Että ihminen olisi samaa luokkaa tuhovoimaltaan kuin Siperian supertulivuori, joka tappoi 60% kaikista eläinlajeista. Tai se kun miltei kaikki elämä tuhoutui kun siirryttiin hapettomasta hapelliseen ympäristöön. Tai kun maahan iskeytyi suhteellisen iso kivenmurikka ja taas poistui aivan järjetön kasa lajeja. Life finds a way ja planeetta kyllä pärjää. Itse toivon ja uskon ihmisen pystyvän vähentämään kuormitustaan teknologialla ja tuottamaan ruokaa tehokkaammin. Minä katson ennemmin tulevaisuuteen.
Useimmilta tuntuu unohtuvan eräs merkittävä asia, nimittäin muutoksen nopeus - Siperian laakiobasalttipurkaukset (ymmärtääkseni kyseessä ei teknisesti ollut supertulivuori) ajoittuivat aikaan 250-251 miljoonaa vuotta sitten, ja kyseessä oli pitkäaikainen tulivuoripurkausten sarja, kestoltaan noin vuosimiljoonan eli kyseessä ei ollut tapahtuma, joka kestää geologisesti tai evoluution kannalta hetken (muutaman vuosikymmenen) vaan pitkäkestoinen prosessi, jossa sukupuuttoaalto ei kohdannut lajikirjoa kerralla vaan hiukan pidemmän ajan kuluessa.
Samoin dinosaurukset ja valtaosan kyseisen ajan eliöistä tappanut Jukatanin niemimaan asteroiditörmäys ei tuottanut tuhoa "silmänräpäyksessä", vaan kyseessä oli prosessi, joka oli jo alkanut ennen sitä (muutokset ilmakehässä) ja asteroidin törmäys alueelle oli sitten tavallaan kamelin selän katkaissut korsi, joka kiihdytti jo aiemmin käynnistynyttä prosessia siten, että seurauksena oli joukkotuho. Tässäkin koko prosessi kesti (todennäköisesti) satoja tuhansia vuosia vuosikymmenten sijaan.
Tänään tilanne on toinen, merkittävältä osin juuri ihmisen toiminnan seurauksena luontoon kohdistuu niin merkittävä paine, etteivät eläimet ehdi luonnonmukaisen valinnan (sopeuman) seurauksena sopeutua muutosnopeuteen, josta seuraa lajien ja pahimmassa tapauksessa kokonaisten eliöryhmien sukupuuttoja.
ihmisen vaikutus on reilun vuosisadan ajan ollut niin merkittävää, ettei ihme, että osa tutkijoista kuvaa aikaa "ihmisen aikakaudeksi" (Antroposeeniksi) ja tänä aikana kuudes sukupuuttoaalto on kiihtynyt huomattavasti ihmisen toiminnan seurauksena. Ihmisen toiminta muuttaa ja muokkaa luontoa niin voimakkaasti, että tämä muutos on havaittavissa myös geologiassa, siksi osa tutkijoista on sitä mieltä, että haloseenikaudelta on siirrytty antroposeenikaudelle.
Vaikka näen ihmisen toiminnan merkittävänä, näen myös asian siten, että teknologian avulla on mahdollista ratkaista lukuisia käsillä olevia (ja eteen tulevia) ongelmia, jos vain halua on riittävästi. Tosin en ole aivan niin toiveikas, mitä Esko Valtaoja on - ennemminkin pessimistinen, epäillen samalla, että itsekkyys vie voiton, kunnes vasta yhdennellätoistahetkellä ymmärrämme mitä tehdä.
Ja, koskapa Esko on mainittu, niin tägi
@Amerikanihme 'elle. *grin*