Ihmismieli on kyllä ihmeellinen! Pettymyksen ja tappion hetkellä sitä haluaa löytää jonkin syyn tappiolle/pettymykselle, joka on ulkopuolinen. On vaikea kyetä löytämään syytä tappioon itsestä / oman joukkueen suorittamisesta. Emme siis kykene käsittelemään/hyväksymään pettymyksentunteita, joita elämässä väistämättä tulee enemmän kuin onnistumisen ja voittamisen tunteita.
Nykymaailmassa tämä näkyy paljon lasten ja nuorten pahoinvointina. Kun silmämme saavat loputtomalla syötöllä eteensä videoita/postauksia erilaisilta influenssereilta, jotka syöttävät jatkuvasti elämän ns. highlighteja ja juhlahetkiä, lapsen ja nuoren mieli vääristyy todellisuudesta. ”Miksi minä en saa samalla tahdilla onnistumisia ja highlighteja, kuin nuo ihailemani julkkikset?”
Takaisin jääkiekkoon. Kuten aiemmin kirjoitin, pras seutsemästä sarjasta menee jatkoon aina parempi joukkue, riippumatta tuomaritoiminnasta. Samoin jatkoon menee se joukkue, joka sarjan aikana pystyy kehittämään ja parantamaan peliään. Yksittäiseen tilanteeseen ei kannata jäädä kiinni, vaan katsoa eteenpäin ja miettiä, miten voimme olla seuraavassa pelissä parempia (esim. ylivoimalla).
IFK:n kannattajat murisivat ja muistelevat varmaan vieläkin keväön 2016 finaalien game 5:n tilannetta, jossa IFK:n pelaajat lopettivat pelaamisen olettaen että tilanteessa vihelletään Tapparalle väärästä vaihdosta jäähy. Pilli ei soinut, ja Karjalainen teki vastahyökkäyksestä voittomaalin. Poru oli kova ja varmasti myös aiheellinen. Muutama mutta:
- Miksi IFK:n pelaajat lopettivat pelaamisen? Eikö jo E-junioreita opeteta pelaamaan tilanteet siihen saakka kunnes pilli soi!
- Menikö maali myös hieman helposti kevään maalivahtisensaatio Ville Hussolle?
Kaatuiko IFK:n mestaruushaaveet tuohon tilanteeseen? Ei. Se voitti kaksi ensimmäistä ottelua Helsingissä 4-0 ja 6-0. Tappara oli kuitenkin se joukkue, joka pystyi sarjassa parantamaan peliään! IFK teki ottelusarjassa tuon game 3:n 6-0 kotivoiton jälkeen kolmessa viimeisessä pelissä yhteensä kaksi (2) maalia. IFK ei tehnyt ottelusarjassa esim. yhtäkään ylivoimamaalia. Voisiko nuo asiat vaikuttaa merkittävämmin lopputulokseen? Mutta ei se helppoa ole, syy on löydettävä mieluummin jostakin ulkoisesta, koska sen avulla kykenemme käsittelemään asian. Sorry, mutta Tappara oli tuossakin paras seitsemässä sarjassa parempi joukkue.
Kuten Kojo sanoi, pitää kyetä katsomaan eteenpäin ja unohtamaan menneet.