Minuun ei ainakaan kohdistu. Käyn vakitöissä ja maksan hyvin veroja yhteiskunnalle. Minulta ei tarvitse ottaa mitään pois koska saan niin vähän suoraan tukia valtiolta. Olen nettomaksaja, tuotan enemmän rahaa suomelle kuin mitä se minuun panostaa tällä hetkellä.
Tämä ei tosiaan ole ihan näin yksiselitteistä, vaikka itse niin kuvittelisikin.
Usein näissä unohtuvat ne elämän alku- ja loppuvuodet, vaikka työikäisenä veroja maksaisikin enemmän kuin niitä tulonsiirtoja ainakaan huomaisi käyttävänsä. Terveydenhuolto, koulutus ihan sieltä naperosta saakka ja myöhemmin eläkkeet ovat kuitenkin lopulta aika kalliita, vaikka ei koko elämänsä aikana senttiäkään toimeentulo- tai asumistukea nostaisi.
Kun nämä muistetaan, on suuri osa keskiluokastakin yhteiskunnassamme saajapuolella:
www.eva.fi
Tilastokeskukseltakin löytyy aiheesta julkaisu, jossa todetaan, että vain noin 45 prosenttia kotitalouksista on (tai oli vuonna 2013) todellisuudessa niitä nettomaksajatalouksia. Tämäkään ei ole ihan yksiselitteistä, ja eläkkeillä on tilastossa tietysti varsin suuri vaikutus.
Mutta mikä tärkeintä tässä julkaisussa, se nettosaajuus tai -maksajuus ei riipu suoraan tuloluokasta. Tulojen osalta alimmassakin kymmenyksessä on nettomaksajia, ja vastaavasti myös korkeammissakin tuloluokissa voi vielä olla nettosaaja.
Julkisten tulonsiirtojen ja hyvinvointipalvelujen rahoitustaakan jakautumisesta veronmaksajien kesken keskustellaan ajoittain. Usein nousee esiin kysymys siitä, kuka palvelut maksaa ja kuka niistä hyötyy.
www.stat.fi