Mainos

Pelitapakeskustelu

  • 620 978
  • 4 198

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
... En ymmärtänyt aikanaan Kari Jalosen valintaa juuri tästä syystä, KJalonenhan on tavallaan Meidän Pelin antiteesi.

Tuosta edellä kertomastasi löytyy virkistävä poikkeus muuten HPK:ssa 09-10. Silloinhan Rautakorpi lähti kauteen defensiivisellä pystysuunnan lätkällä ja muutti pelaamisen huonon menestyksen, seurajohdon ja pelaajien painostuksen jälkeen hyökkääväksi Meidän Peliksi, tuloksena tuolloin sensaatiomainen finaalipaikka Kerholle. Pidin tuota pari vuotta kovimpana täyskäännöksenä liigassa, kunnes tuli Ässät 2013...

Mielestäni tässä on ihan turhaa vastakkainasettelua ja yksittäisten valmentajien nostamista muiden yläpuolelle. Ei KJalonen ole mikään antiteesi Meidän Pelille, kysymys on aika pienistä eroista loppuen lopuksi. Mediassa näitä eroja korostetaan, mutta jos vaikka katsotaan Minskin kisojen pelitapaa, niin sieltä löytyy alusta lähtien ne Meidän Pelin elementit.

Ihan vastaavasti Ässien 2013 mestaruus tuli käytännössä samalla pelitavalla millä joukkue aloitti syksyllä. Peli vaan tökki ja joulun tienoilla Kivi heitti homman päälaelleen ja joukkue avautui. Tämän jälkeen palattiin suurinpiirtein samaan sapluunaan, millä joukkue oli pelannut jo syksyllä.
 

TJ MACKEY

Jäsen
Ihan vastaavasti Ässien 2013 mestaruus tuli käytännössä samalla pelitavalla millä joukkue aloitti syksyllä. Peli vaan tökki ja joulun tienoilla Kivi heitti homman päälaelleen ja joukkue avautui. Tämän jälkeen palattiin suurinpiirtein samaan sapluunaan, millä joukkue oli pelannut jo syksyllä.
Aivan totta, jäi tuossa tekstissäni korostamatta, että tuo Kerhon esimerkki oli juurikin pelitavallinen ja Ässien täyskäännös ei niinkään ollut pelitavallinen.
 

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Suomalaisen jääkiekon pelitavallisesta evoluutiosta

Päättyneellä kaudella nähtiin taas laadukasta jääkiekkoa eri tasoilla ja mielestäni onkin mielenkiintoista tarkastella niitä suuria pelitavallisia linjoja, joita Suomen johtavien joukkueiden piirissä oli nähtävissä.

Suomalaisen jääkiekon pelitavallista evoluutiota isossa kuvassa voi perustellusti pohdiskella ottamalla huomioon useita eri muuttujia ja tarkastelemalla eri osa-alueita, joihin kuuluvat niin seurajoukkueiden otteet, maajoukkueen esitykset ja olosuhteet muun muassa sääntöjen muodossa. Koitan seuraavassa perata nykytilannetta edellä mainittuihin osa-alueisiin peilaten.

Kiekkokontrolli oli pelin muotitermi Meidän Peliä lanseerattessa vuoden 2010 tienoilla ja kiekkokontrollin vivahteet ovat eläneet pelissä voimallisesti mukana. Pelin evoluutio on kuitenkin väistämätöntä. Mikään ei kanna ikuisesti, vaan aina täytyy kehittyä, niin yksilöiden kuin pelinkin. Joku joukkue esittää pelillisesti jotakin, sitten sillä jollakin menestytään. Muilta vaaditaan sopeutumista tähän ja lopulta joku toinen löytää uuden viisasten kiven uusitulla pelitavalla, jolla pystytään pimentämään toisen pelitapa ja saavutetaan menestystä. Peli elää aikakausien mukaan ja tällä hetkellä, kesään 2014 mennessä, maailman taktisimmaksi mainittu suomalainen jääkiekko huipputasollaan on saanut uusia piirteitä verraten tilanteeseen viitisen vuotta takaperin.

Lyhyesti muotoiltuna Suomen pelitaktisesti johtavissa joukkueissa peli on saanut isossa kuvassa entistä enemmän rikkovia piirteitä. Kiekkokontrollipelaaminen pohjaa rakentavuuteen eikä se ole tietysti kokonaan huipputasolta kadonnut, mutta rikkova peli on tullut enemmän esiin kun tarkastellaan peliä koko kentän alueella. Oma kokemuspohjani on vahvin Tapparan puolelta ja Meidän Pelin yhden luojan Jukka Rautakorven johdolla toteutetut kaksi viimeisintä kautta olivat perusteiltaan melko kontrastisia. Kiekkokontrolli vaihtui Ässille kärsityn finaalitappion jälkeen taistelukiekon ja kamppailuvoimaisemman pelin suuntaan. Uskallan väittää, että samansuuntaista kehitystä tapahtui muillakin liigajoukkueilla viime kaudella.

Mielenkiintoinen detalji Tapparan alkukaudesta 2013-14 oli se, että usean pelin ajan peliä ilmiselvästi pakotettiin pystyyn, pelaajille ei jätetty vaihtoehtoja omalle reagoinnille, vaan se käytännössä ainoa vaihtoehto oli välttää tilantekoa hyökkäyksen rakentamisessa. Se oli kuitenkin osa oppimisprosessia, joka jatkui läpi kauden huipentuen loppukeväälle, jolloin peliä varioitiin voimakkaasti jopa pelien sisällä. Kauden sisällä oli eri painotuksia, joskus painotettiin tilantekoa ja joskus voimakasta tilanvoittamista. Apuvalmentaja, nykyinen päävalmentaja Jussi Tapola totesikin joskus tammikuussa, että joukkue hakee optimia tilanteon ja tilanvoittamisen välillä.

Yksi yhdistävä tekijä läpi kauden Tapparan pelissä oli kuitenkin termi puolustusvalmius. Siitä ei tingitty ja keskialue piti saada pidettyä tiiviinä, hyökkäyksenkin kustannuksella. Vastaiskupelaaminen oli kuitenkin Tapparalla erinomaista, peliä onnistuttiin kääntämään nopeasti riistoista ja irtokiekoista. Rautakorvelle tyypillisesti johtoasemaan reagoitiin ääripuolustavalla pelillä ja yleisesti hyökkäyksiinlähdöissä oli käytössä kaikki rytmit kauden huipennuksessa. Toisin sanoen, reagointi oli Tapparalla voimakkaasti peliä ohjaava seikka läpi kentän ottelun tilannekin huomioiden.

Minskin MM-turnausta en päässyt ihan täysipainoisesti seuraamaan, mutta sieltäkin kuului Suomen pelistä samantapaisia kaikuja kuin päättyneen kauden Tapparasta. Westerlundin teesihän oli se, että hyökkäysten päättämisellä on lähtöjä korostuneempi merkitys, mikä siis korostaa puolustusvalmiuden säilyttämistä pelin transitiovaiheissa ja tehokkuutta maalipaikoissa.

***

Suomalaisen pelin evoluutio on siis ainakin menestyneimmissä ja tasokkaimmissa joukkueissa kulkemassa entistä enemmän hybridikiekon eli kiekkokontrollia ja pystysuuntaa yhdistelevään suuntaan sekä puolustusvalmiutta korostavaan "turvalliseen" tapaan pelata. Mielestäni mielenkiintoista tässä evoluutiossa onkin ollut se, että sekä seura- että maajoukkuetasolla on ollut viimeisen vuoden aikana samansuuntaista pelillistä kehitystä, nimenomaan niissä johtavissa joukkueissa, joissa voi tehokkaimmin peilata pelitavan ja menestyksen korrelaatiota. Mielestäni se ei voi silloin olla kiinni niin voimallisesti siitäkään, että pelitapaa muokattaisiin (näinkin laajalti) siksi, että pelaajat eivät vain "pystyisi enempään" tai että pelaajamateriaali niin välttämättä vaatisi.

Toisin tavoin tämän kehityssuunnan ilmaisten, pelissä pyritään maksimoimaan vaarallisuus ja varmuus. Vaarallisuus esimerkiksi sitä kautta, että vastaiskupelaamista eli hyökkäämistä organisoimatonta puolustusta vastaan pyritään hiomaan huippuunsa ja hyödyntämään tätä tiiviin keskialueen ja siellä tapahtuvien riistojen kautta. Varmuus sitä kautta, että korostetaan tapoja päättää hyökkäyksiä, jolloin ohjenuorana on tavoite puolustusvalmiuden säilyttämiseen eli halutaan pitää mahdollisimman tiivis viisikko pelin alla puolustamistyön helpottamiseksi.

Peli myös perustuu entistä enemmän tavallaan puhtaalle reagoinnille, jolloin pelitapaa noudattavilla pelaajilla on aina useampia sovittuja ratkaisumalleja eri tilanteisiin. Pelaajilla on samalla myös vastuu valita oikea tapa sovituista ratkaisumalleista, reagoimalla peliin pelin kannalta parhaimmalla mahdollisella tavalla.

On mielenkiintoista nähdä ensi kaudella eri tasoilla pelaavien suomalaisten joukkueiden pelitavallista evoluutiota. Lähdetäänkö peliä nopeuttamaan entisestään laajemmaltikin vai siirrytäänkö kontrolloidumpaan suuntaan? Seuraavatko seurajoukkueetkin pelitavallisesti ”johtavia joukkueita” (esim. Suomen maajoukkue) ikään kuin kansallisen peli-identiteetin nimissä?

Entä miten IIHF:n sääntömuutokset tulevat vaikuttamaan peliin mm. hyökkäysalueen suurenemisen ja samalla keskialueen pienenemisen osalta (lähde: Jatkoajan uutinen)? Esimerkiksi Liigassahan on jo pitkään ollut käytössä erikokoisia kaukaloita, jolloin kentän eri alueiden pinta-alat ovat vaihdelleet, ja jotkut valmentajat (mm. Rautakorpi) ovat useaan otteeseen korostaneet pelin olevan erilaista isommassa ja pienemmässä kaukalossa. Nyt kun hyökkäysalueen pituus tulee kasvamaan puolisentoista metriä, avaako tämä esimerkiksi ylivoimille lisää variaatiomahdollisuuksia tai laajemminkin mahdollisuuksia monipuolisemmalle hyökkäyspelille? Vai tuleeko puolustaminen helpottumaan, kun puolustavalla viisikolla on enemmän aikaa sekä tilaa ja sitä myöten enemmän mahdollisuuksia paikata viisikon sisäisiä virheitä alue- ja miespuolustuksella?

Keskustelua tämän aiheen tiimoilta on syntynyt myös uudella kiekko|ninja-palstalla.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Minskin MM-turnausta en päässyt ihan täysipainoisesti seuraamaan, mutta sieltäkin kuului Suomen pelistä samantapaisia kaikuja kuin päättyneen kauden Tapparasta.
Erinomainen kirjoitus! Ehdin tarttua vain tähän yhteen kohtaan.

Minä kiinnitin myös huomiota Suomen maajoukkueen ja Tapparan pelityylien samankaltaisuuteen. Vähän ilkeämielisempi havainto liittyy maajoukkueen "aktiiviseen kamppailupelaamiseen" ja "voimakkaaseen takakarvaukseen". Kumpaakin voi tehdä täysin puhtaasti, mutta molemmilla on silti selvä yhteys kahvakeskusteluun...

En huomannut (ok, en lukenut kaikkia ketjuja kokonaisuudessaan) MM-kisojen aikana kenenkään kommentoivan Suomen kahvakiekkoa. Olisi luullut, että ainakin ne nimimerkit, jotka valittavat Tapparan pelityylistä ja nimeävät Rautakorven jääkiekon syöväksi, olisivat kauhistelleet ja jopa hävenneet Suomen pelityyliä (enkä tarkoita tuloksia vaan tyyliä). Onko tähän syynä:

A) Ei huomata Suomen kahvausta
B) Ei välitetä siitä, että oma suosikki kahvaa
C) "Vitut ne mitään kahvannu, saatanan ryssän käytyri!"

Itsehän olen sitä mieltä, että Suomi ei pelannut kahvakiekkoa, vaan pyrki ottamaan miestä aktiivisti (selvästi enemmän kuin Jalosen Suomi) - aivan kuten Rautakorven Tappara. Myös puhdas kamppailupelaaminen nähdään helposti kahvakiekkona, jos siihen syyllistyy vastustaja. Toki aktiivisesti kamppaillessa syntyy myös oikeita "kahvoja" enemmän kuin passiivisemmalla tyylillä, eli jos haluttaisiin pelata "nollatoleranssikiekkoa", pitäisi kiekotonta pelaamista muokata passiivisempaan suuntaan.

Westerlund ja Rautakorpi olivat siis samoilla linjoilla pelikirjojensa kanssa - mikä ei varmaan ole yllättävää kenellekään. Mielenkiintoista nähdä mitä tekee K. Jalonen (ja Tapola Tapparassa).
 
Mielenkiintoinen detalji Tapparan alkukaudesta 2013-14 oli se, että usean pelin ajan peliä ilmiselvästi pakotettiin pystyyn, pelaajille ei jätetty vaihtoehtoja omalle reagoinnille, vaan se käytännössä ainoa vaihtoehto oli välttää tilantekoa hyökkäyksen rakentamisessa. Se oli kuitenkin osa oppimisprosessia, joka jatkui läpi kauden huipentuen loppukeväälle, jolloin peliä varioitiin voimakkaasti jopa pelien sisällä. Kauden sisällä oli eri painotuksia, joskus painotettiin tilantekoa ja joskus voimakasta tilanvoittamista. Apuvalmentaja, nykyinen päävalmentaja Jussi Tapola totesikin joskus tammikuussa, että joukkue hakee optimia tilanteon ja tilanvoittamisen välillä.

Minskin MM-turnausta en päässyt ihan täysipainoisesti seuraamaan, mutta sieltäkin kuului Suomen pelistä samantapaisia kaikuja kuin päättyneen kauden Tapparasta. Westerlundin teesihän oli se, että hyökkäysten päättämisellä on lähtöjä korostuneempi merkitys, mikä siis korostaa puolustusvalmiuden säilyttämistä pelin transitiovaiheissa ja tehokkuutta maalipaikoissa.
Hyvä kirjoitus kokonaisuudessaan. Tartun vain tähän lainattuun.

En seurannut liigakautta satunnaista playoff-vilkuilua lukuunottamatta, mutta Minskin turnauksen pelitavallinen evoluutio eteni juuri noin kuin kirjoitit Tapparasta. Alussa kiskottiin kategorisesti pystyyn, tai siis "reagoitiin", niin kuin westerlund sen muotoili medialle, ja siihen lähdettiin lisäämään tilan tekemistä tarvittava määrä, ja lopputuloksena oli balanssi jossa kamppailupelaamisen elementit säilyi, mutta pelin virtaustakin pyrittiin hallitsemaan.
 

zuuzo97

Jäsen
Kiekkokontrolli oli pelin muotitermi Meidän Peliä lanseerattessa vuoden 2010 tienoilla ja kiekkokontrollin vivahteet ovat eläneet pelissä voimallisesti mukana. Pelin evoluutio on kuitenkin väistämätöntä. Mikään ei kanna ikuisesti, vaan aina täytyy kehittyä, niin yksilöiden kuin pelinkin. Joku joukkue esittää pelillisesti jotakin, sitten sillä jollakin menestytään. Muilta vaaditaan sopeutumista tähän ja lopulta joku toinen löytää uuden viisasten kiven uusitulla pelitavalla, jolla pystytään pimentämään toisen pelitapa ja saavutetaan menestystä. Peli elää aikakausien mukaan ja tällä hetkellä, kesään 2014 mennessä, maailman taktisimmaksi mainittu suomalainen jääkiekko huipputasollaan on saanut uusia piirteitä verraten tilanteeseen viitisen vuotta takaperin.[/URL][/B].

Mielenkiintoinen kirjoitus! Otan kiinni tästä kiekkokontrollin ja Meidän Pelin ikään kuin väärinkäytöstä. Meidän Peli perustuu kyllä kiekkokontrolliin mutta se ei sitä puhtaasti ole koska siinä annetaan mahdollisuus hyökätä myös nopeasti, reagoida. Pelin evoluutio ei ole vielä saavuttanut puhdasta kiekkokontrollijääkiekkoa, kuten jalkapallossa on tullut tämä barcelonalainen pallonhallintapeli.

Kantsii lukea tämä: Meidän Pelin ja kiekkokontrollin ero
 

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Mielenkiintoinen kirjoitus! Otan kiinni tästä kiekkokontrollin ja Meidän Pelin ikään kuin väärinkäytöstä. Meidän Peli perustuu kyllä kiekkokontrolliin mutta se ei sitä puhtaasti ole koska siinä annetaan mahdollisuus hyökätä myös nopeasti, reagoida. Pelin evoluutio ei ole vielä saavuttanut puhdasta kiekkokontrollijääkiekkoa, kuten jalkapallossa on tullut tämä barcelonalainen pallonhallintapeli.

Kantsii lukea tämä: Meidän Pelin ja kiekkokontrollin ero

Ei siinä ollut mitään väärinkäyttöä. En yhdistänyt Meidän Peliä pelkästään kiekkokontrolliin, tiedän kyllä mitä termit tarkoittavat. Se oli vähän se koko tekstini idea, että Meidän Pelin tulkinnat ovat monipuolistuneet tuosta ajasta, jolloin kiekkokontrolli oli terminä ja pelitapana noussut keskusteluun. Meidän Peli perustuu reagointiin, ja sen ensisijainen tavoitehan on aina hyökätä nopeasti, jos vain suinkin mahdollista.
 

zuuzo97

Jäsen
Ei siinä ollut mitään väärinkäyttöä. En yhdistänyt Meidän Peliä pelkästään kiekkokontrolliin, tiedän kyllä mitä termit tarkoittavat...

En nyt syyttänyt sinua mistään vaan tarkoitan yleisesti mediaa, joka on Meidän Pelin syntyajoista lähtien kutsunut sitä kiekkokontrollijääkiekoksi, mikä ei - luonnollisesti - pidä paikaansa.
 

zuuzo97

Jäsen
Olen törmännyt näitä JA:n keskustelupalstoja lukiessa siihen, että termi "Meidän Peli" on jo käsitteenä niin laaja, että mielestäni sitä pitäisi jakaa eri alalajeihin. Meidän Peli antaa niin paljon eri mahdollisuuksia valmentajalle painottaa eri osa-alueita. Joukkue, joka pelaa "Meidän Peliä" voi kentällä näyttää pelillisesti joltain aivan muulta kuin toinen joukkue, joka myös pelaa "Meidän Peliä". Jotenkin tuntuu, että tämä jaloslainen Meidän Peli (Total Hockey) on se ainoa oikea tapa pelata kyseistä pelitapaa. Ja kuten tiedetään näin ei ole sillä Meidän Peli -filosofiassa valmentaja voi itse muokata sitä ja painottaa eri osa-alueita. Esimerkiksi viime Liiga-kaudella kutakuinkin lähes joukkue pelasi Meidän Peliä, toki hieman eri painotuksilla. Puhtaita pystysuunnan jääkiekkoa pelaavia joukkueita ei taida enää Liigasta edes löytyä, kun ei näitä vanhan liiton hannujortikoita ja juhanitammisia ole enää penkkien takana räksyttämässä.

Järjetöntä väittelyä siitä, että "pelaako joku joukkue Meidän Peliä vaiko ei". Pitäisikin siis kehitellä uutta termistöä ko. pelitavan alalajeille ja sitä kautta uskoisin, että pelitapa keskustelu - ainakin täällä keskustelupalstojen puolella - helpottuisi ja selkeytyisi sekä väärinkäsitykset vähenisivät.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
En nyt syyttänyt sinua mistään vaan tarkoitan yleisesti mediaa, joka on Meidän Pelin syntyajoista lähtien kutsunut sitä kiekkokontrollijääkiekoksi, mikä ei - luonnollisesti - pidä paikaansa.

Minusta ei ole ollut mitenkään väärin aiemmin jakaa joukkueita pystysuunnan joukkueiksi ja kiekkokontrollijoukkueiksi. Se on sitten lukijan omaa tyhmyyttä, jos ei tajua, että kiekkokontrollijoukkuekin pyrkii ensisijaisesti pelaamaan nopeasti, jos siihen avautuu mielekäs sauma. Kyllä se Barcakin hyökkää välillä nopeasti, jos saa sellaisen riiston, että pääsevät hyödyntämään Messin tai Pedron nopeutta.

Kyllä persujakin on mielestäni paikallaan kutsua isossa kuvassa konservatiiveiksi, vaikka esimerkiksi pakkoruotsi-asiassa puolue taitaa olla eduskunnan liberaalein.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mielenkiintoista, eli FIFA on tilastoinut turnauksen "huonoimpia" pelaajia.

Lainus IS:n uutisesta:

Tilastot perustuvat Fifan oman tiedonkeruujärjestelmän Castrol Indexin keräämään materiaaliin. Järjestelmä mittaa muun muassa pelaajien juoksujen, taklauksien, laukauksien ja syöttöjen määrää sekä niiden positiivista tai negatiivista vaikutusta oman joukkueen peliin.

Huonoimpien pelaajien joukossa olivat mm. Englannin mokke Joe Hart sekä spanskien puolustaja Gerard Pique.

koko IS:n uutinen linkin takaa:Fifan tuomio - T ovat MM-kisojen huonoimmat pelaajat - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Niin.. koska kiakossa? Tämän tason tilastointi siis olisi mahdollista hyvin pitkälle automatisoida, kunhan nää teknisesti kouluttamattomat kiakkojohtajat ottas pään pois per...
 
Kuru Digital teki diilin NHL:n kanssa tilastoinneista ja kertovat myös että ko. sovellusta on jo käytetty Euroopan ammattisarjoissa. Jokaista kommmenttia en ole lukenut tästä ketjusta mutta eikö kukaan JA:n tahoista ole ollut käryllä kyseisestä sovelluksesta? ja miten käy siffan ja poikansa lanseeraaman tukkijätkäkirjanpidon, PAHH vai mikä se onkaan? RFID on kyllä datan luojana aivan ylivoimainen ja datan käsittelyyn sopivat softat niin avot! Ei tarvitse enää tilastoida pelin aikana, peliä voi katsoa pelinä, kaikki pakki-pakki,viivelähdöt yv-hyökkäkset,3-2:t ihan kaikki saadaan esiin, kiistatta. Ja jos peli vielä päättyy kaikesta datasta huolimatta 1-0 niin voittajakin on selvillä.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Kuru Digital teki diilin NHL:n kanssa tilastoinneista ja kertovat myös että ko. sovellusta on jo käytetty Euroopan ammattisarjoissa. Jokaista kommmenttia en ole lukenut tästä ketjusta mutta eikö kukaan JA:n tahoista ole ollut käryllä kyseisestä sovelluksesta? ja miten käy siffan ja poikansa lanseeraaman tukkijätkäkirjanpidon, PAHH vai mikä se onkaan?

Nojoo, nämä tukkimiehenkirjanpidot jne muu "tilastoinnin" ja "analyysin" voi jättää omaan arvoonsa... mutta on todella hienoa että on oikeasti olemassa taho joka vie tätä ottelutilastointia eteenpäin. Tämä varsinkin on mielenkiintoinen pätkä HS:n uutisesta

Nyt yhtiöt yhdistävät analysointisovelluksensa, jonka jälkeen joukkueista ja pelaajista voidaan kerätä yli 550:tä erilaista tietoa.

Toinen mielenkiintoinen sovellus on tuo aiemmin esille tuomani MyCoazh-sovellus joka myös vaikuttaa monipuoliselta: MyCoazh
 
Viimeksi muokattu:

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Olen odotellut keskustelua Saksan käyttämistä pelitavoista Ranska ottelun 1. ja 2. puoliajalla. Löwe muutti pelitapaa radikaalista 2. puoliajalle.

Tein tukkimiehen kirjanpidolla seuraavat huomiot Saksan pelistä. Ensinnäkin Saksa pelasi 1. puoliajan barcalaista hyökkäyksiinlähtöpeliä. Espanjan pallonhallintajalkapallo on todettu muissakin huippujoukkueissa hyväksi pelitavaksi.

Saksa lähti 1. puoliajalla hitaasti pitkin syöttöketjuin (5-20 syöttöä) omalta puolustusalueelta hyökkäyksiin 21 kertaa. Saksa palautteli palloa taaksepäin omalla ja keskialueella 53 kertaa. Pitkillä pystysyötöillä Saksa lähti 1. puolöiajalla 7 kertaa. Niistä oli maalivahti Neuerin pitkiä avauksia 3 kertaa. Saksa purki ahdistettuna pallon omista vain kerran pitkällä pallolla.

Saksa pelasi omista ylöspäin lähes barcalaista pallonhallintajalkapalloa. Keskialueella se pelasi nopeammin eteenpäin kuin mitä barcalainen kolmio pyörittely parhaimmillaan oli.

Toisen puoliajan Saksa pelasi 1-0 johtoasemassa nopeasti ylöspäin pitkillä syötöillä ja purkupalloilla ja palautteli enää 13 kertaa puolustus- ja keskialueella taaksepäin.

Minua kiinnostaisi tietää, mitä jalkapallossa käytössä olevat kansainväliset tilastomenetelmät kertovat yllä olevista pelitapa-asioista. Ehkäpä Mustatkortit valaisee tätä asiaa? Tai kuka muu nimimerkki hyvänsä, kun tuntuu näitä kattavavien tilastointimenetelmien hallitsijoita täällä olevan? Minä jouduin taas tekemään avauksen keskustelulle, mutta kertokaa omat tietonne Saksan pelitavoista.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Minua kiinnostaisi tietää, mitä jalkapallossa käytössä olevat kansainväliset tilastomenetelmät kertovat yllä olevista pelitapa-asioista.

Fifan sivultahan löytyy statistiikat esim:

Syötöt: http://resources.fifa.com/mm/document/tournament/competition/02/39/91/70/58_0704_fra-ger_passingdistribution.pdf

Pelaajan liikkuminen: http://resources.fifa.com/mm/document/tournament/competition/02/39/91/84/58_0704_fra-ger_ger_teamstatistics.pdf

Ja pelaajastatistiikka: http://resources.fifa.com/mm/document/tournament/competition/02/39/92/07/58_0704_fra-ger_ger_playerstatistics.pdf
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Olen odotellut keskustelua Saksan käyttämistä pelitavoista Ranska ottelun 1. ja 2. puoliajalla. Löwe muutti pelitapaa radikaalista 2. puoliajalle.

Arviolta noin 60.peliminuutin kohdalla Saksa omasta aloitteestaan luovutti pallonhallintaa Ranskalle, samalla peliä viivyttäen. Palloa pelattiin enemmän pystyyn, eritoten Thomas Mullerille, joka piti palloa hallussaan, suojasi ja epärytmitti Ranskan peliä.

Ranskan peli meni pahasti sekaisin tämän seurauksena, eivätkä he päässeet käyttämään parhaita aseitaan, eli nopeaa pelin kääntämistä.

Ottelun loppupuolella Saksa sai itse käännettyä pelin pariin otteeseen nopeasti, näiden seurauksena Andre Schurrlen olisi pitänyt pystyä naulaamaan peli, sillä etenkin ensimmäinen paikka oli helppo maalinteon kannalta. Tällä kertaa Schurrle ei onnistunut.


Tein tukkimiehen kirjanpidolla seuraavat huomiot Saksan pelistä. Ensinnäkin Saksa pelasi 1. puoliajan barcalaista hyökkäyksiinlähtöpeliä. Espanjan pallonhallintajalkapallo on todettu muissakin huippujoukkueissa hyväksi pelitavaksi.


...Minua kiinnostaisi tietää, mitä jalkapallossa käytössä olevat kansainväliset tilastomenetelmät kertovat yllä olevista pelitapa-asioista. Ehkäpä Mustatkortit valaisee tätä asiaa? Tai kuka muu nimimerkki hyvänsä, kun tuntuu näitä kattavavien tilastointimenetelmien hallitsijoita täällä olevan? Minä jouduin taas tekemään avauksen keskustelulle, mutta kertokaa omat tietonne Saksan pelitavoista.

Olen sanonut tämän jo ennenkin, mutta Saksan maajoukkueen pallonhallinta on luonteeltaan hyvin erilaista, kuin Espanjan ja Barcan harjoittama lyhytsyöttöpeli, joka parhaimmillaan muutamia vuosia sitten kiteytyi Xaviin ja tietysti samaten tämän aseenkantaja Andres Iniestaan.

Saksalla keskikentän moottoreina ovat toimineet Toni Kroos ja viimeisimmän ottelun laitapakkina uusvanhasti pelannut Philipp Lahm. Lahmin syöttöjen määrä pysyi silti valtavan suurena myös Ranska-ottelussa, sillä palautettaessa palloa taaksepäin, sitä kierrätettiin hänen kauttaan.

Tilastollisesti akseli Lahm-Kroos on syötellyt toisilleen eniten.

Sanoin Saksan pelitavan eroavan Espanjan vanhasta menestyskonseptista ja tämä näkyy (Xavin) lyhyiden syöttöjen vaihtumisessa (Kroosin) keskipitkiksi syötöiksi.

Espanjan nyt jo aikansa elänyt keskialueen lyhytsyöttöpeli oli varsin staattista, jolla pyrittiin etsimään pistosyötön tai seinäsyötön paikkaa, pelaamalla pallo lopulta puolustuslinjan väleihin.

Saksan pelityylissä palloa kierrätetään enemmän laitojen kautta, sanoisin ykkösvaihtoehdon hyökkäykseen olevan keskipitkä, matala pallo, joka pelataan laitaan, josta pallo pyritään jatkamaan puolustuslinjan taakse matalalla keskityksellä.

Tämä onkin oiva tyyli, sillä ns "bussitaktiikka" on kehittynyt vuosien saatossa ja ylemmäs nostettu, korkeammalta karvaava tilanneprässi sai Espanjan pelin välillä totaalisesti sekaisin. Toki on myös syytä huomata, että keskikentän moottori Xavi ei enää ollut entisensä ja pelasikin vain ensimmäisessä, katastrofaalisessa Hollanti-ottelussa.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Olen sanonut tämän jo ennenkin, mutta Saksan maajoukkueen pallonhallinta on luonteeltaan hyvin erilaista, kuin Espanjan ja Barcan harjoittama lyhytsyöttöpeli, joka parhaimmillaan muutamia vuosia sitten kiteytyi Xaviin ja tietysti samaten tämän aseenkantaja Andres Iniestaan.

Saksalla keskikentän moottoreina ovat toimineet Toni Kroos ja viimeisimmän ottelun laitapakkina uusvanhasti pelannut Philipp Lahm. Lahmin syöttöjen määrä pysyi silti valtavan suurena myös Ranska-ottelussa, sillä palautettaessa palloa taaksepäin, sitä kierrätettiin hänen kauttaan.

Tilastollisesti akseli Lahm-Kroos on syötellyt toisilleen eniten.

Sanoin Saksan pelitavan eroavan Espanjan vanhasta menestyskonseptista ja tämä näkyy (Xavin) lyhyiden syöttöjen vaihtumisessa (Kroosin) keskipitkiksi syötöiksi.

Kirjoitat nyt aivan eri asiasta, minkä minä tukkimiehen kirjanpidolla todistin. Hyökkäyksiinlähdöissä omalta puolustusalueelta ylöspäin ei ole suurta eroa Espanjan ja nykyisen Saksan kanssa. Molemmat lähtevät hitaasti ylöspäin pitkillä syöttöketjuilla ja palloa paljon palautellen (erityisesti Saksa), kunnes avaava syöttö keskikentälle tai laitoihin tai kärkeen annetaan. Sen jälkeen ero pelitavoissa on olemassa. Tiedän nuo FiFan tilastot, mutta miten niistä saa irti hyökkäyksiinlähdön virtauksen: lyhytsyöttöpelillä pitkin syöttöketjuin, pitkillä avauksilla tai purkupalloilla?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kirjoitat nyt aivan eri asiasta, minkä minä tukkimiehen kirjanpidolla todistin. Hyökkäyksiinlähdöissä omalta puolustusalueelta ylöspäin ei ole suurta eroa Espanjan ja nykyisen Saksan kanssa...

Voi hyvin olla, että kirjoitan hieman eri asiasta, tai itse asiassa kirjoitan varmuudella eri asiasta. Minä nimittäin kirjoitan murtautumisvaiheesta ja siitä, miten Espanjan ja nykyisen Saksan pelitapa eroaa toisistaan tässä kriittisessä vaiheessa.

Jopa tuloksellisesti on pääteltävissä, että erot ovat melkoiset, Saksan pelityylillä pallo pyritään "kierrättämään" laitojen kautta. Paradoksaalisesti tämä avaa tilaa pelin kuluessa keskelle, sillä vastustajan tulee ottaa huomioon uhka laidoilta. Tietty toinen ero juuri Saksan ja Espanjan välillä on se, että "perinteisempää" Saksaa on nähtävissä kaukolaukausten muodossa, joka tuottaa jälleen uuden uhan puolustukselle.

Nämä laukaukset ovat tässäkin turnauksessa olleet varsin laadukkaita, perinteiseen saksalaistyyliin ja tuottaneet monta vaaratilannetta vastustajien maalille.

Sinä puhut keskikentän pallonhallinnasta ja me emme itse asiassa ole ollenkaan erimielisiä siitä, että tällä tavalla tilanteiden rakentelu alkaa.

Tunnumme kuitenkin olevamme erimielisiä siitä, mitkä seikat johtavat pelin hitaaseen rakenteluun. Sinä näet tämän asiana, johon johdonmukaisesti pyritään, minä näen mukana elementtejä, jotka pakottavat Saksan tähän, vielä 2012 ja erityisesti 2010 mm-kisoissa nähty pelin nopea kääntäminen on suurimmilta osin historiaa.

Valitettavasti näin, sillä vastustaja toisensa jälkeen vetäytyy ja luovuttaa pallonhallinnan Saksalle, koska pelkää muuten joutuvansa epätasapainoon Saksan vahvaa keskikenttää vastaan. Näin kävi myös Ranskalle, vaikka Petri Pasanen horisi jonninjoutavia Cabayen johtamasta keskikentästä ennen pelin alkua studio-osuudessa. Rohkenen kehaista, että itse tiesin asian oikean laadun paremmin, jo ennen ottelun alkua.

Olisi muuten ollut mielenkiintoista nähdä Saksan ja Espanjan välinen mittelö näissä kisoissa. Nähdäkseni sinun teoriasi on se, että Saksa olisi tällaisessa tilanteessa taistellut keskikentän hallinnasta heitä vastaan. Toki Saksa laadullisesti olisi tähän pystynyt, mutta minun teoriani mukaan Saksa olisi kyllä jättänyt tarkoituksellisesti (lievän) pallokontrollin spanskeille, ilomielin. Tämä olisi avannut Saksalle mahdollisuuden siihen peliin, jossa se yhä on parhaimmillaan.

Tosin sellainen käytännön asia tulee kysymyksenä mieleen, että olisivatko pitkän kauden ja erilaisten loukkaantumisten vaivaamat Özil, Schweini ja kumppanit kuitenkaan parhaimmillaan vastaiskupelissä juuri tällä hetkellä..(?)
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Voi hyvin olla, että kirjoitan hieman eri asiasta, tai itse asiassa kirjoitan varmuudella eri asiasta. Minä nimittäin kirjoitan murtautumisvaiheesta ja siitä, miten Espanjan ja nykyisen Saksan pelitapa eroaa toisistaan tässä kriittisessä vaiheessa.

Kyllä, murtaumisvaiheen pelitapa on erilainen Saksalla ja Espanjalla. Hyvin olet siitä kirjoittanut. Sen sijaan alhaalta rakentelu pitkin syöttöketjuin ja palautuksin on samanlaista. Sitä voisi kutsua jauhamiseksi ja sitä on kritisoitu vuosikausia "järjettömäksi" pelaamiseksi. Useissa jalkapallostudioissa ovat vetäjät kyselleet asiantuntijoilta tuon jauhamisen mielekkyyttä. En muista, että siihen olisi tullut yhtään kunnon vastausta asiantuntijoilta.

Kyselin sitten vielä, että miten FiFan ja muiden tilastoinnit kertovat tuosta alakerran hitaasta pelinrakentelusta. Itselle se varmistui kovaa arvostelua saaneella tukkimiehen kirjanpidolla.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
No nyt oli pelitavallisesti hurja ottelu.

Minä olen tällä palstalla useassa eri ketjussa todennut, että Saksa ei tarvitse, saati halua pitää palloa keskialueella, mikäli vastustaja haluaa lähteä heidän kanssaan nopeampaan pelaamiseen.

Samaten olen kuitenkin todennut, etteivät vastustajat tee tätä virhettä, sillä siinä tapauksessa he häviävät ottelun.

No, eilen tämäkin sitten nähtiin ja vieläpä mm-välierässä: vastustaja, joka lähtee holtittomasti hyökkäämään alemman keskikentän ja laitapakkien turvin, jättäen Saksalle mahdollisuuksia kontrata.

Tulos oli modernin jalkapallohistorian suurin nöyryytys, siis korostan, kaikkien aikojen nöyryytys.

Seitsemästä maalista viimeiset neljä voidaan huoletta laskea ihan brassien psykologisen romahduksen piikkiin, mutta pelin ensimmäiset 10 minuuttia kertoivat jo vähän futista ja erityisesti Saksaa seuraavalle katsojalle, mitä pelissä tulee tapahtumaan.

Saksa pääsi jatkuvasti vyöryttämään keskeltä, asia mihin tulevalla finaalivastustajalla ei ole varaa.

Eiköhän finaalivastustaja pelaa paljon varovaisemmin, myös sitä "bussia" käyttäen.

ps. mainitaan nyt sinällään turhanpäiväinen lukema, brassit itse asiassa "voittivat" pallonhallinnan 52-48 eilen.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
On aika analysoida Saksan peliä MM-kisojen kolmessa viimeisessä ottelussa. Seurasin Saksan ja sen vastustajien Ranskan (puolivalierä), Brasilian (välierä) ja Argentiinan (finaali) oman pään hyökkäyksiinlähtöjä, palautuksia omalla puolustusalueellaja keskialueella. Tein seurannan tukkimiehenkirjanpidolla.

Tilastoin lähdöt omasta päästä: H-hitaasti (yli 3 syötön ketjuilla), Nmaa (nopeasti maata pitkin alle 3 syötön jälkeen), Npp (nopeasti pitkällä potkulla alle 3 syötön jälkeen), Pu=purkupallo, Pal=palautukset omalla ja keskialueella.

Saksan oman pään lähdöt ja palautukset 1. puoliajoilla.
Ranska-Saksa: H=21 kertaa, Pal=53 kertaa
Brasilia-Saksa: H=1 kertaa, Pal=9 kertaa
Saksa-Argentiina: H=17 kertaa, Pal=58 kertaa

Tilastoista selviää se, että tarkasti puolustavia ja ei-korkealta prässääviä joukkueita Ranskaa ja Argentiinaa vastaan Saksa pelasi paljon hitaita, barcalaisia, hyökkäyksiinlähtöjä. Kahdessa ottelussa tehtiin varsinaisella peliajalla vain yksi maali.

Brasilia prässäsi korkealta ja hyökkäsi rohkeasti. Saksa lähti omista nopeasti ylöspäin eikä palautellut kuin 9 kertaa taaksepäin. Ottelussa tehtiin 8 maalia, joista Saksan osuus oli 7.

Finaalin jatkoajalla (30 min) Saksa jatkoi oman pään hyökkäyksiä barcalaisella pallonhallintapelitavalla: H=13 kertaa, Pal=48 kertaa. Vastustaja Argentiinan tilastot jatkoajalla: H=1 kertaa, Pal=11 kertaa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
On aika analysoida Saksan peliä MM-kisojen kolmessa viimeisessä ottelussa.

Niin... Saksa oli moderni oppitunti siitä, että joukkueella on useampi pelitapa tilanteen ja vastustajan mukaan. Ihan kuten koriksessa on ollut vuosia. Pelitapaa pystytään varioimaan ja vaihtamaan jopa kesken pelin. Kun on riittävän ymmärtävät ja taitavat pelaajat tämä on mahdollista.

Hienoin muutos koko kisoja ajatellen oli pelissä käytettävä palautus, josta käännettiin nopeasti pystyyn... ikään kuin lätkässä palautus pakille ei johdakaan hitaaseen lähtöön vaan välittömästi yhdellä kosketuksella avataankin suoraan ylös.

Saksa näytti tulevan suunnan, kykyä reagoida taktisesti joukkueena. Vaatii siis entistä enemmän pelaajilta henk. Koht. Taidon lisäx taktista pelinlukutaitoa. Tätähän se J.Jalonenkin rivien välisšä korosti ja suoraan sano Detmann (aah, koriksen mm, tuskin maltan odottaa Suomen otteita)
 

Jyrla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves.
Hyökkäyksiinlähdöissä omalta puolustusalueelta ylöspäin ei ole suurta eroa Espanjan ja nykyisen Saksan kanssa. Molemmat lähtevät hitaasti ylöspäin pitkillä syöttöketjuilla ja palloa paljon palautellen (erityisesti Saksa), kunnes avaava syöttö keskikentälle tai laitoihin tai kärkeen annetaan. Sen jälkeen ero pelitavoissa on olemassa. Tiedän nuo FiFan tilastot, mutta miten niistä saa irti hyökkäyksiinlähdön virtauksen: lyhytsyöttöpelillä pitkin syöttöketjuin, pitkillä avauksilla tai purkupalloilla?

Lainaukseni on jo vanha viesti mutta sisältää puhtaan asiavirheen koskien hyökkäyksiinlähtöjä omalta puolustusalueelta. Ilmeisesti siffa ei ole tilastoinut Espanjan otteluita tältä osin, tai sitten on tilastoitu puutteellisesti.

Tämä on toki inhimillistä, mutta jos ja kun joka välissä huudetaan tukkimiehenkirjanpito sitä ja tukkimiehen kirjanpito tätä, niin tuntuu kummalliselta että suusta päästetään tuollaisia sammakoita.

Miten Espanja avasi alkulohkossaan prosentteina lyhyet/pitkät/purut? Entä Saksa?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös