Karut tarinat työttömien suusta lisääntyvät TE-toimistoissa, eikä helpotusta ole näköpiirissä.
www.iltalehti.fi
Työttömyys kasvaa kiihtyvää vauhtia ja työpaikkoja ei ole tarjolla ihmisille. Ratkaisuksi hallitus tarjoaa tukien leikkaamista, tuntuvia veronkorotuksia ja halpatyömaahanmuuton merkittävää lisäämistä. Mikä voisikaan mennä pieleen.
Ainakin samaan aikaan toteutetaan merkittävin työvoimapalveluita koskeava uudistus ikinä. Siitä jutussa todetaan mm.:
– Mielenkiintoista, kun tosi iso hallinnollinen muutos on tulossa vuodenvaihteessa, vähän vastaava kuin hyvinvointialueet, mutta nyt siitä ei ole oikein missään mitään keskustelua. Olemme työkavereiden kesken ihmetelleet, että aihe ei ole mediassa esillä, Koho sanoo.
Lähtökohtahan uudistuksessa on, että lakisääteisistä palveluista mikään ei muutu. Ei siis parannuksia, eikä huononnuksia.
Tosin hallinnollisissa rakenteissa siirrytään 15:sta valtiollisesta TE-toimistosta 45:een työllisyysalueeseen. Myös niiden sisällä (julkisuudessa olleiden tietojen mukaan) palvelupisteiden määrä tulee lisääntymään. Eli rahaa tullaan pistämään seiniin. Ja jos rahaa pistetään lisääntyvien palvelupisteiden "seiniin", eikä taustalla rahoitus ainakaan lisäänny, tarkoittaa se väistämättä, että itse palveluihin rahaa on vähemmän käytettävissä. Mutta ainakin työttömillä tulee olemaan lyhyempi matka lähimpään palvelupisteeseen - johon toki yleensä asioidaan soittamalla tai verkossa...
Ps. sanoin, että merkittävin uudistus ikinä, mutta itse asiassa lähes vastaava uudistus on toteutettu kerran aikaisemminkin, mutta silloin vain toiseen suuntaan (ja mittakaava oli paljon pienempi - se koski pienempää määrää henkilöstöä ja asiakkaita):
Aikanaan työvoimapalvelut syntyivät Suomeen kuntien ja kaupunkien tuottamina palveluina. Jossain vaiheessa huomattiin, että paikalliset erot olivat valtavia - jossain palvelua sai hyvin ja runsaasti, jossain vähän ja huonosti, ja jossain ei ollenkaan. Sitten joku keksi, että eikö valtio voisi ottaa palvelut hoitaakseen, jotta ne saataisiin tasalaatuisina koko maahan. Näin toimittiin, ja Suomeen syntyi lähes sata valtiollista työvoimatoimistoa, joilla oli vielä useampia paikallisia toimipisteitä. Sittemmin valtion tuottavuusohjelman myötä n. 2007 tietämillä verkostoa alettiin supistaa säästösyistä, ja siitä päästiin 15:een hallinnolliseen TE-toimistoon, joilla on vielä lisäksi pieni määrä paikallisia toimipisteitä. Ja nyt etäyhteyksien ja verkkopalveluiden aikakaudella, joku keksi, että toimipaikkojen ja hallinnollisten yksiköiden määrän kasvattaminen olisi hyvä asia. Jäljet johtavat jälleen Keskustaan, ja sen haluun hajauttaa keskitettyjä palveluita veronmaksajille koituvasta hinnasta huolimatta...