Yrityksiä ja investointeja lienee pakko tukea Euroopassakin, kun sama tapahtuu jenkeissä ja Kiinassa. Olisiko tuohon ollut tarpeeksi nopeasti sitten luotavissa joku EU:n laajuinen mekanismi, niin vaikea sanoa. Eiköhän sitä olisi taas jarruteltu, kun ne yhteisvastuut toisille tuntuu olevan mörköjä riippumatta siitä, mitä tehdään. Tuskin tuosta Saksaa voi yksin syyttää. Ennemmin repalaista EU-aluetta.
Tässä menee nyt asiat sekaisin kuten menee myös nimimerkiltä
@Erkka Lapanen .
Totta kai yrityksiä pitää tukea. Nyt on kyse siitä, että mm. Saksa voi laittaa 200 - 500 mrd siihen, että Saksan teollisuus pysyy kilpailukykyisenä. Suomen linja on ollut Marinin ja Orpon hallitusten aikana se, että EU:n valtiontukisäännöksissä tulisi palata koronaa edeltäneeseen aikaan. Näin EU:n suurimmat taloudet eivät saa posketonta etua markkinoita sulkemalla ja omia yrityksiä tukemalla.
Suomi on mm. Ruotsin kanssa ajanut sitä, että markkinatalouden vastaiset tuet lopetettaisiin mahdollisimman pian ja yrityksiä tuettaisiin enemmän markkinaehtoisesti. Liittokansleri Scholz ei tähän suostu vaan haluaa subventoida sadoilla miljardeilla Saksan omia yrityksiä ja taata niille erittäin merkittävän lisäedun aina vuoteen 2027 asti. Senkin jälkeen asiasta voidaan neuvotella.
Karkeasti kyse on myös siitä, että Saksa (tai Ranska tai Italia tai Espanja) voi "napata" esimerkiksi Suomeen alkujaan pyrkineen yrityksen maksamalla sille esimerkiksi 10 mrd "sijoitusrahaa". Suomella tai pienillä mailla ei ole keinoja estää tällaista "kilpailua", koska kassa ei riitä. Ihan ei ole pelkkä vitsi sanoa, että Scholz ajaa saksalaisen suurpääoman asiaa ja saksalaisen teollisuuden kilpailukykyä yli muun Euroopan.