Hallitus on epäonnistunut täysin tavoitteissaan. Velkaantuminen kasvaa ja työttömyystilanne heikkenee. Lisäksi harkitsemattomilla leikkauksillä saatetaan romuttaa järjestökenttä ja moni muu julkinen toiminta. Lisäksi työmarkkinat on saatu sellaiseen eripuraan, mitä ei olla aikoihin nähty ja hyödyt sen aiheuttamista ”uudistuksista” ovat korkeintaan marginaaliset.
Velkaantuminen on ongelma, kukaan ei sitä kiistä. Ikävä kyllä tämän hallituksen osaaminen ei sitä tule taittamaan.
Kuten mm. jäsen
@Cobol ehdotti. Tarvitaan pitkän aikavälin suunnitelma, johon valtaosa puolueista, jos ei jopa kaikki sitoutuu yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja muiden tärkeiden yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa sitoutuu.
Oma ehdotus, millä tilanne lähtee oikenemaan.
Jäädytetään julkisten institutioiden kustannusten nousu pitkällä aikavälillä, vähintään 3 vaalikautta:
Tällä mm. Soteauleet, Yle, virastot ja muut voivat tehdä järkeistystä pitkällä aikavälillä sen sijaan, että pitää tyhjästä repiä säästöjä, jotka eivät käytännössä lakia rikkomatta ole mahdollista tehdä. Sama laajennetaan koskemaan sosiaalitukia ja yritystukia sekä muita vastaavia menoja.
Tehdään määräaikaisia veronkorotuksia ja mahdollisia leikkauksia täsmäkohteisiin ja pidetään ne määrä- tai kertamuotoisina. Parempi ottaa yksi isku, kuin että kuritetaan pysyvästi.
Pitää muistaa, että velkaantumisen jyrkkä kasvu on seurausta pandemian ajalta sekä Ukrainan sodan vaikutuksista. Natoon liittyminen kasvattaa julkisia menoja yhdessä Ukrainan tukemisen kanssa. Tähän pitää löytää panostuksia.
Meitä kurittaa väestön ikääntyminen, jonka kustannukset kasvavat ilman riittävää työperäistä maahanmuuttoa. Lisäksi pitää meidän vähistä lapsista saada kasvatettua kunnollisia veronmaksajia. Syntyvyydestä ei ole huötyä, jos lapsista kasvatetaan valmiiksi mielenterveytensä menettäneitä ihmisraunioita.
Velkaantuminen pitää saada taittumaan, mutta Suomen velkasuhde on vielä pieni useisiin Euroopan, Aasian ja Amerikan maihin verrattuna. Tilanne on vakava, mutta töpselin irti vetäminen ei sitä paranna.
Kulujen nousu kuriin ja talous kasvuun pitkän aikavälin suunnitelmalla, johon riittävän laaja joukko eri toimijoita sitoutuu.
Yhteistyöllä Suomi kyllä saadaan nousuun. Loppujen lopuksi jos leikkaa poliittiset ääripäät pois, on varmasti ainakin 80% kansasta mahdollista saada yhteisten tavoitteiden taakse. Eri osapuolet miettivät ja päättävät mihin ovat valmiita ja mihin eivät, sen jälkeen neuvotellaan toimenpiteet ja päätökset mitä lähdetääan toteuttamaan. Lisäksi pitää matkan varrella pystyä tekemään myös arviointia ovatko vaikutukset riittäviä vai pitääkö jotain hienosäätää. Tämä olkoon sitten kulloinkin hallitusvastuussa olevien vastuulla. Mutta yhteisesti sovittu linja pitää säilyttää.