Ensinnäkin P-Korean "motiivi". Se nyt on tullut selväksi että P-Korea on viimmeiset 60-vuotta pullistellut muulle maailmalle omaa mahtavuuttaan, mutta kuvitellaanko siellä oikeasti että noutajaa ei tule, mikäli se ensimmäinen ohjus ammutaan. Miksi se sitten pitää ampua?
Tällä hetkellä motiivi uhitella voi olla sisäpoliittinen. Valta on juuri vaihtunut ja uuden miehen on vakiinnutettava valtansa. Uhittelulla mies pystyy näyttämään kenraalikunnalle sen, että hänelle armeija on tärkeä asia ja hän on valmis menemään pitkälle armeijansa avulla.
Samoin kansalaisia varten saadaan sepitettyä tuhat ja yksi satua siitä, kuinka Kim Moi Lee esti varmalta näyttäneen sodan supervoimillaan, älyllään ja kauneudellaan.
Toiseksi. Pidän realistisenä että seuraavan - sanotaan vaikka sadan vuoden sisällä se sota syttyy ja Kim Jong - unin johtama valtakunta syöstään alas.
Sadan vuoden säde on äärimmäisen pitkä käsite. Jos vuotta 2013 verrataan vuoteen 1913, Keski-Eurooppa on kokenut kaksi veristä maailmansotaa, yhteisvaluutta on otettu käyttöön, verkon kautta maat ovat lähempänä toisiaan kuin koskaan ennen ja niin päin pois. Ja Neuvostoliittokin ehdittiin rakentaa ja se ehti romahtaa. Sadan vuoden aikajänteellä en edes uskaltaisi luottaa sokeasti siihen, että Suomi olisi välttynyt sodalta ja olisi itsenäinen.
Millainen maailma tuon jälkeinen uudelleen raketamisen myötä syntyy?
Riippuu tyystin siitä, miten Pohjois-Korean romahdus tapahtuisi ja mitkä olisivat olot maassa ja sen ulkopuolella sillä hetkellä.
Nykyiselläään kuitenkin tilanne on sellainen, että Pohjois-Korea olisi vain painolasti Etelä-Korealle ja/tai Kiinalle jos sen hallinto romahtaisi. Pakolaisongelma olisi huikea ja siinä mielessä poikkeuksellinen, että kansaa on jo parin sukupolven ajan indoktrinoitu noudattamaan tiettyjä periaatteita. Taloudellisesti ja sosiaalisesti tuo olisi suurempi homma kuin Neuvostoliiton purkautuminen tai Saksojen yhdistyminen.
mutta eikö se ole muulle maailmalle pelkästään positiivinen asia joskus hamaassa tulevaisuudessa että nuo rajat saadaan auki.
Ei välttämättä. Paljon pääomaa jouduttaisiin laittamaan pohjoiskorealaisten "modernisoinitin", infra täytyisi rakentaa alusta ja esimerkiksi ruokahuolto miettiä miljoonille "ylimääräisille" ihmisille. Tuo voisi haitata esimerkiksi Samsungia ja muita korealaisia yrityksiä verotuksen takia. Samoin levottomuudet alueella eivät ainakaan helpottaisi esimerkiksi komponenttien ostamista maasta.
Samoin Pohjois-Korean ydinteknologian kannalta voisi olla haitallista nopea romahtaminen. Etelä-Korea tuskin pystyy samanlaista asemaa tutkijoille antamaan, eikä sillä taida olla haluja oman kehitysmaatasoisen ydinaseen hankinnassa. Riski ydinasetutkijoiden karkaamisesta muiden ei-niin-vakaiden maiden tai eri järjestöjen palkkalistoille olisi suuri. Aiemmin muun muassa Pakistanin Khan on toiminut vastaavalla tavalla, joten mistään täysin ennennäkemättömästä hommasta ei olisi kyse.
Kolmanneksi. "Hyökkäys on paras puolustus" Onko se nyt yksinomaan Kiina joka on antanut P-Korean diktatuurien toimia tähän asti, miten ne ovat toimineet.
Aivan varmasti Kiinalla on sen verran näppinsä pelissä, että se ei halua sotaa takapihalleen jo puolustuksellisten ja sosiaalisten asioiden takia. Nykyisellään Pohjois-Korea toimii tiettynä puskurina Kiinan ja jenkkien välillä. Jos Pohjois-Korea päätyisi Etelän haltuun, ja siten jenkkien vaikutuksen alaiseksi, täytyisi Kiinan vahvistaa tuota raja-aluetta pitääkseen yllä saman turvallisuustason kuin aiemmin. Samoin Kiinan intresseissä ei olisi sodan takia "vapautuneiden" pohjoiskorealaisten joukkoaalto kohti Kiinan eteläosia.
Toki on muistettava se, että aiemmin Neuvostoliitto tuki Pohjois-Koreaa muun muassa asekaupoin ja Korean sodan aikana jopa konkreettisesti lähettäen apuja vaikka se ei "oikeasti" sotaan osallistunutkaan. Tuon jälkeen Pohjois-Korea on muun muassa luonut mahtavan henkilökultin, pyrkinyt omavaraisuuteen muun muassa aseistuksen osalta ja onnistunut luomaan tietyn peloteen itselleen.
Vaikka Kiina näyttäisikin vihreää valoa, jo pelkästään pelote (iso armeija, Soul tykinkantaman päässä, ydinaseistus, jne.) pitäisi huolen siitä, että iskua maahan mietittäisiin äärimmäisen paljon. Irak oli käytännössä puolustuskyvytön, mutta Pohjois-Korea voisi aiheuttaa äärimmäisen kovat vauriot siitä huolimatta, että varsinkaan pitkää sotaa se ei voisi voittaa.
Onko E-Korealla, Jenkeillä ym... haluja lähteä sotaan syöksemään Kim Jong un vallasta mikäli muu maailma näyttää vihreää valoa.
Itse väitän, että ei ole. Syinä jo aiemmin mainitut pelotteet ja sosiaaliset asiat. Aika ajoin uhitteleva rakkikoira on pienempi paha kuin satatuhatta kuollutta eteläkorealaista, miljoonat pakopaikkaa etsivät nälkiintyneet ja aivopestyt ihmiset, ydinaseteknologian leviäminen ja koko maan päivitys tälle vuosituhannelle infran, teknologian ja "kansan ajatusmaailman" osalta.
Nykytilanne kuitenkin tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki paska pysyy Pohjois-Korean sisällä. Tämä sopinee muille maille paremmin kuin kaikkien päälle valuva vetinen paska.
edit: Lisätään nyt vielä sen verran, että vaikka sota ei palvelisikaan Pohjois-Korean tai välttämättä muidenkaan maiden etuja, ei sitä voida kokonaan sulkea pois. Kun jännitys on viety tappiinsa, voi yksittäinen pieni asia eskaloitua ja käynnistää prosessin, jota ei enää saada pysäytettyä. Ei siihen välttämättä tarvita enempää kuin yksittäisen hirveässä paineessa elävän sotilaan laukaus, teknisestä virheestä johtuva väärä hälytys tai väärinkäsitys.