Petteri Orpon hallitus

  • 1 547 006
  • 18 436

ILIMAVEIVI

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kotimainen maatalous on ikävä kyllä "tapettu" jo vuosia sitten. Kohta ei voi enää puhua kotimaisesta tuotannosta . Sen verran kovaa tahtia tiloja joutuu pistämään "pönkän" ovelle . Ikävä sanoa mutta Kepu pyllisti omilleen aikapahasti.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Kaupathan ne ostohinnat toiminnallaan määrittelee. Jos kauppa ei myisi halpamerkkejä, jäisi tuottajille työstään enemmän käteen. Halpismerkin maidosta maksetaan tuottajalle x senttiä litralta, brändituotteesta x+y senttiä.
Ei taida nyt osua maaliin. Valio tai Arla maksavat tuottajille tietyn hinnan maidosta, eivät ne osta halpismaitoa tai kallista maitoa. Todennäköisesti näillä kahdella yrityksellä on pieni hintaero, minkä tuottajille maksavat.

Sama on vaikka sianlihan kohdalla. Atria ja HK maksavat x senttiä kilolta ja toinen maksanee hiukan enemmän ja toinen vähemmän. Sillä ei ole mitään tekemistä tekevätkö siitä sitten halpistuotteita tai ei.

Nykyisin on sitten enemmän erikoistuneita tuottajia, jotka saanevat hiukan lisää tuotannostaan, mikäli teollisuus pystyy ulosmittaamaan sen lisä-arvon.

Miksi on sitten halpistuotteita? Kilpailun vuoksi tietenkin? Esim. Lidl tullessaan lisäsi kilpailua ja kaupan oli siihen pakko vastata ja osittain ovatkin hyvin onnistuneet. Mikäli Suomeen tulisi lisää kilpailua jonkun riittävän vahvan osaajan kautta tarkottaisi se kilpailun lisääntymistä ja hintojen laskua, jossa maksajina olisivat tuottajat, teollisuus ja kauppa, todennäköisesti myös valtio tukien myötä tuottajille.
 

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei voi. Ainoastaan siinä tapauksessa ettei kotimaassa voida vastata ulkomaisiin hintoihin. Ja jos ei voida vastata, tuottavuus ei ole kunnossa.
Ei tarvita suurtakaan sherlockia selvittämään syyt miksi etelässä voidaan tuottaa ruokaa halvemmalla mitä pohjoisessa. Kyse on nyt siitä että haluammeko pysyä ruoan suhteen omavaraisia vai luottaa naiivisti ulkomaiseen ruokaan samalla tavalla kuin luotettiin esimerkiksi halpaan venäläiseen sähköön.

Tästä vähän pohdittavaa: Ukrainan tapahtumat ja riippuvaisuus Venäjään voivat syöstä maailman historiallisen pahaan ruokakriisiin
 

ILIMAVEIVI

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ei tarvita suurtakaan sherlockia selvittämään syyt miksi etelässä voidaan tuottaa ruokaa halvemmalla mitä pohjoisessa. Kyse on nyt siitä että haluammeko pysyä ruoan suhteen omavaraisia vai luottaa naiivisti ulkomaiseen ruokaan samalla tavalla kuin luotettiin esimerkiksi halpaan venäläiseen sähköön.

Tästä vähän pohdittavaa: Ukrainan tapahtumat ja riippuvaisuus Venäjään voivat syöstä maailman historiallisen pahaan ruokakriisiin
Ikävä sanoa mutta kun sitä herätään vähän liian myöhään. Kohta on ruisleivällä hinta "kohdillaan" :(
 

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei taida nyt osua maaliin. Valio tai Arla maksavat tuottajille tietyn hinnan maidosta, eivät ne osta halpismaitoa tai kallista maitoa. Todennäköisesti näillä kahdella yrityksellä on pieni hintaero, minkä tuottajille maksavat.

Sama on vaikka sianlihan kohdalla. Atria ja HK maksavat x senttiä kilolta ja toinen maksanee hiukan enemmän ja toinen vähemmän. Sillä ei ole mitään tekemistä tekevätkö siitä sitten halpistuotteita tai ei.
Kyse on kaupan halpismerkeistä. Ne ostetaan tuottajilta halvempaan hintaan kuin merkkituotteiden raaka-aineet. Kahden brändituotteen vertailu ei ole järkevää, mutta brändituotteen ja halpistuotteen välillä se merkittävä ero tulee.

Laitan uudelleen tämän linkin aiheesta: Maitotilallinen sai tarpeekseen kauppojen jatkuvasta hinnan kilpailutuksesta – pyytää nyt kuluttajia ostamaan kalliimpia maitopurkkeja
 

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ikävä sanoa mutta kun sitä herätään vähän liian myöhään. Kohta on ruisleivällä hinta "kohdillaan" :(
Se on sitä markkinatalouden riemua hei! Päivittäisen ruoan hinnan ja saatavuuden laittaminen markkinatalouden lakien ja sääntöjen alle voi olla pahimmillaan melkoinen itsemurha. Homma toimii niin pitkään kun ehdot ovat omalla puolella, mutta globaalin ruokapulan tilanteessa mennään myyjän ehdoilla ja sitten kiltisti maksetaan se hinta mitä myyjä ruoasta pyytää tai ollaan syömättä. Sääli vähävaraisia tässä kohtaa.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Se on sitä markkinatalouden riemua hei

Käsittääkseni haluamaasi mallia on maailmalla kokeiltu, mutta niissä kuvioissa ei tosin ole maatalousyrittäjää eikä niissä muutenkaan taida olla sen paremmin yrityksiä kuin valinnanvapautta.

Mutta olisihan se virkistävä muutos, kun MTK kiellettäisiin lailla ja koko tuotanto- ja jälleenmyyntiketju otettaisiin valtion haltuun.

Aika yllätysveto sinulta.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Niin kauan kuin maatalous tapahtuu edelleen ulkotiloissa ja kasvukauden ehdoilla on aika turhaa puhua tuottavuudesta verrattaessa ulkomaalaiseen tuotantoon.

Teemu Keskisarjan mukaan asian voisi ratkaista niin, että suomalaisten tuottajien tuottamaan leipään laitettaisiin sinivalkoinen tarra, joka kertoo siitä, että tuote on tuotettu Suomessa ja hintaa nostettaisiin ylöspäin. Näin suomalaiset ostaisivat tätä suomalaista leipää oikealla hinnalla ja ongelmaa ei olisi.

Yksinkertainen juttu ja varmasti toimiva, kun kansanedustaja näin esittää. Ihmettelen, miksei oteta käyttöön.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Paska hallitusohjelma.
Itsekin mietin että mitä järkeä on ettei siksi kritisoida suunnitelmia? Tuossahan on selkeästi ilmoitettu hallituksen arvomaailma ja monella on hätä omasta toimeentulosta ja oikeuksista jatkossa.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Teemu Keskisarjan mukaan asian voisi ratkaista niin, että suomalaisten tuottajien tuottamaan leipään laitettaisiin sinivalkoinen tarra, joka kertoo siitä, että tuote on tuotettu Suomessa ja hintaa nostettaisiin ylöspäin. Näin suomalaiset ostaisivat tätä suomalaista leipää oikealla hinnalla ja ongelmaa ei olisi.

Yksinkertainen juttu ja varmasti toimiva, kun kansanedustaja näin esittää. Ihmettelen, miksei oteta käyttöön.
En tiedä menikö minulta joku sarkasmi Ohi, mutta eikö näin jo tehdä? Itse ainakin ostan pääasiassa suomalaisia tuotteita.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Kyse on kaupan halpismerkeistä. Ne ostetaan tuottajilta halvempaan hintaan kuin merkkituotteiden raaka-aineet. Kahden brändituotteen vertailu ei ole järkevää, mutta brändituotteen ja halpistuotteen välillä se merkittävä ero tulee.

Laitan uudelleen tämän linkin aiheesta: Maitotilallinen sai tarpeekseen kauppojen jatkuvasta hinnan kilpailutuksesta – pyytää nyt kuluttajia ostamaan kalliimpia maitopurkkeja
Ei se taaskaan mene ihan noin ja noita artikkeleitä kannattaa myös lukea kritiikin kera. Ei se oikeasti toimi noin, että kauppa sanoo, että me ostamme oman merkin tuotteen ja maksamme siitä vain x hinnan, mutta brandituotteesta maksamme jotain muuta. Ei hinnat synny näin.

Vaikuttavia tekijöitä on monia ja yksi on tietysti, millä hinnalla ja katteella kauppa haluaa myydä minkäkin tuotteen. Jos haluavat olla hintajohtajia, ottavat silloin myös katteessa sen huomioon tai joutuvat ottamaan. Jos ja kun tuotteelle syntyy suuri menekki, niin tuotteen tuotantokustannukset koko ketjussa laskevat ja taas päinvastoin. Ruispalat ovat halvempia valtavan volyymin kautta kuin pieni tuote jne.

On tietysti tavallaan kurjaa, että joku tuote kasvaa liian suureksi, mutta aivan taloudellisesti ajateltuna olisi parasta, että tuotemäärät kaupassa pienenisivät, samoin teollisuudessa ja samalla kannattavuus paranisi tiettyyn rajaan saakka, liian kapeaksi valikoimat eivät saisi mennä. Alkutuottajalle tällä ei olisi juurikaan merkitystä, siasta saa sen tietyn hinnan kilolta jne.

Mikäli teollisuuden kannattavuus parantuisi, niin se mahdollistaisi tiettyyn rajaan saakka paremman tuottajahinnan, mutta sielläkin tulee vastaan maailmanmarkinahinnat. Sitä sianlihaa tuotetaan esim. Tanskassa ja Puolassa valtavat määrät ja pian sieltä alkaisi tulla lihaa enemmän Suomeen, jos kotimainen raaka-aine maksaisi liikaa. Suurin ongelma Suomessa on sijainti tuottajille, meillä on kalliimpaa tuottaa kuin Euroopassa paremmissa olosuhteissa tällä hetkellä.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Vois vaikka laittaa sellaisen joutsenen kuvan ja vaikka jonkun Hyvää Suomesta - sloganin niin kyllä kuluttaja ostaa.
Ja hallitus voisi myös edellyttää että alkuperämaa merkitään pakkaukseen.
Ja esimerkiksi Kesko voisi tuoda markkinoille tuotteita josta kertoo maksavansa tuottajalle enemmän. Kyllähän kansa jättäisi saastaiset tuontielintarvikkeet hyllyyn pilaantumaan.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Kotimainen maatalous on ikävä kyllä "tapettu" jo vuosia sitten. Kohta ei voi enää puhua kotimaisesta tuotannosta . Sen verran kovaa tahtia tiloja joutuu pistämään "pönkän" ovelle . Ikävä sanoa mutta Kepu pyllisti omilleen aikapahasti.
Tässä viime sivuilla on jonkin verran ollut asiaa maataloudesta, joten heitetään omakin lusikka soppaan. Ehdottomasti rakenteellisiin uudistuksiin täytyisi ryhtyä. Olen itse jonkin verran ollut tekemisissä maataloutta harjoittavien yritysten kanssa ja itselleni on muodostunut käsitys siitä, että vähän on jakautunut kahtia maatalousyrittäjät. Kepu monesti käyttää tätä argumenttia, jossa kerrotaan kuinka paljon tilat ovat taas vähentyneet. Tämä on mielestäni vähän huono argumentti. Käytännössä kun joku lopettaa, siirtyy hänen maat jollekin toiselle, joka laajentaa. Tuo on ihan normaalia kehitystä.

Lähtökohta, jossa maatalousyrittäjien määrä pitäisi olla jotenkin vakio, on vähän erikoinen. Tähän samaan syyhyn pohjautuu monen ongelmissa olevan tilan ongelmat. Toimintaa ei ole kehitetty vuosikymmeniin ja muistellaan kaiholla sitä, kuinka se toiminta on ennen elättänyt. Pitäisi pysyä kehityksen kelkassa. Onhan teollisuudestakin 50 vuoden aikana poistunut työpaikkoja toisaalta ja syntynyt uusia toisaalle. Ne menestyneet maatalousyrittäjät joita minä olen kohdannut, ovat usein joko suuria yksiköitä, tai sitten he harjoittavat hyvin monipuolista yritystoimintaa sen maatalouden ympärillä.

Liian suurissa yksiköissä on toki ongelmansa, enkä usko maataloudessakaan ylisuurten yksiköiden olevan avain onneen, mutta kasvava ja uudistuva liiketoiminta on liki jokaisen yritystoiminnan ehto ja kyllä tällaiset tuntuvat pärjäävän maataloudessakin pieniä paikallaan polkevia paremmin, vaikka tosin on olemassa myös niitä, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin liikaa investointua. Mutta ei nuo onnistumiset ja epäonnistumiset lopulta paljoa eroa muusta yritystoiminnasta mitä olen sivusta seurannut. Hieman on myös nähtävissä sitä, että liki kaikki alkaa alalle rakkaudesta lajiin, mutta eivät he välttämättä luonteeltaan ole kovin yrittäjämäisiä. Tässä viimeisessä on jonkin verran ollut muutosta huomattavissa siten, että nuoret ovat huomattavasti fiksumpia. Vanhempi väestö on enemmänkin sitä, että ajatellaan että riittää kun osaa lypsää ja sitten haetaan miljoonan laina navettaan, ilman että ymmärretään perus käsitteitä vaikkapa kannattavuuslaskelmista.

En näe itse mahdollisuutta puuttua tilanteeseen mitenkään minimihintoja määrittelemällä tai muutenkaan markkinoita reguloimalla. Olen periaatteessa @erku n kanssa samaa mieltä, että markkinaehtoisuus tulisi olla se lähtökohta. Alaa kuitenkin tuetaan EU:n tasolla, joten tukipolitiikan merkitystä ei voida sivuuttaa. Itse lähtisin ennemmin uudistamaan hyvin vahvasti sitä, miten niitä tukia jaetaan, siinä määrin kun se on siis EU säädösten puitteissa mahdollista. Maatalouteenhan jaetaan nykyään tukia tuotantoon ja investointeihin. Näillä investointituilla olisi mielestäni mahdollista reagoida tilanteeseen paremmin. Näitä lukitaan nykyisin hyvin pitkiksi ajoiksi ja se on johtanut tilanteeseen, jossa tukia varataan sellaiselle sektorille, jolla on ylituotantoa. Tällainen voi olla vaikka maidontuotanto. Oikein siis kannustetaan investoimaan tuotantoon, johon ei ole markkinaehtoista tarvetta. Maatilalla voi nykyään tehdä niin paljon muutakin. Jonkin verran on viime aikoina jaettu tukia esimerkiksi sähköntuotantoon, joka on tietysti ollut näillä sähkön hinnoilla monelle fiksu investointi. Näissä investointituissa pitäisi vain olla enemmän reagointikykyä. Tuotannon tuet helposti näivettävät alaa, mutta investointituilla on onnistuessaan uutta luova vaikutus.

En ole silti täysin sitä mieltä, että maatalous on ala siinä missä muutkin. Kyllä omavaraisuus ruuan tuotannossa on asia, joka tulee turvata. Mutta kyllä se turvaaminen tulee tapahtua siten, että se tuotanto kehittyy ja pärjää tulevaisuudessa aina vain paremmin ilman tukia. Tähän tarvitaan jonkinlaista markkinoiden uudistamista ja selkeää tuottavuutta parantavaa tukipolitiikkaa. Suomalaisella maataloudella on kuitenkin mahdollisuutensa. Ilmastonmuutoksen myötä monet etelämmät maat ovat ongelmissa ruuan tuotannon kanssa. Mielestäni maatalous on vähän sama asia kuin syrjäseudut yleensäkin. On tärkeää ettei nämä autioidu, vaan Suomi tulisi pysyä asuttuna laajemmin tulevaisuudessakin. En kuitenkaan kannata sitä, että esimerkiksi ihmisen asumista tuollaisilla alueilla alettaisiin tukea. Mielestäni kaikki lähtee sieltä investointien tukemisesta. Luodaan vahvat edellytykset investoinneille muuttotappioalueille ja täten sinne syntyy työtä ja hyvinvointia. Sama maatalouden kanssa. Panostetaan siihen että ala kehittyy ja tilat investoivat. Ei siihen, että pidetään jokainen tuottamaton yksikkö pystyssä. Maataloustukia ei voi verrata sosiaalitukiin. Oikeus olla maanviljelijä ei sama kuin ihmisen oikeus toimeentuloon. Valtio ei voi siis lähteä siitä, että jokaisen mahdollisuus harjoittaa maanviljelyä turvataan. Isossa kuvassa ruuantuotannon omavaraisuus tulee kuitenkin turvata. Tätä ei kuitenkaan voida tarkastella maataloustuottajien määrän perusteella.
 
Viimeksi muokattu:

Pantteli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Käsittääkseni haluamaasi mallia on maailmalla kokeiltu, mutta niissä kuvioissa ei tosin ole maatalousyrittäjää eikä niissä muutenkaan taida olla sen paremmin yrityksiä kuin valinnanvapautta.
Minulle on edelleen sama miten muutokset tehdään, mutta jos mitään ei muuteta, meidän oma elintarviketuotanto nääntyy saamalla tuottajat lopettamaan toiminta kannattamattomana. Sitten voimme ostaa ruokamme jatkossa ulkomailta ja olla täysin muista riippuvaisia ruoan saatavuudesta. Tuontiruoka on hyvänä päivänä halpaa, mutta jos (kun) maailmalla tapahtuu taas jotain mullistavaa, se ei välttämättä enää sitten olekaan niin halpaa ja saatavuus ole samaa mitä hyvinä aikoina.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Itse näen että maatalouden "tuloja" on vähän vaikea laskea. Heillä käytännössä firman kuluihin kuuluu asuminen, sähköt, vedet ja osa ruokaakin ehkä. Siinä mielessä ei ihan verrattavissa duunarin tuloihin.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Itsekin mietin että mitä järkeä on ettei siksi kritisoida suunnitelmia? Tuossahan on selkeästi ilmoitettu hallituksen arvomaailma ja monella on hätä omasta toimeentulosta ja oikeuksista jatkossa.
Kai huomasit kohdan "tehdyt päätökset". Aina saa kritisoida ja toki saa myös ennakkoon sano, että paskoja päätöksiä tekevät. Mutta muistaakseni viime hallitusohjelmaan oli laitettu vaikka jotain hoitajamitoitusta mikä ratkeaa kymmenessä minuutissa (tm) kiuru tai jotain.

Annetaan tekojen puhua sanojen sijaan ja katsotaan mitä sieltä oikeasti tulee. Voi tulla natseja tai hunajaa ja mannaa.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Itse näen että maatalouden "tuloja" on vähän vaikea laskea. Heillä käytännössä firman kuluihin kuuluu asuminen, sähköt, vedet ja osa ruokaakin ehkä. Siinä mielessä ei ihan verrattavissa duunarin tuloihin.
Kyllä. Lisäksi tuntipalkkoja laskettaessa vuositulot jaetaan monesti isolle tuntimäärälle, vaikka tilojen välisessä tehokkuudessa on huomattavia eroja. Saattaa olla kaksi samanlaista tilaa, joissa toinen harjoittaa toimintaa niin että ehtii käymään myös tilan ulkopuolella töissä ja toinen ei. Tai niin, että ollaan pariskuntana tilalla töissä, vaikka molemmille ei oikein tuottavaa tekemistä meinaa riittää, mutta tulot jaetaan kuitenkin kahtia. Ja onhan noissa henkilöyhtiöissä monesti pääomaa kiinni ihan kohtalaisesti, joten todella harvoin maataloustuottajan yritystoiminnan tuottavuuttaa mitenkään tarkasta missään tilastoidaan. Varsinkin nämä maanviljelijän tuntipalkka on 5e jutut ovat mutkat suoraksi vetäviä.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
En tiedä menikö minulta joku sarkasmi Ohi, mutta eikö näin jo tehdä? Itse ainakin ostan pääasiassa suomalaisia tuotteita.

Olisiko Sinulla hetki aikaa puhua vanhustenhoidosta..?

Saman kansanedustajan mukaan asiat oli ennen paremmin, kun vanhukset asuivat samassa kodissa lasten ja oman perheen kanssa, eikä heitä tarvinnut viedä kalliiseen kunnalliseen vanhainkotiin.

Miksi näin ei tehdä nykyään? Ratkoisi aika monta ongelmaa, jos tämä vanha ja hyvä tapa otettaisiin käyttöön.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Kyllä. Lisäksi tuntipalkkoja laskettaessa vuositulot jaetaan monesti isolle tuntimäärälle, vaikka tilojen välisessä tehokkuudessa on huomattavia eroja. Saattaa olla kaksi samanlaista tilaa, joissa toinen harjoittaa toimintaa niin että ehtii käymään myös tilan ulkopuolella töissä ja toinen ei. Tai niin, että ollaan pariskuntana tilalla töissä, vaikka molemmille ei oikein tuottavaa tekemistä meinaa riittää, mutta tulot jaetaan kuitenkin kahtia. Ja onhan noissa henkilöyhtiöissä monesti pääomaa kiinni ihan kohtalaisesti, joten todella harvoin maataloustuottajan yritystoiminnan tuottavuuttaa mitenkään tarkasta missään tilastoidaan. Varsinkin nämä maanviljelijän tuntipalkka on 5e jutut ovat mutkat suoraksi vetäviä.
Toki jos lasketaan, että 24/7 ollaan "passissa" jos jotain yllättävää tapahtuu. Tämä toki koskee kaikkia yrittäjiä.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olisiko Sinulla hetki aikaa puhua vanhustenhoidosta..?

Saman kansanedustajan mukaan asiat oli ennen paremmin, kun vanhukset asuivat samassa kodissa lasten ja oman perheen kanssa, eikä heitä tarvinnut viedä kalliiseen kunnalliseen vanhainkotiin.

Miksi näin ei tehdä nykyään? Ratkoisi aika monta ongelmaa, jos tämä vanha ja hyvä tapa otettaisiin käyttöön.
Milloin tämä käytäntö oli?
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Olisiko Sinulla hetki aikaa puhua vanhustenhoidosta..?

Saman kansanedustajan mukaan asiat oli ennen paremmin, kun vanhukset asuivat samassa kodissa lasten ja oman perheen kanssa, eikä heitä tarvinnut viedä kalliiseen kunnalliseen vanhainkotiin.

Miksi näin ei tehdä nykyään? Ratkoisi aika monta ongelmaa, jos tämä vanha ja hyvä tapa otettaisiin käyttöön.
Kyllä. Naiset jää kotiin, tekee lapsia, ruokaa ja hoitaa lapsia ja mummoja.

2023.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kotimainen maatalous on ikävä kyllä "tapettu" jo vuosia sitten. Kohta ei voi enää puhua kotimaisesta tuotannosta . Sen verran kovaa tahtia tiloja joutuu pistämään "pönkän" ovelle .

"Suomessa tuotetaan maitoa, munia, lihaa ja viljaa suurin piirtein kulutusta vastaavasti. Elintarviketeollisuuden käyttämistä raaka-aineista kotimaista alkuperää on noin 80 prosenttia. Maitotuotteiden ja kananmunan omavaraisuusaste on ollut viime vuosina Suomessa yli 100 prosenttia ja lihatuotteiden noin 90 prosenttia.

Viljan omavaraisuusaste vaihtelee Suomessa satokauden olosuhteiden vuoksi vuosittain. Rehuviljan, ohran ja kauran omavaraisuus on pysynyt vuosittain yli sadassa prosentissa.

Leipäviljan eli rukiin ja vehnän kohdalla omavaraisuus on vaihdellut 50 prosentin ja 100 prosentin välillä. Elintarviketeollisuuden tekemät kotimaisuuslupaukset ovat onnistuneet nostamaan leipäviljan kotimaisuusastetta ja vuodesta 2015 lähtien raaka-aineena käytetty ruis ja vehnä on ollut kotimaista."


Kuten yllä olevasta käy ilmi, Suomi on hyvin omavarainen. Tilojen määrä kyllä vähenee, mutta tuotetun ruoan määrä ei niinkään.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Milloin tämä käytäntö oli?

1800-luvulla. Etkö muista? Ne Karjalan viljavat pellot, monrepos’n puistot, Terijoen pitsihuvilat.. Silloin leipä maistui leivälle, kesät oli kunnollisia kesiä ja miehet oli miehiä. Mitä vikaa noissa, miksi nykyään on kaikki pilalla? Miksi ei kunnoiteta perinteisiä hyviä aikoja?!?
 

ILIMAVEIVI

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS

"Suomessa tuotetaan maitoa, munia, lihaa ja viljaa suurin piirtein kulutusta vastaavasti. Elintarviketeollisuuden käyttämistä raaka-aineista kotimaista alkuperää on noin 80 prosenttia. Maitotuotteiden ja kananmunan omavaraisuusaste on ollut viime vuosina Suomessa yli 100 prosenttia ja lihatuotteiden noin 90 prosenttia.

Viljan omavaraisuusaste vaihtelee Suomessa satokauden olosuhteiden vuoksi vuosittain. Rehuviljan, ohran ja kauran omavaraisuus on pysynyt vuosittain yli sadassa prosentissa.

Leipäviljan eli rukiin ja vehnän kohdalla omavaraisuus on vaihdellut 50 prosentin ja 100 prosentin välillä. Elintarviketeollisuuden tekemät kotimaisuuslupaukset ovat onnistuneet nostamaan leipäviljan kotimaisuusastetta ja vuodesta 2015 lähtien raaka-aineena käytetty ruis ja vehnä on ollut kotimaista."


Kuten yllä olevasta käy ilmi, Suomi on hyvin omavarainen. Tilojen määrä kyllä vähenee, mutta tuotetun ruoan määrä ei niinkään.
Se Suomen omavaraisuus on ikävä kyllä silmän lumetta. Valitettavasti näin on vaikka kuinka toisin uskotellaan..
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Teemu Keskisarjan mukaan asian voisi ratkaista niin, että suomalaisten tuottajien tuottamaan leipään laitettaisiin sinivalkoinen tarra, joka kertoo siitä, että tuote on tuotettu Suomessa ja hintaa nostettaisiin ylöspäin. Näin suomalaiset ostaisivat tätä suomalaista leipää oikealla hinnalla ja ongelmaa ei olisi.

Yksinkertainen juttu ja varmasti toimiva, kun kansanedustaja näin esittää. Ihmettelen, miksei oteta käyttöön.
Voisi se toimia. Pitää vaan nostaa kuluttajien tietoisuutta. Itse olen jo vuosikausia ostanut mm. leivän mahdollisimman lähellä leivottuna. Toki auttaa, kun on kotikaupungissa leipomo. Samaten kasvisten kohdalla ostan lähellä tuotettuja aina kun voi valita. Esim jokapaikassa on Närpiössä tuotettuja vihanneksia ja lähempänä tuotettuja. Ostan lähempänä tuotettuja. Talvella sitten Närpiöläisiä, kun vaihtoehtona on Espanja. Tällä tavoin voi tukea sekä huoltovarmuutta että ilmastonmuutoksen vastustamista.

Se on sitten vaikeampaa, jos on vastakkain kaksi Hämeenlinnan meijerissä purkitettua maitoa. Toisesta maksettaisiin tuottajalle enemmän...varmaan sitä tulisi kuvetta kaivettua, jos siten voisi kotimaista tuotantoa tukea, mutta kaikilla ei ehkä olisi tähän varaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös