Kimmo_Ahteri
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Hieno ajatus, mutta eipä se näytä nyt toteutuvan. Jos nuo hankkeet ei vuoden kestäneillä sähkön alehinnoilla ole lähteneet liikkeelle, niin ei ne markkinaehtoisesti vaan taida lähteä.
Kulutusjoustolle ei ennen Venäjän kaasuhanojen sulkeutumista ollut juuri käyttöä. Sodan alettua Euroopassa hinta pomppi ja nyt energia ylipäätään on kalliimpaa, joten energian tehokkaampi käyttö tulee olemaan yksi kärkihankkeista. Miten se tapahtuu on markkinoiden tehtävä määrittää. Ehkäpä hieman valtioiden (EU:n) tuella?
Toiseksi olisi syytä pohtia miten pitkiä tuulettomia tai pimeitä/pilvisiä ajanjaksoja ydinvoimalla halutaan kattaa. Nykyään on useampia satoja tunteja vuodessa jolloin sähkönhinta on nollassa tai alle. Ydinvoima tuskin poistaa tätä ongelmaa jos sitä ei voi säätää, tai sen säätämisestä ei saada kustannushyötyjä (kiinteät kustannukset). Mykkänen haluaa että silloin veronmaksajat kuittaa kulut Fortumille kaavalla 70€ x teho (MW) tuntia kohden. Jos 10% vuoden tunneista hinta on nollassa, kustannus lähenee 80M€ vuodessa. Syöttötariffin koko kustannus olisi useampi satamiljoonaa vuositasolla eli hinta kysyntäjoustosta.
Yritykset ei nyt näytä olevan halukkaita ottamaan näitä riskejä ja siksi näitä tukimalleja tarvitaan. Nyt pitäisi päästä nopeasti sopuun siitä, miten ja missä järjestyksessä tuet jaetaan. Ydinvoiman tuki on yksi pala, mutta siinäkin puhutaan investoinneista yli kymmenen vuoden päähän. Vaikka se toisi turvaa investointiympäristöön, paljon tarvitaan muutakin. Toivottavasti nyt ymmärretään alkaa turvaamaan edes sitä. Muuten menee tämä hyvä tilaisuus kokonaan ohi.
Mielestäni tässä on pari ongelmaa. Ensinnäkin, hallitus ei voi mätkiä yritystukia vähän jokaiselle joka sanoo että investoinnit ovat jäässä niin kauan kuin yritysten vaatimuslista on tyhjä. Mykkäsen ehdotus on suoraa investointitukea valtion kassasta, ei alempaa verokantaa. Ymmärtäisin jotenkin jos haluttaisiin panostaa pienydinvoimaan, joka tukisi suomalaista osaamista, mahdollisesti tuottaisi uutta innovaatiota ja arvonlisä jäisi maahan. Hallitus kuvittelee että rahaa on. Sitä ei ole nyt, eikä ensi vuosikymmenenä. Toiseksi, investoinnit tähän maahan riippuu monesta muustakin asiasta, joihin panostaminen toisi paremmat tuotot (koulutus, työvoiman saatavuus, digitalisaatio, tekoäly). Mutta me haluamme laittaa pelimerkit tuttuun ja turvalliseen ydinvoimaan, jonka ongelmat ovat kaikkien tiedossa viimeisen 20v ajalta.
Sähkö on ollut halpaa tähänkin saakka, mutta teollisuusinvestointeja ei ole näkynyt. Jälkiviisaana pitäisi kysyä miltä sähkömarkkinat näyttäisi nyt, jos kaikki ydinvoimaluvan saaneet laitokset jauhaisivat sähköä.
Fortumille pisteet hyvästä lobbauksesta. Nyt Suomi ja Ruotsi on asetettu vastakkain ja paras tarjous takaa Fortumin investoinnin. Ei huonosti valtionyhtiöltä.