Tänään sitten ratkeavat presidentin vaalit.
Hieman olen nyt ympäristöäni aistinut ja valitettavasti näyttää aika selvältä, että Halonen tulee valituksi. Veikkaisin lopullisten prosenttien olevan noin 54/46.
Henkilökohtaisesti täytyy sanoa, että minua ei niinkään harmita se, että Halonen voittaa, vaan enemmänkin se millä perusteilla hän voittaa.
Ennen ensimmäistä kierrosta demarileiri oli ylimielinen ja Haloselta ei irronnut mielipiteen mielipidettä, kun ajattelivat kruisailla selvään voittoon heti ensimmäisellä kierroksella. Näin ei sitten kuitenkaan käynyt, kun kansa yllätti positiivisesti ja näytti mitä mieltä se oli demarien ylenkatseesta.
Toisella kierroksella onkin sitten demarit ja SAK laittaneet ison pyörän pyörimään ja tulostahan se on tuottanut. Minusta on todella hämmästyttävää, että loan heittoon ryhtyivät todellakin Halosen kannattajat, sillä etukäteen olisi voinut kuvitella haastajan ennemminkin sortuvan siihen. Niinistön puolen loan heitto jäi kuitenkin muutamiin nettipohjaisiin juttuihin, joiden pohja putosi samantien, kun taas Halosen takana lokaa heittivät niin SAK kuin monet demari kansanedustajat ja vielä puhemies Lipponen. Minusta oli demareilta erityisen törkeää vetää Lipponen mukaan, hän olisi varmasti mieluummin ollut kyseisestä asiasta hiljaa, mutta joutui sitten menettämään puoluetoverinsa puolesta kasvonsa. Ja siinä missä Niinistö sanoutui selvästi irti, jopa noista pienemmistä loanheitto jutuista ei Halonen ole tehnyt samaa. Päinvastoin hän on jeesustellut, että minkäs hän kannattajiensa jutuille voi. Voisinpa veikata, että tuollaista anti-Niinistö kampanjaa tuskin olisi käyntiin potkaistu ilman Halosen suostumusta.
Tietenkään tuossa vastuusta vetäytymisessä ei ollut Halosella mitään uutta. Vetäytyihän hän vastuusta kaikkien mahdollisten mielipiteidenkin suhteen. Mistään asiasta ei hänellä tuntunut olevan mitään mielipidettä, vaan milloin mentiin eduskunnan, milloin pääministerin, puolustusministerin ja milloin kenenkin seläntaakse. Ensimmäisen kierroksen jälkeen iloitsin toisesta kierroksesta, että nyt saataisiin Haloseltakin kuulla mielipiteitä. Iloitsin turhaan, sillä eihän niitä kuultu tässä toisella kierroksellakaan.
Ehdokkaiden kampanjoissa on myös ollut suuri ero. Siinä missä Niinistön kampanjassa on tuotu esiin oman ehdokkaan ajatuksia ja ominaisuuksia, on Halosen kampanjassa keskitytty pelottelemaan kansaa Niinistöllä. Tietenkään mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut, sillä vaikea on markkinoida omaa ehdokasta jolla ei ole mitään omia mielipiteitä. Kuten osuvasti on todettu niin molempien kampanjat käsittelivät Niinistöä.
Hieman tekisi mieleni kysyä Haloselta, että eikö häntä hävetä? Hän ei selvästikään pidä George W Bushista (kukapa pitäisi) ja Bushan voitti omat vaalinsa amerikassa luomalla pelon ilmapiirin. Millä tavalla lopultakin tuo erosi Halosen omasta kampanjasta? Halonen kampanjoi luomalla pelkoa. Luomalla pelkoa siitä, mitä tapahtuu jos kansa äänestäisikin Niinistöä. Suomi menisi sen jälkeen ilmeisesti suinpäin Natoon, työehtosopimukset ilmeisesti lakkautettaisiin samantien ja jokainen joutuisi tekemään töitä ilman palkkaa. Etkö sinä, Tarja Halonen, syyllistynyt myös pelonilmapiirin luontiin?
Tämän kampanjoinnin kun yhdistää siihen, että suurin osa ihmisistä aina muutoinkin pelkää enemmän muutosta kuin paikallaan pysymistä niin Halosen uudelleen valinnan estyminen olisi erittäin suuri ihme. Tästä syystä kynnys äänestää Niinistöä on suuri. Olen huomannut, että aktiivisesti kampanjointia seuraavat ovat enemmän kallistuneet Niinistölle, kun taas passiiviset antavat äänensä Haloselle, juuri edellä mainitsemastani syystä. Luonnollisesti myös toivon, että Halonen (kuten ei Niinistökään) ei saisi ääniä sukupuolensa perusteella. Itse kun haluaisin uskoa tasa-arvoon.
Ennen vaalikampanjaa en ollut Halosen suurimpia faneja, johtuen pitkälti hänen SAK-SDP taustastaan, sillä näen tuolla koalitiolla olevan kohtuuttoman paljon valtaa näinkin demokraattisessa maassa. Enkä ole aina kokenut erityisesti SAK:n toimia kovin reiluiksi. Tämän vaalikampanjan aikana ei kuvani näistä ole todellakaan ainakaan parantunut ja Halosen haluttomuus sanoutua irti loanheitosta on pilannut Halosenkin kuvaa silmissäni. Tietysti myös hänen täydellinen varmanpäälle pelaamisensa, jolloin hän ei ole suostunut sanomaan mielipidettään mistään pelätessään äänten menetystä, on ollut ikävää katsottavaa.
Ensimmäisellä kierroksella äänestin Heidi Hautalaa kun koin hänet selvästi parhaaksi ehdokkaaksi. Toisella kierroksella joudun äänestämään pienempää pahaa ja se on nyt Niinistö. Muunmuassa yllämainituista syistä.
Kansa tullee kuitenkin tänään valitsemaan Halosen uudella kaudella ja epäilemättä kansa saa sellaisen presidentin kun ansaitsee. Toivottavasti kansa myös jossain vaiheessa miettii sitä, että miksi tuli Halosta äänestettyä. Oliko siihen joku rationaalinen syy, että Halonen oli jossain Niinistöä parempi. Vai lieneekö syy jokin irrationaalisempi, kuten sukupuoli tai muutoksen pelko. Vai peräti niin karmea syy kuin pelko, pelko jota SAK ja SDP parhaansa mukaan lietsoivat. Niinistö yritti tuoda sanomaa "vastakkain asettelun aika on ohi". SAK ja SDP taas perustivat koko toisen kierroksen pelonlietsontansa teemaan "vastakkain asettelun aika on nyt". Valitettavasti näyttää siltä, että se mikä toimi amerikassa, toimii nyt myös Suomessa.
Onneksi olkoon vasemmisto, lienette hyvin ylpeitä nyt itsestänne.