Viestin lähetti BitterX
Ja näille "eikö urheilullisuus merkitse enää mitään" -retroilijoille voin sanoa sen verran, että paluuta menneisyyteen ei enää ole. Liiketoiminta on tullut ammattilaisurheiluun jäädäkseen, eikä se ole SM-liigan vika. Se on kansainvälinen ilmiö. Jos Suomi haluaa pysyä urheilussa kansainvälisesti kilpailukykyisenä, on sen vastattava huutoon.
Olkoon urheilu miten tahansa bisnestä. Urheilun ainoat todelliset arvot ovat pelikentällä.
Liiketoiminnassa on otettava huomioon "toimintaympäristö," jonka ehdoilla eletään. Näin toimitaan liikemaailmassa, miksei sitten jääkiekossakin. Suljetulla sarjalla SM-liiga rajoittaa kilpailua keinotekoisesti. Niin, onhan säännöissä tuo pykälä, että paikkaa voi anoa, mutta se nyt on vain lakitekninen pykälä. Kuollut kirjain.
Tuo "kaupallistuminen on kansainvälinen ilmiö" ei saa olla mikään tekosyy, jonka taakse piiloudutaan, kun kritisoidaan urheilubisneksen epäkohtia. Jos homma mättää muuallakin, pitää asia nostaa laajemmin pöydälle. Kalervo Kummolalla olisi Kv-jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana tähän mahdollisuus, mutta epäilen suuresti, että hän siihen ryhtyy.
Tälläkin palstalla on moneen kertaan todettu, ettei kiekkobisnes ole kovin tuottoisaa. Miksi ihmeessä siihen sitten on ryhdytty? Okei, kiekko tuottaa joillekin (lue: muutamille suurseuroille) ihan hyvin, mutta suurimmalle osalle seuroista järjestelmä tietää vain ylimääräisiä vaikeuksia.
Urheilullinen kilpailukyky ei ole nähdäkseni sidoksissa taloudellisen tuloksen tekemiseen. Suomalaisen kiekkoilun kivijalka on juniorituotannossa, jota tehdään kirkkaiden valojen varjossa. Edustusjoukkue on se, joka nauttii ikäkausijoukkueiden työstä.
Kun puhutaan kiekon tulevaisuudesta Suomessa, on juniorituotanto itse asiassa tärkeämpi tekijä kuin sarjajärjestelmä.
Myös sarjajärjestelmän pitää tukea pelaajien kehittymistä siinä, missä junnuvalmentajan. Mielestäni SM-liigan sarjajärjestelmän muutos toisi myös puuttuvan elementin nuorten pelaajien kehittymiseen. Kun joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan, pitää pelaajien vastata huutoon parantamalla otteitaan.
Toisaalta putoamisen jälkeen tarvitaan sitoutumista joukkueen nostamiseksi takaisin ylimmälle sarjatasolle. Nuorille pitkäjänteinen työ yhdessä seurassa ja selkeää tavoitetta kohti on varmasti kehittävämpää ja mielekkäämpää kuin poukkoilu A-junnujen, Mestiksen ja SM-liigan vilttiketjun välillä.
Tämä vuodatus ei siis ollut pelkästään BitterX:lle, vaan noin yleisellä tasolla.