En kanssa lähtisi galluptuloksilla panikoimaan, koska ne ovat eri suhteessa eduskunnan paikkamäärään, jolla maata hallitaan. Vertailuna edelliseen vaalikauteen Rinteen porukan kannatusprosentti vaalipäivänä oli 55.7%. Orpon sakki puolestaan keräsi nyt yhteensä 49.4%. Kun kansan mielestä epämieluisia päätöksiä alkaa tippumaan syksyllä, niin varmaan gallupit käyvät 45% nurkilla ja alkaa populistinen huuto vastustajaleiristä vedoten tähän 50% maagiseen rajaan.
Tämä on kiintoisa käännekohta. Milloin PS:n äänestäjät alkavat huomata, että leikkaukset kohdistuvat myös heihin? Popparit esiin ja seurataan.
Yksittäisestä gallupista ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Merkittävää on pitemmän kehityksen suunta. Välillä käyrä voi osoittaa ylöspäin ja välillä alaspäin, mutta merkittävää on se, miten kokonaisuus kehittyy kohti seuraavia vaaleja kohti mentäessä.
Jokainen uusi galluptulos on tulkinnanvarainen, mutta siitä voi aavistella taustalla vaikuttavia muutoksia. Jotkut muutoksista eivät jatku, mutta joillakin on sosiaalista kasvupohjaa.
Uusimman gallupin perusteella voi pohdiskella, että kenties äänestäjiä on siirtynyt konservatiivisista ja oikeistolaisista vaihtoehdoista liberaalimpiin ja vasemmistolaisempiin vaihtoehtoihin. Tämä ei tarkoita, että muutos jatkuu samanlaisena tulevaisuudessa, mutta se on mahdollista. Pieni suunnanmuutos gallupista joka tapauksessa näkyy, mutta sen jatkuvuudesta emme tiedä.
Ihminen on laumaeläin. Itsenäiseen ajatteluun ei pysty kukaan. Jos persut vaaleihin mennessä koettiinkin tavallisen kansan puolustajana, se ei tarkoita, etteikö kasvava epäilijöiden joukko voisi saada aikaan liikehdintää, joka johtaa hyvinkin suureen kannatuksen laskuun.
Tuossa gallupissa ei vielä edes näy oikeistolainen politiikkaa, koska sitä ei ole vielä harjoitettu. Se vasta tunnustelee kansan mielialoja suhteessa siihen, mitä julkisesti on puhuttu. Kun oikeistolaista politiikkaa aletaan tehdä käytännössä, sen jälkeen sosiaaliset siirtymät voivat olla suuriakin.
Kuten totesin, ihminen on laumaeläin. Jos kansasta merkittävä joukko onkin asettunut persujen puolelle saadakseen halvempaa bensaa, niin ihan samalla tavalla joukko voi asettua persuja vastaan, jos leikkausten ja oikeuksien heikennysten aiheuttama tyytymättömyys alkaa levitä sosiaalisesti.
Puolueiden ydinkannattajista vain pieni osa muuttaa suuntaansa, mutta äänestäjissä on suuri joukko tunteidensa vallassa poukkoilevia ihmisiä, jotka menevät sinne, minne tunne osoittaa. Heidän tiedolliset perusteensa äänestämiselle ovat heikot. Paljon enemmän heihin vaikuttaa sosiaalinen liikehdintä, jota he matkivat.
Tämäkin nähdään hallituskauden aikana. Kokoomuksessa ei heilahda mikään tai voidaan sanoa niin, että jos kokkarit alkavat kritisoida hallitusta rankemmin, niin silloin on Orpollakin edessä totinen paikka.
Persuilla on siis tuo maahanmuutto koko ideologiansa ydin. Muut asiat ovat neuvoteltavissa, mutta persujen on vakuutettava kannattajansa siitä, ettei tänne pääse tulemaan liikaa vierasta geeniperimää. Tulossa erittäin mielenkiintoinen poliittinen koe: kuinka moni persuista on lähdössä pois, jos hallituksen toimet alkavat kirpaista omaa elämää. Koe on toinen, joten vertailukohtaa on.
Keskustan kannatus oli nimittäin 21.1 % vuoden 2015 vaaleissa. Nyt se on hikiset 10%, eli puolet ovat sanoneet heipat kepulle. Kenties pysyvästi. Ja gallupeissa oli ennen vaaleja kannatus vieläkin korkeampi, mutta alas tultiin ja rytinällä. Kysymys kuuluu, mikä sai ihmiset hylkäämään kepun näin totaalisesti? Ja onko sama mahdollisuus olemassa persuilla.
Alustava hypoteesi on, että Kepu petti äänestäjänsä, vieläpä kahteen kertaan. Ja osoittautui, että sillä ei oikeastaan ollut mitään tarjottavaa sen jättäneille ihmisille. Mitä nämä ihmiset halusivat? Sipilän ohjelma oli yrittäjämyönteinen ja tuhlaus piti saada kuriin. Samalla kuitenkin luotiin sote, josta tuli aika h-moinen maksuautomaatti, erittäin ylimitoitettu hallintohimmeli.
En tiedä vastausta, mutta persuilla on nyt edessään samanlaiset piinavuodet. Pitääkö kannatus vai ei? Joka tapauksessa, persuilla on nähdäkseni enemmän tarjottavaa äänestäjille kuin Keskustalla. Kannatuspotentiaali on kuitenkin jopa 1/4 äänestäjistä, mutta onko pohjaa olemassa? Kuinka moni oikeasti pitää vain maahanmuuttoa tärkeänä asiana? Persujen kyky operoida poliittisena vastarintaliikkeenä voi toimia, mm. ilmastopolitiikka voi vakuuttaa ihmiset siitä, että PS puolustaa kansaa minkä ehtii.
Tarvittaisiin laajempi suomalaisten asenteita kuvaava tutkimus (ehkä sellainen on julkaistukin), jossa kävisi selväksi, miten miten asenteet ja puolueet liittyvät toisiinsa:
Tutkimus: Ilmastonmuutos huolettaa suomalaisia, mutta lihasta ja autoilusta luopuminen ei monilla tule kuuloonkaan – paitsi jos naapuri luopuu
Tuossa raapaistaan pintaa, mutta tuostakin gallupista voisi päätellä, että PS ei hävitä äänestäjiään kepun lailla. Ilmastopolitiikkaan liittyvää kriittisyyttä on sen verran, että kannatustakin voisi löytyä edelleen, vaikka tämä hallitus kaatuisikin pian. Kepu taas jäi selvästi kahden tuolin väliin eikä tällä hetkellä ihmisiä kiinnosta yritykset miellyttää sekä EU:ta että kansalaisia. Kepusta tuli apupuolue kummallekin blokille, joista tosin oikeistoblokki on aika hauras.
Säästöt ovat toisaalta konkreettinen asia ja jos ne purevat persujen kannattajista tiettyyn osaan, voi olla, etteivät nämä äänestä seuraavissa vaaleissa.
Niin, vastasit aivan itse ja juuri sillä tavalla, miten itsekin ajattelen. Jos kannatus lähtee laskuun, voi se aika yllättävänkin äkkiä olla kohtalokasta, koska jo lähtötilanteessa enemmistö on niin niukka.
EU:n elvytyspaketti tullee nieltäväksi ja krittiikki kasvaa, kun ne perussuomalaistenkin kannattajakuntaan kohdentuvat leikkaukset alkavat tuntumaan. Kauanko jaksetaan tukea, kauanko löytyy sitä yhteistä luottamusta ja näkemystä. Saadaanko niitä suunnitelmia vietyä läpi, vai ollaanko jatkuvasti Königstedissä sopimassa pelisäännöistä, puhdistamassa ilmaa ja oikomassa lommoja. Äänestetäänkö hallituksen esitysten puolesta, tyhjää, vai ollaanko poissa - kovin montaa riveistä lipeävää tämä hallitus ei kestä.
Julkisuuden paineet tulee olemaan erittäin kovat, koska tietysti vielä vihervasemmistolainen mediakin ahdistaa.
On toki aivan mahdollista, että Orpon hallitus näistä viimeisten vuosien hallituksista juuri se, joka kestää koko hallituskauden hajoamatta, toisin kuin edeltäjänsä. Jotenkin tuo epäilyttää, mutta mahdollistahan se on.
Jep, jos hallitus säilyttää omat kannattajansa, niin kai se kitkuttelee kautensa loppuun. Jos menee toisinpäin, silloin rähinä alkaa. Jotenkin on vaikeaa uskoa, että Purra nielisi kiukkunsa, jos oma kannatus alkaa laskea monta prosenttia. Pikemminkin uskon, että siinä vaiheessa Orpo lentää kuin leppäkeihäs.
Toisaalta, on oikeastaan aika yllättävää, ettei hallituksen kannatus ole tämän matalampi. Yksi eronnut ministeri ja monta kohua ei nyt oikein hyvää starttia ole hallitukselle antanut. Jos näitä kohuja ei olisi tullut, varmaan kannatuskin olisi muutaman prosentin korkeampi. Ohjelma on kuitenkin sopusoinnussa sen kanssa, että kansalaisten selvä enemmistö ymmärtää leikkauksien tarpeen, vaikkei haluakaan, että leikkaukset kohdistuisivat omaan elämään.