Mainos

Pohjois-Amerikan naiskiekkosarjat (NCAA, NWHL, CWHL jne.)

  • 19 998
  • 114

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
NWHL:lle on myös oma ketjunsa hautautuneena tänne Jatkoajan keskustelupalstalle, mutta koska se ei ole synnyttänyt pienen alkuinnostuksen jälkeen juurikaan keskustelua, ajattelin avata Pohjois-Amerikan naiskiekkosarjoille yhteisen ketjun. Toivottavasti tänne kertyy edes hieman enemmän viestejä, kun otsikon alle mahtuu keskustelua useammasta sarjasta.

NCAA

Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa pelaamisesta on suomalaisilla naiskiekkoilijoilla perinteitä jo aina viime vuosituhannen puolelta asti, jolloin naiskiekko tuli laajemmin Yhdysvaltojen yliopistojen ohjelmaan. Elite Prospectsin listauksesta voi hieman saada kuvaa suomalaisten naiskiekkoilijoiden otteista Jenkkien yliopistokaukaloissa. Yliopistot on jaettu kilpailullisin perustein kahteen divisioonaan (Div I ja Div III) sekä niiden alla lähinnä maantieteellisin perustein useaan konferenssiin.

Tällä kaudella suomalaisista nähdään NCAA-kaukaloissa ainakin seuraavat pelaajat:

Vilma Tanskanen, Mercyhurst Univ.
Emma Nuutinen, Mercyhurst Univ.
Sara Säkkinen, Ohio State Univ.
Eve Savander, Ohio State Univ.
Anna Kilponen, Quinnipiac Univ.
Jenniina Nylund, St. Cloud State Univ.
Suvi Ollikainen, St. Cloud State Univ.
Sini Karjalainen, Univ. of Vermont
Saana Valkama, Univ. of Vermont

NWHL

Tälle kaudelle saatiin ensimmäinen suomalainen NWHL-kaukaloihin, kun maajoukkuemaalivahti Meeri Räisänen solmi sopimuksen Connecticut Whalen kanssa. Myös Noora Rädylle tarjottiin aikanaan sopimusta NWHL-sarjaan, mutta hän ei kokenut sitä järkeväksi paketiksi. Pelejä ja yhteisiä harjoituksia joukkueen kanssa on vähän, rahallinen korvaus on vaatimaton, eikä viisumi olisi mahdollistanut hänelle muuta työntekoa. Toivottavasti tilanne on muuttunut Meeri Räisäsen kohdalla.

NWHL:ssä nähdään tällä neljännellä kaudella myös ensimmäinen laajennusjoukkue, kun Minnesota Whitecaps liittyy Founding Four -joukkueiden seuraan. Kanadan jo kuopatussa WWHL-sarjassa 2004-2011 pelannut Whitecaps on juhlinut kertaalleen myös Kanadan kansallista Clarkson Cup -mestaruutta. Nykyäänhän tuo kannu ojennetaan suoraan CWHL:n mestarille ilman eri sarjojen mestareiden välistä finaalia. Naisleijonistakin tuttu Mira Jalosuo pelasi yliopistouran jälkeen Whitecapsissa usean kauden, kun ilman sarjapaikkaa jäänyt itsenäinen joukkue pelasi ystävyysotteluita muita naisjoukkueita vastaan.

CWHL

Ammattilaisliigaksi viime kaudella muuttunut kanadalaisten korkein sarjataso sai myös ensimmäiset suomalaispelaajansa, kun Noora Räty ja Annina Rajahuhta edustivat Kunlun Red Staria. Toki ammattilaisuuden taso on vielä kovin vaatimatonta, kun pelaajan minimipalkka on 2000 dollaria ja maksimipalkka 10 000 dollaria kaudesta. Tällä kaudella myös maajoukkuehyökkääjä Venla Hovi pelaa Calgary Infernossa. Viime kaudenhan Hovi päätti Kanadan yliopistomestaruuteen Manitoba Bisonsin riveissä.
 

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Kiva seurata kuinka nuoret pelaajat kehittyvät varsinkin tuolla yliopistosarjassa. Huomionarvoista lienee se että melkein kaikilla ensi kaudella yliopistosarjaa pelaavilla on Kuortane tausta. Jos Suomi haluaa saada Usa:n ja Kanadan etumatkaa kiinni niin kyllä se ainut mahdollisuus taitaa olla se että saadaan mahdollisimman paljon pelaajia pelaamaan Pohjois-Amerikkaan. No Ruotsin sarja nykyään on myös kovatasoinen.

Välillä on ollut kirjoituksia siitä pitäisikö CWHL ja NWHL yhdistää ja itse toivoisin näin käyvän. Se lisäisi varmasti myös Suomalaispelaajien kiinnostusta lähteä pelaamaan Pohjois-Amerikkaan. Toki tällä hetkellä taitaa olla aika kaukainen asia vielä että sarjat saataisiin yhteen, mutta toivottavasti jollain aikavälillä.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Pohjois-Amerikan merkittävimmissä naiskiekkosarjoissa on saatu kausi päätökseen ja seuraavaksi vähän yhteenvetoa niistä ja erityisesti suomalaispelaajien suorituksista.

NWHL

Meeri Räisänen
Connecticut Whale, NWHL

Koodi:
GP  SV%    GAA    SV/SA   GA  SO  W-L-SOL  TOI
12  90,8%  3.03  345/380  35   1  2-9-1    692:43

Meeri Räisäsen ensimmäinen kausi Yhdysvaltojen NWHL-liigassa oli monella mittarilla menestys. Räisänen sai kaipaamaansa vastuuta kovatasoisessa sarjassa runsaasti. Peliajalla mitattuna hän keräsi sarjan kolmanneksi eniten minuutteja, vaikka joutui tammikuun lopulla tapahtuneen loukkaantumisen vuoksi jättämään 16 ottelun runkosarjasta viimeiset neljä ottelua väliin. Torjuntaprosentilla mitattunakin Räisänen oli sarjan viidenneksi paras maalivahti.

Räisänen valittiin NWHL:n tähdistötapahtumaan Nashvilleen, mutta loukkaantuminen esti osallistumisen. Sama loukkaantuminen, joka pilasi myös käytännössä varman varman paikan Espoon MM-kisoissa. Kauden jälkeen Räisänen oli yksi kolmesta ehdokkaasta kauden parhaaksi maalivahdiksi. Palkinto meni kuitenkin Buffalon ja Kanadan Shannon Szabadosille.

Vielä elokuussa ilman pelipaikkaa ollut Meeri Räisänen totesi Ylen haastattelussa, että hän ei pelaajauransa nykyisessä vaiheessa halua enää lähteä selviytymään, vaan haluaa joukkueeseen, jossa on mahdollisuus menestyä. Tämän tavoitteen osalta Räisäsen toive ei toteututunut. Connecticut Whale oli lähtökohtaisestikin altavastaaja ja Räisänen joutui tutusti kiekkosateeseen häntäpään joukkueessa, kun laukauksia kertyi ottelua kohti keskimäärin yli 30. Tammikuinen loukkaantuminen sinetöi Whalen NWHL:n vielä lyhyen historian ensimmäisenä joukkueena, joka jäi pudotuspelien ulkopuolelle. Aiemmilla kausilla kaikki neljä joukkuetta selvisivät välierävaiheeseen, mutta joukkuelaajennuksen vuoksi viidennen joukkueen kausi päättyi jo runkosarjaan.


CWHL

Suomalaisten joukkueet pärjäsivät runkosarjassa eri tavalla. Venla Hovin Calgary Inferno marssi runkosarjavoittoon. Noora Rädyn Shenzen KRS Vanke Rays sen sijaan jäi tiukasti pudotuspelien ulkopuolelle. Tasapisteisiin päätynyt Toronto Furies nappasi neljännen sijan kerättyään yhden voiton enemmän. Edellisellä kaudella Rädyn joukkue eteni aina Clarkson Cupin finaaliin asti ja ennakolta olisi odottanut joukkueelta yhtä hyvää menestystä, kun edelliskauden kaksi kiinalaista joukkuetta yhdistettiin yhdeksi joukkueeksi. Toki olympilaisten jälkeen CWHL:n voimasuhteet keikahtivat jonkin verran, koska olympiakaudella Kanadan ja Yhdysvaltojen maajoukkuiden leirityksissä olleet pelaajat palasivat tai siirtyivät uusiin seurajoukkueisiin.

Kaudella 2017-18 CWHL:ssä pelasi tosiaan kaksi kiinalaisjoukkuetta Kunlun Red Star sekä Vanke Rays. Ymmärtääkseni tällä haluttiin saada Kiinaan matkustaville kanadalaisjoukkueille riittävän monta peliä yhdelle vieraspelireissulle. Samalla kiinalaiset saivat kahden joukkueen verran pelaajia tarkkailtavakseen 2022 olympiaprojektia varten.

Kaudelle 2018-19 nämä joukkueet yhdistettiin ja käytännössä parhaat jatkoivat yhdistelmäjoukkueessa. Kunlun Red Starista jatkoi 12 pelaajaa ja Vanke Raysista jatkoi 7 pelaajaa. Heidän lisäksi NCAA-yliopistosarjasta siirtyi 3 pelaajaa ja yksi pelaaja kolmannesta CWHL-sarjasta. Ulkomaalaispelaajan statuksella joukkueessa pelasi tällä kaudella 6 kentäpelaaja sekä Räty. Elite Prospectsin listauksen mukaan pelaajista 8 on kiinalaisia ja 8 Kanadan ja Yhdysvaltojen kansalaista lasketaan sukujuuriensa ansiosta kiinalaisiksi CWHL:n ulkomaalaiskiintiössä. Viimeksi mainituilla saattaa olla myös kaksoiskansalaisuus, vaikka Elite Prospectsissa ei olekaan asiasta mainintaan yhdenkään pelaajan kohdalla. Viimeistään olympialaisiin mennessä heidän täytynee saada kansalaisuus. Viestin liitteenä olevassa kuvassa sama asia visuaalisesti esitettynä. Harmaalla merkityt pelaajat lasketaan ulkomaalaiskiintiöön.


Noora Räty
Shenzen KRS Vanke Rays, CWHL

Koodi:
GP  SV%    GAA    SV/SA  GA  SO  W-L-SOL  TOI  
20  92,1%  2.46  559/607 48   2  8-12-0   1169:00

CWHL-pelaajakortti

Noora Rädyltä jälleen laadukas kausi, vaikka joukkue ei menestynytkään odotetulla tavalla. Edellisellä kaudella parhaaksi maalivahdiksi valittu Räty oli jälleen ehdolla samassa kategoriassa, mutta valinta osui tällä kertaa Calgaryn Infernon Alex Rigsbyyn.


Venla Hovi
Calgary Inferno, CWHL

25. 4+10=14, 4 min +13

CWHL-pelaajakortti

Kokenut Hovi siirtyi ammattilaiseksi edellisen kauden Kanadan yliopistomestaruuden jälkeen ja vaihtoi hyisen Winnipegin Calgaryn pakkasiin. Hovi lunasti pelipaikan nimekkäästä Infernosta, jonka kärkipelaajat ovat tuttuja Kanadan ja Yhdysvaltojen maajoukkueista. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä Hovi oli 7. paras hyökkääjä ja kaiken kaikkiaan sijalla 10. Hienokausi naisleijonien pitkäaikaiselle runkopelaajalle.
 

Liitteet

  • KRSVankeRays18-19.JPG
    KRSVankeRays18-19.JPG
    80,2 KB · kertaa luettu: 420

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
NCAA

Kuten avausviestissä tulikin kirjoitettua, NCAA I-divisioona koostuu neljästä konferenssista:
CHA eli College Hockey America
WCHA eli Western Collegiate Hockey Association
ECAC eli Eastern College Athletic Conference
Hockey East

Joukkueiden määrät ja pudotuspelijärjestelmät vaihtelevat hieman konferenssista riippuen, mutta jokaisessa ratkaistaan oma mestarinsa ja sen jälkeen vähintään mestari jatkaa kansallisen yliopistomestaruuden jahtaamista. Konferenssimestarit sekä neljä niiden jälkeen parhaaksi rankattua joukkuetta etenevät kansallisiin puolivälieriin. Näiden otteluiden voittajat jatkavat Frozen Four -turnaukseen, jossa ratkaistaan välierissä ja loppuottelussa kansallinen NCAA-mestari.

Koodi:
Kansalliset NCAA-pudotuspelit 2019

Puolivälierät 16.3.                 Välierät 22.3.      Loppuottelu, 24.3.

4 Wisconsin #1    (WCHA 1.)
0 Syracuse        (CHA 1.)

2 Clarkson #4     (ECAC 1.)         5 Wisconsin
1 Boston College  (HE 2.)           0 Clarkson          2 Wisconsin
                                                        0 Minnesota
5 Minnesota #2    (WCHA 2.)         2 Minnesota
2 Princeton       (ECAC välierä)    0 Cornell

2 Northeastern #3 (HE 1.)
3 Cornell         (ECAC 2.)

Yle urheilu julkaisi helmikuussa kattavan kirjoituksen NCAA-yliopistosarjan merkityksestä ja haasteista naisleijonien näkökulmasta. Tilanne on lähes nurinkurinen nuorten miespelaajien suhteen, joille kotoinen SM-liiga tarjoaa toimeentulon ja hyvän paikan kehittyä NHL-unelmaa tavoitellessa.

9 suomalaista naiskiekkoilijaa pelasi tällä kaudella NCAA:n I divisioonassa eli korkeimman tason kouluissa. 4 heistä pelasi ensimmäistä kautta, 1 kolmatta kautta ja 4 neljättä eli viimeistä kauttaan. Yliopistokaukalot jätti taakseen Anna Kilponen, Suvi Ollikainen, Vilma Tanskanen ja Saana Valkama. Ensi kauden jälkeen sama on edessä Emma Nuutisella.



CHA

-Sarjataulukko
-Pudotuspelit
-Otteluohjelma

Mercyhurst

Runkosarjan 2.
Pääsi suoraan CHA välierään, jossa se hävisi CHA:n tulevalle mestarille Syracuselle maalein 4-3.

Emma Nuutinen
30. 16+12=28 34 min -3
Henkilökohtaisesti onnistunut kausi. Nuutinen voitti joukkueensa sisäisen pistepörssin viiden pisteen erolla ja ylivoimaisesti joukkueensa tärkein maalintekijä. Vielä yksi kausi jäljellä yliopistokaukaloissa.

Vilma Tanskanen
31. 6+11=17 43 min -7
Joukkueen varakapteenin ja vanhimman pelaajan viimeinen yliopistokausi. Nuoremmat pelaajat sysäsivät sisäisessä pistepörssissä viime kauden toiselta sijalta seitsemänneksi ja pisteitäkin kertyi 10 vähemmän. Aloitti NCAA-uran North Dakotassa ja siirtyi kolmanneksi lukukaudeksi Mercyhurstiin, kun ensimmäinen North Dakota lopetti naiskiekkojoukkueensa toiminnan.




WCHA

-Sarjataulukko
-Pudotuspelit
-Otteluohjelma

St. Cloud State Univ.
Runkosarjan 7. eli viimeinen.
Puolivälierätappio Wisconsinille otteluin 0-2

Jenniina Nylund

35. 8+13=21 10 min -8
Nylund oli heti ensimmäisellä NCAA-kaudellaan joukkueensa sisäisen pistepörssin kolmas ja vain pisteen päässä voittajasta. Henkilökohtaisesti siis onnistunut kausi, vaikka joukkue ei pärjännytkään.

Suvi Ollikainen
37. 1+1=2 6 min -7
Viimeinen kausi yliopistossa. Pelasi joukkueensa kaikki pelit, mutta ei selkeästi kuulunut kärkipelaajiin tälläkään kaudella.


Ohio State Univ.
Runkosarjan 3.
Puolivälierävoitto Minnesota Statea vastaan otteluin 2-0
Välierätappio Wisconsinille maalein 2-3

Sara Säkkinen
28. 2+5=7 10 min +2
Jäi kovatasoisessa joukkueessa ensimmäisellä yliopistokaudellaan vielä pienelle vastuulle. Pistepörssissä joukkueensa 7. paras hyökkääjä. Kolme paremmin sijoittunutta pelaajaa pelasi viimeistä NCAA-kauttaan. Joukkue kohtasi pahaksi onnekseen WCHA:n välierässä tulevan NCAA-mestarin Wisconsinin ja kausi päättyi maalin tappioon.

Eve Savander
3. 0+1=1 2 min -3
Ensimmäinen yliopistokausi ehti hädin tuskin edes alkaa ennen kuin loukkaantuminen lopetti sen.



ECAC

-Sarjataulukko
-Pudotuspelit
-Otteluohjelma

Quinnipiac Univ.

Runkosarjan 6.
Puolivälierätappio Clarksonille otteluin 0-2

Anna Kilponen
25. 0+2=2 6 min +2
Pisteiden valossa Kilposen viimeinen kausi oli myös heikoin yliopistossa. Oli marraskuun puolivälistä tammikuun puoliväliin 11 peliä sivussa loukkaantumisen vuoksi. Pelasi kaksi ensimmäistä NCAA-kauttaan North Dakotassa, jota vastaan varakapteeni oli mukana nostamassa joukkokannetta naiskiekkojoukkueen yllättävästä lopettamisesta johtuen.



Hockey East

-Sarjataulukko
-Pudotuspelit
-Otteluohjelma

Univ. of Vermont

Runkosarjan 8.
Puolivälierätappio Northeasternille otteluin 0-2

Saana Valkama
34. 6+9=15 8 min -7
Viimeinen yliopistokausi päättyi joukkueen sisäisen pistepörssin 4. sijaan. Kahdella edellisellä kaudella kolmas eli linjassa sen suhteen. Joukkueen kausi ei sujunut kovin hyvin.

Sini Karjalainen
36. 1+11=12 min -20
Ensimmäisellä yliopistokaudellaan joukkueen sisäisen pistepörssin paras puolustaja, mitä voi pitää hyvänä saavutuksena. Runsaasta vastuusta kertoo myös paljon hävinneen joukkueen toiseksi huonoimmat "pakkaslukemat".



NCAA III

Roosa Siikki
Finlandia University (NCAA III)
11. 1+0=1 0 min

Palasi jostain syystä ensimmäisen NCAA-kauden kesken Suomeen. Oli palattuaan alemmassa jatkosarjassa sekä karsintasarjassa KJT Haukkojen avainpelaajia, vaikka ei pystynytkään osaltaan auttamaan joukkuetta sarjapaikan säilyttämisessä.
 

Shinny

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ishockeyklubbar i Grankulla och Esbo
NCAA III

Roosa Siikki
Finlandia University (NCAA III)
11. 1+0=1 0 min

Palasi jostain syystä ensimmäisen NCAA-kauden kesken Suomeen. Oli palattuaan alemmassa jatkosarjassa sekä karsintasarjassa KJT Haukkojen avainpelaajia, vaikka ei pystynytkään osaltaan auttamaan joukkuetta sarjapaikan säilyttämisessä.

Jotenkin itsellä jäi sellainen kuva, että kyse olisi ollut vaihto-opiskelusta Jenkeissä, samaa alaa kun opiskelee Suomessakin, voin toki olla väärässäkin. Kuitenkin oli mielenkiintoista nähdä miten DIII-tason tehopisteillä tultiinkin alempaan jatkosarjaan KJT Haukkojen parhaimmistoksi vrt. keravalaisilla myös tällä kaudella pelanneen DIII putken läpikäyneen puolustaja Molinan pelitaso. Finlandia University Michiganissa on kyllä mielenkiintoisen näköinen paikka Paavo Nurmi ja Jutila (ei toki Timo Jutilan mukaan) Centereineen ja muun suomalaisen perinnön näkyessä.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
CWHL lopettaa toimintansa. Ilmoituksen mukaan mahdoton saada taloudellisesti kannattavaksi.

Viihteen arvon määrittelevät kuluttajat. Peli ei valitettavasti ole lipun hinnan arvoista.
 

Shinny

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ishockeyklubbar i Grankulla och Esbo
Viikko Calgaryn mestaruusjuhlien ja muutenkin ennätyksellisen kauden päättymisen jälkeen CWHL ilmoittaa yllättäen toimintansa loppuvan http://www.thecwhl.com/the-canadian-womens-hockey-league-to-discontinue-operations taloudellisten seikkojen takia. Huomisen puolella olisi mennyt aprillipilasta.. Olisikohan nyt aika myös naisten puolella edetä kohti yhtä isompaa Pohjois-Amerikan ammattilaisliigaa -> CWHL-jengit NWHL:n puolelle ensi kaudeksi.

EDIT: hieman hidas :D
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tosiaan tuollaisen uutispommin päättivät sitten tarjota Calgaryn mestaruusjuhlien ja maajoukkuepelaajien MM-kisoihin valmistautumisen keskelle. Laitan tähän linkkejä muutamaan hyvään juttuun, joissa on tehty yhteenvetoa tilanteesta.

The Ice Garden: What we know (and what we don’t) about the CWHL ceasing operations

The Ice Garden: Q&A with CWHLPA co-head Liz Knox

CBC: CWHL ceasing operations due to 'economically unsustainable' business model

Sportsnet: Questions, frustration remain in wake of CWHL's decision to fold - Sportsnet.ca

Näiden lisäksi vielä muutama viikko sitten julkaistu pitkä artikkeli CWHL:n, NWHL:n ja NHL:n ongelmallisista suhteista. Vaikka CWHL:n lakkauttaminen ei ollutkaan jutun julkaisuhetkellä tiedossa, siihen johtaneet ongelmat olivat kyllä olemassa ja tiedossa. "Unelmaansa elävät" pelaajat ja valmentajat ovat tosin vaienneet näistä omaa uraansa suojellakseen.

Sportsnet: Inside the frustrating, inspiring mess that's women’s pro hockey - Sportsnet

Tuon jutun lukemalla tajuaa, että asia ei ole ihan niin yksinkertaista, että CWHL:n pelin taso ei ollut riittävä johtaakseen katsojien haluun maksaa lipuista.

Tilanne on pelaajien ja joukkueiden kannalta juuri tällä hetkellä surullinen. Toisaalta, jos tuon ahdistuksen ohittaa, samalla on mielenkiintoista nähdä, mitä keväällä ja kesällä tapahtuu. Tällä hetkellä on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Se on myös hedelmällistä maaperää kaikenlaisille salaliittoteorioille ja foliohattuiluille.

Onko tämä puskista tulleesta ratkaisusta huolimatta suunniteltu ja valmisteltu teko NHL:n ja/tai NWHL:n kanssa? Johtaako tämä esim. CWHL-joukkueiden liittämiseen NWHL:ään? Vai ottaako NHL kenties ohjakset käsiinsä ja mitä se tarkoittaa silloin NWHL:n kannalta, jonka joukkueilla on jo yhteistyötä tai jopa yhteisiä omistajia NHL-seurojen kanssa? Vai ottaako CWHL vaan ilman mitään sovittua suunnitelmaa ison riskin hyppäämällä tyhjän päälle olettaen, että esim. NHL ottaa kopin maailman parhaista naiskiekkoilijoista?

Yksi vaihtoehto, jota virallisissa tiedotteissa nyt tarjotaan, on se yksinkertainen, että mitään kassakaappisopimusta ei ole, eikä taloudellisia edellytyksiä jatkamiseen olisi ollut missään tapauksessa. Vaikka se tuntuukin hölmöltä, kun urheilullisesti päättynyt kausi on ollut menestys.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
CWHL lopettaa toimintansa. Ilmoituksen mukaan mahdoton saada taloudellisesti kannattavaksi.

Viihteen arvon määrittelevät kuluttajat. Peli ei valitettavasti ole lipun hinnan arvoista.

Ei naisten ammattilaisjääkiekosta taida saada millään konstilla kannattavaa eli massoja kiinnostavaa liiketoimintaa. Suhteessa miesten Änäriin CWHL oli vielä tylympää puuhastelua kuin mitä on ero miesten ja naisten jääkiekolla Suomessa. Yliopistotasolla se voi vielä toimia kun pelaajille ei makseta palkaa.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Vaikka taloudellisesti kannattavat esimerkit naisten ammattilaispalloilusarjoista ovatkin vähissä, olen eri mieltä, että se ei olisi mahdollista. Toki se vaatii vieläkin parempaa markkinointia, yleisen kiinnostuksen kasvamista ja sen realisoitumista maksavina katsojina sekä sponsorituloina. NHL tai jopa kotoinen SM-liiga ovat vertailukohtana ihan eri planeetalta ja siten vähän epäreilujakin. Sen sijaan näen ihan mahdollisena, että maailmaan ja erityisesti Pohjois-Amerikkaan olisi mahdollista saada taloudellisesti kannattava ammattilaissarja naiskiekkoilijoille. Siellä yliopistosarjat tuottavat koko ajan huippupelaajia ja pelkästään rekisteröityneiden naiskiekkoilijoiden määrä mitataan kymmenissä tuhansissa. Siihen sitten vielä potentiaaliset katsojat. Ei todennäköisesti puhuta silloinkaan NHL:n tyylisistä pelaajamiljonääreistä, mutta aidoista ammattilaisista, jotka pystyvät oikeasti elämään palkoilla ja keskittymään pelkästään urheiluun.

* * *

Tänä iltana on uutisoitu, että NWHL laajenee ensi kaudeksi Kanadan puolelle Torontoon ja Montrealiin.

ESPN: NWHL eyes teams in Montreal and Toronto

Lyndsey D'Arcangelo on Twitter:

Here's a recap on the NWHL news, per a media call today:

1. 24 game schedule this season

2. Increase in player salaries

3. Expanded franchises in Toronto and Montreal

4. Letting CWHL players know there are opportunities for them to play

Also - increased funding from the NHL and no restricted free agency.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Yli 200 naiskiekkoilijaa on julkaissut tiedotteen, jossa he vaativat NHL:n tyylistä yhtenäistä naisten ammattilaisliigaa perustettavaksi välittömästi. He eivät tule pelaamaan ammattilaiskiekkoa Pohjois-Amerikassa lainkaan, jos vaatimuksiin ei vastata. Tämä tarkoittaisi sitä, että myös NWHL:n toiminta menisi jäihin.

"We are fortunate to the ambassadors of this game that we revere so deeply and yet, more than ever, we understand the responsibility that comes with that ambassadorship: To leave this game in better shape than when we entered it. That is why we come together, over 200 players strong, to say it is time to create a sustainable professional league for Women's Hockey.


While we have all accomplished so much, there is no greater accomplishment than what we have the potential to do right here and right now – not just for this generation of players, but for generations to come. With that purpose, we are coming together, not as individual players, but as one collective voice to help navigate the future and protect the players’ needs. We cannot make a sustainable living playing in the current state of the professional game. Having no health insurance and making as low as two thousand dollars a season means players can’t adequately train and prepare to play at the highest level.

Because of that, together as players, we will not play in ANY professional leagues in North America this season until we get the resources that professional hockey demands and deserves.

We may have represented different teams, leagues, and countries – but this sport is one family. And the time is now for this family to unite. This is the moment we’ve been waiting for – our moment to come together and say we deserve more. It’s time for a long-term viable professional league that will showcase the greatest product of women’s professional hockey in the world.” #ForTheGame
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Miten isot rahat muuten pyörii naiskiekkoilussa Suomessa ja sitten toisaalta Ruotsissa ja onko erot huomattavia? Meinaa sehän olisi tavallaan hienoa, jos naiset onnistuisivat siinä, missä miesten puolella ei ole onnistuttu ja saisivat pystyyn ruotsalaisten ja suomalaisten yhteisliigan. Molemmissa kaiketi kuitenkin pelaa kymmenen joukkuetta, joten kyllähän siinä sitten riittäisi varmaan tilaa jonkinlaiselle määrälle pohjois-amerikkalaisille pelaajille, jos haluavat lakon myötä tulla pelaamaan tänne.

Edit "paha"maineinen Red Bull vielä kilpailun sponsoriksi...
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Miten isot rahat muuten pyörii naiskiekkoilussa Suomessa ja sitten toisaalta Ruotsissa ja onko erot huomattavia?
Ei pyöri isot rahat Ruotsissa ja varsinkaan Suomessa. Suomessa suurin osa Naisten Liigan joukkueista joutuu edelleen keräämään pelaajiltaan kuukausimaksua, jotta jäävuorot, vieraspelimatkat, varusteet yms. kulut saadaan katettua. Ilves ja HIFK ovat poikkeuksia, joissa nämä kulut on saatu katettua sponsorituloilla. Niissäkään ei makseta pelaajille palkkaa pelaamisesta.

Ruotsissa ymmärtääkseni SDHL:ssä pelaajien ei tarvitse maksaa pelaamisesta, mutta sielläkin vain parhaimmat pelaajat saavat pientä korvausta tai jonkin joukkueen järjestämän työpaikan seuran toimistolla tms.

Naisleijonien pelaajat ovat niin Suomessa kuin Ruotsissa pelatessaankin saaneet arkeensa helpotusta Suomen olympiakomitean 10 000 euron apurahan muodossa. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, mitä ensi talven apurahoista päätetään, kun olympialaiset ja MM-kotikisat ovat takana. Pahoin pelkään, että apurahat pienenevät historiallisesta menestyksestä huolimatta.
 

RetroRenttu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sarjasta riippuen
Onko tästä naisten ns. uudesta ammattilais liigasta kenelläkään mitään uutta tietoa? Jatkuuko toiminta vain tuon NWHL:n nimen alla laajennus joukkueineen vai miten? Tähän varmasti pitäisi hiljalleen saada jonkinlaista ratkaisua/varmuutta, että seurat ja eritoten pelaajat pääsisivät valmistautumaan tulevaan kauteen turvallisin mielin. Ihan omasta näkövinkkelistäkin tämä kiinnostaa, koska uuden sarjan voisi ottaa seurantaan ja katselulistalle, varsinkin jos kuvaustuotanto ei ole aivan surkeimmasta päästä tai ylihinnoiteltua.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ei ole mitään julkista tietoa uudesta liigasta.

NWHL on edelleen olemassa, vaikka selvästi natisee liitoksistaan #ForTheGame-boikotoinnin seurauksena. Muun muassa Buffalo Sabresin taustalla oleva Pegulan urheilukonserni luopui Beautsin omistuksesta ja NWHL:n ainoa yksityisomisteinen joukkue palasi reilun vuoden jälkeen liigan hallintaan. Myös New Jersey Devils on purkanut yhteistyösopimuksensa Metropolitan Rivetersin kanssa, mikä tarkoittaa naisjoukkueen markkinoinnin lopettamista ja uuden kotiareenan etsimistä Rivetersille.

Boikotoivat pelaajat perustivat naiskiekkoammattilaisille uuden pelaajayhdistyksen PWHPA:n ja tieto tästä julkaistiin 20.5.2019. Ilmeisesti vastavetona tälle NWHL julkaisi samana päivänä tulevalle kaudelle ensimmäiset pelaajasopimukset: Priden kanadalainen Kaleigh Fratkin ja Rivetersin yhdysvaltalainen Madison Packer. Molemmat ovat pelanneet NWHL:ssä alusta asti ja ovat joukkueidensa ydinpelaajia. HIeman säröä siis pelaajien boikottirintamaan. Tällä tietoa viisi pelaajaa on tehnyt sopimuksen tulevasta kaudesta NWHL-joukkueisiin, kun se on ollut mahdollista 15. toukokuuta lähtien. The Ice Garden päivittää listaa pelaajasopimuksista. Vielä aika kaukana ollaan silti viiden tai jopa seitsemän joukkueen kokoonpanoista, jos laajentuminen Kanadaan on toteutumassa.

Ruotsin SDHL:ssa pelaava SDE julkaisi myös ensimmäisen Eurooppaan siirtyneen entisen CWHL-pelaajan, kun mestaruuteen Calgary Infernon kanssa viime kautensa päättänyt Kelty Apperson vahvistaa sarjan häntäpäähän kuuluvaa tukholmalaisseuraa.

En tiedä, voiko NHL-organisaatioiden vetäytymisestä vielä vetää jotain johtopäätöksiä, mutta tuskin ne ainakaan helpottavat NWHL:n johdon yritystä pitää liiga kasassa. NHL:n puoleltakaan ei ole tihkunut tietoa uuden naiskiekkoliigan perustamisesta sen paremmin julkisesti kuin sisäpiiritietojenkaan mukaan. WNHL-nimi on ymmärtääkseni ollut jo useita vuosia NHL:n omaisuutta. Bettman sanoi vielä viime syksynä, että NHL ei perusta naiskiekkoliigaa niin kauan kuin Pohjois-Amerikassa on jo olemassa naisille huippuliigoja. Muodollinen tukisumma on ollut ainoa liike NHL:ltä ja tietysti yksittäisten NHL-joukkueiden yhteistyösopimukset saman kaupungin naiskiekkoseuroille. NHL:n lausunnot eivät ole muuttuneet senkään jälkeen, kun CWHL meni nurin. Tuo Bettmanin lausunto ei kuitenkaan ole automaattisesti mikään lupaus, että NHL perustaa naiskiekkosarjan heti, kun myös NWHL on saatu nurin. Tälle uhkapelille boikotti nähdäkseni kuitenkin perustuu.

The Ice Garden -sivustoa kannattaa seurata, koska sieltä löytyy kootusti juttuja kansainvälisestä ja pohjoisamerikkalaisesta naiskiekosta. Toki muukin kiekkomedia innostuu välillä naiskiekosta, mutta ne yksittäiset jutut hukkuvat helposti muiden kiekkouutisten joukkoon. Myös ESPN:n Emily Kaplan uutisoi aika ahkerasti #ForTheGame-käänteistä.

EDIT:
Ruotsiin siirtyy nyt puolestaan ensimmäiset viime kauden NWHL-pelaajat, kun Brynäs julkisti tänään tsekkien maajoukkueen ykkösketjun hyökkääjien Katerina Mrazovan ja Denisa Krizovan siirrot. Heillä toki siirtymisen kynnys Ruotsiin on pohjoisamerikkalaisia ehkä pelaajia hieman pienempi.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Päivitetäänpä tilannetta Pohjois-Amerikan naiskiekkosarjojenkin osalta. Nyt mennään heinäkuun puolta väliä ja NWHL-joukkueisiin on julkaistu 32 pelaajasopimusta. Viiden joukkueen kohdalla puhutaan yhteensä noin 115 pelaajasta, joille sarjassa on pelipaikka. Julkaisutahti on hieman viime vuotta hiljaisempi, mikä johtunee epäselvästä tilanteesta. The Ice Garden teki reilu viikko sitten yhteenvetoa, miten nämä tehdyt pelaajasopimukset jakautuvat eri joukkueisiin. Sopimuksen tehneissä pelaajissa on myös muutama alkujaan #ForTheGame-boikottiin osallistumisestaan twiitannut pelaaja, kuten Jillian Dempsey ja Corinne Buie

* * *

NWHL:n kestomenestyjä Buffalo on erityisen sekavassa tilanteessa, koska mm. Sabres NHL-joukkueen omistava Pegula luopui tosiaan NWHL-joukkueen omistuksesta kuten kirjoitin aiemmin, Urheilujätti pitää ilmeisesti kiinni Beauts-tavaramerkistä ja on kieltänyt NWHL:ää käyttämästä sitä. Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että tulevalla kaudella joukkueen täytyy todennäköisesti kehittää uusi nimi, jos NWHL ei pääse Pegulan kanssa sopimukseen. The Ice Garden kirjoitti tästäkin aiheesta kattavammin. Onhan sekin tietysti mahdollista, että Pegula perustaa Beauts-nimellä joukkueen WNHL:ään tai vastaavaan naisten ammattilaissarjaan, jos sellainen joskus saadaan pystyyn.

* * *

Kirjoitin uuteen SDHL-ketjuun yhteenvetoa Ruotsiin siirtyvistä pelaajista. Tällä hetkellä 6 viime kauden CWHL-pelaajaa ja 3 NWHL-pelaajaa on siirtymässä Ruotsiin. Näistä NWHL-pelaajista kaksi on tsekkejä, joten aivan hurjasta pelaajaliikenteestä ei voi siltä osin ainakaan vielä puhua. Sen sijaan yliopistosarjoista (Yhdysvaltojen NCAA ja Kanadan USports) valmistuneita pelaajia on siirtymässä tällä hetkellä jopa 16 SDHL-kaukaloihin. Huomion arvoista on, että 11 heistä on pohjoisamerikkalaisia pelaajia. Ilmeisesti he eivät usko saavansa pelipaikkaa Pohjois-Amerikasta. Valmistuneista suomalaisistakin kolme on jo kokenut SDHL:n Naisten Liigaa paremmaksi vaihtoehdoksi.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tämä ei varsinaisesti liity Pohjois-Amerikkaan, mutta kun Noora Rädyn kahden edellisen kauden kiinalainen joukkue KRS Vanke Rays pelasi viimeiset kaksi kautta keväällä kuopatussa CWHL:ssa, lienee paikallaan noteerata seuran spekuloidun Venäjän sarjaan siirtymisen toteutuvan, kuten The Ice Garden uutisoi.

Jutussa olevista lainauksista voi päätellä ainakin rivien välistä, että Räty ei olisi jatkamassa joukkueessa.
Noora Räty said she had an offer from the team but was still deciding because of the move to the Russian league. Räty said the move would require “four months in Russia and four months in China,” a significant time commitment for any of the players involved.

The Ice Garden on referoinut tuon lainauksen Women's Hockey Lifen 15.7. julkaisemasta haastattelusta. Tuo haastattelu kannattaa lukea muutenkin. Siinä on paljon asiaa.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
NWHL:n sopimusrintamalla alkaa olla ohi kesän hiljaiset viikot ja kaikkiaan 47 pelaajaa on allekirjoittanut sopimuksen tulevasta kaudesta eli sarjan pelaajapaikoista alkaa olla melkein puolet täytettynä. Runkosarja alkaa lokakuun 5. päivä. Joukkueilla on syyskuun lopulla harjoitusotteluita yliopistojoukkueita vastaan.

The Ice Garden on päivittänyt jälleen joukkueiden sopimustilanteiden yhteenvetoa eli missä mennään 12 viikon jälkeen.

Melkein kaikilla joukkueilla on nyt 10-12 pelaajaa sopimuksen alla. Metropolitan Riveters poikkeaa muista tällä hetkellä vain neljällä pelaajalla. Bostonilta puuttuu vielä maalivahdit. Connecticutilta ja Metropolitanilta puuttuu sekä maalivahdit, että valmentaja.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Elokuun kääntyessä kohti loppua ja NWHL:n harjoituspelien sekä sarja-avauksen lähestyessä lienee hyvä hetki tarkastella taas sarjan sopimustilannetta. Sopimusten julkaisutahti on kiihtynyt ja puolet sopimuksista onkin julkaistu nyt elokuussa. Samalla näyttäisi vahvistuvan trendi, että sopimusten määrä kasvaa lähinnä tulokkaiden muodossa, jotka eivät ole aiemmin pelanneet NWHL:ssä. Kaikkiaan 70 sopimusta on julkaistu tällä hetkellä.

Alla vielä hieman erittelyä eri näkökulmista:

9 toukokuussa (4/9 tulokkaita)
22 kesäkuussa (6/22 tulokkaita)
4 heinäkuussa (2/4 tulokkaita)
35 elokuussa (26/35 tulokkaita)

32 pelaajalla kokemusta NWHL:stä (5 pelannut sarjan kaikki neljä kautta)
38 tulokasta

17 Boston
15 Buffalo
14 Minnesota
12 Connecticut
12 Metropolitan (edelleen ilman maalivahtia)

51 yhdysvaltalaista
14 kanadalaista
2 slovakialaista
1 ruotsalainen
1 venäläinen
1 kazakstanilainen
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Nostellaanpa tätäkin ketjua useamman vuoden hiljaisuuden jälkeen ylös. Itselläkin on jäänyt pohjoisamerikkalaisten naistensarjojen seuraaminen vähemmälle.

Tänään on kuitenkin loistava mahdollisuus seurata PHF-sarjaa Suomestakin käsin ihan kotisohvalta, kun Toronto Six ja Buffalo Beauts kohtaavat nyt Suomen aikaa klo 21.00 ja ottelu lähetetään vapaasti katsottavana Twitch-videopalvelun kautta.

Joku saattaa ihmetellä, että mikä ihmeen PHF-sarja? Aiemmin NWHL-nimellä tunnettu sarja brändäsi itsensä syyskuussa 2021 nimellä Premier Hockey Federation eli PHF. Vähän samaan tyyliin kuin jalkapallon Kansallisessa Liigassa, tavoitteena oli häivyttää nimestä viittaus pelaajien sukupuoleen ja siten lisätä sarjan ja pelaajien arvostusta. Liigan taustalla tapahtui samalla jonkinlaisia rakenteellisia muutoksia, joten kyse ei ollut pelkästä nimimuutoksesta.

Niin tai näin sarjaan on saatu tälle kaudelle jälleen sinivalkoisia värejä, kun vielä viime kaudella Ilveksessä Naisten Liigaa pelannut Jenna Suokko siirtyi Buffalo Beautsiin. Suokko on sarjan historian toinen suomalainen, kun maajoukkuemaalivahti Meeri Räisänen torjui Connecticut Whalessa kaudella 2018-19. Suokko on merkattu tämän illan pelissä Beautsin kolmosketjun vasempaan laitaan ja hän pelaa Naisten Liigastakin tutulla numerolla 44.

* * *

Tässä vielä pähkinänkuoressa lähinnä NWHL:n/PHF:n merkittävimpiä tapahtumia kesän 2019 jälkeen.

CWHL meni tosiaan nurin Espoon MM-kisojen alla keväällä 2019 ja kanadalaisten sekä yhdysvaltalaisten maajoukkuepelaajien käynnistämä, mutta laajempaakin pelaajistoa edustava ja oman ammattilaisliigan perustamista tavoitteleva PWHPA (Professional Women's Hockey Players Association) on boikotoinut siitä lähtien NWHL:ää. Muun muassa Noora Räty on ollut näkyvästi mukana PWHPA:n toiminnassa, joka on toistaiseksi näkynyt koronaviruksen ravistelemassa naiskiekkomaailmassa lähinnä näytösotteluiden muodossa.

Koronavirus esti lopulta myös NWHL:n mestarin ratkaisemisen keväällä 2020. Kautta jäi pelaamatta vain yksi ottelu, kun Boston Priden ja Minnesota Whitecapsin loppuottelua jouduttiin ensiksi lykkäämään ja lopulta toukokuun puolivälissä päätettiin, että kausi päättyy ilman mestarin ratkasemista.

Seuraavalla kaudella 2020-2021 NWHL laajeni kuuden joukkueen sarjaksi ja ensimmäistä kertaa nähtiin myös kanadalainen joukkue, kun Toronto Six liittyi sarjaan. Koronavirus runteli tätäkin kautta ja runkosarja pelattiin Lake Placidin olympia-areenan kuplaolosuhteissa lyhennettynä tammikuussa 2021. Kuten tuoreissa U20-kisoissa, kupla puhkesi NWHL:ssäkin ja mm. Metropolitan Riveters joutui vetäytymään kokonaan sarjasta. Pelit pysäytettiin helmikuun alussa ja pudotuspelit pelattiin vasta maaliskuun lopulla. Kahden välieräottelun jälkeen Boston Pride voitti loppuottelussa Minnesota Whitecapsin.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Beauts @ Six päättyi lopulta 3-8, vaikka Buffalo johtikin hieman yllättäen avauserän jälkeen 3-2. Ottelulähetyksen tallenne löytyy vielä Twitch-palvelusta.

Kaukalosta erottui erityisesti Toronton Mikyla Grant-Mentis, joka keräsi vaatimattomasti 3+3 tehot.

Molemmat joukkueet vaihtoivat ottelussa maalivahtia. Toronto jopa kahdesti, kun PHF-uran ensimmäistä ottelua pelannut Tera Hofmann vaihdettiin maalilta pois ensimmäisellä erätauolla. Elaine Chuli torjui toisen erän, mutta selvässä johdossa Toronto vaihtoi Hofmannin takaisin kolmanteen erään. Buffalon maalilla torjui kaksi erää ruotsalainen Lovisa "Lollo" Berndtsson ja kolmannen erän torjui Carly Jackson.

Jenna Suokon ottelu oli erikoinen. Avausmaalissa hän karvasi voimakkaasti kiekon Toronton puolustajalta maalin takana ja meni hämmentämään lisää maalin eteen. Lopulta hän suti Grace Klienbachin syötön takatolpalle, josta Kennedy Ganser sai laukoa PHF-uransa ensimmäisen maalin. Jostain kumman syystä Suokolle ei annettu tilanteesta syöttöpistettä.

Toisessa erässä hän sai sitten tilastomerkinnän, kun hyökkäyspään karvaustilanne johti törmäykseen Toronton maalivahdin kanssa. Elaine Chuli osasi jäädä sopivasti seisomaan maalivahdin alueen ulkopuolelle Suokon kulkuradalle ja sehän meni tuomarille läpi.

Kolmannen erän lopulla Buffalo sai vielä ylivoiman ja Suokolle aukesi B-pisteiden väliin tuhannen taalan paikka. Laukaus päätyi kuitenkin takaisin maalille vaihdetun Hofmannin hanskaan, vaikka Twitch-lähetyksen selostaja luuli vielä loppusummerin soidessakin, että tilanteesta syntyi maali. Lähetysgrafiikoissakin lopputulos oli 4-8, vaikka oikeat lukemat olivat 3-8. Näköjään muuallakin osataan puuhastella huvittavasti.

Itse peli oli kuitenkin ihan viihdyttävää katsottavaa, vaikka tuloksellinen jännitys katosikin toisessa erässä, kun Toronto oli vaan niin paljon ylivoimaisempi. Toivottavasti näitä Euroopan primetime-otteluita näkyy jatkossakin Twitchin kautta. Muutenhan sarjan lähetysoikeudet myytiin syksyllä ESPN:lle.
 

Shinny

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ishockeyklubbar i Grankulla och Esbo
Nostetaas tätäkin aihetta, Jatkoaika taisi olla ainoita medioita joka rapakon takaiset tapahtumat noteerasi millään tavalla.

Yhdeksän vuoden tauon jälkeen nähtiin suomalaisväriä NCAA:n finaalissa ja tuloksena mestaruus Eve Savanderin ja Sara Säkkisen Ohio Statelle! Molemmat kiertäneet Kuortaneen kautta samaan aikaan Ohioon, molempien opiskellessa nyt viimeistä neljättä tutkintovuottaan.
Suomalaiset eivät Säkkisen kahta laukausta lukuunottamatta tilastoihin päässeet, Säkkisen ollessa kolmosketjun vasen laituri ja Savander seiskapuolustaja. Kakkosmaalivahtina Ohio Statella oli Suomea vastaan Pekingissä torjunut Sveitsin Andrea Brändl. Aiemmin Ohio Statessa ovat pelanneet myös Emma Terho (os. Laaksonen) 2000-2004 ja Minttu Tuominen 2009-2013.

Edellisen kerran suomalaismestareita on kaudelta 2013, Mira Jalosuo ja Noora Räty (Minnesota Golden Gophers). Tuo Minnesotan kausi oli muuten historiallinen "perfect season" 41-0-0 tilastolla Rädyn ollessa sarjan paras pelaaja (Räty muuten voitti 49 viimeistä NCAA-otteluaan putkeen!). Minnesotalla tuolloin kokoonpanossa suomalaisten lisäksi tämänkin vuoden olympialaisten USA:n kokoonpanon kulmakivet Amanda Kessel, Lee Stecklein, Megan Bozek ja Hannah Brandt. Kuluvan kauden jälkeen tuonne samaiseen Minnesotaan on suuntaamassa Espoosta Nelli Laitinen.

Naisten NCAA-jääkiekkomestaruudet ovat (2001 alkaen) varsin pienen piirin juhlaa, sillä ensimmäistä kertaa finaalissa ollut Ohio State oli vasta viides mestari (muut mestaruudet: Minnesota x6, Wisconsin x6, Minnesota Duluth x5, Clarkson x3).

Koodi:
Suomalaisten pistetilastot - NCAA 2021-2022
Ida Kuoppala (LW)  - Maine - 35 ott. 10+14 
Jenniina Nylund (C) -  St. Cloud State - 17 ott. 7+8 
Sini Karjalainen (D) - Vermont - 21 ott. 2+10
Sara Säkkinen (F) - Ohio State - 37 ott. 2+9     
Eve Savander (D) - Ohio State - 25 ott. 0+5 
Linnea Melotindos (RW) - St. Cloud State - 6 ott. 0+0
---
Jenna Silvonen (G) - Mercyhurst - 16 ott. - 2.05 GAA, 91,8%, 9-5-2 (W-L-T)
Sanni Ahola (G) - St. Cloud State - 18 ott. - 3.72 GAA, 90,0%, 5-12-0
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
PHF saa runsaasti sinivalkoista väriä ensi kaudella, kun toukokuussa uutisoitiin ensiksi Venla Hovin päävalmentajapesti Metropolitan Rivitersiin ja sen jälkeen on alkanut tipahdella myös sopimusuutisia suomalaispelaajilta.

Viime kaudella sarjan ensimmäisenä suomalaisena kenttäpelaajana pelannut Jenna Suokko jatkaa tulevallakin kaudelle Buffalo Beautsissa.



Suokon joukkuekaveriksi Buffaloon siirtyy myös Emma Nuutinen.



Hovin valmennukseen siirtyvät Eveliina Mäkinen ja Minttu Tuominen.





 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Nostetaanpa tätäkin ketjua tähän päivään. Otsikossa olevista sarjoista on jälleen yksi kadonnut. Tosin NWHL katosi nimenä jo aiemmin, kun sarjasta tuli syyskuussa 2021 PHF.

Nyt sarjaa boikotoivan PWHPA:n taustalla olevat sijoittajat ostivat PHF:n ja yrittävät pystyttää uuden ammattilaissarjan. PHF:n joukkueet katoavat ainakin toistaiseksi ja tulevalle kaudelle solmitut pelaajasopimukset mitätöidään. Pelaajien pitää yrittää solmia uudet sopimukset uuteen sarjaan, jos se saadaan käynnistettyä. Tällä hetkellä ei ole tietoa uuden sarjan joukkueista ja kuinka paljon siellä on tilaa PHF:n pelaajille. Ilmeisesti PWHPA:n boikottipelaajat ovat etusijalla uuden sarjan pelaajapaikkoja jaettaessa.

Suomalaisista PHF:ään oli ehtinyt solmia sopimuksen tulevalle kaudelle jo pelaajat Anna Kilponen, Emma Nuutinen, Noora Räty, Susanna Tapani ja Minttu Tuominen. Venla Hovin piti jatkaa toiselle kaudelle Metropolitan Rivetersin päävalmentajana.

Jatkoajan uutisessa asiasta lisää:

Myös Ilta-Sanomat ehti kirjoittaa asiasta uutisen Noora Räty -näkökulmalla:

Muita hyviä sivustoja tilanteen seuraamiseen ovat ainakin The Ice Garden ja The HockeyNews -lehden naiskiekko-osio
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Kuusi joukkuetta sitten Professional Women's Hockey Leagueen, Boston, Minneapolis-St. Paul, the New York metropolitan area, Montreal, Ottawa and Toronto. Kyllä siellä moni taitaa joutua lopettamaan tai etsimään töitä jostain muualta? Hyvä asia kai on se, että saadaan yksi kattoliiga vain, jota voisi sitten ruveta kehittämään. NHL ei ole vieläkään kiinnostunut kai sponsoriksi tulosta? Kovin Los Angeles Dodgers baseball team vetoinen näytti olevan tuo PWHL:n johtoporras. Tämä yllätti minut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös