Mainos

Portsari – aikamme kerjäläinen

  • 85 726
  • 364

Nikke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sinivalkokeltainen
kaizu kirjoitti:
Kiinnostavaa, että Kalle on keskusteluissa lähes aina se kapakka, joka herättää tunteita puolesta ja vastaan. Vähän hämmästyttää näiden nimimerkkien scholl:in ja Niken katkeruus...
Olen ilmeisesti ilmaissut itseäni huonosti jos jostain on jäänyt kuva että olisin katkera. Kenelle? Edelleen olen sanonut pitäväni huvittavana tätä Kallen uloskäynnissä tapahtuvaa kolikkohippaa.

Enkä minä Kallea vihaa, siitä ei ole kyse. En kylläkään käy siellä kuin 1-2 kertaa vuodessa useasta eri syystä. Ko paikassa on joskus tullut käytyä enemmän, siinä yksi syy miksi paikka on ns tuttu.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
TBK kirjoitti:
Onko se sitä? Onko se asiansa osaava ja hyvä käytöksinen portsari itsestään selvyys?

Ei se ole itsestään selvyys, mutta sen pitäisi olla. Sama koskee kaikkia palveluammatteja. Suomalaisilla on aina ollut, eivätkä uudet sukupolvet ole tehneet muutosta, nöyristellä jokaisessa paikassa, jossa kuluttavat rahojaan. Kaikesta maksetaan vaikkei nyt niin tyytyväisiä oltaisikaan ja maksetaan vaikka vähän ylimääräistä, jos joku sattuu sellaista ehdottamaan - ravintolat ja hotellit ovat suomalaisille niitä vihon viimeisiä paikkoja, joissa voidaan maksaa mitä tahansa paskasta ruuasta, paskasta palvelusta, paskasta hotellihuoneesta etc. kunhan "tunnelma" ei mene pilalle.

Mielestäni narikkamaksu on vastike, johon kuuluu ystävällinen asiakaspalvelu. Ja kaikki muu palvelu on sitten ekstraa, josta jokainen maksaa portsarille omantuntonsa mukaan. Se, että tyhjästä(portsari ei vittuile ja ollaan hyvällä tuulella) maksetaan esim. 20 euroa ylimääräistä on elvistelyä, kännisen elvistelyä tai sitten pelkästään oman edun tavoittelua seuraavaa ravintolailtaa ajatellen. TBK:n tapauksessa kyseessä taitaa olla puhdas myötunto.

Ja mitä tuohon jonon ohi pääsemiseen tulee, niin ei kai esim. euroopanomistaja schollin tarvitse rahojaan levitellä portsareille sen takia, että pääsisi jonon ohi - siihen kai riittää soitto ravintolapäällikölle/ravintolan johtajalle, joka kirjoittaa sellaisen läpyskän, jolla pääsee jonojen ohi vaikka punaista mattoa pitkin.


TBK kirjoitti:
Minusta tuolta löytyy suuriakin eroja. Ja ei sinun tarvitse näiden asioiden kanssa painiskella. Jos et halua antaa tippiä, niin elä anna. Ei sen luulisi olevan sinulta pois jos joku haluaa tippiä antaa.

Ei ole todellakaan minulta pois, vaikka joku tunkisi 500 euron seteleitä portsareiden housuihin. Ihmetyttää vaan tuo asenne, että niille nyt aina hyvää hyvyyttään annettava jotain jotta pääsisi seuraavalla kerrallakin sisälle. Ilmeisesti jonkinlaista herrapelkoa tämäkin.
 

Kaiser Soze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rontti's potatoes, whiners and wankers
TBK kirjoitti:
Kauppa on osa arkista rutiinia, mutta ulkona käyminen vaihtelua ja irtiottoa.


Niin, Meikäläisellä homma on taasen toisinpäin. Käyn ulkona enemmän, kuin kaupassa. Rutiiniahan tuo on.

Mies tekee sitä, minkä mies parhaiten osaa.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
TBK kirjoitti:
Ja Suomessa en ole missään, koskaan törmännyt ravintolatyöntekijään, joka kerjää tippiä. Sensijaan olen törmännyt tarjoilijoihin, jotka ovat hieman ihmeissään tipin saamisesta.

Suomessahan "tippauskulttuuria" ei juurikaan ole vaan työntekijöiden liksat on ämpätty tuotteiden/palveluiden hintaan.

Viittasin lähinnä maihin joissa tuo kulttuuri on. Jos et anna tippiä niin seuraavaa drinkkiä saakin sitten odottaa. Suomalainen tapa, missä hinta ilmoitetaan siinä muodossa kuin se todella on, on helvetin hyvä.

Jos joku tekee duuninsa hyvin niin saahan siitä palkita, jos haluaa ja kokee sen tärkeäksi. Monissa ammateissa ei saa edes kiitosta...

EDIT: Näemmä samaa mieltä olet tuosta tipin antamisesta. Se siitä.
 

MusanMake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Suomi
Sanonpa nyt minäkin tähän jotain...

Taustoja sen verran, että yökerhojen ja baarien tiskillä olen tienannut leipäni noin kahdeksan vuotta, aina viime syksyyn asti, jolloin työstä tuli enää rakas harrastus.

Tippiähän kenenkään teistä ei ole pakko jättää. Mutta niinhän se on, että rahalla saa ja hevosella pääsee. Turha siellä jonossa on ulvoa, että "miks toi pääsi jonon ohi ja mä en", jos ei siitä mitään halua maksaa. Jos hemmo joka käyntinsä yhteydessä vippaa pokelle sen kympin, niin kyllä hänet halutaan siinä kuppilassa nähdä jatkossakin. Näin on näreet.

Osa pokeista on yleisilmeeltään varsin kiukkuisen oloisia ja murhamiehen näköisiä. Näinhän se tietty on. Mutta muistakaapa sellainen pikku juttu, että monikaan teistä ei seisoisi siinä ovella v-lua ja uhkauksia kuuntelemassa kymmentä minuuttia kauempaa. Tai jos tuntuu että polla kestää ja hermo pitää, niin sinne sitten vaan pojat kokeilemaan. Se homma ei todellakaan ole ruusuilla tanssimista. Kokeiltu on ja pakko sanoa, että ei meikäläisen hermoilla kuunnella jatkuvaa tappouhkausten antelua sun muuta. Yleensähän se on sananhelinää, mutta eipä siihen tarvita kuin se yksi joka uhkauksen toteuttaa. Poket taas pitävät nämä tyypit baarista pihalla, jotta Te saisitte rauhassa dokata ja iskeä mimmejä tai mitä ikinä siellä teettekin.

Baarimestarille voi tosiaan myös tippiä antaa, mikäli sen aiheelliseksi kokee. Kyllä mun kohdalla ainakin tippiä jättänyt asiakas saa juomansa ihan saletisti nopeammin kuin muut. Tottakai se on näin, vai kuvitteleeko joku jotain muuta? Nää huutelijat sun muut pätemisen tarpeessa olevat joutuvat kyllä odottamaan hieman kauemmin... Sitten juuri nämä, jotka eivät käyttäytyä osaa, ovat juuri niitä jotka ensimmäisenä ovat ääneen valittamassa "huonosta palvelusta", ynnä muusta. En tiedä, itselläni ei ole ikinä ollut tarvetta alkaa heti soittamaan poskea baarimikolle kun menen kuppilaan sisälle. Asiahan on sama, kuin jos menisin Siwaan ostamaan purkin maitoa ja siinäkin pitäisi kassalla alkaa paukuttaa turpaansa myyjälle.

Tosiaan, ihmiset joilta hieman ylimääräistä jää, ovat niitä jotka pääsevät ensimmäisenä, saavat juomat nopeasti, jotka kutsutaan kantis-bileisiin, ym. Jos vaikka tyttöystävällä on synttärit, voin kyllä pyöräyttää komean luomuksen ihan vaan huvikseni, eikä maksa mitään. Ainahan se tippi jollain lailla takaisin tulee. Muistakaa se.

Eli siis mun näkemys tipistä on se, että se ei ole mikään leveily-, perseennuolemis- tai egonkohotusoperaatio, vaan se on maksu siitä, että ostetaan jotain erityistä. Joka ainoa meistä on ostettavissa jossain määrin. Eli jos esim. haluat että sinun ei tarvitse persusta nostaa penkistä koko illan aikana yökerhossa, niin sujauta baarimikolle seteliä silloin tällöin. Hän huolehtii varmasti että pöytä ei ole tyhjä ja että juomaa tulee juuri niinkuin herra haluaa.

Ja tosiaan te, jotka ette tippiä halua jättää: Se on ihan ok myös. En minä sitä kaikilta odotakaan. Saahan sillä juuri sen minkä kulloinkin tilata haluaa. Mutta silloin vaan pitää tottua siihen jonotukseen ynnä muuhun, mikä tuntuu tekevän jo valmiiksi lyhyestä lauantai-illasta vielä niin kovin paljon lyhyemmän...

MMake
 

kausi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Westendin työväenpalloilijat
Ihmettelen ihan helvetisti että ihmisillä tuntuu olevan kovasti käteistä mukana ravintolareissuillaan. Itellä ei ole juuri koskaan edes vaadittavan narikkamaksun verran. Maksan siis kortilla. Paha siitä on sitten alkaa pokeille höyläämään poislähdettäessä.

Kallesta pidän minäkin, vaan en ensinkään sen oviloikkareista. Jätkäthän ovat kuin poseidonit siinä ovella. Ei ole ihan yksissä kerroissa kun olen ollut hommaamassa ravintolaan n. 10-20 hlön lössiä, asiasta on sovittu etukäteen paikan pomon kanssa ja kas helvetti kun saavumme paikalle, jompikumpi näistä viiksivalluista poimii sakista yhden tai kaksi randomilla puhpah pelistä pois. Se on sitten aivan helvetin ikävä tilanne alkaa järkätä uutta paikkaa tai laittaa jako kahteen. Eikä ole ollut kyse siitä että anniskelutta jätetyt olisivat maanneet kadulla selällään. Lisäksi Kallen portsareissa on muutenkin pölöpäisyyttä. Suoraan suusta kuultuna olen todistanut kolmenvartin luentoa siitä kuinka juuri tämä kyseinen kuppila ei ole mikä tahansa ravintelli. On osattava aristokraattista käytöstä. Voi vitun posket sanon minä. Suomibaarissa porukka seisoo pöydillä jne. Portsarit ovat kuitenkin herkkiä poikia. Muuten viihdyn paikassa hyvin, helvetin hyvin.
 

pänkäle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hpk
MusanMake kirjoitti:
Tippiähän kenenkään teistä ei ole pakko jättää. Mutta niinhän se on, että rahalla saa ja hevosella pääsee. Turha siellä jonossa on ulvoa, että "miks toi pääsi jonon ohi ja mä en", jos ei siitä mitään halua maksaa. Jos hemmo joka käyntinsä yhteydessä vippaa pokelle sen kympin, niin kyllä hänet halutaan siinä kuppilassa nähdä jatkossakin. Näin on näreet.MMake

Tuo on selvää asiakkaan eriarvoistamista, jota minä en ainakaan asiakkaana hyväksy, vaan vaihdan sitä baarijonoa heti, jos joku jonon ohi pujahtaa. Jos kerran rahalla saa baarissa parempaa palvelua, niin sallittakoon se sitten muuallakin. Opettajat antakoon hyvää opetusta vain niille kersoille joiden vanhemmat maksaa extraa, pienellä tipillä pääsköön myös leikkausjonojen ohi ja poliisikin ilmaantukoon paikalle vain verottoman palvelumaksun jälkeen. Jaa että onko yhteyttä korruptioon? Ei, nehän vaan ottaa tippiä...
 

TBK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sydän on KIRVEEN muotoinen!
Ohmi kirjoitti:
Ei se ole itsestään selvyys, mutta sen pitäisi olla. Sama koskee kaikkia palveluammatteja. Suomalaisilla on aina ollut, eivätkä uudet sukupolvet ole tehneet muutosta, nöyristellä jokaisessa paikassa, jossa kuluttavat rahojaan. Kaikesta maksetaan vaikkei nyt niin tyytyväisiä oltaisikaan ja maksetaan vaikka vähän ylimääräistä, jos joku sattuu sellaista ehdottamaan...
Minä olen ehdottoman erimieltä. Kuinka monta kertaa baarien sisäänpääsylippua maksaessa kuuluu nurinaa kun on kallista ja kaikki maksaa. Samoin ihmetellään, että maksaako se ja se paukku niin paljon? Kyllähän baareissa nuristaan hinnoista ja henkilökunnan käyttäytymisestä vaikka kuinka ja paljon. Suomalainen on humalassa kaikkea muuta kuin nöyrä.


Ohmi kirjoitti:
Se, että tyhjästä(portsari ei vittuile ja ollaan hyvällä tuulella) maksetaan esim. 20 euroa ylimääräistä on elvistelyä, kännisen elvistelyä tai sitten pelkästään oman edun tavoittelua seuraavaa ravintolailtaa ajatellen.
Ihmiset jotka ilta toisensa jälkeen lätkivät seteleitä kouraan, niin olisihan se portsariltakin melkoisen huono pelin lukua jos sillä ei mitään extraa saisi. Kyllä minunkin aikan oli herra, joka löi joka illan jälkeen sen 40-100mk kouraan, niin ei hänen ikinä tarvinnut lähteä taksia jonottamaan, kyllä hänet aina haettiin ravintolan ovelta.

Ohmi kirjoitti:
Ja mitä tuohon jonon ohi pääsemiseen tulee...
Melkein jokaisella ravintolalla on kanta-asiakkaita. Juuri nämä asiakkaat ovat ravintolalle kaikkein kannattavimpia. On ihan selvää, etää tälläinen asiakas on järkevä pitää tulevaisuudessakin asiakkaana. Siksi VIP-korttien ym. tekeminen on ravintolapääliköltä järkevää.
 

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
Tulipa mieleen, kun lueskelin ketjua. Aikoinaan vuonna -89 asuimme rouvani kanssa 7kk Lappeenrannassa, minun työkomennuksen vuoksi. Eräänä kesäisenä lauantai-iltana menimme tansseihin, olisiko ollut paikka (casino), onko siellä semmonen? Pois lähtöa tehdessämme huomasin, että ulkona on oikein helvetillinen ukkosmyrsky ja taksi kurvaa juuri ovelle. Annoin portsarille 50 mk ja kysyin, "oliko tuo taksi Olkun nimellä", portsari kurkkasi kouraansa ja sanoi "kyllä oli". Näin se raha toimi muinoinkin.
 

Tinke

Jäsen
RASSA #13 kirjoitti:
Helsingin keskustan ravintolat ovat kieltämättä hinnoitelleet itsensä sillä kuuluisalla ISOLLA kädellä mutta onneksi on olemassa vaihtoehtoja! 40 eurolla et stadissa dokaa paitsi paikallisissa, niitä 3 egen stobeja pubiruusujen parissa (ehkä joku saa viboja, joku ei)! Pohjat kuuluvat ilman muuta asiaan (enemmän tai vähemmän) mutta ei sinne kuppilaan kannata naamoissa pyrkiä, siinä ei auta edes satasen setelit.
Ei nyt ihan noinkaan. Lähes jokaisessa keskustan ravintolassa on enne puolta yötä jotain tarjouksia. Sk-ravintolat ovat taas oma lukunsa. Nehän myyvät alkoholia puoli-ilmaiseksi.
 

MusanMake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Suomi
pänkäle kirjoitti:
Tuo on selvää asiakkaan eriarvoistamista, jota minä en ainakaan asiakkaana hyväksy, vaan vaihdan sitä baarijonoa heti, jos joku jonon ohi pujahtaa. Jos kerran rahalla saa baarissa parempaa palvelua, niin sallittakoon se sitten muuallakin. Opettajat antakoon hyvää opetusta vain niille kersoille joiden vanhemmat maksaa extraa, pienellä tipillä pääsköön myös leikkausjonojen ohi ja poliisikin ilmaantukoon paikalle vain verottoman palvelumaksun jälkeen. Jaa että onko yhteyttä korruptioon? Ei, nehän vaan ottaa tippiä...

Tottakai asiakkaat ovat eriarvoisia. Niin se vaan on. Eihän kukaan väitä että se kovin reilua olisi. Olisihan se kiva ajatella että kaikki me duunarit ollaan yhtä suurta perhettä ja baarissakin se bisse hyppää kouraan kaikille yhtä aikaa. Mutta kun se ei vaan ole niin. Tuo aikakausi taisi kuolla Neuvostoliiton mukana. Baarihemmon palkat ovat yleensä sitä luokkaa, että se tippi siihen lisäksi tekee kuitenkin melkosen lisän illan/yön tilipussiin. Ehkä sinä olet niin puhtoinen, että vastaavassa tilanteessa sanoisit tipin antajalle että "kiitos, mutta ensi kerralla jonotat silti niinkuin muutkin". Ehkä sinä olet, mutta minä en ole.

Ja mehän voisimme jauhaa ihmisten eriarvoisuudesta maailman tappiin asti. Tässä tilanteessa se osuu silmään melko konkreettisesti. Jos nyt puhutaan poliisien toiminnasta, niin väitän kyllä että Eiraan soitettu poliisiauto on taatusti paikanpäällä selvittämässä naapurien vaimon hakkausta huomattavasti aiemmin kuin vaikkapa Jakomäkeen soitettu auto, vaikka tilanne olisi aivan yhtä vakava. Maailma pyörii niin, eikä se ole täydellinen. Huhhuh, kun menee syvälliseksi... Toivottavasti nyt ymmärrät kuitenkin mitä tarkoitan.

Nyt tietysti joku nero keksii sanoa, että "vaihda alaa, jos palkka ei riitä". Joo joo... Kyllähän se riittää, mutta lisä ei tee pahaa. Ja joku sitä baarimikon tai portsarin duunia kuitenkin tekee tasan niin kauan kuin baareja on olemassa. Edelleen painotan sitä, että ei sitä tippiä ole pakko antaa. Mutta Lappareiden sanoin: Jos jotain haluaa saada, jotain on myös pakko antaa.

MMake
 

vstk

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
MusanMake kirjoitti:
Tottakai asiakkaat ovat eriarvoisia. Niin se vaan on. Eihän kukaan väitä että se kovin reilua olisi. Olisihan se kiva ajatella että kaikki me duunarit......
MMake
Ei voi muuta sanoa kuin olen kanssasi aivan täysin samaa mieltä, muutaman vuoden olen minäkin yökerhoissa ja tanssiravintolassa tienestini kerännyt ja tippi tuntuu aina mukavalta. Keltään en ole sitä vaatinut, enkä koskaan sitä tule vaatimaan. Mutta kuten sanottua, se ei todellakaan pahaa tee ja sillä leipoo itselleen hyvin pullat uuniin ja pohjustaa seuraavaa baarikäyntiä. Näin se menee, deal with it.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
vstk kirjoitti:
Mutta kuten sanottua, se ei todellakaan pahaa tee ja sillä leipoo itselleen hyvin pullat uuniin ja pohjustaa seuraavaa baarikäyntiä. Näin se menee, deal with it.

Näin se vaan menee.

Tuossa edellä kertomani episodin jälkeen aloin käymään silloisen kämppikseni kanssa hakkaamassa poolia paikallisessa. Tipit portsarille ja baarihenkilökunnalle, niin homma toimi enemmän kuin rasvattuna - siinä vaiheessa, kun olin narikalta ehtinyt tiskin ääreen, oli minulle jo laskettu hanasta tuoppi, ja tarjoilijatar kysyi vain: "Tällaisenhan sä haluat?"

Kun lisäksi osasimme käyttäytyä myös aivan totaalisen kännissä, ei meillä ollut koskaan "liikaa pohjia". Kerran minut talutettiin sisään, portsari sanoi vain: "Tervetuloa!" Takanamme olleet tyypit eivät päässeet sisään, koska heillä oli liikaa pohjia. Kuulin tuulikaapissa ollessani, kuinka poke totesi: "Sinulla on liikaa pohjia, edellisen kaverin kunto ei kuulu sinulle!"
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Itse en ole muistaakseni ikinä vapaaehtoisesti antanut ovimiehille latin latia, enkä anna.

Toisaalta olen aina niin halutessani päässyt jokaiseen pyrkimääni paikkaan sisään ilman ongelmia suhteellisen kovassakin laitamyötäisessä.

Ei se tyhmä ole joka pyytää jne.
 

Lukkoseppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Poke!

Harvoin sitä tulee pokelle mitään annettua, en edes muista koska viimeksi olisi niin käynyt. Toki, jos baari jossa vierailet on kantapaikkasi tai sellaiseksi tyrkyllä, on oviMikkoa ehkä pätevää muistaa lantilla silloin tällöin. Eri asia on sitten että jos saa mielestänsä hyvää palvelua niin siitä on tietenkin asiallista muistuttaa palvelun antajaa pienellä käsirahalla, siis todellakin sitä jolta palvelua sait. Mikä sitten voisi olla paikallaan... ehkä ravintolalaskun pyöristäminen seuraavaan kymppiin tai vitosen ja/tai alle olevien maksuvaluuttojen luovuttaminen. Kymppi tai yli menee Suomessa jo vähän tyrkyn puolelle, jossakin muissa maissa asia on tietenkin totaalisesti eri kun ko. suoritusta odotetaan ikäänkuin luonnostaan ja se pitää ottaa huomioon kuluissa.
 

pänkäle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hpk
MusanMake kirjoitti:
Tottakai asiakkaat ovat eriarvoisia. Niin se vaan on. Eihän kukaan väitä että se kovin reilua olisi. Olisihan se kiva ajatella että kaikki me duunarit ollaan yhtä suurta perhettä ja baarissakin se bisse hyppää kouraan kaikille yhtä aikaa. Mutta kun se ei vaan ole niin. Tuo aikakausi taisi kuolla Neuvostoliiton mukana. MMake

Totta hitossa minä tiedän, että käytännössä asiakkaat on baarissa eriarvoisia, en vain käsitä, miksi tällaista järjestelmää asiakkaat sietävät, ylläpitävät ja sen hyväksyvät. Jos jotain asiakasta nakkikioskin jonossa sen baari-illan jälkeen palveltaisiin muita ennen vain, koska "se on niin hyvä tyyppi ja jätti viime kerralla tippiä", niin johan siitä syntyis tappelu, eikä kenelläkään riittäisi ymmärrystä nakkarin myyjää kohtaan. Miksi baarin jono on niin eri asia kuin muut jonot? Tuskin se palkasta kuitenkaan on kiinni, pienet palkat ne on grillilläkin ja työ varmasti vähintään yhtä raskasta kuin baarien ovien aukojalla.
 

zore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Columbus Blue Jackets
Minä en ymmärrä miksi Suomeen edes pitäisi tuoda mitään "tippauskulttuuria"?! Enkä ymmärrä sitäkään että jotkut yrittävät esittää "maailmankansalaista" jakaessaan eurosokeina setelitippiä joka välissä.

Sen ymmärrän että rahalla pääsee jonon ohi jne. joten ne, joilla sitä on käyttäköön sopivassa tilanteessa, mutta oven avaamisesta 20 egeä kuulostaa aikamoiselta perseennuolemiselta.

Ja jos joku pitää 1,85 euroa pienenä rahana niin sillähän köyhä portsari saa jo aterian. Itse olen tainut pari kertaa "tutulle" pokelle jotain illan päätteeksi jättää mutta kyllä se on aina kolikkopuolelle mennyt. Ei tulisi mieleenikään rahoittaa heitä seteleillä, sillä esim. 5 euroa 200 asiakkaalta tekisi jo 1000 euroa ylimääräistä illassa, ei helkkari, näinkö se pitäisi teidän big-time-tippereiden ja tippauskulttuurin tuojien mielestä olla?!

Jos ajatte autolla tietyömaan läpi niin heitättekö 10-20 euroa myös niille, jotka näyttävät teille merkkiä että saa mennä tai sitten niille työmiehille, jotka tekevät teille tietä? Annatteko tippiä työpaikkanne siivoojille? Annatteko tippiä kaupan kassalle? Miksi ihmiset tippaavat vain ravintoloissa? Onko se jotain oman kännitilansa häpeämistä ja anteeksiannon ostamista vai mitä? Pääseekö kaupan kassalla jonon ohi jos antaa tippiä? Pääseekö tietyön ja jonon ohi nopeammin jos kaivaa kuvetta? Onkohan kukaan edes kokeillut? Minkälainen kulttuuri täällä Suomessa oikein vallitsee?

Huomioidaanko tipin saanti jotenkin portsareiden ja tarjoilijoiden palkoissa ja siksi ne ovat niin alhaiset?!
 

vstk

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
zore kirjoitti:
Minä en ymmärrä miksi Suomeen edes pitäisi tuoda mitään "tippauskulttuuria"?! Enkä ymmärrä sitäkään että jotkut yrittävät esittää "maailmankansalaista" jakaessaan eurosokeina setelitippiä joka välissä.

Sen ymmärrän että rahalla pääsee jonon ohi jne. joten ne, joilla sitä on käyttäköön sopivassa tilanteessa, mutta oven avaamisesta 20 egeä kuulostaa aikamoiselta perseennuolemiselta.

Ja jos joku pitää 1,85 euroa pienenä rahana niin sillähän köyhä portsari saa jo aterian. Itse olen tainut pari kertaa "tutulle" pokelle jotain illan päätteeksi jättää mutta kyllä se on aina kolikkopuolelle mennyt. Ei tulisi mieleenikään rahoittaa heitä seteleillä, sillä esim. 5 euroa 200 asiakkaalta tekisi jo 1000 euroa ylimääräistä illassa, ei helkkari, näinkö se pitäisi teidän big-time-tippereiden ja tippauskulttuurin tuojien mielestä olla?!

Jos ajatte autolla tietyömaan läpi niin heitättekö 10-20 euroa myös niille, jotka näyttävät teille merkkiä että saa mennä tai sitten niille työmiehille, jotka tekevät teille tietä? Annatteko tippiä työpaikkanne siivoojille? Annatteko tippiä kaupan kassalle? Miksi ihmiset tippaavat vain ravintoloissa? Onko se jotain oman kännitilansa häpeämistä ja anteeksiannon ostamista vai mitä? Pääseekö kaupan kassalla jonon ohi jos antaa tippiä? Pääseekö tietyön ja jonon ohi nopeammin jos kaivaa kuvetta? Onkohan kukaan edes kokeillut? Minkälainen kulttuuri täällä Suomessa oikein vallitsee?

Huomioidaanko tipin saanti jotenkin portsareiden ja tarjoilijoiden palkoissa ja siksi ne ovat niin alhaiset?!
Näin voi sanoa vain ihminen joka kyseistä työtä ei arvosta pätkän vertaa. Ja ennenkuin joku näsäviisas alkaa sanomaan erään sarjan tavoin "Annoitko tippiä lääkärillesi kun hän pelasti henkesi?" Vastaan rehellisesti en, mutta aterialle varmasti veisin.
Kaupan kassalta jos jotain pennosia tulee takaisin, ne yleensä päätyy siinä vieressä olevaan jonkinmoiseen keräilykippoon tai vastaavasti ns. pikkukippoon (joka muuten tarkoittaa sitä että mikäli seuraavalla asiakkaalla uupuu pikkurahaa ostoksista, voi ne ottaa siitä pikkukiposta ja tasoittaa täten tietä seuraavalle asiakkaalle). Uutta tietoa jollekin?
Miksi en anna tietymailla työskentelevälle kesäjannulle tippiä kun hän viitoittaa tietä? No johan on perkele, annatko sinä tippiä kun joku avaa sinulle oven kerrostalossasi?

Kysymys on pienistä teoista, pienille ihmisille. Miettikääpä kuinka ison tilin tekisimme illassa, mikäli jokainen ravintolassa käyvä asiakas jättäisi edes 50s?
10senttiäkin on sellainen tippi josta kiitän ja soitan tippikelloa. Pieni on ravintolassa perkeleen paljon. Ei ole pakko, jos tunnet sen vastenmieliseksi, älä sitten jätä. Lupaan olla edelleen yhtä hymyilevä ja asiakaspalveluystävällinen kuin ennenkin. Mutta silti, ei aina voi nähdä kuka tuli tiskille ennen toista...
 

Mats Bedö

Jäsen
Suosikkijoukkue
TrailBlazers, HIFK, Bruins & Raiders
Ohmi kirjoitti:
Mielestäni asiakasystävällinen ja asiansa osaava portsari pitäisi olla itsestään selvyys...

Juuri tassa ollaan nyt asian ytimessa. On olemassa tietty standardi mita asiakaspalvelijalta (vaikka sita oevlla seisovaa sitruunanaamaa ilman kaulaa kera pitkan kaden on vaikea siksi kutsua) sopii odottaa. Sitten kun siita standardista lahdetaan tekemaan uhkarohkeita yrityksia siihen suuntaan, etta ihmisella joka sinne ravinteliin tulee ihan muut mielessa kuin jonkun ovimikon tipit, niin siita voi ruveta jo maksamaan tippia eli palvelurahaa. Naita kertoja kun se on todella ollut tarpeellista on ollut yli 20 vuotisen ravintoloissa kaymisien aikana ehka muutama. Kylla asiakaspalvelu on asia erikseen, ei siita pida lahtokohtaisesti ihmisia palkita. Sen todellisia osaajia on kuitenkin hyvin vahan.

Ja tama kaverilta, jolla on 15 vuoden kokemus asiakaspalvelun eri tasoilta ja jonka suurin tippi sina aikana oli tonni vanhaa rahaa. Maksaja oli kyllakin sen luokan jannu, etta se ei halle ollut yhtaan mitaan.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Olkku kirjoitti:
Pois lähtöa tehdessämme huomasin, että ulkona on oikein helvetillinen ukkosmyrsky ja taksi kurvaa juuri ovelle. Annoin portsarille 50 mk ja kysyin, "oliko tuo taksi Olkun nimellä", portsari kurkkasi kouraansa ja sanoi "kyllä oli". Näin se raha toimi muinoinkin.

Niin, tällähän ei itse asiassa ole mitään tekemistä tippien kanssa, joita pitäisi antaa portsarille AINA ravintolassa poislähtiessä. Sinä vain yksinkertaisesti tilasit palvelun portsarilta(ts. lahjoit portsarin) 50 mk:lla, päästäksesi taksijonon ohi.

Valitettava tosiasia on, että rahalla saa ihmiset tekemään mitä vaan.
 
Viimeksi muokattu:

RASSA #13

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool sekä Roosters.
Tinke kirjoitti:
Ei nyt ihan noinkaan. Lähes jokaisessa keskustan ravintolassa on enne puolta yötä jotain tarjouksia. Sk-ravintolat ovat taas oma lukunsa. Nehän myyvät alkoholia puoli-ilmaiseksi.

Stadiin tulee suunnattua usein, ikävä kyllä, vasta tuolloin 1/2-yön hujakoilla (pohjustaminen on taitolaji, hosumalla ei tule hyvää jälkeä), joten nuo tarjoukset usein jäävät hyödyntämättä ainakin koko ajalta. Sitä paitsi olutta saa kaupasta halvalla ja tarpeeksi, joten sitä harvemmin tulee tilailtua enään baarissa. Harvemmin olen törmännyt esim. valkovenäläis- tai viskitarjouksiin (käynkö siis väärissä baareissa)?!? Näinhän sitä tietysti saa kulumaan, paitsi aikaa niin myös rahaa, hehe...

...ja mitä tuohon Turggusen pallinaamaan ja sen paikkoihin tulee, niin NO THANKS! Pitäköön vip-tilansa ja 7-päivää julkimonsa!
 
K

kiwipilot

zore kirjoitti:
Minä en ymmärrä miksi Suomeen edes pitäisi tuoda mitään "tippauskulttuuria"?! Enkä ymmärrä sitäkään että jotkut yrittävät esittää "maailmankansalaista" jakaessaan eurosokeina setelitippiä joka välissä.

Hyvin sanottu siellä takana. Suomalaisten ravintolatyöntekijöiden palkkaan on palvelumaksut laskettu mukaan. Tuntuukin ihmeelliseltä kuinka nykyään (siis, kun viimeksi kävin suomalaisessa ravintolassa) ollaan käsi ojossa odottamassa viiden-kymmenen euron ekstraa. Ne kun ei kuulu asiaan. Jos nyt palvelu sattuu olemaan jotain todella hyvää ja erityistä, niin ok, muutama euro voi olla paikallaan. Tunnen kyllä suomesta muutaman tyypin jotka menevät jonon ohi isoon ääneen remuamalla ja lyövät pokelle 50€ kouraan. No, itse nyt mieluummin jonotan sen puolituntia. Jos jollakin todellakin on niin pirun kiire tiskille niin siitä vain.

Jenkeissähän tarjoilijoiden palkat ovat todella pienet ja tippi on osa palkkaa. Tippiä siis kuuluu jättää, oli palvelu mitä sattuu. Luonnollisesti hyvästä palvelusta yli sen normi 15%:n. Täällä NZ:ssä ei ole tippauskulttuuria; pikemminkin tippi koetaan hieman oudoksi. Itse tuli alussa pyöristeltyä laskuja ylöspäin, mutta hieman asiaa selviteltyäni ymmärsin että se ei todellakaan kuulu asiaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tämähän on kiinnostava keskustelu. Vähän tietysti tuntuu epämiellyttävältä että rahalla ostetaan parempaa palvelua eikä ainoastaan jälkikäteen palkita poikkeuksellisen hyvää palvelua, mikä ainakin minusta on täysin hyväksyttävää. Tietysti on ehkä niin, että ovimiehen hommassa tila poikkeuksellisen hyvälle palvelulle on vähän rajoitettu. Sitten on niitä maita, jossa tippi on täysin automaattinen osa maksua palvelusta, jolloin se suurin piirtein menettää kaiken alkuperäisen merkityksensä. En sinänsä toivoisi että Suomeen syntyisi paljon ammatteja, joiden palkka ei itsessään riitä elämiseen vaan jossa ihmiset ovat riippuvaisia ei-automaattisista tipeistä. Protestanttisena, masokisti-suomalaisena sitä mieluummin haluaa asiallisen ja hyvän palvelun ilman "taka-ajatuksia" vaikka tietysti monessa kulttuurissa tälläinen ajattelu olisi käsittämätöntä, ja useinhan lopputuloksena tästä tilanteesta on Suomessakin tietty perustöykeys tai jäykkyys, mikä kyllä itsestäni tuntuu jotenkin kotoisalta: mukava että ihmisillä säilyy arvokkuus ja etäisyys myös palvelualoilla. "Ja pöydässä vallitsi evankelisluterilainen hiljaisuus" Linnaa vähän tiivistäen...
 

OneBigRed

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomessa on kerran kokeiltu systeemiä, jossa ravintolan tarjoilijat tienasivat jonkin verran alle alan minimipalkan, ja osa palkoista perustui tippeihin. Tämä myös tuotiin ravintolassa esille, että asiakkaat sen tiesivät.

Työntekijät olivat tyytyväisiä, tienasivat paremmin kuin monissa muissa paikoissa, ja asiakkaat saivat varmasti parempaa palvelua kuin tuntipalkkalaiselta.

Hyvä juttu? Ei liiton mielestä. Firma pakotettiin lopettamaan tämä "riisto", ja sitten palattiin vanhaan ja "hyvään".

Tippikulttuurissa on se hyvä puoli, että kuten kaikki tulospalkkaus, se saa yrittämään yleensä enemmän.

Tosin sellainen tavan vuoksi tippaaminen, kuten joissain maissa, että laskussa lukee +15%, on perseestä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös