No, joo. Kingston Wall nyt on sellaista jammailuprogea, johon pitää suhtautua oikein, jotta siitä voi pitää.
Mutta hankippa jostakin King Crimsonia vaikkapa. Uskomattoman monipuolinen tuotanto ja erittäin kokeiluluontoisia biisejä, joista jotkut ovat osittain improvisoituja. He ovat uudistaneet musiikkiaan joka levylle ja näin ollen heillä on paljon erintyylisiä biisejä.
Yesiä uskaltaisin myös suositella, mutta pelkäämpä, että ihmiset hylkäävät sen jo laulajan äänen kuullessaan. Siltikin heidän soittotaito ja musiikillinen ymmärrys oli jotakin aivan mahtavaa.
Ymmärrän kyllä, että proge vaatii totuttelua eikä sitä varmasti kaikki ymmärrä, koska nimenomaan vaikeimmat tahtilajit ja sävelkuviot esiintyvät useinmiten juuri progressiivisessa rockissa. Siksihän se ei myykään niin paljoa, koska useimmat ihmiset eivät halua musiikilta haastetta.
Jos on easylistening-tyyppiä, niin sitten tykkää sellaisesta musasta, joka iskee heti. Älä missään nimessä tuomitse kuitenkaan kovin vähän kuuntelun perusteella, koska proge jos joku vaatii kuuntelua, eikä se välttämättä ole aina kovin helpposelkoista. Ja kyllähän tähän progen maailmaan kannattaa perehtyä muutenkin kuin kuuntelun kautta.
Itseasiassa jazz ja proge ovat varmaankin vaikeimmat musiikkityylit, joista molemmat lukeutuvat suosikkeihini. Sitten kun se aukeaa, niin siitä kyllä nauttii.
ps.. Tiedätkös sinä muuten CMX:n musiikista pitävänä, että Yrjänän suosikkiyhtyeisiin kuuluvat mm. sellaiset proge-legendat kuin King Crimson, Yes, Jethro Tull, Pink Floyd, Frank Zappa, Rush, Genesis ja niin edelleen.. Noita on vielä paljon.
CMX:n musiikista on havaittavissa paikka paikoin vaikutteita progesta, vaikkei yhtä selkeästi kuin edellämainituissa yhtyeissä.
Erehdyt kuitenkin jos luulet kaikkea progea samanlaiseksi kikkailuksi ja jammailuksi.