälläkin hetkellä muistaakseni kaikki paitsi Peltonen ja Hentunen siellä pelaavat), Ruotsin (Jörgen Jönssön ja veska) ja Venäjän joukkueessa tilanne aika täsmälleen sama, Slovakialla muutama enemmän ja Saksan joukkueesta pohjois-amerikassa on pelannut puolet puolet. Niinpä erilaisista säännöistä ja kaukalosta puhuminen kuulostaa minun korvaani nykyään tekosyyltä, varsinkin kun joka kevät itketään sitä Suomen NHL-vahvistukset eivät ole tottuneet isoon kaukaloon :D

Yleisö on tottakai P-Amerikkalaisten puolella, mutta MM-kisat ovat osoittaneet, ettei kotikenttä aina tarkoita kotikenttäetua.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Re: Re: The totuus

Viestin lähetti mjr
tilastot ainakin Suomessa (viimeksi kun tarkistin niin sijaitsee tosin Euroopassa) viittaa siihen, että syystä tai toisesta kotijoukkueet näyttäisivät hyötyvän tuomaripäätöksistä vierasjoukkueita enemmän, mutta tämä ei varmasti päde NHL-ympäristössä luvatussa maassa.
Itseasiassa viimeksi tästä asiasta lukiessani oli tilastollisesti laskettu, että vaikka koti-etu NHL:ssä runkosarjassa on tilastollisesti merkittävä, niin playoffseissa ero kutistuu minimiin tai jopa kääntyy vierasjoukkueen eduksi (!). Pudotuspeleissä molemmat joukkueet matkustavat yhtä paljon (ja samaan aikaan), molemmat kärsivät samasta aikaerosta, mutta koriyleisön paineet ratkaisupeleissä kasvavat.

Salaliitto-sanaa ei kukaan ole huomatakseni maininnut vakavissaan, mutta puolueellisista tuomareista yhdessä mission USA ja Kanada finaaliin on puhuttu ja tuo täyttää salaliiton-tunnusmerkit.

Valitan itseni ja muiden samaa mieltä olevien puolesta että Kanadalaisen kiekkoilun ystävät eivät ole yhtä sofistikoituneita kuin euroopplaisen kiekkoilun ystävät, eivätkä siksi osaa kaikkia kirjallisen ilmaisun hienouksia.

Edit: eiköhän valvoutuneimmat yksilöt tiedä myös NHL:stä joukkueet, joita tuomarit suosivat? Oliko se niin, että ne suosivat sielläkin Kanadalaisia joukkueita vai oliko se sittenkin toisinpäin? No totta varmasti joka tapauksessa!
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Re: Re: Re: Salaliitto!

Viestin lähetti dana77
Yhtä luonnollista on että Ruotsalaiset ja muut eurooppalaiset tuomarit ovat aina Suomen puolella. Onko ne...?Suomen joukkueesta NHL-kokemusta on jokaisella pelaajalla (ja tälläkin hetkellä muistaakseni kaikki paitsi Peltonen ja Hentunen siellä pelaavat), Ruotsin (Jörgen Jönssön ja veska) ja Venäjän joukkueessa tilanne aika täsmälleen sama, Slovakialla muutama enemmän ja Saksan joukkueesta pohjois-amerikassa on pelannut puolet puolet. Niinpä erilaisista säännöistä ja kaukalosta puhuminen kuulostaa minun korvaani nykyään tekosyyltä, varsinkin kun joka kevät itketään sitä Suomen NHL-vahvistukset eivät ole tottuneet isoon kaukaloon :D

Yleisö on tottakai P-Amerikkalaisten puolella, mutta MM-kisat ovat osoittaneet, ettei kotikenttä aina tarkoita kotikenttäetua.

Tämä kysymys näyttää aika kummallisesti muodostuvankin uskonasiaksi. Eli tunnustaudun aivan näin mutu-pohjalla kannattavani sitä ajatusta, että WC-olosuhteet suosivat pohjois-amerikkalaisia joukkueita. Mietitäänpä asiaa: jos oltaisiin katsottu pelkästään urheilullista näkökantaa niin Venäjän olisi tullut hyötyä paremmasta sijoituksesta alkulohkossa. Sehän voitti siellä USA:n ja oli toisena lohkossa. No, miten kävi, se joutuikin kohtaamaan USA:n USA:n maaperällä. Jos ottelu olisi ajallisesti voitu järjestää Moskovassa niin olisivatko voimasuhteet oikeasti pysyneet täysin identtisinä? On eri asia sanoa, että ottelu on ratkaistu etukäteen kuin sanoa että olosuhteilla on vaikutusta lopputulokseen. Jos käytäisiin kymmenen ottelun sarja USA-Venäjä ensin pienessä kaukalossa USA:ssa pohjois-amerikkalaisilla säännöillä ja tuomareilla ja sitten kymmenen ottelun sarja Lushnikissa kansainvälisillä säännöillä ja eurooppalaisilla tuomareilla niin enpä tiedä, minun talonpoikaisjärkeni saa ajattelemaan, että ensiksi mainitussa tilanteessa USA:lle on olosuhteista tiettyä hyötyä ja jälkimmäisessä Venäjällä. Vai oletko tosiaan aivan oikeasti eri mieltä? Minusta en ole sanonut mitään muuta kuin latteita itsestäänselvyyksiä, enkä mitenkään syyllistänyt USA:ta ja Kanadaa tai viitannut "salaliittoihin" tai muka korruptoituneisiin tuomareihin. Onko se nyt niin kauhea asia myöntää, että näistä olosuhteista on tiettyä hyötyä pohjois-amerikkalaisille? (Ja aivan varmasti nykyään paljon vähemmässä määrin kuin aikoinaan Canada Cupissa.)

EDIT: Se vielä tarkennukseksi, että totta kai tämä pätee toiseenkin suuntaan. Kanadalle ja USA:lle on edelleen tiettyä haittaa isosta kaukalosta ja eurooppalaisesta tuomarilinjasta. Ne voivat siitä huolimatta selviytyä turnauksissa voittajiksi, mikä siis vain korostaa saavutuksen arvoa - eli silloin ainakin voi pitää voittajaa kiistatta parhaana maana, aivan kuin eurooppalaisen maan voitto World Cupissa ei jättäisi mitään epäilyksenalaiseksi. Tässä sitten tullaan siihen ideologiseen peruskysymykseen, jota ei voi mitenkään ratkaista: itse olen sillä kannalla että kansainväliset säännöt ja iso kaukalo ovat se "oikea" tai virallinen versio jääkiekosta ja NHL:n toimintatavat vain paikallinen poikkeus (eli voitto World Cupissa on minun silmissäni paljon vähempiarvoisempi kuin voitto parhaiden joukkueiden olympia-turnauksessa). Tässä käsityksessä on ei-kaupallista hapatusta ja Euroopassa lienee etenkin jääkiekkoa liiketoiminnan näkökulmasta seuraavilla yhä enemmän halua "amerikkalaistaa" lajia - pienentää kaukaloita ja siirtyä muutenkin mahdollisimman NHL-tyyppiseen linjaan.
 
Viimeksi muokattu:

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Re: Re: Re: Re: Salaliitto!

Viestin lähetti Taito-Ojanen
Kovastipa tuli sitä kitinää sinultakin viime keväänä, kun Jovanovski joutui aivan seitsemännen ottelun loppuhetkillä jäähypenkille ottelusarjassa Calgaryä vastaan. Jopa yksi kyseenalainen tuomio tuomarilta, mitä sitten? Silloinkinhan oli kyse vain ratkaisupelistä, kuten tässäkin. Ja minulle oli tässä matsissa sentään yksi hailee, kumpi sen voitti.

Totta. Kerroin silloin mitä mieltä olin tuosta vihellyksestä (enkä ollut muuten ainoa), mutta mitä sitten? Kyllä mielestäni tuomareiden vihellyksiä tai viheltämättä jättämisiä voi kritisoida. Ei kyse ole siitä, etteivätkö tuomarit tekisi virheitä ja kyllä joukkueen kannattajilla menee välillä hermot näihin. Siis yksittäisiin vihellyksiin. Myönnän, että siinä Calgary sarjassa meni tilanteita myös toiseen suuntaan.

Mutta kun tässä ketjussa ollaan puhuttu koko tuomarilinjan (ei siis yksittäisen vihellyksen) vedosta Kanada/USA akselille, niin tämä on aika uskomaton lause. Siinä mielessä tietysti hyvin helppoa sanoa näin, koska mikään ei todista vastaankaan. Katsottaisiin kuitenkin enemmän niitä lopputuloksia kuin tuomarilinjaa. Venäjä pelasi hyvän ottelun, mutta pienet marginaalit ratkaisivat. Eikä tämä 'pieni marginaali' ollut tuomarilinja vaan USA:n pelaajien suoraviivaisuus ja onnistumiset maalipaikoissa.
 

Nab77

Jäsen
Re: Re: Re: Re: Salaliitto!

Viestin lähetti mjr

Tässä sitten tullaan siihen ideologiseen peruskysymykseen, jota ei voi mitenkään ratkaista: itse olen sillä kannalla että kansainväliset säännöt ja iso kaukalo ovat se "oikea" tai virallinen versio jääkiekosta

Mikä on sun perustelu tähän pointtiin? Eikös Kanadassa kuitenkin pelattu jääkiekkoa ensiksi? Ja eikös NHL ole maailman ensimmäinen ammattilais-sarja? Aika ylimielistä lausua, että muualta tullut laji, johon täällä on keksitty omat sääntöviilaukset, on parempi kuin se alkuperäismaassa pelattu.

Ottelusta sen verran, että ei ollut todellakaan parasta tuomarityöskentelyä näissä kisoissa (mielestäni Venäjä-Kanada matsi oli loistavaa työtä Devorskilta) ja että pudotuspeleissä näyttää toteutuvan sama linja kuin Stanley Cup-playoffseissa on nähty monta vuotta eli kahvata saa, koska pelejä ei haluta ratkaista ylivoimilla, tämähän näkyi jo Ruotsi-Tsekki ottelussa. Ja kolmannessa erässä ei vihelletä kun ruumiit (tai V.Niemisen kikkailut). Silti, IMO, tuomarityöskentely on valovuosia edellä MM-kisojen pelleilyä SM-liigasta nyt puhumattakaan.

++ vielä dumareille siitä, että yhestäkään puhtaasta taklauksesta ei ole vielä boksiin joutunu, saatika sitten suihkuun.

EDIT:Unohtu mainita, että ylivoimathan loppujen lopuksi olivat venäläisten hyväksi 5-3, siinä mielessä salaliittoteoria hieman tökkii.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti WPK
Olihan hieno homma tämä jenkkien voitto. Itänaapurit saa edelleen jäädä muistelemaan sitä täälläkin paljon hehkuteltua 1981 turnausvoittoaan - ainoata sellaista näissä tähän mennessä yhdeksässä KAIKKI PARHAAT MUKANA -turnauksessa.

Ah, olen niin o-n-n-e-l-l-i-n-e-n : )
.

Se, että "kaikki maailman parhaat" ovat mukana turnauksessa, ei tee turnauksesta automaattisesti todellista tason mittaria. Pitää ottaa huomioon missä turnaus pelataan, mitkä ovat olosuhteet, tuomaritoiminta jne. Jokainen Kanada Cup turnaus on pelattu toistaiseksi P-Amerikassa, ja jokaisessa Kanada Cup turnauksessa on ollut toistaiseksi p-amerikkalainen tuomari ratkaisuotteluissa lukuunottamatta vuotta 1981. Sattumoisen juuri tuona vuonna Neuvostoliitto pesi Kanadan finaalissa 8-1.

Parhaalla mahdollisella joukkueella ja puolueettomalla tuomarityöskentelyllä Neuvostoliitto olisi vienyt myös vuosien 1984 ja 1987 turnaukset, ehkä myös vuoden 1976 turnauksen.

Et myöskään laskenut mukaan vuoden 1979 Challenge Cupia sekä vuoden 1987 Rendez Vousia, jolloin Neuvostoliitto kohtasi NHL:n parhaat pelaajat näiden kotikaukalossa, ja poistui molemmista ottelusarjoista voittajana (Challenge Cupin viimeinen peli päättyi 6-0 punanutuille).

Puolueettomissa olosuhteissa Neuvostoliitto olisi vienyt joukkueiden kohtaamisista valtaosan. Myöskään tämän vuotinen World Cup ei ole yhtään enempää absoluuttinen tason mittari kiekkomaailmassa, koska olosuhteet suosivat liikaa p-amerikan joukkueita.

Tulee mieleen, että suostuisivatko kanadalaiset ja amerikkalaiset pelaamaan vastaavan turnauksen, jossa jokainen ottelu pelattaisiin Venäjällä venäläisillä ja valkovenäläisillä tuomareilla, ja jossa otteluohjelma on laadittu kotijoukkueen ehdoilla (Venäjä pelaa kaikki pelit Moskovassa, mutta p-amerikan jengit lentelevät ristiin rastiin laajaa Venäjän maata)?
 

Stonecold

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti The Original Jags
Jokainen Kanada Cup turnaus on pelattu toistaiseksi P-Amerikassa, ja jokaisessa Kanada Cup turnauksessa on ollut toistaiseksi p-amerikkalainen tuomari ratkaisuotteluissa lukuunottamatta vuotta 1981. Sattumoisen juuri tuona vuonna Neuvostoliitto pesi Kanadan finaalissa 8-1.

Tuosta lainauksen kohdasta vain sen verran, että puhtaasti tuon kirjoittamasi tekstin pohjalta tulee mieleen, että vaikka ko. ottelussa olisi ollut tuomarina The Original Jags, olisi Neuvostoliitto voittanut matsin. Ei tuollaisia maalieroja tuomarin avulla saavuteta, hoitipa hommaa kuka tahansa.

Sinällänsä olen sitä mieltä, että absoluuttisia tasoa mittaavia kinkereitä ei taida olla olemassakaan. Aina joku voi vedota johonkin joukkuetta ei-suosivaan tekijään.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Re: Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti Stonecold
Tuosta lainauksen kohdasta vain sen verran, että puhtaasti tuon kirjoittamasi tekstin pohjalta tulee mieleen, että vaikka ko. ottelussa olisi ollut tuomarina The Original Jags, olisi Neuvostoliitto voittanut matsin. Ei tuollaisia maalieroja tuomarin avulla saavuteta, hoitipa hommaa kuka tahansa.

Sinällänsä olen sitä mieltä, että absoluuttisia tasoa mittaavia kinkereitä ei taida olla olemassakaan. Aina joku voi vedota johonkin joukkuetta ei-suosivaan tekijään.

Neuvostoliitto olisi varmaan voittanut vuoden 1981 finaalin jopa kanadalaisella tuomarilla, mutta en usko että aivan noin selvin lukemin. Neuvostoliitolla oli vuonna 1981 jalkeilla aivan tajuton joukkue, eikä sitä olisi voittanut edes muun maailman yhdistetty joukkue. Tuomaripelillä tasoeroa olisi silti voitu kaventaa.

Mutta tiukassa pelissä, jossa kohtaavat kaksi suurinpiirtein tasaveroista joukkuetta, tuomarin ja olosuhteiden osuus voi noista ratkaisevaksi, kuten kävi vuoden 1987 finaaleissa ja vuoden 1984 välierässä.

En kyseenalaista kanadalaisten voittoa, pitäköön voittonsa. Mutta kenenkään ei kannata väittää, että nuo turnaukset olisivat olleet osoitus kanadalaisten paremmuudesta, sillä nuo turnaukset eivät täyttäneet tällaisen turnauksen vaatimuksia. Jo se, että Kanada tarvitsi vuonna 1987 huippukuntoiset Gretzkyn, Lemieuxin, Bourquen, Messierin ja Coffeyn, kotikaukalonsa, omat tuomarinsa, edullisen (ja vastustajalle epäedullisen) otteluohjelman ja omat sääntönsä lyödäkseen mahdollisimman niukasti Neuvostoliiton maajoukkueen, joka ei enää ollut edes 1980-luvun alun voimissaan, kertoo paljon joukkueiden voimasuhteista. Kanada ei ollut Neuvostoliittoa parempi joukkue, vaan se hyötyi ratkaisevasti olosuhteista.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti The Original Jags
Parhaalla mahdollisella joukkueella ja puolueettomalla tuomarityöskentelyllä Neuvostoliitto olisi vienyt myös vuosien 1984 ja 1987 turnaukset, ehkä myös vuoden 1976 turnauksen.
1976 Turnauksesta minulla ei ole kuin Kanada-Tsekki-peli, joten siihen en voi kommentoida, mutta 1984 ja 1987 turnauksissa tuomarit eivät missään tapauksessa puolueellisia olleet. Pelit olivat erittäin siistejä ja niissä vihellettiin todella vähän jäähyjä ja nämä jäähyt menivät erittäin tasan. Siitä voidaan spekuloida, että kovista puhtaista taklauksista ei vihelletty jäähyjä, kuten euroopassa on tapana ja kyllähän tuo tietenkin fyysisempää joukkueista suosi. Sitä että paljonko Fetisovin puuttuminen 1984 vaikutti on vaikea arvioida, mutta kyllähän se vaikutti.

Niistä game 2:ssa hylätyistä maaleista toinen oli samanlainen korkea maila kuin viime yön pelissäkin hylätty venäjän maali, toisessa pelaaja oli selvästi maalivahdin alueella. Silti yksi kyseenalainen hylätty maali ei tuomareista puolueellisia tee, varsinkin kun maalle myös hyväksyttiin yksi kyseenanalainen maali (1-1 tasoitus)
Viestin lähetti The Original Jags
Et myöskään laskenut mukaan vuoden 1979 Challenge Cupia sekä vuoden 1987 Rendez Vousia, jolloin Neuvostoliitto kohtasi NHL:n parhaat pelaajat näiden kotikaukalossa, ja poistui molemmista ottelusarjoista voittajana (Challenge Cupin viimeinen peli päättyi 6-0 punanutuille).
Sinä puolestasi et laske 1972 Super Seriesiä, jonka Kanada voitti (törkeällä tavalla tosin).

1979 oli huikea näytös neukuilta, mutta 1987 All-Star ottelun sijasta pelattu peli oli virallisesti näytösottelu (en ole tosin sitä nähnyt, joten en pysty kommentoimaan kuinka tosissaan oltiin).
Viestin lähetti The Original Jags
Puolueettomissa olosuhteissa Neuvostoliitto olisi vienyt joukkueiden kohtaamisista valtaosan.
Näin minäkin uskon aikakaudella 1977-1985. Minun uskoakseni Kanada olisi taas vienyt niukasti suurimman osan vuosina 1986-1991.
Viestin lähetti The Original Jags
Myöskään tämän vuotinen World Cup ei ole yhtään enempää absoluuttinen tason mittari kiekkomaailmassa, koska olosuhteet suosivat liikaa p-amerikan joukkueita.
Jep, taas viime yönä Venäjältä hylättiin täysin selvä maali, joka oli lähes identtinen CC 1987 game 2:ssa hylätyn kanssa.
Viestin lähetti The Original Jags
Tulee mieleen, että suostuisivatko kanadalaiset ja amerikkalaiset pelaamaan vastaavan turnauksen, jossa jokainen ottelu pelattaisiin Venäjällä venäläisillä ja valkovenäläisillä tuomareilla, ja jossa otteluohjelma on laadittu kotijoukkueen ehdoilla (Venäjä pelaa kaikki pelit Moskovassa, mutta p-amerikan jengit lentelevät ristiin rastiin laajaa Venäjän maata)?
Käsittääkseni eurooppalaisille joukkueille maksetaan tästä osallistumisesta melko huomattava korvaus. Varmaan toisinpäinkin suostuisivat jos heille siitä maksettaisiin yhtä paljon. Kyllähän nuo Olympialaisissa ja MM-kisoissakin käyvät.

Edit: puolueettomia -> puolueellisia (ei iso juttu merkityksen kansalta)
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Re: Re: Re: Re: Salaliitto!

Viestin lähetti mjr
Jos käytäisiin kymmenen ottelun sarja USA-Venäjä ensin pienessä kaukalossa USA:ssa pohjois-amerikkalaisilla säännöillä ja tuomareilla ja sitten kymmenen ottelun sarja Lushnikissa kansainvälisillä säännöillä ja eurooppalaisilla tuomareilla niin enpä tiedä, minun talonpoikaisjärkeni saa ajattelemaan, että ensiksi mainitussa tilanteessa USA:lle on olosuhteista tiettyä hyötyä ja jälkimmäisessä Venäjällä.
En koko pitkää kirjoitusta lainannut, koska pohdinnassa oli molemmat osapuolet käyty kattavasti läpi.

Tuosta lainatusta pätkästä sanoisin, että tottakai näin olisi. Minun mielestäni Venäjä tuossa saisi jopa etulyönnin sillä heidän pelaajansa ovat tottuneet pelaamaan kummassakin kaukalossa. Tämä voidaan tietenkin vain puhtaasti laskea näiden pelaajien paremmuudeksi, mutta jos tuollainen sarja järjestettäisiin esim vuoden päähän ja palkinto olisi tarpeeksi iso, niin USA voisi tuon ison kaukalon tuossa ajassa opetella ja tasoittaa tuon edun ihan tasaan.

Onhan tuollainen sarja tietenkin pelattukin ja sen ainoan kerran kun näin 1972 tehtiin, niin Kanada neljästä pelistä Lushnikissa voitti kerran ja pelasi kerran tasan kun taas Venäjä Kanadassa neljästä pelistä voitti vain kerran. Minun mielestäni tuo ei silti ole absoluuttinen totuus, sillä joukkueet tuolloin vasta opiskelivat toistensa pelityylejä ja muuttivat taktiikoitaan sarjan edetessä, joten kotietu varmaan vielä korostui (kummatkin olivat varmasti vieraissa maissa ekaa kertaa yms. kun nykyään kuitenkin Venäläisistä iso osa asuu Jenkeissä/Kanadassa).

Kai noi pelit pitäisi pelata Sveitsissä ja välimallikaukaloilla :)
 

Jukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals
Yleisesti ottaen tuomarivalinnoilla on merkitystä ottelun lopputulokseen(kuinka suuri merkitys, en osaa sanoa). Alla olevissa osoitteisssa pari tilastoa viime kaudelta:

Van Massenhoven:
http://www.covers.com/data/nhl/referees/2003-2004/referee11.aspx


Marouelli
http://www.covers.com/data/nhl/referees/2003-2004/referee7.aspx

Kotijoukkueen voittoprosentissa on reilu kymmenen prosentin ero(Marouelli ~52%, Van M. ~40%) . Toki siihen vaikuttaa kenen peleissä olet tuomarina(ei käy ilmi tästä tilastosta). Hyvä mittari tuossa tilastossa on rahapalautus eli mikä olisi ollut tulos lyömällä vetoa kotijoukkueen puolesta jokaiseen ko. tuomarin tuomitsemaan peliin. Vedonlyöntikertoimet vastaavat yleisesti ottaen melko hyvin ottelun todennäköisyysjakaumaa. Tasapuolisilla tuomioilla palautusprosentin pitäisi olla ~96%(96% rahoista takaisin). Marouellin peleissä kotijoukkueen palautusprosentti on ~118% ja Van M:n peleissä ~62%. Erot ovat niin massiivisia, että ilman tilastollisista testiäkin uskaltaa sanoa, että kyse tuskin on sattumasta.

Tuomitseeko muuten Van Massenhoven tässä turnauksessa?
 

Karamahti

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Coyotes
Re: Re: The totuus

Viestin lähetti mjr
Tyydytyksellä olen aiemminkin pannut merkille että pohjois-amerikkalaisen jääkiekon ihannointi korreloi lukutaidottomuuden kanssa.

Nerokas yleistys. Kaikki eurooppalaisen jääkiekon ihannoijat ovat varmasti vähintään maisteristasoisia intellektuelleja.

Viestin lähetti mjr
Pitäisikö laittaa nämä tekstit amerikanenglanniksi?

Epäilen kykenetkö.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Re: Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti dana77
Käsittääkseni eurooppalaisille joukkueille maksetaan tästä osallistumisesta melko huomattava korvaus. Varmaan toisinpäinkin suostuisivat jos heille siitä maksettaisiin yhtä paljon. Kyllähän nuo Olympialaisissa ja MM-kisoissakin käyvät.

Vitut suostuisi, sanon minä! Tulipas paljon sisältöä tähän viestiin...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Re: Re: Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti Blackie
Vitut suostuisi, sanon minä! Tulipas paljon sisältöä tähän viestiin...
Minä en puhunut vittujen suostumisesta, ainoastaan Kanadan ja USA:n suostumisesta.

Miksi maat sitten osallistuivat 1998 Olympialaisiin? Koska he eivät suostui pelaamaan isossa kaukalossa? Vai koska he eivät suostu pelaamaan muualla kuin Pohjois-Amerikassa?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Re: Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

"Turnauksesta minulla ei ole kuin Kanada-Tsekki-peli, joten siihen en voi kommentoida, mutta 1984 ja 1987 turnauksissa tuomarit eivät missään tapauksessa puolueettomia olleet."

Tarkoititko että tuomarit eivät olleet puolueellisia?


"Pelit olivat erittäin siistejä ja niissä vihellettiin todella vähän jäähyjä ja nämä jäähyt menivät erittäin tasan."

Vuoden 1987 finaalisarja oli aika kaukana siististä kiekkoilusta. Muutama mieleeni tuleva törkeys:

- Brian Propp lyö maaliaan tuulettavaa Andrei Homutovia takaapäin mailalla päähän. Ei jäähyä.

- Craig Hartsburgh lyö Vladimir Krutovia takaapäin poikittaisella niskaan. Krutov pukusuojaan, ei jäähyä.

- Mark Messier ja Glenn Anderson ajelevat tahallaan päin maalivahti Sergei Mylnikovia, joka seisoo oman maalinsa edustalla ja peli on vihelletty poikki. Ei jäähyä.

- Mark Messier lyö poikittaisella Aleksei Gusarovia takaapäin selkään, ei jäähyä.

En ole katsellut vuoden 1987 finaalisarjaa yli vuoteen, mutta ainakin nämä rikkeet ovat jääneet mieleeni ottelusarjasta.


"Siitä voidaan spekuloida, että kovista puhtaista taklauksista ei vihelletty jäähyjä, kuten euroopassa on tapana ja kyllähän tuo tietenkin fyysisempää joukkueista suosi."

- En valittanut kovista taklauksista, vaan jääkiekon sääntökirjan vastaisista otteista, joita ei vihelletty.


"Sitä että paljonko Fetisovin puuttuminen 1984 vaikutti on vaikea arvioida, mutta kyllähän se vaikutti."

- Myös Nikolai Drozdetskin puuttuminen oli iso asia, kun muistetaan että Drozdetski oli ollut N:liiton paras pistemies vuoden 1984 olympiakisoissa. Tietysti Fetisovin puuttuminen oli vieläkin isompi miinus. Vladimir Zubkov yritti tuurata Fetisovia ykkösviisikossa, mutta Zubkov ei ole Fetisov, vaikka hyvä pakki olikin.


"Niistä game 2:ssa hylätyistä maaleista toinen oli samanlainen korkea maila kuin viime yön pelissäkin hylätty venäjän maali, toisessa pelaaja oli selvästi maalivahdin alueella."

- Minulla on selkeästi se muistikuva, että neuvostopelaaja työnnettiin maalialueelle kanadalaisen toimesta. Jos näin oli, sääntökirjan mukaan maali on hyväksyttävä.


"Silti yksi kyseenalainen hylätty maali ei tuomareista puolueellisia tee, varsinkin kun maalle myös hyväksyttiin yksi kyseenanalainen maali (1-1 tasoitus)"

Ei kyse ole vain yhdestä maalista, vaan kokonaisuudesta. Enkä ole muuten edes ainoa, jonka mielestä tuomarityöskentely oli puolueellista vuonna 1987.


"1979 oli huikea näytös neukuilta, mutta 1987 All-Star ottelun sijasta pelattu peli oli virallisesti näytösottelu (en ole tosin sitä nähnyt, joten en pysty kommentoimaan kuinka tosissaan oltiin)."

- Jos luulet, että NHL All Stars ei ollut tosissaan Rendez Vousissa, niin et kyllä ole otteluita katsellut. Mietipä tilannetta: Koossa on paras mahdollinen NHL-pelaajista koottu joukkue, ottelut pelataan kotikaukalossa miljoonien TV-katsojien silmien alla, ja vastassa on "päävihollinen" Neuvostoliiton maajoukkue. Luuletko, että pelaajat tulisivat tällaisissa olosuhteissa höntsäilemään kaukaloon?

Minulla on nauhalla molemmat Rendez Vousin pelit, ja todella voin sanoa, että molemmat joukkueet pelasivat täysillä. Minusta näissä kahdessa pelissä pelattiin jopa korkeatasoisempaa peliä kuin tulevan syksyn Kanada Cupissa, koska pelaajat olivat keskellä kautta huippukuntoisia. Rendez Vous ei nouse tietenkään koskaan "legendaarisuudessa" 1987 Kanada Cupin tasolle, mutta kyseessä oli erittäin korkeatasoinen ottelusarja, jonka Neukut voittivat niukasti maalieron turvin.

NHL:llä oli muuten suhteellisen "nimekäs" joukkue otteluissa: Gretzky, Kurri, Messier, M.Lemieux, Bourque, Chelios, Anderson, Hawerchuk, Langway, Samuelsson, Tikkanen, Goulet, C.Lemieux jne. Neukuilla oli myös paras joukkueensa KLM-ketjun johdolla. Varsinkin Vladimir Krutov oli mahtavassa vireessä, samoin nuori Valeri Kamenski, joka valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi. Kamenski ratkaisi henkilökohtaisella panoksellaan toisen ottelun Neuvostoliiton voitoksi.




"Näin minäkin uskon aikakaudella 1977-1985. Minun uskoakseni Kanada olisi taas vienyt niukasti suurimman osan vuosina 1986-1991."

Neukut olisivat vieneet myös 1987 turnauksen puolueettomissa olosuhteissa, sanottiin sitten mitä tahansa.

Vuonna 1991 Neuvostoliitto olisi ehkä kyennyt voittamaan, jos Fetisov, Makarov, Larionov, Kamenski, Bykov, Homutov, Mogilny, Bure, Konstantinov ja Nemchinov olisivat olleet mukana. No, tuo menee jo jossittelun puolelle, sillä myös Kanadalta puuttui vuonna 1991 mm. Lemieux, Bourque ja Neely. Neukuilla oli muuten vuonna 1991 aika "jämäjengi" matkassa. Mukana oli sellaisia suuruuksia, kuten Ravil Haidarov, Aleksandr Galtshenjuk, Igor Korolev, Dimitri Filimonov, Vitali Prohorov, Vjatsheslav Butsajev ja Viktor Gordijuk! En tiedä, miksi neukut valitsivat tällaisen joukkueen tuohon turnaukseen. No, pystyivät he sentään vääntämään 3-3 tasapelin Kanadan kanssa runkosarjassa.
 
Viimeksi muokattu:

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Re: Re: Re: Re: Re: Salaliitto!

Viestin lähetti dana77

Onhan tuollainen sarja tietenkin pelattukin ja sen ainoan kerran kun näin 1972 tehtiin, niin Kanada neljästä pelistä Lushnikissa voitti kerran ja pelasi kerran tasan kun taas Venäjä Kanadassa neljästä pelistä voitti vain kerran. Minun mielestäni tuo ei silti ole absoluuttinen totuus, sillä joukkueet tuolloin vasta opiskelivat toistensa pelityylejä ja muuttivat taktiikoitaan sarjan edetessä, joten kotietu varmaan vielä korostui (kummatkin olivat varmasti vieraissa maissa ekaa kertaa yms. kun nykyään kuitenkin Venäläisistä iso osa asuu Jenkeissä/Kanadassa).

Kai noi pelit pitäisi pelata Sveitsissä ja välimallikaukaloilla :)

Ensinnäkin Kanada pelasi Neuvostoliittoa vastaan, ei Venäjää v.1972.

Minun muistikuvani menevät vuoden 1972 peleistä ihan eri tavalla. Neuvostoliitto voitti Kanadassa 2 peliä, 1 päättyi tasan ja vain yksi peli päättyi Kanadan voittoon. Neuvostoliitto voitti sitten 1. pelin Moskovassa, mutta ällistyttävästi hyytyi ja Kanada voitti kolme viimeistä peliä kaikki yhdellä maalilla. Sarjan voitto varmistui viimeisen pelin viimeisellä maalilla, jonka laukoi Paul Henderson, Kanadalle.

Rendez vous-peleissä v. 1987 NHL:n ykkösketju oli Tikkanen-Gretzky-Kurri. NHL voitti 1. pelin 4-3 ja Neuvostoliitto toisen pelin 5-3. En tiedä laskettiinko maaleja yhteen, mutta on aika makuasia haluaako nähdä Neuvostoliiton voittaneen tämän kahden pelin "sarjan".
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Re: Re: Re: Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti dana77

Miksi maat sitten osallistuivat 1998 Olympialaisiin? Koska he eivät suostui pelaamaan isossa kaukalossa? Vai koska he eivät suostu pelaamaan muualla kuin Pohjois-Amerikassa?

Ei kun ne osallistui siksi, että siellä vihelsi NHL-tuomarit. Muuten NHL ei olisi suostunut. Miten voi olla mahdollista, että kanadalainen tuomari voi viheltää OLYMPIALAISISSA Kanadan otteluita? Ihan käsittämätöntä!
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti dana77

Miksi maat sitten osallistuivat 1998 Olympialaisiin? Koska he eivät suostui pelaamaan isossa kaukalossa? Vai koska he eivät suostu pelaamaan muualla kuin Pohjois-Amerikassa?

Veikkaan, että tähän vaikutti varsin paljon mahdollisuus voittaa olympialainen kultamitali. Jotenkin vain kyseiset kisat menivät pohjoisen amerikan joukkueilta hivenen alakanttiin, mitalia ei tullut, Salt Lake City sitten korjasi tilanteen kanadalaisten osalta.

Tuleeko enää seuraavaa kertaa jolloin NHL-ammattilaiset osallistuisivat olympiakiekkoon jää nähtäväksi? Ensihuuma on jo koettu joten tätäkään kannustinta ei enää ole ja kun päälle vielä lisätään matkustaminen Eurooppaan sekä NHL-kauden katkaiseminen, mitä omistajien ohella myös osa pelaajista on kritisoinut, en pitäisi mahdottomana, että NHL-ammattilaisia ei enää nähtäisi kyseisissä kisoissa.

Mitä taasen tulee yön otteluun Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä, muutamaan otteeseen tuomari jätti viheltämättä selkeän rikkeen mutta en pistäisi Venäjän tappiota tuomarityöskentelyn piikkiin, merkityksellisin syy tappioon löytyy ratkaisevaa tasoitusta (2-2) seuranneesta nukahtamisesta, minkä tilanteen jenkit sitten käyttivät erinomaisen tehokkaasti hyödyksi. Pari selkeää merkkausvirhettä ja nukahdusta - muuta ei tarvittukaan. Joka tapauksessa Venäjä esitti turnauksessa pirteitä otteita, se kykeni yllättävänkin fyysiseen peliin, joukkueesta löyti roolitusta ja mielestäni valmennustiimikin selvisi kokonaisuudessaan turnauksesta puhtain paperein, jos tällä tiellä jatketaan niin tulevaisuus lupaa Venäjän maajoukkueelle ihan hyvää.

vlad.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti Blackie
Ei kun ne osallistui siksi, että siellä vihelsi NHL-tuomarit. Muuten NHL ei olisi suostunut. Miten voi olla mahdollista, että kanadalainen tuomari voi viheltää OLYMPIALAISISSA Kanadan otteluita? Ihan käsittämätöntä!

Missään muussa lajissa kuin jääkiekossa tällainen ei olisi mahdollista. Jalkapalloilussa ei tulisi kyseeseenkään, että italialainen tuomari viheltäisi Italian ja Saksan välisen MM-loppuottelun.

Miksi sitten jääkiekkoilu on poikkeus? Miksi jääkiekkoilussa Pohjois-Amerikan hegemonia on niin valtava, että he saavat omiin otteluihinsa omat tuomarinsa? Euroopassahan ei tuomari vihellä oman maansa otteluita kv. tasolla.

Miksi jääkiekkoilu on tietääkseni ainoa joukkueurheilulaji, joka rikkoo hyväksi havaittua kirjoittamantonta tai kirjoitettua sääntöä, jonka mukaan tuomari on jäävi tuomitsemaan ottelun, jossa oman maan joukkue esiintyy?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Re: Re: Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti The Original Jags: "Tarkoititko että tuomarit eivät olleet puolueellisia?"

Yep, pieni typo :D

"Vuoden 1987 finaalisarja oli aika kaukana siististä kiekkoilusta. Muutama mieleeni tuleva törkeys:"

Kerrotko pelit ja mielellään ajatkin niin voin tupla-tsekata, sillä olen pelejä katsellut eri aikoihin ja eri järjestyksessä; viimeksi tuon kakkosen juuri niiden hylättyjen maalejen takia.

Hartsburgh antoi mailaa jossain pelissä, eikä se ollut kiltisti tehty, mutta Krutov pelasi sen jälkeenkin. Se oli silti minun näkemistäni tilanteista ainoa törkeys ja sen takia erottuukin joukosta. Andersson jossain pelissä jarruttaa jäät naamalle, joka on tuhmeliini-temppu.

"-Minulla on selkeästi se muistikuva, että neuvostopelaaja työnnettiin maalialueelle kanadalaisen toimesta. Jos näin oli, sääntökirjan mukaan maali on hyväksyttävä."

Priakhin oli pelaaja ja hän itse alunperin alueelle luisteli (jo 6-7 sekuntia ennenkuin maali syntyi). Tilanne ei ole kuitenkaan päivänselvä, sillä sen jälkeen hän kamppailee Kanadan pakin kanssa useita sekunteja (joka ei koko ajan ruudussa näy) ja Kanada-fani sanoisi että hän koittaa Sergeitä kammeta pois maalin edestä ja Neukku-fani sanoisi että pakki estää häntä alueelta pois tulemasta. 100% varmasti asiaa ei voi faktaksi sanoa ja selostajatkin ovat eri mieltä keskenään asiasta.

Ensimmäinen neukkujen maalia edeltäneessä tilanteessa Kamensky törmäsi maalivahtiin (puusilmäisen Kanada-fanin mielestä varmasti tahallaan) ja Fuhr sen seurauksen menettää tasapainonsa ja kääntää selkänsä kentälle päin ehtiäkseen toiselle nurkalle (kiekko oli maalin takana). Fuhr torjuu jäässä maaten, mutta reboundiin hänelle ei ole saumaa. fifty-fifty-tilanne, mutta puolueellinen tuomari olisi sen helposti hylännyt.

"Ei kyse ole vain yhdestä maalista, vaan kokonaisuudesta. Enkä ole muuten edes ainoa, jonka mielestä tuomarityöskentely oli puolueellista vuonna 1987."

Et varmasti. Monien Suomalaisten mielestä Suomi hävisi 1998 MM-finaalin Alex Dellin takia.

"Minulla on nauhalla molemmat Rendez Vousin pelit, ja todella voin sanoa, että molemmat joukkueet pelasivat täysillä. Minusta näissä kahdessa pelissä pelattiin jopa korkeatasoisempaa peliä kuin tulevan syksyn Kanada Cupissa, koska pelaajat olivat keskellä kautta huippukuntoisia. Rendez Vous ei nouse tietenkään koskaan "legendaarisuudessa" 1987 Kanada Cupin tasolle, mutta kyseessä oli erittäin korkeatasoinen ottelusarja, jonka Neukut voittivat niukasti maalieron turvin."

Kuten sanoin en matsia ole nähnyt, mutta mielenkiintoista ne joskus olisi nähdä. Tehdään joskus vaihtokauppaa peleistä.

Epäilen että näissä peleissä on neukuilla pieni etu ollut puolellaan, sillä ainakin normaalisti NHL:n ohjelmat ovat todella tiukat ja niissä ei ole annettu pelaajille mahdollisuutta palautua tapahtuman pelejä varten. Arvaisin että neukut ovat kauden lähes puolet pienemmän pelimääränsä ansiosta tuon järjestäneet.

"Neukut olisivat vieneet myös 1987 turnauksen puolueettomissa olosuhteissa, sanottiin sitten mitä tahansa."

Ei tuollaista kukaan voi faktaksi sanoa, faktaa on vain että joukkueet olivat erittäin tasaiset.

1984 Kanadalta puuttui ainakin Marcel Dionne, mutta muuten en ole tehnyt samanlaista tutkimusta että ketä muita joukkuiesta puuttui jotka sinne olisivat kuuluneet, joten seliteltävää varmasti haluttaessa löytyy. Denis Potvinia ei myös kentällä näkynyt.

"Vuonna 1991 Neuvostoliitto olisi ehkä kyennyt voittamaan, jos Fetisov, Makarov, Larionov, Kamenski, Bykov, Homutov, Mogilny, Bure, Konstantinov ja Nemchinov olisivat olleet mukana. No, tuo menee jo jossittelun puolelle, sillä myös Kanadalta puuttui vuonna 1991 mm. Lemieux, Bourque ja Neely."

Tuo tosiaan menee jo hieman jossittelun puolelle ;) Kanadalta puuttui finaalissa vielä Gretzky.
 
Viimeksi muokattu:

Animal

Jäsen
Viestin lähetti vlad
Veikkaan, että tähän vaikutti varsin paljon mahdollisuus voittaa olympialainen kultamitali. Jotenkin vain kyseiset kisat menivät pohjoisen amerikan joukkueilta hivenen alakanttiin, mitalia ei tullut, Salt Lake City sitten korjasi tilanteen kanadalaisten osalta.

Itselle tuli myös mieleen sellainen asia, että olisiko Gary Bettmanilla ollut eräänlainen Dream Team -visio mielessä (vrt. koripallo), sillä mieshän oli ennen NHL:ää NBA:n ylin jehu. Siinä mielessä homma on vähän erilainen, koska NBA:ssa ei olympiakisojen aikaan pelejä pelata. Tosin kun katseli USA:n ns. Dream Teamin asennevammaisten jätkien sörssimistä Ateenassa, niin on sielläkin tainnut paras hohto olympialaisista hiipua.

Tuleeko enää seuraavaa kertaa jolloin NHL-ammattilaiset osallistuisivat olympiakiekkoon jää nähtäväksi? Ensihuuma on jo koettu joten tätäkään kannustinta ei enää ole ja kun päälle vielä lisätään matkustaminen Eurooppaan sekä NHL-kauden katkaiseminen, mitä omistajien ohella myös osa pelaajista on kritisoinut, en pitäisi mahdottomana, että NHL-ammattilaisia ei enää nähtäisi kyseisissä kisoissa.

Voi tosiaan olla, että Torinossa ei NHL -pelaajia nähdä, tai jos nähdään, niin voi tulla aika paljon kieltäytymisiä tyyliin koripallo/ USA/ NBA.

Merkittäviä syitä pelaajien osallistumiseen Naganon ja Salt Lake Cityn kisoihin olivat myöskin kisapaikkojen sijainnit. Naganoon yritettiin samalla markkinoida lätkää ja NHL:ää tuotteena ja Salt Lake Cityn kisat pelattiin ns. NHL:n kotikentällä. Torinolla ei ole NHL:n kannalta samanlaista markkina-arvoa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Salaliitto!

Viestin lähetti Johannes
Minun muistikuvani menevät vuoden 1972 peleistä ihan eri tavalla. Neuvostoliitto voitti Kanadassa 2 peliä, 1 päättyi tasan ja vain yksi peli päättyi Kanadan voittoon. Neuvostoliitto voitti sitten 1. pelin Moskovassa, mutta ällistyttävästi hyytyi ja Kanada voitti kolme viimeistä peliä kaikki yhdellä maalilla.
Totta.

Pelit menivät järjestyksessä
Game Results Canada Wins Series 4-3-1
Game 1 USSR 7 - Canada 3
Game 2 Canada 4 - USSR 1
Game 3 Canada 4 - USSR 4
Game 4 USSR 5 - Canada 3
Game 5 USSR 5 - Canada 4
Game 6 Canada 3 - USSR 2
Game 7 Canada 4 - USSR 3
Game 8 Canada 6 - USSR 5
http://www.1972summitseries.com/

Minä muistelin että ekat neljä peliä pelattiin Moskovassa (muistelen katselleeni pelejä, joissa ne katsomossa väki oli kovasti tummissa takeissa ja karvalakeissa) ja vikat neljä Kanadassa, eli noi pelit menivät siten täysin päinvastoin. Olen näitä kahteen otteeseen katsonut, ekan kerran Hockey Hall of Famessa ja toisen kerran pari kuukautta sitten kotona, joten sekaantuminen on tapahtunut. Lisäksi Kanada pelasi kahdesti Ruotsia vastaan ennen totutellakseen isoon kaukaloon ja ei kai turnauksen keskellä sellaiseen aikaa olisi ollut? Olisiko noi käyneet sitten jo ennen turnausta siellä...
 

Animal

Jäsen
Re: Re: Re: Re: Re: Onnnittelut USA:lle !

Viestin lähetti dana77

Epäilen että näissä peleissä on neukuilla pieni etu ollut puolellaan, sillä ainakin normaalisti NHL:n ohjelmat ovat todella tiukat ja niissä ei ole annettu pelaajille mahdollisuutta palautua tapahtuman pelejä varten. Arvaisin että neukut ovat kauden lähes puolet pienemmän pelimääränsä ansiosta tuon järjestäneet.

En ole pelejä nähnyt, joten en ala kenenkään kanssa väittelemään, mutta voiko tätä kahden (?) ottelun sarjaa sinänsä pitää mitenkään vertailukelpoisena? Punakonehan oli kuitenkin tähän mennessä jauhanut suhteellisen samalla nipulla ja pelitavalla kauemmin, kun taas tämä NHL:n joukkue oli tätä tapahtumaa varten kasattu ns. All-Stars joukkue.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Re: Re: Re: The totuus

Viestin lähetti Karamahti
Nerokas yleistys. Kaikki eurooppalaisen jääkiekon ihannoijat ovat varmasti vähintään maisteristasoisia intellektuelleja.

Tähän on nautinto vastata, ja minä kun epäilin että maailmasta katoaa viaton huvi FutisForumin myötä. Ei, itse asiassa loogisesti ajatellen positiivinen korrelaatio pohjois-amerikkalaisen jääkiekon sokean ihailun ja sisälukutaidottomuuden välillä ei tosiaankaan edellytä negatiivista korrelaatiota eurooppalaisen kiekkokulttuurin suosimisen ja sisälukutaidottomuuden välillä. Mutta vakavasti puhuttuna kysymyksessähän oli provo enkä todellisuudessa omaa mitään luotettavaa tilastotietoa asiasta. Voinemme siis pitää asiaa toistaiseksi todistamattomana hypoteesinä. Englanti on nykyisin kotikieleni, mutta en puhu sitä yhtä sujuvasti kuin syntyperäiset, luulisin silti saavani aikaan melkoisen ymmärrettävää tekstiä. Mutta eiköhän se suomeksikin ole aika kiistaton huomio: kotikentällä on helpompi pelata ja pienempi kaukalo yhdistyneenä NHL-tuomarilinjaan helpottaa pohjois-amerikkalaisten joukkueiden tilannetta etenkin itä-eurooppalaisia joukkueita vastaan (mutta toki myös pohjoismaisia). Tämä ei välttämättä enää ole niin ratkaiseva tekijä kuin aiemmin ja USA ja Kanada osoittivat kaapin paikan SLC:ssä, mutta tätä en ole missään kieltänytkään, mikä sai sitä sisälukutaitoa epäilemään.

EDIT: olisi pitänyt lukea pitempään sitä sivistyssanakirjaa...
 
Viimeksi muokattu:

Karamahti

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Coyotes
Re: Re: Re: Re: The totuus

Viestin lähetti mjr
Tähän on nautinto vastata

1h27min sivistyssanakirjan kahlausta ja tässä oli tulos.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös