Mainos

Playoffs 2021 finaalit: Lukko (1.) – TPS (3.)

  • 121 110
  • 1 114

Peluuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
:D

Kukaan ei ole kumoamassa eilistä tulosta. Tilastoilla ennakoidaan tulevaa.
Sama kuin olisi kiukkupussi kertoimienlaskijoille kun niillä on jotain henkilökohtaista tepsiä vastaan. Voi luoja sentään.

Ja ymmärrät varmaan tämänkin väärin niin korostetaan vielä erikseen että TPS voi aivan hyvin marssia mestaruuteen tästä vaikka joka matsissa häviäisi laukaukset 100-1 ja kukaan ei alkaisi uskoa satuolentoihin mutta todennäköistä se ei niillä laukausmäärillä olisi.
Tämä viittaamasi ilmiö on jännä. Kun me muutamat täällä tuodaan esille näitä tiettyjä matemaattisia lainalaisuuksia, niin esim. tänään Lukon mahdollisesti hävittyä todennäköisesti alkaa tulla pilkkaviestejä ikäänkuin me oltaisiin ennakoitu, että Lukko vie varmasti tämäniltaisen matsin..Osa näistä lienee tarkoituksellista "väärinymmärtämistä", osa ihan sitä, ettei ymmärrä..
 

mesag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nojaa, tuo Liigaplot on ihan ookoo, mutta muistelisin Ilveksen hävinneet kauden alussa monesti/pelanneen tasan, vaikka voitti selkeästi. Se ei huomioi yksilöitä tarpeeksi, esim Ruotsalaisen laukaus oli luokkaa Laine, jolloin tämä takoi hirveällä tahdilla maaleja ylivoimalla, vaikka todennäköisyyksien mukaan niiltä paikoin tuskin olisi kovin usein maalia tehty. Tai kun Dostal oli liian hyvä, tai Välimäki hyökkäyssuuntaan. Toki kaksi näistä pelaa NHL:ssä, mutta esimerkiksi Pajuniemen eilinen laukaus osoitti, että hyvä laukoja voi helposti rikkoa todennäköisyyksiä.
 

The Priest

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS Turku
Tepsiltä aika erikoinen veto vaihtaa maalivahtia.
Tästä kun TPS kairaa voiton, on Moisanen nero peluutuksen suhteen. Jos tulee tappio (jos vähääkään voidaan sen syystä katseita Kareeviin siirtää) niin Rämö pelannee loput pelit. Simppeli homma.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Noooo vaikka selkeästi asiat tiedätkin paremmin kuin tepsin valmennus niin ihan kivasti tuo 2010 käytetty 2 molarin tandemi finaaleissa toimi :)
Mistäs tällainen tulkinta? Katsoin peliä, ja lopussa näytti, että Rämö hieman piiputtaa. Eikä ihme, kun vedetään neljän pelin viikkotahtia ja Rämöllä rikkinäinen kausi alla.

Sitä en missään kohtaa väittänyt, etteikö tandemilla voisi voittaa yhtä hyvin. Minusta ihan järkevä päätös huilauttaa Rämöä, jos Kareejev vain on kunnossa.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Se on tepsille voitto tänään 3-2. Ishakov tekee pari ja Viro yhden. Kareev yrittää tyhjiin, mutta tolppa vaan kilisee.

Saa ottaa talteen.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Moni maalivahti saattaa näyttää tv-kuvassa hetkellisesti väsyneeltä. Kyseessä on kuitenkin huippu-urheilijoita tuolla tasolla, joten eivätköhän he aika nopeasti palaudu ja Rämökin jaksaisi pelata myös tänään.

Rämö ei tosin näyttänyt videolla huippu-urheilijalta, kun Tepsin siirtyi. Ylipainoa oli kertynyt vatsaan mukavasti. Toki nyt pari kuukautta myöhemmin voi tilanne olla eri, koppi ainakin tarttuu.
 

Hexa

Jäsen
Rämö ei tosin näyttänyt videolla huippu-urheilijalta, kun Tepsin siirtyi. Ylipainoa oli kertynyt vatsaan mukavasti. Toki nyt pari kuukautta myöhemmin voi tilanne olla eri, koppi ainakin tarttuu.
Aika nopeasti on kuitenkin kova treeni tehnyt tehtävänsä. Jos kunnossa olisi suurempia puutteita, ei eilisen kaltainen esityskään olisi mahdollinen.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Varmaan jotain loukkaantumista alla, jos "poppareilla" ollut. Peliaika viimeisissä peleissä kuitenkin 14-17 minuutin luokkaa. Kyllä Raipe tietää, onhan hän palauttamassa kannunkin Turkuun. Vainari tekee ratkaisevan maalin viimeisen finaalin jatkoerässä. Ilvekseen ei liene enää urallaan palaamassa, joten olkaa iloisia.
Kyllä Raipe peluuttaa pelaavaa kokoonpanoa todella tasaisesti peliajoin. Joten mikäli pääset pukemaan, pääset myös pelaamaan. Rotaatio on vahva ja ei siinä ole yhtään heikkoa lenkkiä. Kuru, Intonen, Ibra kolmikkokin ollut vuoroin poppareilla vaikka suorittaa hyvin. Kiertoa kiertoa kun kerran laajuutta on.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Aika nopeasti on kuitenkin kova treeni tehnyt tehtävänsä. Jos kunnossa olisi suurempia puutteita, ei eilisen kaltainen esityskään olisi mahdollinen.

Toisaalta Nupe Nurminen torjui aikanaan Pietarin MM-kisoissa pronssiottelussa erinomaisesti turvonneena krapulassa, kun oli kolmosvahtina ryypännyt koko kisojen ajan.

Kokemus auttaa paljon, eihän Karri varmasti ole lähelläkään huippuvuosiensa fyysistä kuntoa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Hexa

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Täällä tuntuu osa porukasta ottavan vähän liian tosissaan nuo maaliodotusarvot. Eiväthän ne ole yksittäisten otteluiden voimasuhteiden kuvaamiseen kovin hyviä edes. Nopeasti silmäilin tuon gradun läpi ja en huomannut, että malli huomioisi sitä mikä on ollut ottelun tilanne laukaisuhetkellä. On vähän outoa, jos tuota ei ole huomioitu, koska mallissa kuitenkin näyttäisi olevan huomioitu eräitä muita ilmeisimpiä maalintekotodennäköisyyteen vaikuttavia asioita. Jokainen jääkiekkoa seurannut kuitenkin tietää, että kolmannessa erässä niukassa johtoasemassa pelaava joukkue pääsee usein laukomaan vaarallisemmista tilanteista kuin pelkästään laukaisukartan perusteella voisi päätellä. Tepsin kolmas maali eilen on tuosta oikein mainio esimerkki. Lukko pyrki kääntämään peliä nopeasti hyökkäykseen, minkä seurauksena pakki antoi hasardiavauksen ja Pajuniemi pääsi avauksen katkaisemalla vetämään vaarallisen laukauksen, joka ei kuitenkaan näytä erityisen vaaralliselta pelkästään laukaisukartan perusteella. Tämä nähdään maaliodottamastakin, jota laukaus on kerryttänyt vain niukasti. Mallissa on nähtävästi esimerkiksi vastahyökkäykset huomioitu siten, että jos Lukko olisi laukonut hetkeä aiemmin toisessa päässä kenttää, olisi Pajuniemen laukaus tulkittu vaaralliseksi vastahyökkäykseksi ja siitä olisi saanut enemmän maaliodottamaa.

Ja jos nyt vähääkään on jääkiekkoa seurannut tietämättä mitään xG-malleista, niin tietää, että jos toistetaan ottelu jossa torjunnat ovat 15-35 useampaan kertaan, on todennäköistä, että enemmän torjuntoja saanut joukkue häviää useammin kuin vähemmän torjuntoja saanut.
Kyllä Lehtiselläkin olisi ollut eilen enemmän torjuntoja, jos olisi ottanut niitä laukauksia kiinni sen sijaan, että päästi neljä maalia. Vastaavasti Rämöllä olisi ollut vähemmän torjuntoja, jos olisi päästänyt yhtä monta laukausta maaliin kuin Lehtinen.

Jokainen vähääkään jääkiekkoa seurannut tietää, että tappiolla oleva joukkue pyrkii hakemaan hanakasti laukauksia ja että torjuntatilasto olisi muodostunut luultavasti hyvin erilaiseksi, jos Lukko olisi pelannut johtoasemassa suurimman osan ottelusta. Tämä onkin ehkä keskeisin syy sille miksi maaliodotusarvot soveltuvat huonosti yksittäisen ottelun voimasuhteiden arviointiin. Maalien syntyminen muokkaa hyvin voimakkaasti ottelun kuvaa, joten jos maalit olisivat syntyneet maaliodottaman mukaisesti, pelin kuva olisi luultavasti ollut taas aivan erilainen.

HIFK-TPS - sarja yksittäin:
3.5.2021 TPS - HIFK 1.64 - 2.39 Tulos: 3-2 ja
2.5.2021 TPS - HIFK 1.77 - 2.37 Tulos: 3-0
30.4.2021 HIFK - TPS 1.33 - 2.47 Tulos: 2-3 ja
29.4.2021 HIFK - TPS 2.38 - 2.05 Tulos: 4-1

Tuossa yksi suht. tasainen (29.4.), kun huomioidaan kotietu, yksi mennyt yli 1.00 erolla TPS:lle ja pari muuta 0.6 ja 0.75 eroilla HIFKille.
Nämäkin luvut havainnollistavat hyvin maaliodotusarvojen äkkiseltään näyttäen keskeisintä valuvikaa. Takaa-ajoasemassa pelannut joukkue saa suhteettoman paljon maaliodottamaa. Ensimmäisessä matsissa HIFK oli oikeasti aika suvereeni, mitä kuvastaa se, että he pelasivat suuren osan ottelusta johtoasemassa (olivat tappiolla vain parin minuutin ajan) ja silti voittivat vielä maaliodottamankin. Takaa-ajajana pelannut TPS on siis saanut suhteettoman paljon maaliodottamaa suhteessa ottelun kuvaan. Muissa otteluissa takaa-ajoasemassa pelannut joukkue onkin sitten vienyt maaliodottaman, mutta ottelun voittoon se on riittänyt niukasti vain toisessa pelissä, jossa eroa oli jo yli yhden maalin verran.

Tuossa gradussa on käytetty kevään 2018 kolmatta välierää TPS-Tappara esimerkkinä ottelusta, jossa lopputulos ei ole vastannut maaliodottamaa. TPS voitti maaliodottaman 2,46-1,12, mutta Tappara voitti pelin 2-1. Pelissä Lauri Pajuniemi teki Tepsille aikaisen maalin ja TPS painoi vahvasti päälle kaksi erää johtaen kahden erän jälkeen maaliodottamaa noin 2,0-0,5, mutta tilanne oli edelleen vain 1-0. Kolmas erä näyttäisi maaliodottaman perusteella olleen tasainen, koska Tepsin maaliodottama kasvoi melkein puolella maalilla ja Tapparan noin 0,6 maalilla. Tappara tasoitti pelin vähän erän puolivälin jälkeen ja teki voittomaalin noin 15 sekuntia ennen pelin loppua. Oikeasti kolmas erä oli aivan täydellistä Tapparan dominanssia ja niin sekaisin olevaan ja pelokasta joukkuetta en muista ehkä koskaan nähneeni kuin mitä TPS oli siinä erässä. Yhdeksän kertaa kymmenestä sillä pelillä häviää, se oli kaikkea muuta kuin hallittua johdon puolustamista. Ja tässä nyt Tappara pelasi suuren osan ottelusta takaa-ajoasemassa ja hävisi silti maaliodottaman reilusti, eli olivatko he aivan purjeissa? Eivät. Nyt on keskeistä ymmärtää, että ottelusarja oli Tapparalle jo 2-0, joten sarjassa TPS pelasi selkä seinää vasten takaa-ajoasemassa, joten tässä tapauksessa ei voida tuijottaa vain yksittäisen ottelun tilannetta.

Yksi muuten vähän hassu juttu maaliodottamissa on, että jos tekee maalin, niin se ei ole maaliodottaman kannalta optimaalista. Maaliodottamaa saa eniten takapatjaan suunnatusta laukauksesta, josta joukkuekaveri pääsee vetämään riparista uuden vedon toiselta puolelta kenttää. Mallissa on siis huomioitu se, että kolmen sekunnin sisällä edellisestä laukauksesta tulleet laukaukset ovat muita vaarallisempia, ja etenkin jos uusi kuti lauotaan eri sektorista, jolloin maalivahti on joutunut poikittaisliikkeeseen. Tämä on toki hyvä huomioida, mutta heikkous on siinä, että jos tekee maalin heti ensimmäisellä laukauksella, ei ikinä synny tuota vaarallista jatkotilannetta, josta olisi saanut paljon maaliodottamaa.

Sitähän malli ei kykene huomioimaan ollenkaan, onko siniviivalta lähetetty laukaus ollut vain kiekon dumppaus ilman maskia vai vaarallinen kuti maskin takaa. Tähän auttaisi se, jos huomioitaisiin ottelun tilanne, niukassa johtoasemassa pelaava joukkue saa keskimäärin vaarallisempia paikkoja kuin laukaisukartan perusteella voisi päätellä.

Missään nimessä eilisen pelin kuva ei ollut sellainen, että Lukko voittaisi kuusi kertaa seitsemästä. Sanoisin, että eilisen pelin kuva oli aika tasainen, molemmilla oli likimain yhtä hyvä mahdollisuus voittaa. Tänään Lukko on toki jälleen suuri suosikki voittamaan, mutta ei Tepsin voitto olisi mikään yllätys. Nyt TPS on kaivanut paremman maalivahdinkin naftaliinista. Toki Rämökin on pelannut erittäin hyvin, vaikka joka paikassa Rämön otteita onkin kuvattu vahvasti liioittelevin ylisanoin.
 

Peluuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Täällä tuntuu osa porukasta ottavan vähän liian tosissaan nuo maaliodotusarvot. Eiväthän ne ole yksittäisten otteluiden voimasuhteiden kuvaamiseen kovin hyviä edes. Nopeasti silmäilin tuon gradun läpi ja en huomannut, että malli huomioisi sitä mikä on ollut ottelun tilanne laukaisuhetkellä. On vähän outoa, jos tuota ei ole huomioitu, koska mallissa kuitenkin näyttäisi olevan huomioitu eräitä muita ilmeisimpiä maalintekotodennäköisyyteen vaikuttavia asioita. Jokainen jääkiekkoa seurannut kuitenkin tietää, että kolmannessa erässä niukassa johtoasemassa pelaava joukkue pääsee usein laukomaan vaarallisemmista tilanteista kuin pelkästään laukaisukartan perusteella voisi päätellä. Tepsin kolmas maali eilen on tuosta oikein mainio esimerkki. Lukko pyrki kääntämään peliä nopeasti hyökkäykseen, minkä seurauksena pakki antoi hasardiavauksen ja Pajuniemi pääsi avauksen katkaisemalla vetämään vaarallisen laukauksen, joka ei kuitenkaan näytä erityisen vaaralliselta pelkästään laukaisukartan perusteella. Tämä nähdään maaliodottamastakin, jota laukaus on kerryttänyt vain niukasti. Mallissa on nähtävästi esimerkiksi vastahyökkäykset huomioitu siten, että jos Lukko olisi laukonut hetkeä aiemmin toisessa päässä kenttää, olisi Pajuniemen laukaus tulkittu vaaralliseksi vastahyökkäykseksi ja siitä olisi saanut enemmän maaliodottamaa.


Kyllä Lehtiselläkin olisi ollut eilen enemmän torjuntoja, jos olisi ottanut niitä laukauksia kiinni sen sijaan, että päästi neljä maalia. Vastaavasti Rämöllä olisi ollut vähemmän torjuntoja, jos olisi päästänyt yhtä monta laukausta maaliin kuin Lehtinen.

Jokainen vähääkään jääkiekkoa seurannut tietää, että tappiolla oleva joukkue pyrkii hakemaan hanakasti laukauksia ja että torjuntatilasto olisi muodostunut luultavasti hyvin erilaiseksi, jos Lukko olisi pelannut johtoasemassa suurimman osan ottelusta. Tämä onkin ehkä keskeisin syy sille miksi maaliodotusarvot soveltuvat huonosti yksittäisen ottelun voimasuhteiden arviointiin. Maalien syntyminen muokkaa hyvin voimakkaasti ottelun kuvaa, joten jos maalit olisivat syntyneet maaliodottaman mukaisesti, pelin kuva olisi luultavasti ollut taas aivan erilainen.


Nämäkin luvut havainnollistavat hyvin maaliodotusarvojen äkkiseltään näyttäen keskeisintä valuvikaa. Takaa-ajoasemassa pelannut joukkue saa suhteettoman paljon maaliodottamaa. Ensimmäisessä matsissa HIFK oli oikeasti aika suvereeni, mitä kuvastaa se, että he pelasivat suuren osan ottelusta johtoasemassa (olivat tappiolla vain parin minuutin ajan) ja silti voittivat vielä maaliodottamankin. Takaa-ajajana pelannut TPS on siis saanut suhteettoman paljon maaliodottamaa suhteessa ottelun kuvaan. Muissa otteluissa takaa-ajoasemassa pelannut joukkue onkin sitten vienyt maaliodottaman, mutta ottelun voittoon se on riittänyt niukasti vain toisessa pelissä, jossa eroa oli jo yli yhden maalin verran.

Tuossa gradussa on käytetty kevään 2018 kolmatta välierää TPS-Tappara esimerkkinä ottelusta, jossa lopputulos ei ole vastannut maaliodottamaa. TPS voitti maaliodottaman 2,46-1,12, mutta Tappara voitti pelin 2-1. Pelissä Lauri Pajuniemi teki Tepsille aikaisen maalin ja TPS painoi vahvasti päälle kaksi erää johtaen kahden erän jälkeen maaliodottamaa noin 2,0-0,5, mutta tilanne oli edelleen vain 1-0. Kolmas erä näyttäisi maaliodottaman perusteella olleen tasainen, koska Tepsin maaliodottama kasvoi melkein puolella maalilla ja Tapparan noin 0,6 maalilla. Tappara tasoitti pelin vähän erän puolivälin jälkeen ja teki voittomaalin noin 15 sekuntia ennen pelin loppua. Oikeasti kolmas erä oli aivan täydellistä Tapparan dominanssia ja niin sekaisin olevaan ja pelokasta joukkuetta en muista ehkä koskaan nähneeni kuin mitä TPS oli siinä erässä. Yhdeksän kertaa kymmenestä sillä pelillä häviää, se oli kaikkea muuta kuin hallittua johdon puolustamista. Ja tässä nyt Tappara pelasi suuren osan ottelusta takaa-ajoasemassa ja hävisi silti maaliodottaman reilusti, eli olivatko he aivan purjeissa? Eivät. Nyt on keskeistä ymmärtää, että ottelusarja oli Tapparalle jo 2-0, joten sarjassa TPS pelasi selkä seinää vasten takaa-ajoasemassa, joten tässä tapauksessa ei voida tuijottaa vain yksittäisen ottelun tilannetta.

Yksi muuten vähän hassu juttu maaliodottamissa on, että jos tekee maalin, niin se ei ole maaliodottaman kannalta optimaalista. Maaliodottamaa saa eniten takapatjaan suunnatusta laukauksesta, josta joukkuekaveri pääsee vetämään riparista uuden vedon toiselta puolelta kenttää. Mallissa on siis huomioitu se, että kolmen sekunnin sisällä edellisestä laukauksesta tulleet laukaukset ovat muita vaarallisempia, ja etenkin jos uusi kuti lauotaan eri sektorista, jolloin maalivahti on joutunut poikittaisliikkeeseen. Tämä on toki hyvä huomioida, mutta heikkous on siinä, että jos tekee maalin heti ensimmäisellä laukauksella, ei ikinä synny tuota vaarallista jatkotilannetta, josta olisi saanut paljon maaliodottamaa.

Sitähän malli ei kykene huomioimaan ollenkaan, onko siniviivalta lähetetty laukaus ollut vain kiekon dumppaus ilman maskia vai vaarallinen kuti maskin takaa. Tähän auttaisi se, jos huomioitaisiin ottelun tilanne, niukassa johtoasemassa pelaava joukkue saa keskimäärin vaarallisempia paikkoja kuin laukaisukartan perusteella voisi päätellä.

Missään nimessä eilisen pelin kuva ei ollut sellainen, että Lukko voittaisi kuusi kertaa seitsemästä. Sanoisin, että eilisen pelin kuva oli aika tasainen, molemmilla oli likimain yhtä hyvä mahdollisuus voittaa. Tänään Lukko on toki jälleen suuri suosikki voittamaan, mutta ei Tepsin voitto olisi mikään yllätys. Nyt TPS on kaivanut paremman maalivahdinkin naftaliinista. Toki Rämökin on pelannut erittäin hyvin, vaikka joka paikassa Rämön otteita onkin kuvattu vahvasti liioittelevin ylisanoin.
Erittäin hyvä ja asiantunteva analyysi, eikä mielipiteeni ole lopulta ristiriidassa sen kanssa, että olen "todennäköisyystietäväinen"..
 

Nigi

Jäsen
TPS on kiihdyttelynsä kiihdyttänyt ja Lukko tankkasi eilen tankin täyteen. Tänään päättyy 4-0.
Nyt on Lehtisen pakko onnistua. Pajuniemen ekan maalin kaltaisia ei saa tänään mennä sisään, jos Lukko haluaa voittaa.

Kovat on varmasti paineet Lukon jengissä, mielenkiinnolla odotetaan miten ne kestetään.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Täällä tuntuu osa porukasta ottavan vähän liian tosissaan nuo maaliodotusarvot. Eiväthän ne ole yksittäisten otteluiden voimasuhteiden kuvaamiseen kovin hyviä edes. Nopeasti silmäilin tuon gradun läpi ja en huomannut, että malli huomioisi sitä mikä on ollut ottelun tilanne laukaisuhetkellä. On vähän outoa, jos tuota ei ole huomioitu, koska mallissa kuitenkin näyttäisi olevan huomioitu eräitä muita ilmeisimpiä maalintekotodennäköisyyteen vaikuttavia asioita. Jokainen jääkiekkoa seurannut kuitenkin tietää, että kolmannessa erässä niukassa johtoasemassa pelaava joukkue pääsee usein laukomaan vaarallisemmista tilanteista kuin pelkästään laukaisukartan perusteella voisi päätellä. Tepsin kolmas maali eilen on tuosta oikein mainio esimerkki. Lukko pyrki kääntämään peliä nopeasti hyökkäykseen, minkä seurauksena pakki antoi hasardiavauksen ja Pajuniemi pääsi avauksen katkaisemalla vetämään vaarallisen laukauksen, joka ei kuitenkaan näytä erityisen vaaralliselta pelkästään laukaisukartan perusteella. Tämä nähdään maaliodottamastakin, jota laukaus on kerryttänyt vain niukasti. Mallissa on nähtävästi esimerkiksi vastahyökkäykset huomioitu siten, että jos Lukko olisi laukonut hetkeä aiemmin toisessa päässä kenttää, olisi Pajuniemen laukaus tulkittu vaaralliseksi vastahyökkäykseksi ja siitä olisi saanut enemmän maaliodottamaa.


Kyllä Lehtiselläkin olisi ollut eilen enemmän torjuntoja, jos olisi ottanut niitä laukauksia kiinni sen sijaan, että päästi neljä maalia. Vastaavasti Rämöllä olisi ollut vähemmän torjuntoja, jos olisi päästänyt yhtä monta laukausta maaliin kuin Lehtinen.

Jokainen vähääkään jääkiekkoa seurannut tietää, että tappiolla oleva joukkue pyrkii hakemaan hanakasti laukauksia ja että torjuntatilasto olisi muodostunut luultavasti hyvin erilaiseksi, jos Lukko olisi pelannut johtoasemassa suurimman osan ottelusta. Tämä onkin ehkä keskeisin syy sille miksi maaliodotusarvot soveltuvat huonosti yksittäisen ottelun voimasuhteiden arviointiin. Maalien syntyminen muokkaa hyvin voimakkaasti ottelun kuvaa, joten jos maalit olisivat syntyneet maaliodottaman mukaisesti, pelin kuva olisi luultavasti ollut taas aivan erilainen.


Nämäkin luvut havainnollistavat hyvin maaliodotusarvojen äkkiseltään näyttäen keskeisintä valuvikaa. Takaa-ajoasemassa pelannut joukkue saa suhteettoman paljon maaliodottamaa. Ensimmäisessä matsissa HIFK oli oikeasti aika suvereeni, mitä kuvastaa se, että he pelasivat suuren osan ottelusta johtoasemassa (olivat tappiolla vain parin minuutin ajan) ja silti voittivat vielä maaliodottamankin. Takaa-ajajana pelannut TPS on siis saanut suhteettoman paljon maaliodottamaa suhteessa ottelun kuvaan. Muissa otteluissa takaa-ajoasemassa pelannut joukkue onkin sitten vienyt maaliodottaman, mutta ottelun voittoon se on riittänyt niukasti vain toisessa pelissä, jossa eroa oli jo yli yhden maalin verran.

Tuossa gradussa on käytetty kevään 2018 kolmatta välierää TPS-Tappara esimerkkinä ottelusta, jossa lopputulos ei ole vastannut maaliodottamaa. TPS voitti maaliodottaman 2,46-1,12, mutta Tappara voitti pelin 2-1. Pelissä Lauri Pajuniemi teki Tepsille aikaisen maalin ja TPS painoi vahvasti päälle kaksi erää johtaen kahden erän jälkeen maaliodottamaa noin 2,0-0,5, mutta tilanne oli edelleen vain 1-0. Kolmas erä näyttäisi maaliodottaman perusteella olleen tasainen, koska Tepsin maaliodottama kasvoi melkein puolella maalilla ja Tapparan noin 0,6 maalilla. Tappara tasoitti pelin vähän erän puolivälin jälkeen ja teki voittomaalin noin 15 sekuntia ennen pelin loppua. Oikeasti kolmas erä oli aivan täydellistä Tapparan dominanssia ja niin sekaisin olevaan ja pelokasta joukkuetta en muista ehkä koskaan nähneeni kuin mitä TPS oli siinä erässä. Yhdeksän kertaa kymmenestä sillä pelillä häviää, se oli kaikkea muuta kuin hallittua johdon puolustamista. Ja tässä nyt Tappara pelasi suuren osan ottelusta takaa-ajoasemassa ja hävisi silti maaliodottaman reilusti, eli olivatko he aivan purjeissa? Eivät. Nyt on keskeistä ymmärtää, että ottelusarja oli Tapparalle jo 2-0, joten sarjassa TPS pelasi selkä seinää vasten takaa-ajoasemassa, joten tässä tapauksessa ei voida tuijottaa vain yksittäisen ottelun tilannetta.

Yksi muuten vähän hassu juttu maaliodottamissa on, että jos tekee maalin, niin se ei ole maaliodottaman kannalta optimaalista. Maaliodottamaa saa eniten takapatjaan suunnatusta laukauksesta, josta joukkuekaveri pääsee vetämään riparista uuden vedon toiselta puolelta kenttää. Mallissa on siis huomioitu se, että kolmen sekunnin sisällä edellisestä laukauksesta tulleet laukaukset ovat muita vaarallisempia, ja etenkin jos uusi kuti lauotaan eri sektorista, jolloin maalivahti on joutunut poikittaisliikkeeseen. Tämä on toki hyvä huomioida, mutta heikkous on siinä, että jos tekee maalin heti ensimmäisellä laukauksella, ei ikinä synny tuota vaarallista jatkotilannetta, josta olisi saanut paljon maaliodottamaa.

Sitähän malli ei kykene huomioimaan ollenkaan, onko siniviivalta lähetetty laukaus ollut vain kiekon dumppaus ilman maskia vai vaarallinen kuti maskin takaa. Tähän auttaisi se, jos huomioitaisiin ottelun tilanne, niukassa johtoasemassa pelaava joukkue saa keskimäärin vaarallisempia paikkoja kuin laukaisukartan perusteella voisi päätellä.

Missään nimessä eilisen pelin kuva ei ollut sellainen, että Lukko voittaisi kuusi kertaa seitsemästä. Sanoisin, että eilisen pelin kuva oli aika tasainen, molemmilla oli likimain yhtä hyvä mahdollisuus voittaa. Tänään Lukko on toki jälleen suuri suosikki voittamaan, mutta ei Tepsin voitto olisi mikään yllätys. Nyt TPS on kaivanut paremman maalivahdinkin naftaliinista. Toki Rämökin on pelannut erittäin hyvin, vaikka joka paikassa Rämön otteita onkin kuvattu vahvasti liioittelevin ylisanoin.

Sinä moitit tässä maaliodottamamallia ja perustelet sitä sillä, että maaliodottamanumerot näkevä ei ota huomioon pelitapahtumia. Eli perustelusi koskevat muuta kuin itse mallia. Totta kai pelitapahtumien arviointi yhdessä maaliodottaman kanssa antaa tarkemman kuvan kokonaisuudesta kuin pelkät numerot. Sitten taas isompana otantana nämä yksittäiset tapahtumat hukkuvat kohinaan.

Toisekseen vähän outoa puhua siitä, miten joukkue kolmannen erän johtoasemassa pelaa. Tämä vaikuttaa laukaisumääriin ja hallintaan, maaliodottamaankin, kyllä, eivätkä kaikki kiekohallintatilastot laske näitä tilanteita. Mutta maaliodottama: jos joukkue on kahden erän jälkeen johtoasemassa, se on todennäköisemmin luonut paljon etupeltiä kahdessa ensimmäisessä erässä. Eli mitä isompi otanta, sitä todennäköisempää, että paremmat joukkueet ovat kirineet kahden erän aikana etumatkaa ja ovat useammin johdossa, ennen kuin tuo kolmannen erän itse aiheutettu vastustajan hyvyys tasoittaa lukemia. Ja sama toisinpäin. Kun taas hyvä joukkue on tappiolla, se luo kolmannessa erässä paremmin kiriä kuin huono joukkue.

Lisäksi grafiikoista voi nähdä myös sen, miten odottamaa on kertynyt - paljonko esimerkiksi ylivoima on vaikuttanut siihen.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Ei saatana Lukko on niin saatanan ylivoimainen TAAS että JOS tää kestää loppuun niin mä repeän niin että siitä tuleva pelikielto kestää pitsien yli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Edit. Olutta on otettu ja Tepsiä edelleen arvostetaan erittäin paljon.
 

Suurmestari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onko liikaa vaadittu tuomareilta, että linja jäähyjen suhteen olisi tasapuolinen? Näköjään on. Tepsin pelaajalta vedetään jalat alta, kun on hyökkäämässä, ei jäähyä. Haapselle sitten vihelletään jäähy, kun makaa maassa ja Lukon pelaaja luistelee päin mailaa. Kai tuosta nyt voi jäähyn viheltää, mutta kyseenalaistan vahvasti. Oli joo kyllä Haapaselta typerästi pelattu tilanne. Lukolle olisi pitänyt viheltää toinenkin jäähy, kun siirretyn rangaistuksen aikana Tepsin pelaajaa pidetään kiinni kaksin käsin, mutta eihän sitä voi jäähyä viheltää. Jäähyjä tulee, eikä siinä mitään, mutta linja voisi olla tasapuolinen, eikä sellainen, että vain toiselle vihelletään. Ei Tepsille ylivoimasta tosin mitään iloa ole, kun se on ollut koko kauden surkeaa. Ylivoimamaalit tulevat yksilöiden onnistumisten kautta pelkästään. Tepsin ylivoimassa ei ole ollut koko kautena mitään järkeä.

Aika monta kiinnipitämisjäähyä ja koukkaamisjäähyjä jäi viheltämättä Lukolle ja joo olisi niitä voinut Tepsillekin viheltää. Eikö näitä koukkimisia ja kiinnipitämisiä nyt oikeasti voisi ottaa pelistä pois. Sanon vielä kerran, että olisi voinut molemmille näistä viheltää jäähyjä, mutta sanon myös sen, että muutama selvä jäähy jäi Lukolle viheltämättä.

No Lukko on ansaitusti kahden maalin johdossa. Ovat olleet tänään selvästi Tepsiä parempia ja Tepsi on ollut tänään heikko alkua luukuun ottamatta. Muutamia paikkoja saatiin ja niistä olisi voinut maalinkin tehdä. No tämä peli meni Lukolle ja maanantaina on uusi peli. Tepsillä tästä nyt tuli ohipeli, joita säännöllisesti tulee. Täytyy kyllä Lukollekin tunnustusta antaa, että ovat tänään pelanneet mainiosti ja ovat ihan erilaisella mentaliteetilla liikkeellä. Ansaittu johto siis Lukolle. Tepsillä oli omat paikkansa, mutta niitä ei käytetty.

Ensimmäinen maali meni Kareeville helposti ja toisessa maalissa Tepsin puolustus kyllä tunaroi urakalla.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sinä moitit tässä maaliodottamamallia ja perustelet sitä sillä, että maaliodottamanumerot näkevä ei ota huomioon pelitapahtumia. Eli perustelusi koskevat muuta kuin itse mallia.
Mallia kritisoin siitä, ettei tulostaululla olevaa tilannetta ole ilmeisesti huomioitu maaliodottamaa laskettaessa. Nopeasti tuota gradua silmäillen siellä on keskustelua siitä miten ylivoimalla, rebound-kiekoista, poikittaisliikkeestä ja vastaiskuista laukaukset uppoavat keskimääräistä suuremmalla todennäköisyydellä sisään. Sitten on keskustelua siitä miten nuo voidaan huomioida maaliodottamaa laskettaessa. Samalla lailla aineistosta olisi ollut mielenkiintoista katsoa miten tulostaulun tilanne vaikuttaa. Ilman maalivahtia pelaamisesta oli myös keskustelua ja todettiin, ettei tyhjää maalia kohti lauottuja kiekkoja ole otettu huomioon. Eihän sekään nyt mikään mahdoton rasti olisi ollut tutkia.

Toisekseen vähän outoa puhua siitä, miten joukkue kolmannen erän johtoasemassa pelaa. Tämä vaikuttaa laukaisumääriin ja hallintaan, maaliodottamaankin, kyllä, eivätkä kaikki kiekohallintatilastot laske näitä tilanteita. Mutta maaliodottama: jos joukkue on kahden erän jälkeen johtoasemassa, se on todennäköisemmin luonut paljon etupeltiä kahdessa ensimmäisessä erässä. Eli mitä isompi otanta, sitä todennäköisempää, että paremmat joukkueet ovat kirineet kahden erän aikana etumatkaa ja ovat useammin johdossa, ennen kuin tuo kolmannen erän itse aiheutettu vastustajan hyvyys tasoittaa lukemia. Ja sama toisinpäin. Kun taas hyvä joukkue on tappiolla, se luo kolmannessa erässä paremmin kiriä kuin huono joukkue.
Kyllä, isolla otannalla nämä pitkälti tasoittuvat. Iso otanta tarkoittaa esimerkiksi koko runkosarjaa (jolloin toki vielä paremman kuvan voimasuhteista saa suoraan sarjataulukosta), ja siksi kritisoin maaliodottaman tuijottamista analysoitaessa yksittäistä ottelua, että "tällä pelin kuvalla Lukko voittaisi kuusi kertaa seitsemästä." Runkosarjassa voi tietty hyvin päteäkin tuo, että kuusi kertaa seitsemästä voittaa se, joka voittaa tällä tavalla lasketun maaliodottaman noin selvästi, mutta sitä ei voi suoraan soveltaa finaaleihin. Runkosarjassa nimittäin tasoerot ovat isommat, kun pelkästään kaksi parasta joukkuetta eivät pelaa vastakkain. Sarjakärjen ja sarjajumbon pelissä sarjakärki vie usein sekä maaliodottaman että maalitkin nimiinsä ja suuri osa ison eron maaliodottamapeleistä runkosarjassa on tämäntyylisiä.

Edit. Lisätään "maaliodottamakritiikkiin" vielä se, että maaliodottama palkitsee tehottomuudesta. Esimerkiksi kahden minuutin ylivoiman aikana voi kerryttää maaliodottamaa enemmän kuin yhden kokonaisen maalin verran, jos vain luo tilanteita tekemättä maalia.
 
Viimeksi muokattu:

Bakaun Imaami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei merkittävän kaupungin Lukko
Meinas tokassa erässä Tepsi joutua mankeliin. Numerot ihan oikeutetut tällä hetkellä. Nyt jännitetään kolmatta erää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös