Tarinankertoja
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Ipa, ipa, ipa, ipaa...
En ole koskaan päässyt näkemään näyttelykissaa normaalielämässä. Mikä on suurin ero normaalin kotikissan ja näyttelyissä alvariinsa käyvän kissan välillä? En puhu nyt ulkonäöllisistä seikoista, vaan luonteesta.
ei mitään...
Näyttelyissä Kissan käytös voi olla ihan eri kuin kotioloissa, jotkut viihtyy jotkut ei.
Ne on "missikisoja" jossa kissan ulkonäköä ja rakennetta verrataan rodun sertifikattiin, kuvaukseen, joka on viä sit erilainen riippuen "kissaliitosta".
Suomessa toimii kolme kansainvälisesti merkittävää kissojen kattojärjestöä: FIFe, TICA ja CFA. Näillä kaikilla on pitkä historia ja ne kuuluvat maailmanlaajuisesti tärkeimpiin kissajärjestöihin.
FIFe eli Fédération Internationale Féline perustettiin alkujaan Euroopan kansainväliseksi kissayhdistykseksi 1949. FIFe on kansallisten jäsenjärjestöjen liitto. FIFeen ei siis voi kuulua suoraan henkilöjäsenenä, vaan jonkin kansallisen jäsenjärjestön (Suomessa Suomen Kissaliitto ry:n) kautta. FIFessä on 40 hyväksyttyä kissarotua, FIFen muodostavat kansalliset jäsenjärjestöt rekisteröivät vuosittain yhteensä yli 110 000 sukutaulua ja 3000 kissalan nimeä sekä järjestävät yli 650 näyttelyä vuodessa.
TICA eli The International Cat Association on alun perin pohjoisamerikkalainen kissajärjestö, joka on perustettu 1979. TICAssa kissat rekisteröidään genotyypin perusteella, ja TICA onkin maailman suurin geneettinen kissarekisteri. TICAn merkittävä ero useimmista muista kattojärjestöistä poiketen on se, että TICAan voi kuulua suoraan henkilöjäsenenä. Nykyään TICAssa on mukana 215 jäsenyhdistystä (clubs) ympäri maailman. Pelkästään Euroopassa on 55 jäsenyhdistystä. TICAssa on 57 hyväksyttyä kissarotua. TICA-tuomareita on 157, ja näyttelykalenterissa yli 130 näyttelyä ympäri maailman.
CFA eli The Cat Fancier's Association on alkujaan yhdysvaltalainen vuonna 1906 perustettu kissayhdistys. Nykyään CFA on Pohjois-Amerikan johtava kattojärjestö ja maailman suurin kissarekisteri. CFA:han kuuluu yli 650 jäsenyhdistystä (clubs) ympäri maailman. CFA:ssa on 39 hyväksyttyä kissarotua, ja yhdistys järjestää maailmanlaajuisesti yli 400 näyttelyä vuosittain.
Eri kattojärjestöjen alla mm. rotujen rotumääritelmissä on pieniä tai joissain tapauksissa merkittävämpiäkin eroja, samoin näyttelytoiminta poikkeaa eri kattojärjestöjen alla merkittävästi toisistaan, rekisterit rakentuvat hiukan eri periaatteille (esim. TICAssa rekisteröidään silmien väri aina, FIFessä vain tietyillä roduilla), ja kattojärjestöjen päätöksentekorakenteet poikkeavat toisistaan.