Todennäköisesti uuden sarjan ensisijainen tavoite ei ole myöskään NCAA-yliopistosarjan kanssa kilpaileminen, joten U18 MM-kisoissa pelaavat tytöt ovat tuskin sarjan seurojen kiikarissa varausnäkökulmasta. Jos eivät sitten katso jo pitkälle tulevaisuuteen. Olisikin hölmöä kampittaa ja ryöstökalastaa NCAA:ta, koska se marinoi PWHL:nkin tarpeisiin huippupelaajia, joista ammattilaissarja saa poimia parhaat päältä.
Muutenhan en ole perehtynyt uuteen sarjaan niin tarkkaan, että onko jatkossakin varaustilaisuuksia vai oliko tämä alussa nähty enemmänkin jonkinlainen laajennus-draft, jossa yritetään varmistaa tasainen ja sitä kautta kilpailullisesti mielenkiintoinen sarja. Todennäköisesti PWHL:ssä on jatkossakin NHL:n tyyliin jonkinlainen varaustilaisuus, mutta en osaa sanoa, onko siinä jotain ikärajoituksia. Nyt käytännössä alarajaksi muodostunut 22 vuotta ei ole välttämättä ollenkaan huono vaihtoehto.
On ihan tervetullutta, jos naisten joukkuelajiin muodostuu selkeästi aikuisille tarkoitettu päätoiminen ammattilaissarja. Nuoret ja opiskelijat ovat sitten asia erikseen ja on hyvä, että heille on tavoite, jota kohti pyrkiä ja kehittää itseään. Nythän monella NCAA:n lopettavalla on ollut uran parhaat pelit jo takana, jos pelaaja ei mahdu oman maansa maajoukkueeseen. Se on etenkin monen pohjoisamerikkalaisen pelaajan kohtalo, vaikka taitojen puolesta saattaisi pärjätäkin hienosti MM-tasolla. Kuuden joukkueen PWHL ei poista tuota ongelmaa kuitenkaan kokonaan, vaan sen ulkopuolelle jää edelleen valtavasti NCAA:sta valmistuneita pelaajia. Siihen päälle sitten vielä kilpailemaan pelipaikoista Ronja Savolaisten, Petra Niemisten ja Viivi Vainikoiden kaltaiset pelaajat, jotka ovat valinneet NCAA-reitin sijaan suoraan jonkinlaisena ammattilaisena tai vähintäänkin puoliammattilaisena pelaamisen. Sekin kun on ollut viime vuosina mahdollista ainakin pienimuotoisesti ja rajalliselle määrälle pelaajia Ruotsissa, Venäjällä, Kiinassa ja nyt myös Sveitsissä.
Oman maansa maajoukkueen ulkopuolelle jäävistä pohjoisamerikkalaisista esimerkkinä muun muassa
Taylor Baker, johon
@Kiekoton Mies taisi viitata omassa viestissään mainitessaan unkarilaiset pelaajat. Hän pelasi heti yliopistonuran jälkeen Budapestissa kokonaiset kaksi kautta, sai unkarin kansalaisuuden ja IIHF:n sääntöjen mukaan oikeuden edustaa Unkaria, koska ei ollut pelannut koskaan maajoukkuepelejä Kanadan paidassa. Nyt takana on jo kahdet MM-kisat Unkarin paidassa. Ymmärtääkseni hänellä ei ollut mitään sukujuuria Unkariin, eikä hän jäänyt sinne asumaan tai pelaamaan edustusoikeuden saatuaan.
KalPassa viime kaudella kaksi ottelua pelannut
Sarah Knee teki myös saman kuvion, mutta hänelle Unkarin kausia kertyi neljä. Hän ei tosin pelaa nyt PWHL:ssä, kuten ei pelaa myöskään
Haley Williams, joka on kolmas Unkarin kahden passin pelaajista. Williamsin urapolku on ollut värikkäämpi. Korkeakoulusarjojen jälkeen muutama kausi kuopatuissa NWHL:ssä ja CWHL:ssä, sitten pari kautta Venäjällä. Pariksi kaudeksi Unkariin, josta kansalaisuuden ja edustusoikeuden saamisen jälkeen heti Venäjälle. Sieltä Ukrainan sodan syttymisen jälkeen takaisin Unkariin. Naisten mahdollisuudet ansaita leipä jääkiekkoa pelaamalla ovat toki harvinaiset, mutta ainakin uravalintojen perusteella piirtyy kuva jonkinlaisesta opportunistista.
Kiinan olympiaprojekti oli myös oma lukunsa tässä pelaajashoppailussa, joka on ollut viime vuosina melko härskiä naisten jääkiekossa. Toki omalta osaltaan tuo varmasti tasoittaa ainakin hetkellisesti maajoukkueiden välisiä tasoeroja, kun pohjoisamerikkalaisia vastaan pelaa myös B-tason pohjoisamerikkalaisia. Ei silti tunnu ihan oikealta ja pitkäaikainen vaikutus voi pahimmillaan olla yhtä hyödyllinen kuin veden kantaminen kaivoon.
Mutta takaisin aiheeseen. Ensimmäisen kauden osalta PWHL:n pelaajavalintoihin vaikutti varmasti jollain tavalla ainakin pohjoisamerikkalaisten osalta se, ketkä ovat osallistuneet PWHL:n boikottiin NWHL:ää/PHF:ää vastaan ja ovat olleet mukana PWHPA:n näytösotteluissa. Ajan kuluessa tuon jaon merkitys vähenee todennäköisesti yhä enemmän ja sarjaan valikoituu pelaajia puhtaammin pelaajien paremmuuden perusteella. Se saattaa vaatia silti sen, että NWHL:n/PHF:n olemassaolon aikana pelanneet eturivin pelaajat ripustavat molemmin puolin hokkarit naulaan.