Keskustelua pitäisi nimenomaan käydä. Näen itse suurempana ongelmana sen että entistä useampi lakiesitys päätyy perustuslakivaliokunnassa ongelmiin. Syy on varmasti isoksi osaksi kiireessä ja heikossa valmistelussa, mutta valitettavasti entistä useammin myös siinä että lakiesitykset ovat aiempaa vahvemmin myös ideologisia ja siinä sivussa sitten kokeillaan vähän rajoja myös perustuslain suhteen.
Piän Adlecreutzin avausta perustuslakituomioistuimen perustamisesta varsin järkevänä. Poikkeuksellisia aikoja on ollut ja tulee olemaan. Perusteellisempi käsittely ja tietyt ennakkopäätöksetkin auttaisivat selvittämään ongelmia myös jatkossa.
Itselle syntynyt vaikutelma, että tässä kyseisessä lakihankkeessa keskustelua halutaan aikalailla hiljentää ja paimentaa, ja oikea päätös on vahvasti valittu - laki pitää hyväksyä nopeasti ja jos et ole nopeasti tukemassa lakia tässä (kiistanalaisessa) muodossa, vaarannat kansallisen turvallisuuden ja pelaat Putinin pussiin.
Useamman kansanedustajan päivityksiä lukeneena niissä toistetaan samaa viestiä siitä, että lain puutteita ja ongelmia esiinnostavat ihmiset eivät ymmärrä kansallisesta turvallisuudesta ja Venäjän toiminnasta tarpeeksi.
Keskustelua muka näennäisesti kannatetetaan, mutta kuitenkin vain sitä keskustelua, jossa laki pitäisi ongelmistaan huolimatta hyväksyä kiireellisesti.