Punaviiva takaisin?

  • 33 538
  • 98

aHab

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Montreal Canadiens
Re: Punaviiva

Viestin lähetti railwayman
Itse olen kovasti punaviivasäännön palauttamista vastaan. Minusta se ei veisi kiekkoilua eteenpäin, päinvastoin, se veisi jääkiekkoa kymmenisen vuotta taaksepäin.

Ja tässä onkin se syy miksi itse olen punaviivasäännön palauttamisen kannalla.

Tässä ollaan jo jonkin aikaa "viety kiekkoa eteenpäin" milloin minkäkinlaisilla sääntöuudistuksilla ja muilla tempauksilla. Kaikki tämä, jotta katsomossa istuva kiekkofani viihtyisi hallissa paremmin. Tai tämähän sen tavoitteen tulisi olla... Omalta kohdaltani voin sanoa sen, että minusta laji ei ole muuttunut näillä tehdyillä sääntöuudistuksilla viihdyttävämmäksi.

Näkisin, että askel jos toinekin taaksepäin tekisi jääkiekolle vain hyvää.

Fakta kumminkin lienee se, että mitä kovempaa bisnestä jääkiekosta kaavaillaan, sen tylsemmäksi laji muuttuu. Amerikoissa turvaudutaan kohta varmasti jo sirkustemppuihin. Nämä siniset jäät, välkkyvät kiekot ja nyt kaarevat tolpat ovat jo aika lähellä...
 
Viimeksi muokattu:

rinkeli22

Jäsen
Nykypäivän passiivista puolustamista ja keskialueen sumputusta voi pelata ihan riippumatta siitä onko keskialueen paitsio voimassa vai ei. Itse kannatan punaviivan palauttamista, koska se antaa edes mahdollisuuden pelata järkevästi myös toisin.

Tärkein syy punaviivan palauttamiselle onkin mielestäni se, että nykyisillä säännöillä ei ole mitään muuta järkevää puolustustyyliä olemassa. Nykysäännöillä ei ole mitään mahdollisuuksia harrastaa aktiivista hyökkäyspään karvausta, joka on ehdottomasti näyttävin kiekottoman pelin elementti, mikä sisältää myös suurimman osan taklauspelistä. Puolustuspäässä kiekon riistäminen vastustajalta tapahtuu pääasiassa kahvaamalla, ja hyökkäyspäässä taklaamalla.

Viisikko ei voi pituussuunnassa levitä liikaa, ja koska nykyisellä säännöllä alimpien miesten on pakko olla koko ajan lähellä omaa siniviivaa, ei kärkikarvaajat pääse antamaan kunnollista painetta kiekollisille puolustajille, kuin äärimmäisen harvoin. Keskialueen paitsio mahdollistaa viisikon alimpien miesten nousemisen punaviivan paikkeille, koska sen pidemmälle ei voi heitellä "toivotaan-toivotaan" syöttöjä. Kun alimmat miehet pääsevät nousemaan punaviivalle, pääsevät samalla kärkikarvaajat menemään rohkeammin syvälle hajottamatta liikaa ryhmitystä.

Punaviivan poisto on ollut mielestäni typerin yksittäinen sääntömuutos. Tämä on kuitenkin kansainvälistä päätöstä edellyttävä asia, koska sääntö on laajalle levinnyt. Osaako joku sanoa missä kaikissa sarjoissa NHL:n lisäksi on punaviiva vielä käytössä?
 

Grohl

Jäsen
Kyllähän tuo nähtiin ainakin World Cupissa, että pelistä tuli paljon intensiivisempää, kun kiekkoa ei vipattu keskialueelle, kun jouduttiin paineen alaiseksi omalla alueella vaan käytettiin näppäriä lyhyitä syöttöjä. Taisipa Jutilakin eräässä HN lässytyksessään puhua siitä, miten helpolla pakit pääsevät ilman punaviivasääntöä, kun heidän ei tarvitse osata muuta kuin vipata kiekko kohti hallin kattoa.
Eikö sitä ennen puolustettu keskiviivaa? Onko se sitten parempi, että nyt puolustetaan siniviivaa...
Niinkuin joku tuossa esille ottikin, niin en pistäisi ollenkaan pahakseni, että kiekossa mentäisiin muutama vuosi taaksepäin.

Mutta tulipa vielä sellainen asia mieleen, että miten kauan esim. nykyisillä junnuilla, jotka eivät ole ikinä kyseistä sääntöä käyttäneet, menee aikaa oppia tämä sääntö käytännössä? Ei kai se nyt kovin vaikeaa ole.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Viestin lähetti rinkeli22


Punaviivan poisto on ollut mielestäni typerin yksittäinen sääntömuutos. Tämä on kuitenkin kansainvälistä päätöstä edellyttävä asia, koska sääntö on laajalle levinnyt. Osaako joku sanoa missä kaikissa sarjoissa NHL:n lisäksi on punaviiva vielä käytössä?

AHL ja P-Amerikan junioriliigoissa on tietääkseni punaviiva käytössä. Yliopistosarjoissa sitä ei muistaakseni ole.
 

railwayman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät (& Devils)
On mielenkiintoista huomata millä perusteilla punaviivasääntö halutaan takaisin. Perustelut on hyviä, mutta mielestäni asiaa ei ole mietitty ihan loppuun asti.

Muutama vastaus kysymyksiin, mitä aiemmin tässä ketjussa on käsitelty. Ensinnäkin maalimäärät on vähentynyt jääkiekko-otteluissa ymmärtääkseni kaikissa sarjoissa, niin eurooppalaisissa kuin Amerikkalaisissakin sarjoissa aina NHL:ää myöten. Keskeiset syyt tähän eivät siis liity punaviivaan. On myös mielenkiintoista seurata NHL:ssä käytävää keskustelua, jossa osa pelaajista toivoo NHL:n siirtyvän eurooppalaiseen punaviiva-käytäntöön. Asiasta on käyty keskustelua ja siitä on kyllä kommentteja niin puolesta kuin vastaan.

Tätä asiaa miettiessä pitää kysyä itseltää, että pitääkö peliä kehittää kiekollisen vai kiekottoman pelaamisen kautta. Jokainen viiva mitä kentällä on rajoittamassa peliä, vaikeuttaa nimenomaan kiekollisen joukkueen pelaamista. Jos kiekollinen peli tehdään vaikeaksi, niin joukkueet lakkaavat pelaamasta kiekollista peliä, jolloin puolustuspelaaminen menee entistä enemmän kiekon nakkeluksi keskialueelle sen sijaan, että pyrittäisiin rakentamaan omaa peliä.

Tälläkin kaudella esimerkiksi Kärpät ja Jokerit on rakentanut puolustuksensa niin, että pakit ovat punaviivalla jos ei ylempänä. Tälläkin säännöllä voidaan siis puolustaa varsin tehokkaasti, vaikkei valuta omalle siniviivalle. Lukko ja HPK ovat agressiivisesti karvaavia joukkueita, usein kahdella miehellä menevät syvälle vastustajan alueelle. Ei karvaamista estä punaviivan puuttuminen. Mainitut neljä joukkuetta on jokseenkin hyvin menestyneet tälläkin kaudella, joten voi kysyä, että miten ihmeessä nykyinen sääntö suosii passiivista pelaamista?

Sen toki myönnän, että punaviivan palauttaminen sallisi tiiviin viisikkopuolustamisen ylempää ja sitä kautta tulisi maalipaikkoja. Toisin sanoen kiekoton joukkue pystyisi entistä paremmin iskemään kiekolliseen pelaajaan kiinni, joka kasvavassa paineessa tekisi enemmän virheitä ja maalipaikkoja tulisi sitä kautta lisää.

Seuraus: Kiekollinen joukkue virheiden pelossa alkaisi pelaamaan aluetta eli rakentavista syötöistä luovuttaisiin ja siirryttäisiin heittämään kiekkoa joko ränniin tai lättynä keskialueelle.

Seuraus: Kiekkoa pelattaisiin yhä enemmän keskialueella ja pelistä tulisi sellaista painia ja vääntöä kaukana maalintekosektoreista. Uskon että seurauksena olisi entistä enemmän harhasyöttöjä, kiekonmenetyksiä ja sellaista sekavaa peliä, jossa kumpikaan joukkue ei osaa, pysty tai uskalla pelata kiekollista peliä.

Itse pidän toivetta takaisinpäin menosta jokseenkin puhtaana haihatteluna. On totta, että 10 vuotta sitten suomalainen jääkiekko oli maailman huippua ja täällä oltiin taktisesti hieman edellä muita maita. Etumatka on menetetty ja paluu entiseen olisi monella tavalla takapakkia. Tänäkin aikana jääkikko ja pelaajat ovat kehittyneet, mikä osaltaan selittää maalimäärien vähenemisen. Esimerkiksi pakit alkaa olla taitotasoltaan sitä luokkaa, ettei heitä juurikaan enää kierretä. Samoin puolustajien kiekolliset taidot ovat kasvaneet. Jos puolustajien aika ja tila omalla alueella pienenee, niin seurauksena on sellaista kiekon päämäärätöntä purkamista, jossa keskeinen taktinen ajatus on se, että kiekko pois omalta alueelta, ihan sama kuka sitä keskialueella pitää.
 

Callahan

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kosketuspitkä

Jos punaviiva palautetaan niin pitäisi palauttaa myös ns. kosketuspitkä eli puolustajan pitää koskettaa ennen hyökkääjää kiekkoa. Se antaa lisää mahdollisuuksia hyökkääjälle ja pakit joutuu liikkuun enemmän. Tällöin keskialuetta ei voi sumputtaa aivan törkeesti vaan pakit joutuu ottamaan huomioon hyökkääjän läpiajon, kun pitkää kiekkoa ei tule. Punaviiva antaa mahdollisuuden karvata syvempää ja näin tullee kiekonriistoja. Tilastollisesti kiekonriistoista tulee eniten maaleja.
 

TBK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sydän on KIRVEEN muotoinen!
Viestin lähetti railwayman
Mainitut neljä joukkuetta on jokseenkin hyvin menestyneet tälläkin kaudella, joten voi kysyä, että miten ihmeessä nykyinen sääntö suosii passiivista pelaamista?
Sanoisin, että nykyinen sääntö pakottaa pelaamaan passiivisesti, ainakin tietyissä asioissa. Keskialueen aukeaminen on täälä jo moneen kertaan selitetty, joten en sitä viitsi kerrata, joten puhutaan nyt vaikka pakkien pelaamisesta. Sääntömuutoksen jälkeen on mielestäni ollut havaittavissa myös pakkien viivapelaamisessa pieni ero. Nykyään hyökkäyspään kiekonmenetyksessä myös pelinpuoleisella puolustajalla on kiire jättää viiva. Monesti on tilanteita missä hyökkäyspäässä menetetty kiekko on karvattu takaisin ennen purkua, niin jo ennen tätä on puolustajat poistuneet viivalta ja pakitelleet lähelle punaista, varmistava jopa hieman kauemmaksi. Syy tähän ei ole pakkien liiallinen varovaisuus, vaan ihan oikeasti sielä monesti on myös laituri irronnut viivasta surffailemaan keskialueelle. Mielestäni myös puolustajien nousut ja paikanvaihdot hyökkääjien kanssa on vähentynyt.

Mitä tulee tuohon Kerhon ja kumppaneiden karvauspeliin, niin kyllähän tosi on se, että suurin osa kiekonriistoista tapahtuu keskialueella, mistä peliä pyritään nopeasti kääntämään. Mielestäni kiekollista pelaajaa pyritään enemmänkin ohjailemaan, kuin iskemnään siihen tosissaan kiinni. Kyllähän nykyään pelin painopiste on keskialueella, missä voidaan suorittaa karvaamista koko ketjun voimin. Keskialueen paitsio toisi tätä painopistettä lähemmäksi puolustus/hyökkäysalueita. Tämä lisäisi varmasti pelin laatua.

Sinänsä nurinkurinen homma, että keskiviivan poistaminen pitäisi kaiken järjen mukaan lisätä maalitilanteita ja läpiajoja. Valitettavasti tilannen on kuitenkin se, että sen toivotun tuloksen sijaan keskialue pyritään nykyään pitämään entistä tiukemmin kiinni ja jos maalitilanteet eivät ole vähentyneet, niin ainakin pelin laatu ja luonne on muuttunut huonompaan suuntaan.

Itse en ainakaan toivota tämän yllä esitetyn "kirikiekon" palauttamista. Rytinää se kaukaloon tuo, mutta valitettavan paljon se tuo myös loukkaantumisia. Tietysti jos eurooppalainen jääkiekko muuttaisi yleensäkkin luonnettaan taklaavampaan suuntaan, niin silloin se voisi toimia, mutta nykyisellään se voisi vain lisätä loukkaantumisia.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Keskiviivan paitsio tekee paluun?

Kummola: Punaviivan paitsio takaisin vuonna 2014 - Kiekko - Keskisuomalainen

Tuntuu vähän pahalta. Etenkään tämä tavoite pelin hidastamisesta ei kuulosta yhtään hyvältä. Ymmärrän, että loukkaantumisten kitkemiseksi on jotain tehtävä, mutta onko se jokin tehtävä itse pelin kustannuksella?

Lyhyesti: Hyvästi pitkät avaussyötöt, runsaat maalimäärät ja vauhdikas peli. Tervetuloa vähämaaliset ja runsaskatkoiset ottelut sekä keskialueen paini.
 

Arsi Haakana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahen Pelicans
Ei nyt saatana.

Kahen viivan syöttö ei tule pelastamaan pelaajia betonilaidoilta. Ja tuo Kummolan vertaus "betonivarusteista" ja siinä itsensä satuttamisesta ei oo kyllä pätevä mihinkään. Koskaan en ole satuttanut itseäni taklattuani vastustajaa kohden...

Näin radikaalilla muutoksella ei pitäis koittaa tehdä lajista turvallisempaa. Kovempia rangaistuksia vaan törkeistä taklauksista. Kyllä se pelaajien välinen kunnioitus siitä kovapäisimmillekin alkaa avautumaan, kun huomaa istuvansa neljänneksen kaudesta pelikiellossa.

Innolla odotan HeGe41:sen mainostamia keskialuesotaa, pelikatkojen kasvavaa määrää ja tähän liittyvien tuomarifarssien määrää, kun nää meiän nykyset puusilmät joutuu keskittymään helkkarin isoon oleelliseen seikkaan nykyisten säntöjen lisäksi.
 

axe

Jäsen
Lyhyesti: Hyvästi pitkät avaussyötöt, runsaat maalimäärät ja vauhdikas peli. Tervetuloa vähämaaliset ja runsaskatkoiset ottelut sekä keskialueen paini.

Eikös tää nyt kuitenkin mennyt ihan tutkitustikin niin, että läpiajot, ylivoimahyökkäykset ja samalla maalimäärät vain vähenivät selkeästi kun kahden viivan syöttö poistettiin? Teoriassa hyvä asia muuttikin vain peliä niin, että karvaaminen väheni ja puolustussumput valahtivat sen viivojen välin verran alemmaksi, jolloin tilan vieminen oli entistä helpompaa. Sitä sitten tiedä jos jos keskiviivan paitsio tulee eikä puolustustyyli "palaa entiseen" vaan makaa edelleen syvemmällä, että mitä sitten tapahtuu.

Tosin en kyllä nykykiekossakaan ole nähnyt minkäänlaisena nopeuttavana tai ratkaisevana tekijänä sitä pitkää kahden viivan yli tulevaa syöttöä. Ihan satunnaisesti hyödynnetään, kun sattuu huono päätykiekko ja sen takia väärin ajoittuva vaihto. Se todellinen läpisyöttö puolustuksen taakse on aika harvinainen.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Maalimäärä voi muutoksilla jopa nousta alkuvuosina, kun nykysäännöillä peliuransa treenanneet pelaajat eivät ole tottuneet sääntömuutoksiin. (Tai sitten valmentajat vetävät ns. varman päälle ja tiputtavat sumpun alemmas kuin olisi tarpeellista ja maalimäärä todellakin vähenee.)

Jos haluttaisiin vähentää päätykiekkojen ja näistä koituvien luistelukisojen ja edelleen kovien päätytaklausten määrää, pitäisi ränni/päätykiekkojen viskelystä tehdä vaikeampaa. Eli kiekon saisi iskeä päätyyn vasta vastustajan sinisen yli päästyään. (Pl. tietenkin alivoimatilanteet.) Tällöin olisi kannattavampaa nostaa karvausta ylemmäs, kun riski karvauksen ohittamisesta päätykiekolla on pienempi. Muutos tekisi keskialueesta ruuhkaisemman ja pelistä hitaamman, mutta syöttöjen ja kiekon hallinnan määrä korostuu.

Toki mikään sääntöviilaus ei poista vastustajan kunnioittamisen puutteesta tai taklausten huonosta vastaanottamisesta johtuvia loukkaantumisia.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Eikös tää nyt kuitenkin mennyt ihan tutkitustikin niin, että läpiajot, ylivoimahyökkäykset ja samalla maalimäärät vain vähenivät selkeästi kun kahden viivan syöttö poistettiin?

Oliko tosiaan niin? Tai siis varmasti onkin, mutta oliko otanta kuinka pitkältä ajalta? Yksi kausi on otantavälinä aika lyhyt. Toisaalta taas maalimäärät ovat laskeneet muutenkin, vaikka sääntömuutoksia ei ole tehty.

Ehkä aika näyttää, kuinka tässä käy. Jos muutos tehdään kaudeksi 2014, saa kausilta 2014-2016 hyvää vertailudataa.

En väitä siis vastaan. Voit olla hyvinkin oikeassa.

Tosin en kyllä nykykiekossakaan ole nähnyt minkäänlaisena nopeuttavana tai ratkaisevana tekijänä sitä pitkää kahden viivan yli tulevaa syöttöä. Ihan satunnaisesti hyödynnetään, kun sattuu huono päätykiekko ja sen takia väärin ajoittuva vaihto. Se todellinen läpisyöttö puolustuksen taakse on aika harvinainen.

Totta. Ei noita sankarisyöttöjä usein tarjota. Hienoja ne nummelinit ovat, kun ne onnistuvat. Ei sillä.

Järki sanoo, että keskialueen peli lisääntyy kun keskiviivan paitsio ilmestyy. Se on pahin pelkoni. Jos mua kiinnostaisi keskialueella pyöriminen, katsoisin jalkapalloa.

Kirjoituksessasi ollut esimerkki osoitti, että teoria ja käytäntö ovat usein kaksi eri asiaa. Seuraan mielenkiinnolla tilanteen kehittymistä. Silti olen sitä mieltä, että keskiviivan paitsio ei ole vastaus loukkaantumisten vähentämiseen.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Kiekkokontrolli joukkueet tulevat ainakin hyötymään koska nopeasti pystysuuntaan pelaaminen vaikeutuu.
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Mitäköhän tällä nyt voitetaan? Jos pelaajien välistä kunnioitusta toisiaan kohtaan ei ole niin loukkaantumiset eivät tule vähenemään yhtään. Kova taklaus betoniseinään satuttaa yhtä paljon ilman punaviiva-sääntöäkin. Kummola on taas saanut neronleimauksen ja hän taitaa päättäväisesti ajaa asian loppuun asti. Mielestäni tällä säännöllä ei ole mitään merkitystä pelaajien turvallisuuteen, kaikki lähtee asenteista ja taklauksista annettavista pelikielloista ja sitä myöten palkanmenetyksistä.

Mitä varusteiden muuttamiseen tulee, niin en kannata. Mielenkiintoista on nostaa Aleksander Ovechkin esille, ihan samanalaiset varusteet on muillakin pelaajilla, minä en ainakaan ole tuohon milloinkaan kiinnittänyt huomiota. Herätys Kale!
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Tähänhän vois nopeesti joku kasata kauden loukkaantumistilastoista ne tapaukset jotka on edes etäisesti liittyneet päätykiekkoihin. Mielestäni aika harva on. Siihen ei kauheen montaa metriä tarvita että vauhti on sellanen että loukkaantumisia tapahtuu, sitä tuskin yks sääntömuutos muuttaa.
 

Tuljakov

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, PaKa
Jos ei saa antaa pitkiä syöttöjä niin tarkoittaako se, että pitää antaa enemmän lyhyitä syöttöjä? Pitääkö peliä rakentaa enemmän ja nouseeko pelisilmä takaisin entiseen arvoonsa? Onko pakko olla kouhottaja? Saammeko supersankarisentterit takaisin?

Muistan vain sen, että kahdenviivan syötön poistumisesta tuli vähän kaukalopallomainen fiilis aluksi.

En näe tätä millään tasolla huonona ajatuksena. Vauhti ei ole synonyymi pelin laadun kanssa. Viihdyttävä peli ei ole välttämättä nopeaa. Katsotaan niitä alasarjojen pelejä, jos epäilyttää.

Olisiko tuomareiden helpompi pysyä mukana nopeissa tilanteissa? Vähenevätkö loukkaantumisia aiheuttavat tilanteet automaattisesti? En tiedä, mutta olen löytävinäni enemmän hyviä kuin huonoja asioita, sikäli kun tällainen muutos tapahtuisi.
 

sean80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Aivan loistava uutinen! Siis toteutuessaan... Tätä on odotettu 15 vuotta.

Lyhytsyöttöpeli korostuu, roikkuminen puolustuslinjan takana loppuu ja pitkät kiekotkin vähenee. Turvallisuusaspektia en tässä näe, mutta paluun vanhaan kunnon jääkiekkoon kyllä. Maalien määrään en osaa sanoa, mutta pelin luonne muuttuu.

Olin alusta asti punaviivan poistoa vastaan, enkä uskonut muutoksen olevan silloin kovin pitkäikäinen, vaan toisin kävi. Uskon, että tulevasta muutoksesta tykätään.
 
Suosikkijoukkue
JYP
Aivan persiist jos tapahtuu paluu vanhaan. Hyökkäyksiin lähteminen omista tulee olemaan vaikeaa, puolustava joukkue pystyy sumputtamaan keskialuetta jo paljon ylempää. Tässähän niitä keskialueen pommeja just hyvin pystyy niittaa. Läpiajot tulee lisääntyy, kuten myös roikkukiekot kun omista lähtee avaamaan.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Suoraan sanottuna, jos paluu vanhaan punaviivasääntöön toteutuu niin mielestäni se on askel taakse päin. Väitän, että siinä tapauksessa peli taas puuroutuisi. Tulisi joko keskialueen sumppua lähes aina tai sitten se perinteinen yksi mies kuljettaa kiekon alueella ja alkaa pyöritys. Pelistä tulisi hieman tylsempää.

Tällä hetkellä pelissä on enemmän variaatioita kun voi tulla pitkiä syöttöjä. Siihen pitää puolustavan joukkueen varautua ja hyökkäävällä joukkueelle se voidaan ottaa huomioon hyökätessä. Peli on nyt parempi näin kuin punaviivasäännön aikaan.
 

Tuamas

Jäsen
Itse olen sitä mieltä, että punaviivan palautus ei toisi juuri mitään positiivista lajiin.
Vaikea myöskään nähdä sitä kuinka tämä nyt parantaisi pelaajien turvallisuutta kaukalossa, enemmän se tulee sieltä pelaajien keskinäisestä kunnioituksesta sekä linjakkaasta kurinpidosta.

Jos oikeasti haluttaisiin saada pelistä yleisöystävällisempää, niin ensimmäinen teko olisi siniviivojen siirtäminen änärityyliin lähemmäs keskiviivaa.

Tällöin ainoastaan lajiniilojen arvostama keskialueella pelaaminen vähenisi ja hyökkäyspelaaminen helpottuisi.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voisi olla positiivinenkin juttu. Voi olla, että meikäläisellä aika kultaa muistot, mutta mielestäni jääkiekko on nykyään pelinä huomattavasti tylsempää ja "rumempaa" kuin ennen - yhtenä syynä pidän juurikin sitä, että peli on nopeutunut niin hirveästi. NHL:ssä tämä korostuu sikäläisen kaukalomallin takia.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Voisi olla positiivinenkin juttu. Voi olla, että meikäläisellä aika kultaa muistot, mutta mielestäni jääkiekko on nykyään pelinä huomattavasti tylsempää ja "rumempaa" kuin ennen - yhtenä syynä pidän juurikin sitä, että peli on nopeutunut niin hirveästi. NHL:ssä tämä korostuu sikäläisen kaukalomallin takia.

Samaa mietin itsekin. Muistoissa kiiltelee kultareunuksin mielikuvat aktiivisesta hyökkäysalueen karvasta, jota puolustajat pystyivät tukemaan nousemalla rohkeasti punaisen yli paitsiosäännön turvatessa selustan. Samoin keskialueen avojään pommeja tuli usein, kun pakit nousivat avaussyöttöä odottavan hyökkääjän kimppuun. Usein karvaus jätti aukkoja, ja läpiajoja nähtiin useammin. Miinuksena vain lukuisat pelikatkot kahden viivan syötöistä.

Mutta kuten sanoit, peli on nopeutunut, ja todellisuus voisi olla jotain muuta. Tiivistynyt viisikkopeli voisi tehdä trapeista ohittamattomia, kun ei tarvitsisi enää vartioida keskialueen puolustuspäätä. Vaikea sanoa, mutta riski tylsästä ähellyskiekosta olisi mielestäni olemassa tuollakin säännöllä. Itse katsoisin ehkä sitäkin mieluummin kuin nylyistä viivelähtöä ja palautusta.
 

JPL

Jäsen
Mielestäni hyvä asia nimenomaan loukkaantumisten takia. Ei tämä tietenkään poista joustolaitojen tarpeellisuutta, mutta sitähän ei ole kukaan väittänytkään. Samalla saisi kuitenkin siniviivoja tuoda lähemmäksi punaista. Lisää tilaa hyökkäysalueelle ja keskialue mahdollisimman pieneksi (sumputtaminen vaikeampaa)

Tämä muutos "vähentäisi" jonkin verran vauhdin ja voiman merkitystä ja nostaisi peliälyä ja syöttötaitoa takaisin. Vähentäisi siksi lainausmerkeissä, että eihän noiden tarpeellisuus todellisuudessa vähene, mutta suhde yllämainittuihin muuttuisi. Hyökkäysalueen kasvattaminen aiheuttaisi mielestäni saman efektin, kun tilaa olisi enemmän ja samalla maalimäärät saataisiin pidettyä vähintään nykyisellä tasolla.

Pitkän kiekon sääntöä ei saa Euroopassa muuttaa missään tapauksessa. NHL:kin siirrytään melko varmasti lähivuosina muun maailman käytäntöön. Ehkä jonkun Crosbyn pitää vielä loukkaantua ennen kuin se tapahtuu, mutta kyllä siihen suuntaan mennään.
 

Rocco

Jäsen
Erinomainen muutos pelillisesti! Punaviivan poiston jälkeen karvaus putosi paljon alemmaksi, koska puolustajien tuli pelätä näitä pitkiä syöttöjä. Pakkien annettiin ja myös nykyään annetaan tulla kiekon kanssa hyvin helposti pois omista. Tämän myötä myös ajokoira-kiekko lisääntyi, kun vastustajalla oli viisi miestä punaviivan takana puolustamassa, eikä alueelle päässyt enää juuri mitenkään kiekon kanssa itse. Kiekkoa kulmaan punaviivalta ja halukkaat perään. Jos ei onnistuta, niin valutaan itse taas omalle siniviivalle.

Eihän tämä sääntömuutos tätä automaattisesti poista, mutta se antaa joukkueille mahdollisuuden aktiivisempaan karvaukseen, sitä kautta kiekonriistoihin ja syötönkatkoihin paremmassa kenttäasetelmassa, ja sitä kautta maalipaikkoihin. Ja tottakai vastapallona on korkean karvauksen riskit, eli nyt (sääntömuutoksen jälkeen) niitä läpiajojakin tulee helpommin, kun vastustajan puolustajat ei makaa keskialueella peläten pitkiä syöttöjä.

En olisi uskonut, että Suomessa tehdään KERRANKIN hyödyllinen päätös jääkiekkoon!
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös