Pitäisikö itkeä vai nauraa?

  • 3 061 875
  • 13 045

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Eli alkuperäinen viesti oli ihan oikeassa, jos Master Chef kilpailija ei tunnista kuhaa, ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.

Mä en ole kyseistä ohjelmaa katsonut, mutta liityn ihmettelijöihin: miten helvetissä "kokki" ei tunnista kuhaa? Siis Suomessa?
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
No jaa, mun mielestä kalat näyttää enemmän toisiltaan kuin vaikkapa lehmä ja sika, nuo nisäkkäät on monelle ehkä vähän tutumpia. Toki eri juttu sitten varmasti rannikon kalastajille.

En mä nyt tiedä mitä tähän pitäisi sanoa. Minusta kuha ja siika ovat yhtä samannäköisiä kuin lehmä ja sika. Kalastamisesta en tykkää.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Käsittääkseni hyvät kokit hankkivat itse raaka-aineensa, jolloin olisi kohtuullista erottaa kuha lahnasta, ettei tulisi kusetetuksi. Ihan vastaavasti toivon, että kokki erottaa possun niskan ja nauden sisäfileen, ainakin silloin kun minä tilaan pippuripihvin.

Toivottavasti ajoin johonkin mukahauskuuttelu miinaan.

VLen:

Kuhan ja ahvenen maku on mielestäni niin mieto, että niihin riittää suola ja voi, muuten kalan maku peittyy. Mutta makuasioista voi vain kiistellä. Rakkaudella.

Koko viestille vahvaa komppausta. Paras itsemetsästettävä kesäherkku, kun paistaa muurikalla tai pannulla isoja ahvenfileitä voissa ja muuten mausteeksi ainoastaan ripaus merisuolaa myllystä. Lisukkeeksi samalla pannulla käytettyjä kantarelleja ja sipulia.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kuhan ja ahvenen maku on mielestäni niin mieto, että niihin riittää suola ja voi, muuten kalan maku peittyy. Mutta makuasioista voi vain kiistellä. Rakkaudella.

Sen verran alkoi asia kiinnostamaan, että Googlasin kuhareseptejä ja kyllähän hennon kuhan kanssa sitruunaa käytetään. Alla oleva linkki vie vuoden 2012 kokkimaajoukkueen kehittämään reseptiin.

Paistettua kuhaa, perunapyreetä ja beurre monté kastiketta | Kodin juhlat | Pirkka

EDIT. Ja olivat vielä pippurillakin peittäneet kuhan hentoa makua. Amatöörit.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sen verran alkoi asia kiinnostamaan, että Googlasin kuhareseptejä ja kyllähän hennon kuhan kanssa sitruunaa käytetään. Alla oleva linkki vie vuoden 2012 kokkimaajoukkueen kehittämään reseptiin.

Paistettua kuhaa, perunapyreetä ja beurre monté kastiketta | Kodin juhlat | Pirkka

EDIT. Ja olivat vielä pippurillakin peittäneet kuhan hentoa makua. Amatöörit.

Kuten sanoin, makuasioista voi vain kiistellä.

Ja olen monesti todennut olevani huippukokkeja parempi kalanpaistaja. Lisukkeet heiltä sujuu kyllä paremmin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ja olen monesti todennut olevani huippukokkeja parempi kalanpaistaja.

Tähän liittyen tuli mieleen, että Hans Välimäki neuvoi juuri pari päivää sitten jonkun lehden sivulla, miten kalan paistaminen tehdään oikein: filettä paistetaan oikein kunnolla ja pitkään toiselta puolelta - ei toki täysillä tehoilla. Toista puolta sitten lopuksi vain vähän käännetään "lämpiämään".

Ideaali lämpötila fileen sisällä joku 60 astetta kypsennysvaiheessa...

Ajattelin testata tuota huomenna, tosin on pakko sanoa, ettei ainakaan toistaiseksi ole kukaan tullut valittamaan omista kokkauksistani, siis kalafileisiin liittyen.

Tällä en halua kehuskella, vaan todeta, ettei se kalafileen paisto nyt mitään avaruustiedettä ole.
 
Juuri näin, enkä oikein ymmärrä mihin Välimäen neuvoja tarvitaan.

No vaikka niille jotka eivät ole koskaan kalafilettä paistaneet. Kerta se on ensimmäinenkin. Sinun nuoruudessasi ensimmäiset neuvot antoi äiti tai isoäiti, tänä päivänä huippukokki tai muu ruokabloggaaja.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Juuri näin, enkä oikein ymmärrä mihin Välimäen neuvoja tarvitaan.

Välimäen mukaan (tuosta samasta jutusta) suomalaiset eivät osaa paistaa kalaa oikein, vaan paistavat liian kuumalla siten, että kalan nesteet tirisevät ulos.

Tämä siis Välimäen mukaan.

Jos tällaista esiintyy, niin veikkaan johtuvan lähinnä kokemattomuudesta kalan valmistamisessa, mutta en sitten tiedä.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Kyllähän se paras itsepyydettävä herkku on rautu eli eteläksi nieriä. Niitä vaan ei ihan joka paikasta saa/tohdi ottaa. Eikä kaikkialta edes saa ottaa(selvennys väärinymmärtäjille).
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä on ainakin oikean ketjun tavaraa. Jos porilainen kansankynttilä sen osaa, niin miksi helvetissä niitä ohjeita muutkaan tarvitsisi.

Paistamiseen tarvitaan maalaisjärkeä ja kokeilua.

Kalafile on yleensä aika ohut, joten jokainen varmaan ymmärtää, ettei sitä pitkään tarvitse pannulla pitää. Ja jos fileeseen jättää/ on jätetty nahka, lienee selvää, että se on pannua päin kauemman kuin toinen puoli.

Toisaalta välineet, paistinpannu, muurikka, hella, grilli, avotuli jne. ratkaisevat ehkä eniten. Jokainen oppii tietämään miten kauan omalla pannulla kannattaa kalafilettä pitää, tämän oppii vain kokeilemalla.

Kalafileen paistaminen on yksi yksikertaisimmista asioita ruuanlaitossa ja jos siihen tarvitaan huippukokin neuvoja, niin ehkä on parempi jättää kokonaan väliin.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ihan hyvähän se on jotain ohjeita kuunnella, tunnetusti tästä maasta löytyy ihmisiä jotka eivät osaa jauhelihaakaan paistaa, sitä pidän kuitenkin vielä helpompana tehtävänä kuin kalan paistamista.

Kala on kuitenkin paistaessa paljon helpommin pilattavissa kuin liha.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kyllähän se paras itsepyydettävä herkku on rautu eli eteläksi nieriä.

Aikoinaan Pohjois-Norjassa erään tunturijärven rannoilta pari viikkoa perhostelin rautua. Perkaus ja pannuun nyrkillisen voiköntin kera. Alkoi tosin viimeisinä päivinä tökkimään, joten vaihdettiin järvitaimeneen. Tulomatkalla mentiin ekaan grilliin, joka tuli vastaan ja se oli Utsjoella. Ei ole hampurilainen maistunut niin hyvältä koskaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ihan hyvähän se on jotain ohjeita kuunnella, tunnetusti tästä maasta löytyy ihmisiä jotka eivät osaa jauhelihaakaan paistaa, sitä pidän kuitenkin vielä helpompana tehtävänä kuin kalan paistamista.

Kala on kuitenkin paistaessa paljon helpommin pilattavissa kuin liha.

Jos ihminen ei osaa paistaa jauhelihaa, hän tuskin ostaa kalafileitä.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Jos ihminen ei osaa paistaa jauhelihaa, hän tuskin ostaa kalafileitä.

Aha. No jos se on vaikka opetellut paistamaan sen jauhelihan ja tekisi mieli oppia jotain uutta. Siinä vaiheessa on varmaan ihan hyväksi jos vaikka joku tunnettu kokki antaa vihjeitä, niin ehkä niillä sitten uskaltaa kokeilla. Kaikki eivät ole kaltaisiasi moniosaajia.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aha. No jos se on vaikka opetellut paistamaan sen jauhelihan ja tekisi mieli oppia jotain uutta. Siinä vaiheessa on varmaan ihan hyväksi jos vaikka joku tunnettu kokki antaa vihjeitä, niin ehkä niillä sitten uskaltaa kokeilla. Kaikki eivät ole kaltaisiasi moniosaajia.

Jumalauta, jos ei osaa laitaa rasvaa pannuun ja kalafilettä perään, ilman huippukokin neuvoja, kannattaa antaa olla. Voin kuvitella kun joku mittaa silakkafileistä sisälämpöä digitaalimittarilla...
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Jumalauta, jos ei osaa laitaa rasvaa pannuun ja kalafilettä perään, ilman huippukokin neuvoja, kannattaa antaa olla. Voin kuvitella kun joku mittaa silakkafileistä sisälämpöä digitaalimittarilla...

Jotkut ei osaa yhdyssanoja, toiset ei osaa paistaa kalaa. Neuvoilla voi kehittää itseään.

Ja näihin huippukokkeihin nyt vaan luotetaan helposti, jopa rohkaistutaan kokeilemaan. Eipä se teikäläisen kaltaiselta moniosaajalta ole mitenkään pois.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Ja näihin huippukokkeihin nyt vaan luotetaan helposti, jopa rohkaistutaan kokeilemaan. Eipä se teikäläisen kaltaiselta moniosaajalta ole mitenkään pois.

Tänä päivänä näköjään tarvitaan yksinkertaisimpaankin juttuun huippuosaajia opettamaan. Ehkä etsii kanamunan paisto-ohjeetkin netistä...
 

müller

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Käsittääkseni hyvät kokit hankkivat itse raaka-aineensa, jolloin olisi kohtuullista erottaa kuha lahnasta, ettei tulisi kusetetuksi.

Mikäli viittaat ravintolakokkeihin, niin olet käsittänyt väärin. Ei ravintolakokin elämä ole kuin jostain Jamie Oliverin Alaston kokki-ohjelmasta, että menevät ennen ravintolan avaamista ostamaan tuoreet raaka-aineet torilta. Ravintolat, huippuravintolat mukaan lukien, tilaa raaka-aineet eri toimittajilta mahdollisimman valmiina, eli kala perattuna ja sika tapettuna, sillä tämä säästää aikaa kokkausvaiheessa, mikä on ravintola-alalla yksi tärkeimmistä tekijöistä.

Mielestäni toki yleisimmät kalat olisi ihan hyvä tunnistaa, varsinkin jos on töissä kokkina maassa, jossa kalaruoat ovat suosittuja. Itse en tosin tunnista kultakalaa särjestä, enkä osaa yhtäkään kala-ateriaa valmistaa, koska en syö kalaa. Varmaan katsoisin jostain kokkiohjelmasta ohjeet kalan valmistamiseen, mikäli sellainen tilanne tulisi eteen joskus. Ei se ole mikään itsestäänselvyys, että jokainen osaa kalaruokia valmistaa. Paitsi ehkä vanhemman väestön keskuudessa.
 

LannyMc

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Jumalauta, jos ei osaa laitaa rasvaa pannuun ja kalafilettä perään, ilman huippukokin neuvoja, kannattaa antaa olla. Voin kuvitella kun joku mittaa silakkafileistä sisälämpöä digitaalimittarilla...

Ja sinä lienet sitten oppinut ruoanlaiton salat täysin ilman kenenkään ulkopuolisen oppia? Ikinä et ole mistään ohjeitakaan lukenut? Mikä siinä on niin ihmeellistä, että joku ei osaa kalaa paistaa ihan itsekseen ilman että lukisi jonkun huippukokin ohjeita? Tiedän melko montakin tapausta, jotka ovat erittäin älykkäitä ihmisiä ja taitavia omilla aloillaan, mutta yksinkertaisetkin ruoanlaittoon liittyvät jutut ovat hakusessa. Eipä tuo nyt sen isompi juttu ole.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tänä päivänä näköjään tarvitaan yksinkertaisimpaankin juttuun huippuosaajia opettamaan. Ehkä etsii kanamunan paisto-ohjeetkin netistä...

Näinä päivinä munakasta myydään valmiiksi paistettuna. Onko se nyt jotenkin mahdotonta ymmärtää, että ihmisille joille kalan valmistus tarkoittaa kalapuikkojen lämmittämistä voi kalan fileen pannulla paistaminenkin olla melko mystinen temppu? Kummasti rohkeutta sen kokeilemiseen antaa jonkun tunnetun keittiömestarin selkeät ja helpot ohjeet. Eiköhän kaikille jo tullut selväksi että sinä olet siinä kalan paistamisessa kaikkia parempi, mutta tosiaan kaikki eivät ole synnynnäisesti niin eteviä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Näinä päivinä munakasta myydään valmiiksi paistettuna. Onko se nyt jotenkin mahdotonta ymmärtää, että ihmisille joille kalan valmistus tarkoittaa kalapuikkojen lämmittämistä voi kalan fileen pannulla paistaminenkin olla melko mystinen temppu? Kummasti rohkeutta sen kokeilemiseen antaa jonkun tunnetun keittiömestarin selkeät ja helpot ohjeet. Eiköhän kaikille jo tullut selväksi että sinä olet siinä kalan paistamisessa kaikkia parempi, mutta tosiaan kaikki eivät ole synnynnäisesti niin eteviä.

Kerran vielä:

Kalafile on aika yksinkertainen pakkaus, verrattavissa valmiiseen jauhelihapihviin. Jokainen normaali ihminen ymmärtää, että se laitetaan pannuun, jossa on rasvaa ja otetaan pois kun se on kypsä. Ja kokeilemalla oppii, kuinka kauan filettä kannattaa pannussa pitää. En oikein tiedä, miten mitataan esim. silakka- tai ahvenfileestä sisälämpötila.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös