Valitettavasti se pahin skenaario sitten toteutui Guentzelin kanssa ja vamman laatu oli juuri niin paha kuin miltä se näyttikin tuon tilanteen perusteella. Loppukauden sivussa, tai no siis konferenssifinaaleissa voi mahdollisesti palata jos joukkue sinne tiensä selvittää. Tie sinne vaikeutui kuitenkin tämän myötä merkittävästi sillä niin tärkeästä pelaajasta tässä on kysymys. Crosby ja Malkin joutuvat taas pelaamaan yli-inhimillisellä tasolla, kuten Letangin ollessa sivussa keväällä 2017, jotta tästä kaudesta tulee vielä menestystarina. Mutta uskoa tuohon kaksikkoon ja koko joukkueeseen on. Pelataan tästä nyt kannu Guentzelille.
Guentzel oli Kesselin poistumisen jälkeen Penguinsin teräsmies (203 peräkkäistä pelattua ottelua; 244 playoffit huomioiden), mutta viimein tämä Penguinsin yllä oleva kirous loukkaantumisten suhteen kohdistui sitten häneen ja heti karuimmalla mahdollisella tavalla. Pistää kyllä vituttamaan huolella nämä ainaiset, ja vielä aina kärkipelaajiin, kohdistuvat loukkaantumiset.
Crosby palannut jäälle ilman rajotteita. Palannee pelaavaan kokoonpanoon vielä tämän viikon aikana, kenties jopa seuraavassa pelissä. Sellaisia uutisia joita joukkue mitä kipeimmin kaipaakin Guentzelin uutisten myötä.
No ei sentään ihan noin hyviä uutisia kuitenkaan olleet ne tiedot Crosbyn paluusta harjoituksiin. Rajoituksia on edelleen ja oli siellä 'ei-kontaktia' paidalla mukana, ja muutoinkin muun joukkueen kanssa jäällä vain vapaiden jäävuorojen puutteen vuoksi. Jatkaa tämän jälkeen edelleen kuitenkin joukkueen kunto/taitovalmentajan kanssa harjoittelua jäällä, kuten on tehnyt jo kolmen viikon ajan, eikä vielä ole liittymässä muun joukkueen harjoitusvahvuuteen. Eli ei kannata odotella paluuta tämän viikon aikana.
----------------------------------
Syyskauden voi katsoa tulleen virallisesti päätökseen kun kalenteri kääntyi uuteen vuoteen, joten tässä katsaus syyskauden top-10 pelaajiin PPG:n osalta:
1. Connor McDavid 1.524
2. Leon Draisaitl 1.476
3. Evgeni Malkin 1.462
4. Nathan MacKinnon 1.450
5. Brad Marchand 1.439
5. David Pastrnak 1.439
7. Artemi Panarin 1.410
8. Jonathan Huberdeau 1.359
9. Jack Eichel 1.325
10. Bryan Rust 1.280
Top-5 maalikeskiarvon mukaan (minimi 10 pelattua ottelua:
1. David Pastrnak 0.707
2. Auston Matthews 0.659
3. Bryan Rust 0.640
4. Jack Eichel 0.625
5. Mika Zibanejad 0.615
Malkin on vetänyt upealla tasolla ja johtanut joukkuettaan jälleen kerran hienosti Crosbyn ollessa sivussa. Huikea pelimies.
Mutta annetaan nyt tunnustusta tälle Bryan Rustin huikealle syyskaudelle kun siitä ei ole paljoa tullut kirjoiteltua. Guentzel-uutisen lomassa on hyvä siirtää katsetta johonkin positiiviseen. Aivan käsittämätöntä ollut tämä Rustin tahti sen jälkeen kun tervehtyi siitä viimeisessä harjoitusottelussa hänet sivuun laittaneesta blokkauksen aiheuttamasta käsivammasta ja ei ole voinut kuin epäuskoisena katsella tuota hänen tahtiaan päästyään viimein aloittamaan kautensa. Rust teki viime kaudella uransa parhaan maalisaldon (18) ja toissakaudella tuli uran paras pistesaldo (38). Nyt 25 pelatun ottelun jälkeen hänellä on kasassa tehot 16+16=32 eli kohta ollaan jo hänen uran parhaissa lukemissa ja siihen vaaditaan ainoastaan yli puolet pienempi pelimäärä kahden edelliskauden ottelumäärään nähden!
Kaikkein huikeinta tässä Rustin syyskaudessa on tosiaan tuo tahti johon on tehoillut. Koko liigan laajuisesti 25 pelatun ottelun jälkeen liigan top-10:ssä PPG:n osalta. Siis Bryan Rust! Taakse jäävät heti perään tulevat Patrick Kane ja Mitch Marner! Maalikeskiarvossa edellä ainoastaan maalipörssin kärkikaksikko ja taakse jäävät muun muuassa Nathan MacKinnon ja Alexander Ovechkin!
Melko täydellinen vastakohta viime syksyyn Rustin osalta jolloin hän kauden 29 ensimmäisessä ottelussaan tehoili ainoastaan 1+6=7 saldon edestä ja sai heikon tehoilunsa vuoksi paljon kritiikkiä osakseen. Se oli toki silloin ansaittua mutta silloin jo totesin että maalien puutteesta huolimatta pelasi hyvällä tasolla kahteen suuntaan ja ei vain saanut paikoistaan sisään. Niitä paikkojahan hän tuhlaili jopa Hagelinia kovempaan tahtiin viime kauden alkupuolella.
Viime kauden 30. ottelussa (joulukuun 12. päivä) Chicagoa vastaan tapahtui se Rustin kauden käännekohta kun hän iski hattutempun Blackhawksin verkkoon. Ketsuppipullo-ilmiö oli todellisuutta Rustin osalta ja seuraaviin viiteen otteluun hän sitten iski heti perään viisi maalia, ja tosiaan lopulta kauden päätteeksi oli kerännyt uransa parhaan maalimäärän NHL:ssä. Yhteensä tuosta Blackhawks-pelistä eteenpäin Rust tehoili 43 otteluun saldon 17+11=28. Se oli jo erittäin hyvä saldo Rustille ja tällä kaudella on jatkanut siitä ja ottanut vielä huiman loikan eteenpäin.
Guentzelin jäädessä sivuun vähintään runkosarjan loppuun saakka onkin Rustin vireen erityisen tärkeää kantaa nyt kauden loppuun saakka ja tämä alkukauden huima tykitys ei saa jäädä suonenvedoksi. Missään nimessä viime kauden käännekohtaa känteisenä ei saa tapahtua. Mutta sellaisesta ei ole mitään viitteitä. Malkin dominoi siellä ja Rust säestää täydellisesti, tuon kaksikon voi odottaa jatkavan hyvää virettään myös ilman Guentzelia. Sitä toivotaan, siihen uskotaan ja sitä vaaditaan.