Tullut mieleen että PS kipuilee juuri sen asian kanssa, että osalle ihmisistä on todella vaikea muuttua ajan hengen perässä. Esimerkiksi indikaationa juuri se ettei kielenkäyttöä haluta muuttaa.
Toisaalta voi sanoa, että PS:n muuttui ajan hengen mukaisesti. Historiassa puolue vastusti rötösherroja ja eliittiä. Euroopan oikeistopopulistit ja laitaoikeisto muuttuivat ja käänsivät katseensa maahanmuuttoon erityisesti 2010-luvulla. Samaan aikaan niistä tuli työväenluokan ja pienyrittäjien kannatukseltaan merkittävä ja osassa maita merkittävin puolue.
Tässä kontekstissa halpatyövoiman vastustaminen yhdessä ay-liikkeen kanssa on ydinasia. Oikeistopopulistien ja laitaoikeiston terminologia pyrkii olemaan eri maissa sellaista, jolla he ovat rosoisia ja herättävät pahennusta. Ay-liike on 1900-luvun lopun ajoista ottanut sivistyneemmän tavan vastustaa samaa asiaa. Puhutaan mm. halpatyövoiman vahingollisuudesta ja saatavuusharkinnan tuhoisuudesta.
Mutta. Työvoiman vapaampaa liikkumista ei voida estää ja työn muutokset sekä ammattien kuolemisen että työn vaativuuden lisääntymisen suhteen saattavat upottaa kielteisesti maahanmuuttoon suhtautuvat liikkeet lähivuosikymmeninä. Siihen ne tuskin pyrkivät. Siksi politiikan sisältö on muutoksessa laitaoikeiston ja oikeistopopulistien ryhmissä.
Ensimmäiset suuret oikeistopopulistien ja laitaoikeiston irtaantumiset vakiintuneelta linjalta nähtiin Italiassa. Melonin hallitus käänsi kelkkansa ja vaatii lisää kaikenlaista maahanmuuttoa Italiaan ja Eurooppaan. Samalla Italian laitaoikeistopuolueet (Suomessa näitä kutsutaan äärioikeistoksi ja fasisteiksi) hakevat uuden maahanmuuttolinjansa toteuttamiseen yhteistyötä keskustaoikeiston kanssa EU:ssa.
En usko, että Italian laitaoikeisto on sinänsä maltillistunut vaan pikemminkin niin, että se haluaa toteuttaa tavoitteitaan siltä osin kuin on mahdollista ja siihen sopii liittoutuminen maltillisten kanssa. Samanlaista siirtymää joissakin asioissa tultaneen näkemään Suomessakin, jos Orpon hallitus kestää kasassa nelivuotiskauden.