Pöyristynyt lukija otti Ilta-Sanomiin yhteyttä TV2:n Uutisikkunan vuoksi. Uutisikkuna on Yleisradion ohjelma, jota lähetetään TV1:ssä ja TV2:ssa silloin, kun muuta ohjelmaa ei lähetetä.
Mies oli aikeissa tarkistaa televisiosta, jatkuuko yleisurheilun EM-kisalähetys vielä. Ei jatkunut. Sen sijaan kanavalta löytyi Uutisikkuna, jonka taustalla kuului radiolähetys.
Lukija kertoo, että radiolähetyksessä toimittaja totesi, että on tapahtunut ydinvoimalaräjähdys.
– Kun tulimme kotiin ystävien luota ja avasimme television, toimittaja sanoi siellä, että on tapahtunut ydinräjähdys. Olimme ihan paniikissa, mies kertoo IS:lle
Hän meni saman tien nettiin etsimään lisätietoa, ja asian oikea laita selvisi myöhemmin. Uutisikkunan taustalla ajettiin radiolähetystä vuodelta 1986, kun Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui. Lukijan mukaan televisiossa ei missään ollut mainintaa siitä, että kyseessä on vanha uutislähetys.
Hän arvelee, että moni saattoi mennä halpaan ja luulla, että nyt on tosiaan tapahtunut ydinkatastrofi.
Lukija soitti vihaisena myös Ylen katsojapalautteeseen.
– Ärsyynnyin äärettömän paljon, hän sanoo.
YLE PUHEEN ohjelmapäällikkö Olli Junes sanoo, että kyse on varmaankin torstain ja perjantain välisen yön arkistoyöstä. Yleensä arkistomateriaalia ajetaan Junesin mukaan keskiyöstä aamukuuteen, ja ohjelmaa on tullut ainakin neljän vuoden ajan.
– Meillä tulee öisin arkisto-ohjelmaa, joka painottuu lähihistoriaan parin-kolmenkymmenen vuoden säteellä.
– Siellä on ollut tällainen kaksituntinen Tshernobyl-erikoisuus, jossa on arkistomateriaalia vuosilta 1986–2006. Mukana on myös Tshernobyl-uutisointia. Tämä pätkä on pyörinyt öisin jo vuosia, eikä se ole aiemmin herättänyt kysymyksiä, Junes kertoo.
Hän arvelee, että Tshernobyl-ohjelman uutispätkät ovat säikäyttäneet kuulijan.
– Toki arkisto-ohjelmissa on vähän väliä toimittajan alustuksia ja tunnareita, joissa kerrotaan, että kyseessä on arkisto-ohjelma.
Samana yönä, kun historiaohjelmassa ajettiin Tshernobylin onnettomuuden arkistomateriaalia, ohjelmassa kuultiin myös nuorten työttömyydestä ja työllistämisestä vuosilta 1985–2002 sekä muun muassa vuodelta 1994 keskustelua siitä, pitäisikö Mannerheimin patsaasta järjestää kansanäänestys.
Junes sanoo, että on erittäin valitettavaa, mikäli kuulija on luullut, että nyt on tapahtunut ydinkatastrofi.
– Harmittavaa, että näin on koettu. Se ei ole missään nimessä tarkoituksemme, vaan tarkoitus on sivistää ihmisiä siitä, mitä on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana.
Voi elämän kevät miten tyhmiä jotkut voivat olla.