Esimerkiksi vanhustenhoidon tila on iljettävä, samoin mielenterveystyön.
En ehkä globaalisti puhuisi vielä iljettävästä mutta enimmäkseen olen samaa mieltä.
Käytämme terveydenhuoltoon vähemmän rahaa kuin verrokkimaat---
---tarvitsemme korkeamman verotuksen.
Miten kokonaisverotuksemme mielestäsi vertautuu "verrokkimaihin"? Jos ja kun se ei ole huomattavasti matalampi (vaan monessa tapauksessa jopa korkeampi), miksi emme voisi osapuilleen samalla verotuksella käyttää yhtä paljon rahaa terveydenhuoltoon?
Suomen kokonaisverokertymä oli muuten 2023 41,9% BKT:sta siinä missä veronmaksajien tilaston alkuvuonna 1980 se oli vain 35,3%.
Kokonaisveroaste on yleisimmin käytetty verotuksen kokonaistason mittari eri maissa.
www.veronmaksajat.fi
Säästöillä ja tehostamisella homma ei enää ratkea. Se on pelkkää ideologista puhetta, jonka varjolla näivetetään palvelut.
Tämä on itsessään täysin ideologinen lausunto vailla perusteluja. Itse, kenties osin ideologisesti, näen asian niin että meillä on luotu hyvin toimeentulevaa keskiluokkaa hyysäävä järjestelmä jossa kaikenlaiset mukavuudet koetaan jotakuinkin ihmisoikeuksina jotka valtion tulee kaikille taata, samalla kun aidosti heikossa asemassa olevat ja siten huonosti äänensä kuuluville saavat ryhmät, kuten mielenterveysongelmaiset, vammaiset ja vanhukset (tähän on turha sotkea mitään eläkepolitiikkaa, siitäkään eivät vanhukset päätä), jätetään vähemmälle huomiolle.
Meillä kärjistetysti pysäytetään koko maa vaikka isossa kuvassa mitättömien työmarkkinamuutosten takia mutta hädänalaisimpien takia hyvin harva millään puolella on valmis luopumaan saavutetuista eduistaan. Olisi aivan mahdollista allokoida "hyvinvointivaltion" rahavirtoja keskiluokan sijaan hädänalaisempien suuntaan. Edellinen vasemmistohallitus ei todellakaan tehnyt liikkeitä tähän suuntaan joten kyseessä ei ole puoluepoliittinen kysymys vaan koko yhteiskuntaamme läpitunkeva ongelma. Ongelma, joka on jo nyt osaltaan johtanut koko hyvinvointivaltion rahoituspohjan rappeutumiseen.