Peking 2022: naisten jääkiekko olympialaisissa

  • 78 333
  • 587

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Just olin tulossa kirjoittamaan samaa kuin edellinen nimimerkki, että on kyllä pistänyt silmään tämä median hypetys Keisalan tilanteesta. "Kamalat paineet!" "Epäkiitollinen taakka!" "Keisalan kiirastuli!". Nimenomaan media itse on nyt luomassa Keisalalle ne pahimmat mahdolliset olosuhteet onnistumiseen.
Varmasti heillä on pointtinsakin, ja toki duuniinsa kaupallisessa mediassa kuulu myydä tarinaa ja väriä. Mutta on siinä myös hieman laiskan "helpot pois" kirjoittelun makua.

 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Tästä rohkenen olla täysin erimieltä. Jos verrataan naisten 2 edellisiä kotikisoja, ensin Hämeenlinnassa ja viimeksi Espoossa, niin tasoero Suomen ja Pohjois-Ameriikkalaisten välillä on kaventunut huomattavasti.

Kärki vain on Suomessa niin kapea, että kun moni kokenut pelaaja lopetti 2019 Espoon kotikisojen jälkeen, tasoero pohjoisamerikkalaisiin repesi taas. Tarkoitan nimenomaan kenttäpelaajien tasoeroa. Maalivahtiin ei tänään kaaduttu.
 

Old referee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, tuomarit

Tuo tieto olisi varmasti ollut toimittaja Huttusenkin saatavissa. Vaan kun on oma ja lehtitalon agenda, jota pitää ajaa....ja klikkauksia saada. Maalivahtiplei on näissäkin kisoissa se osa-alue, joka Suomella on riittävällä tasolla jopa olympiakultaan, mutta kenttäpelaajien ja -pelin taso ei riitä kuin äärimmäisessä poikkeustapauksessa. Se on tunnustettava. Suomalaiset pelaajat eivät saa tarpeeksi kovia ja tarpeeksi paljon pelejä omissa sarjoissaan, vaikka osa pelaakin ulkomailla. Naisten tulisikin Suomessa pelata B- ja C-poikien sarjoissa saadakseen riittävästi kovia pelejä, nimenomaan samassa joukkueessa poikien kanssa, että joukkueen sisäinenkin kilpailu jokapäiväisessä toiminnassa kehittää.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Kerroin Suomen voitolle taisi olla jossain 14 paikkeilla ennen peliä. Onhan se niin suuri ylämäki suomalaisilla, että ei tuota ylitä kuin USA:n omalla heikolla pelillä. Kaksi tehtyä maalia on enemmän kuin odotin.

Kanadaa vastaan on ihan samanlaista luvassa.
 

M10

Jäsen
Varmasti heillä on pointtinsakin, ja toki duuniinsa kaupallisessa mediassa kuulu myydä tarinaa ja väriä. Mutta on siinä myös hieman laiskan "helpot pois" kirjoittelun makua.


No toi nyt on tyypillistä Sashaa. Päätetty, että nainen on uhri kun setämies kyykyttää. Asenteellinen toimittaja.
 

kilpakiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nmj
Kärki vain on Suomessa niin kapea, että kun moni kokenut pelaaja lopetti 2019 Espoon kotikisojen jälkeen, tasoero pohjoisamerikkalaisiin repesi taas. Tarkoitan nimenomaan kenttäpelaajien tasoeroa. Maalivahtiin ei tänään kaaduttu.
Toki se näkyy, kun Leppäsen, Sallisen ja Hovin kaltaisia pelajia lopettaa, mutta minusta Suomella on paljon enemmän hyviä nuoria pelaajia kuin 5 - 10 vuotta sitten ja nämä nuoret ovat parempia kuin moni nykyinen kokenut pelaaja oli nuorena. Kestää toki jonkun vuoden kunnes nämä nuoret ovat kasvavat vastuunkantajiksi maajoukkueeseen, mutta tulevaisuus näyttää ihan hyvältä maajoukkueen osalta.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
3.2.2022 Suomi–USA 2–5

Ottelusta onkin kyllä jo olennaisimmat kirjoitettu, mutta tässä vielä jotain, mitä ei välttämättä ole vielä tullut esille.

Maalikooste



Ottelun tilastoja:
-Olympics.com
-IIHF.com

Suomen pelaajista 11 pelasi ensimmäisen ottelunsa olympialaisissa ja Sanni Rantalalle oli myös ensimmäinen ottelu aikuisten arvokisoissa. Siihen nähden ottelu alkoi pirteästi, mutta aika nopeastihan USA alkoi kuitenkin vyöryä päälle. Toinen erä oli tuttuun tapaan selviytymistä, eikä siitä ihan puhtain paperein edes selvitty. Kolmannen erä kiri oli kosmeettinen, mutta maalit ovat silti tärkeä onnistuminen, kun elokuun MM-kisoissa USA nollasi Suomen kaksi kertaa.

Naisleijonien kokoonpano

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
28 Jenniina Nylund – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
27 Julia Liikala – 61 Tanja Niskanen – 32 Emilia Vesa
23 Sanni Hakala – 12 Sanni Vanhanen – 34 Sofianna Sundelin

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
8 Ella Viitasuo – 15 Minnamari Tuominen
9 Nelli Laitinen – 7 Sanni Rantala
2 Sini Karjalainen

36 Anni Keisala 47/52 - 90,4 % - 59:06
(18 Meeri Räisänen)

Joko harjoituksissa hämättiin peluuttamalla Niemistä sentterinä tai sitten Jatkoajan toimittaja oli kirjannut ketjut virheellisesti. Eipä tuolla nyt suurta merkitystä kuitenkaan ollut. Tapani sai tehtyä sentterin paikaltakin kaksi maalia ja kaikki keskushyökkääjät olivat tasaisen heikkoja aloitusympyrässä.

Peliajat
21:44 – 20:32 – 18:21
18:54 – 18:36 – 16:21
11:27 – 14:48 – 13:15
9:11 – 8:14 – 8:18

29:25 – 23:59
13:41 – 17:47
18:34 – 9:51
11:11

Aloitukset
21–40 (34,4 %) yhteensä

6–15 (28,6 %) Tapani
5–11 (31,3 %) Tulus
3–6 (33,3 %) Niskanen
3–5 (37,5 %) Vanhanen

2–1 (66,7 %) Nieminen
2–2 (50,0 %) Nylund

Peliajat ja aloitukset on poimittu ottelupöytäkirjasta (PDF-tiedosto)

Kärkipelaajien peliajat olivat jälleen ihan älyttömiä, mikä lupaavista nuorukaisista huolimatta kertoo osaltaan joukkueen sisällä olevasta tasoerosta. Muutamasta aivan maailman huipulla olevasta yksilöstä huolimatta leveys ei vaan riitä pohjoisamerikkalaisia vastaan kolmanteen tai varsinkaan neljänteen ketjuun asti. Siitä huolimatta, että jääkiekko on lajina menossa ihan eri suuntaan, mietin silti voisiko tuota tasoeroa yrittää kompensoida perinteisen suomalaisesti pelitavalla, jossa yritetään hidastaa peliä silloin, kun vastustaja on vaan yksikertaisesti nopeampi ja taitavampi. Maaliteko- ja luistelukilpailussa Suomi ei pärjää USA:lle ja Kanadalle neljän ketjun voimin, eikä koko joukkueella riitä vääntövoimakaan kamppailutilanteissa. Silloin pitäisi yrittää pelata fiksummin niin, että omat vahvuudet pääsevät paremmin esiin ja vastustaja ei pääse hyödyntämään omia vahvuuksiaan niin hyvin.

* * *

Ottelun tuomarinelikko tuli erikoisesti kokonaan Kanadasta ja Yhdysvalloista, vaikka toinen kaukalossa olleista joukkueista oli USA. Sinänsä tuomarit olivat kyllä pääosin tehtäviensä tasalla. Linja salli naisten sääntöjen puitteissa aika paljonkin fyysistä peliä, mikä onkin viime vuosina ollut linja ainakin näissä huippumaiden kohtaamisissa.

Brianna Deckerin loukkaantuminen oli erittäin ikävä tilanne ja vaikka se näyttikin puhtaasti vahingolta, niin ainakaan kahden minuutin rangaistus ei olisi ollut mikään huutava vääryys. Deckerin turnaus päättyi kuitenkin tuohon tuskalliseen loukkaantumiseen ja USA:n leveästä pelaajamateriaalista huolimatta eturiviin kuuluvan kokeneen hyökkääjän menettäminen on kova isku joukkueen kultamitalihaaveille.

* * *

2019 MM-kisojen alkusarjan USA-ottelun maalivahtitilastot onkin aika osuva nosto. Jopa hämmentävän samanlainen peli numeroiden valossa. Tuo vie tosiaan vähän pohjaa siltä, että Rädyn kanssa Suomi olisi automaattisesti pärjännyt tässä ottelussa paremmin. Toisaalta tuo kertoo myös siitä, että selvä tappio alkusarjassa ei vielä tarkoita sitä, että välierässä tai mitalipelissä ei olisi mahdollisuutta yllättää. Vaikka Suomi ei ole varmasti lähtenyt häviämään tarkoituksella USA:lle, ihan kaikkia ässiä ei välttämättä edes kannata kaivaa hihasta alkusarjan kohtaamiseen. Silloin "tosipeleihin" jää paremmat yllätysmahdollisuudet ja parhaassa tapauksessa pohjoisamerikkalaiset saattavat lähteä peliin jopa takki hieman auki.

Tässä vielä arvokisojen USA-ottelut 2018 olympialaisista lähtien. Tuloksellisesti tämäkin ottelu oli aika samassa linjassa 2019 MM-finaalia lukuunottamatta.

3.2.2022 OK Peking 2–5
30.8.2021 MM Calgary 0–3 (välierä)
22.8.2021 MM Calgary 0–3
14.4.2019 MM Espoo 1–2 VL (loppuottelu)
4.4.2019 MM Espoo 2–6
19.2.2018 OK Gangneung 0–5 (välierä)
11.2.2018 OK Kwandong 1–3

Naisleijonien arvokisojen otteluihin kätevä lähde on Jääkiekkokirja 2022, jossa on listattu ottelut vastustajien mukaan yhdelle sivulle.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ensimmäisen päivän (3.2.) muut ottelut

A-lohko: Kanada–Sveitsi 12–1

-Olympics.com
-IIHF.com

Tätä peliä katselin sivusilmällä. Jännitystä oli yhtä paljon kuin Kiekko-Espoon peleissä. Maaleja tuli paljon ja Sveitsin maalivahti oli 12 takaiskusta huolimatta joukkueensa paras pelaaja. Eihän tässä pelissä ollut missään vaiheessa epäilystä voittajasta. Lopussa Sveitsi sai kulman...eikun kahden pelaajan ylivoiman, jonka aikana se onnistui tekemään yhden maalin. Kanada otti muutenkin ihan turhia jäähyjä. Toivottavasti sama linja jatkuu Suomea vastaan ja Naisleijonien ylivoima rankaisee niistä kovalla prosentilla.


B-lohko: Tšekki–Kiina 3–1

-Olympics.com
-IIHF.com

Kiina sinnitteli kyllä sitkeällä puolustustaistelulla hienosti mukana, mutta ihan rehellisesti Tšekki oli aktiivisempi ja hallitsevampi osapuoli ison osan ottelusta ja ansaitsi kyllä voittaa tämän pelin. Kiina voi silti pärjätä B-lohkossa ihan hienosti ja päästä pelaamaan pohjoisamerikkalaisia vastaan puolivälierään. Tšekki-tappion mukana saattoi mennä jo B-lohkon voitto.

KRS:n twiitti ottelun jälkeen oli kyllä silkkaa Pohjois-Koreaa.




B-lohko: Ruotsi–Japani 1–3

-Olympics.com
-IIHF.com

Espoo 2019 all over again. 2-3-tappio Japanille oli silloin se viimeinen naula, joka pudotti Ruotsin MM-kisojen pääsarjasta IA-divisioonaan. Nyt oli vähän samanlainen ottelu. Ruotsilla on välillä hienosti ideaa pelissä ja sitten hetken päästä karmeita virheitä, joista vastustaja rankaisee. Maalin pelihän tämä oli, kun viimeinen osuma tehtiin tyhjiin. Japani oli vanha tuttu pirteä joukkue. Eihän siitä voi olla pitämättä. Vieläkin on mielessä se Espoossa rumpua hakannut ja Nippon-huudoilla joukkuetta kannustanut yhden hengen faniporukka. Tosin vieläkin tulee surullinen olo, kun muistelee ruotsalaiskannattajien epäuskoista epätoivoa ratkaisevan tappion jälkeen.
 

Qotscha

Jäsen
Suomen olympiajoukkue järjestää klo 7 Suomen aikaa tiedotustilaisuuden, joka IS:n mukaan koskee päävalmentaja Mustosta. Toimittaja Lempinen spekuloi:
TODENNÄKÖISIMMIN kyse ei voi olla kuin kahdesta asiasta: joko kohuvalmentaja Mustonen ilmoittaa eroavansa tai sitten tähtimaalivahti Noora Rädyn tapauksessa on tapahtunut jokin erikoinen käänne.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
No nyt menee mielenkiintoseksi.

On saman ikänen ja vaikuttanut samoilla leveysasteilla kuin eräs tunnettu valtakunnanpoliitikko. Jos tämän esimerkillä ottaa ajan, tilan ja pitää koko kiekkokansalle Päävalmentajan puheen?
 

Gostisbehere

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia City of Brotherly Love
Oma arvaus:
Eilisen ottelun jälkeen palanut pinna ja haukkunut joukkueen pystyyn. Joukkue päättänyt kieltäytyä pelaamasta jos Pasi seisoo penkin takana.
 

Hexa

Jäsen
Mitä ihmettä sieltä voi olla tulossa. Tappiolukemat 2-5 USA:lle olivat ainakin ihan normaalit, vaikka maalissa olisi ollut Räty. Elättelikö joukkue tai Mustonen jotain muita toiveita.
 

iLUZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Mustonen lähtee kotiin lähipiirin sairastapauksen vuoksi. Ei siis mitään ihmeellistä draamaa joukkueen sisällä, joka varmasti harmittaa keltaista lehdistöä.

Sitten aletaan varmaan spekuloimaan, että voiko Räty nyt sitten matkustaa Pekingiin.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Mustonen lähtee kotiin lähipiirin sairastapauksen vuoksi. Ei siis mitään ihmeellistä draamaa joukkueen sisällä, joka varmasti harmittaa keltaista lehdistöä.

Sitten aletaan varmaan spekuloimaan, että voiko Räty nyt sitten matkustaa Pekingiin.

Mustoselle tsemppiä yksityisasiansa tiimoilta. Ja vastaavasti tälle ratkaisulle isosti peukalo ylöspäin. Jos kerta Mustosen roolistaan pois siirtyminen vaatii kaiken karnevaalin jälkeen tällaisen lopetuksen, olkoon sitten niin. Tapauksessa tai toisessa tämä kaikki jättää oppimateriaalia tulevaisuuteen.

Rädyn saapumiselle melko vahva ei. Tuossa oli ihan riittävästi aikaa käännellä, väännellä ja valita paras maalivahtikolmikko kisoihin.

Ja mihin tässä toisaalta Rätyä tarvitaan? Nythän on tilastojen kautta todennettu vertailu Rädyn 2019 ja Keisalan 2022 välillä. Suomella on kiva huipennus edessä kun välierässä omiin menee kaksi ja finaalissa yksi.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Itse kun olen tällainen melkein kaiken terveysdraaman kokenut, niin jotenkin ostin tuon selityksen täysin. Voihan siellä olla mitä tahansa onnettomuudesta koronaan toisen kotosalla.

Vaimo sai sydärin, kun erehtyi lukemaan jatkoaikaa? Noei, vitsit pois.

Tsempit nyt naisleijonille.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Lähipiirin terveystilanne on sellainen asia, jota ei härskeinkään toimittaja kehtaa julkisesti kyseenalaistaa, eikä Mustosen ole siitä pakko koskaan kertoa. Mahdollisia syitä on siis kaksi: joko se on oikeasti tuo, tai sitten nämä olivat hyvin naamioidut potkut.
 

ftr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Huuhkajat, Borussia Dortmund
Tsemppiä Mustoselle ja koko perheelle. Nyt homman ottaa haltuun kotiin jäänyt varapäävalmentaja Turun Kuusamakujalta?
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Saa nähdä purevatko IS:n Lempinen ja Huttunen nyt hammasta kun varmasti oli koneelle jo kirjoitettu valmiiksi uutinen otsikolla "Mustonen eroaa!" ja päälle jatkojutut joissa jyrätään Mustonen katurjyrällä, jatkaen Rädyn jalustallenostamista
 

Peluuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Itse kun olen tällainen melkein kaiken terveysdraaman kokenut, niin jotenkin ostin tuon selityksen täysin. Voihan siellä olla mitä tahansa onnettomuudesta koronaan toisen kotosalla.

Vaimo sai sydärin, kun erehtyi lukemaan jatkoaikaa? Noei, vitsit pois.

Tsempit nyt naisleijonille.
Mitenkä tällaisen "selityksen" voisi joku jättää ostamatta. Luuletteko te aikuisten oikeasti, että tällainen syy voi olla tekaistu. Kuulkaa kyllä tekaistut syyt/ selitykset ovat hieman erilaisia..ottakaa nyt järki tai pikemminkin sydän käteen..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös