Peking 2022: naisten jääkiekko olympialaisissa

  • 81 982
  • 587

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Minä puolestani olin unohtanut tuon uutisen/Instagram-päivityksen, vaikka se tulikin luettua kesällä ennen MM-kisoja. Heinäkuun alusta 7 viikkoa taaksepäin menee johonkin toukokuun alkupuolelle. Kyllä se jotenkin mahtuu myös listaamieni linkkien muodostamaan aikaikkunaan.

Olen näkevinäni myös Räisäsen kesäkuun puolivälissä otetuissa Evon kuvissa. Ainakin ryhmäkuvan takarivissä valkoinen lippis päässään. Voi silti olla, että leirin fyysistä kuormitusta oli kevennetty hänen kohdallaan kuntoutettavan polven vuoksi.

Kuntoutus taisi onnistua hyvin, koska Räisänen pelasi elokuussa tosiaan puolet MM-kisojen valmistavasta ottelusta Kanadaa vastaan ja alkulohkossa USA- ja Sveitsi-ottelut kokonaan. Kaikki ottelut hyvällä tasolla. Ehkä tuo kevään polvivamma oli sitten kuitenkin yksi tekijä, miksi valmentajat päätyivät antamaan MM-kisoissa enemmän vastuuta Keisalalle.

Myös marraskuun kolmesta Kanada-pelistä Räisäsen torjuma ensimmäinen ottelu Hartwall Areenalla oli tuloksellisesti paras. Toki pelien tulokseen vaikutti myös kenttäpelaajien suoritukset. Itsellä on ainakin syöpynyt tiukasti muistoihin Turun ensimmäinen peli, jossa sain todistaa paikan päällä, kun kiekkoa kaivettiin Suomen maalista kahdeksan kertaa. Mäkisellekin karu paluu maajoukkueeseen. Silloin nuori joukkue maksoi oppirahoja karulla tavalla, mutta mieluummin tuo kokemus marraskuussa Turussa kuin helmikuussa Pekingissä.

Täytyy vielä sanoa, että huippu-urheilijoiden kyky kuntoutua vammoista on kyllä aika usein hämmästyttävä. Toki huippuunsa viritetty elimistö ja kyky tehdä kurinalaisesti tylsiäkin kuntoutukseen liittyviä toimenpiteitä tehokkaasti jouduttavat varmasti toipumista.

* * *

Aiemmin on tainnut jäädäkin kirjoittamatta, että Naisleijonillahan olisi tarkoitus pelata vielä ennen olympialaisia harjoitusottelu Kiinaa vastaan. Suunnitelman mukaan ottelu pelataan su 30.1. Kellonaikaa ei ole ainakaan vielä tullut vastaan, enkä ole nähnyt lähettääkö Discovery tuon ottelun samalla tavalla, kuten ennen elokuun MM-kisoja näytettiin Kanada-ottelu. Onhan tässä vielä muutama päivä aikaa selvittää asia. Kiina ei ole tietääkseni julkaissut vielä joukkuettakaan.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
@lunde :lle paljon kiitoksia tähän ketjuun, hyvää analyyttistä tekstiä ja puolueettomasta näkökulmasta.

Itselle tässä keississä nostattaa harmaita hiuksia Mustosen bussin alle heittäminen näin etukäteen. Toki aihetta voi tulla jälkikäteen ja sitten siihen riittääkin aihetta. Toki korostan tässä vaiheessa, että jos olisin valitsija niin tottakai valitsisin Noora Rädyn maajoukkueeseen. Kuten valitsisin näillä tiedoilla toki kaikki parhaat saatavilla olevat pelaajat.

Kuitenkin jos Mustonen on valittu tehtävään jossa hänellä on oikeus ja vaatimus valita paras kokoonpanoon hänelle ja hänen filosofialle, niin sitä pitää kunnioittaa. Mustonen vastaa sitten itse kisojen lopullisella tuloksella siitä onko hänellä jatkossa tulevaisuutta kyseisessä työtehtävässä tai millaiset näytöt hän antaa kenties tuleviin työtehtäviin. En usko, että kukaan GM tai valmentaja tekisi joukkueelle tai itselleen hallaa tietoisesti jonkin henkilökohtaisten suhteiden takia tai jos tekee niin siitä on sitten kannettava vastuu tuloksella.

Kyllä yleisönkin pitää kunnioittaa valitsijan, tässä tapauksessa Mustosen valintoja ja muistaa, että kukaan pelaaja ei kuitenkaan saa olla joukkuetta tai valmentajaa suurempi. Tässä tapauksessa kuitenkin valitsematta jättäminen koskee "vain" kakkosmaalivahti, kyllä tässä mielestäni mielestäni moni taho ylireagoi (mm. media).

Jokainen koutsi valitseen OMASTA MIELESTÄÄN parhaan saatavilla olevan kokoonpanon kisoihin. Nyt kun tiedossa on, että Mustosen pesti joka tapauksessa päättyy Oly-turnajaisten jälkeen, niin ei ole mitään paineita suorituksesta. Voi aivan hyvin heittää Rädyn ns. bussin alle käyttäen verukkeena vaikka viime vuotista MM-turnausta, josta Räty jättäytyi pois työkiireidensä vuoksi. Etenkään naisissa ei pelaamalla kykene ansaitsemaan miljoonia eikä edes satoja tuhansia joten se siviili hommakin pitää olla. Mustoselle tämä priorisointi ei sopinut vaan asiasta tehtiin arvovaltakysymys. Lopputulos on sitten luettavissa lehdistä.
Koko naisten jääkiekkoilu on melkoista puuhastelua, alkaen ihan koutsivalinnoista. Mitä meriittejä Mustosella ylipäätään on tuohon tehtävään aikanaan ollut?? Ihan nevöhöörd tyyppi. Onko se laittanut edes ensimmäistäkään ohjauspeliä kuntoon tai ollut kaatamassa Neuvostoliittoa tai valittu ulkomaisen joukkueen päävalmentajaksi?
 

Ruutu8

Jäsen
Jos tuo pitää paikkansa, niin ainakin itselleni syy on ilmeinen ja hieman ihmetyttää, että Elmo TV:ssä ei ole sitä hoksattu. Listasin aiemmin joukkueen ulkopuolelle jääneitä pelaajia, jotka kuuluivat syksyllä Naisleijonien pelaajarinkiin ja tässä on hyökkääjät:

Mikä Emmi Rakkolaisen erottaa muista listan hyökkääjistä? Hän on keskushyökkääjä ja tosiaan listan ainoa sellainen. Tämä vihje rajaa myös sairastuneen pelaajan mahdollisuuksia vielä kun tiedetään hänen pelaavan ulkomailla. Enempää en kuitenkaan nimillä spekuloi, kun on ihmisten terveydestä kyse. Jokainen laskekoon itse keitä jää jäljelle tässä Arvaa Kuka -leikissä. Täytyy vaan toivoa, että tartunta ei ole Luulajan suomalaisporukassa, koska se voisi tarkoittaa muitakin tartuntoja ihan Naisleijonien kriittisille avainpelaajille.

Tässä kohtaa on enemmän kuin tarpeellista / aiheellista spekuloida nimillä, vaikka arvostavani nimimerkki veli @lunde ei tälle tielle lähtenytkään.

Itsellä ainakin valitettavasti mieleen tulee, että koronapositiivinen olisi joku Luulajan hyökkääjistä.

Jos kisoihin lähtö estyy etenkin toiselta kaksikosta Nieminen tai Tulus, on se megalomaaninen isku Suomen muutenkin kapealle tulosta tekemään pystyvälle hyökkäykselle. Terveysturvallisuus ja kaikki muu hömpänpömppä otetaan varmaan viimeisen päälle huomioon, mutta jos kärkihyökkääjistä yksikin tipahtaa pois, tekee se Naisleijonien olympiamatkasta entistä haastavampaa. Suomella on rehellisesti etukäteen viisi tulokseen pystyvää hyökkääjää: Karvinen, Tapani, Nieminen, Tulus ja Holopainen. Muiden vahvuudet ovat sitten jossain muualla.

Mihin on kadonnut Hiirikosken tunnollinen aseenkannattaja, muistaakseen jo Vancouverin kisoista asti maajoukkueessa aina mukana ollut Rosa Lindstedt? Ei sanallakaan missään mitään mainintaa.
 

Shinny

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ishockeyklubbar i Grankulla och Esbo
Mihin on kadonnut Hiirikosken tunnollinen aseenkannattaja, muistaakseen jo Vancouverin kisoista asti maajoukkueessa aina mukana ollut Rosa Lindstedt? Ei sanallakaan missään mitään mainintaa.
Lindstedt sai alavartalovamman lokakuussa ja joutui leikkaukseen, jonka myötä oli melkein kolme kuukautta pelaamatta. Välipäivinä pelasi yhden pelin Brynäsissä ennen kuin tuli uusi tauko peleistä koronaan sairastumisen takia. Nyt vasta kaksi viikkoa saanut sarjapelejä alle. Tämä varmaan taustana miksei valinnoissa mukana, kun marras-joulukuun turnaukset jäivät välistä yms.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Kuten @Shinny kirjoittikin tuossa yllä, syksyn loukkaantuminen lienee merkittävin syy, että Lindstedt ei ole mukana Pekingin joukkueessa.

Menee vähän oman hännän nostamiseksi, mutta ainakin tässä ketjussa on sivuttu myös Lindstedtiä. Viesti taisi vaan jäädä Rätyä koskevien viestien jalkoihin.
Noora Räty on ollut uutisissa esillä nyt usean päivän putkeen. Olympiavalintojen ulkopuolelle jäi kuitenkin yhteensä kymmenen pelaajaa, jotka esiintyivät maajoukkueessa elokuun MM-kisoissa ja syksyn maaotteluissa.
Lokakuussa loukkaantunut ja pitkän maajoukkueuran tehnyt Rosa Lindstedt jäi myös olympiavalintojen ulkopuolelle. Hän ehti joulukuun lopulla ja tammikuun alussa pelaamaan vielä 5 ottelua Ruotsin SDHL:ssä. En tiedä katsottiinko, että hän ei ole toipunut jalkavamman jälkeen täyteen kuntoon vai tehtiinkö maajoukkueessa nuorennusleikkaus hänen kohdallaan. Elokuun MM-kisoissa on Lindstedt oli kyllä muutaman kerran liikkeen kanssa ongelmissa, kun Suomi jäi toisissa erissä pesukoneeseen omaan päätyyn.

Joka tapauksessa poikkeuksellisella pituudella kaukalossa erottunut puolustaja on täyttänyt aina oman ruutunsa maajoukkueessakin ongelmitta ja itsestään numeroa tekemättä. Jääkiekkokirja listaa hänelle 266 maaottelua, joilla hän on kolmantena Naisleijonien kaikkien aikojen maaottelumäärissä. Jos kaudella 2008-09 alkanut maajoukkueura tuli nyt päätökseen, täältä suunnasta nousee ainakin iso kiitos ja suuri arvostus häntä kohtaan. Toki toivon, että nämä eivät ole vielä hänen jäähyväiset maajoukkuepaidassa ja varsinkaan tällä tavalla vaivihkaan taka-alalle väistymällä tai siirtämällä.

* * *

Vielä koronatartunnasta sen verran, että ulkomailla pelaavista Naisleijonista isoin osa pelaa Luulajassa, joten on luonnollista, että epäilys suuntautuu sinne ensiksi. Siellä on myös kolme maajoukkueessakin sentterinä pelannutta hyökkääjää. Tosin Niemisen kohdalla tuo taisi olla enemmänkin lyhyt kokeilu, kun Tapani puuttui kokonaan sen ottelun kokoonpanosta. Omiin silmiini Naisleijonien sentteriosasto ei ole vieläkään toipunut täysin Sallisen ja Leppäsen (Välimäki) lopettamisesta.

Luulajan kohdalla on tietysti sekin riski, että yhden pelaajan tartunnalla on mahdollisuus levitä joukkueen muillekin suomalaisille. Oma arvaukseni kohdistuu kaikesta huolimatta NCAA-pelaajaan, jolloin myös Rakkolainen olisi hieman vastaavan roolin pelaajana hyvä korvaaja.

Onhan tuo totta, että etenkin pohjoisamerikkalaisia vastaan ratkaisuun pystyvien pelaajien kärki on kapea. Ei se muu osa joukkueesta kuitenkaan mitään turisteja ole, vaan heidänkin pitää pystyä pelaamaan omat minuuttinsa laadukkaasti, vaikka vastustajan maalin takana ei palaisikaan vaihdon päätteeksi punalamppu. Tuo on tärkeää jo ihan siitäkin syystä, että joukkueen kärkipelaajia ei tarvitse peluuttaa puhki jo alkusarjassa.

Oman näkemykseni tuohon on kyllä kaikki eväät, mutta se edellyttää kaikilta fiksua joukkuepeliä ja nuorelta joukkueelta "junnuvirheiden" välttämistä. Ainakin syksyn peleissä tarvittava nöyryys tuntui välillä puuttuvan ja pelaajat ottivat tarpeettomia riskejä, joista voi selvitä esimerkiksi Naisten Liigassa vielä ilman takaiskuja.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Nyt Suomen olympiajoukkuekin julkaisi Suomeen jäävän pelaajan nimen. Luulaja oli sitten kuitenkin oikea arvaus. Espoon MM-kisoissa keskushyökkääjänä, mutta sittemmin maajoukkueessa paljon laitahyökkääjänä pelannut Viivi Vainikka joutuu vielä odottamaan Kiinaan lähtemistä. Emmi Rakkolainen matkustaa siis tässä vaiheessa jo Pekingiin, vaikka jääkin ilmeisesti varapelaajan asemaan odottamaan Vainikan tilanteen kehittymistä.



 

Quaser

Jäsen
Suosikkijoukkue
O'Neill, KiVa
Toista näkökulmaa Räty - Mustonen -asetelmaan kaikkien luottamusta nauttivalta Pekka Jaloselta:


2019 MM-kisojen jälkeen Räty on pelannut kolmen kauden aikana 31 peliä, joista kolme on ollut kansainvälisiä otteluita. Samassa ajassa Keisala on pelannut 83 ottelua, joista 12 on ollut kansainvälisiä koitoksia.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Toista näkökulmaa Räty - Mustonen -asetelmaan kaikkien luottamusta nauttivalta Pekka Jaloselta:

Artikkelin mukaan Nooran talous on loppuelämäksi turvattu noiden Kiinan pelien vuoksi. Näitä pelejä on siis 50 kpl. Joko ottelukohtainen korvaus on ollut todella hyvä tai sitten Nooran loppuelämän pituus on arvioitu väärin, mitä jos Noora elää vaikka 120 vuotiaaksi.

Sitten naiset kehtaavat valittaa että miehet tienaavat samasta lajista niin paljon enemmän, menisivät Kiinaan. Pari peliä ja uit rahassa.
 

Quaser

Jäsen
Suosikkijoukkue
O'Neill, KiVa
Artikkelin mukaan Nooran talous on loppuelämäksi turvattu noiden Kiinan pelien vuoksi. Näitä pelejä on siis 50 kpl. Joko ottelukohtainen korvaus on ollut todella hyvä tai sitten Nooran loppuelämän pituus on arvioitu väärin, mitä jos Noora elää vaikka 120 vuotiaaksi.

Sitten naiset kehtaavat valittaa että miehet tienaavat samasta lajista niin paljon enemmän, menisivät Kiinaan. Pari peliä ja uit rahassa.
En tiedä onko toimittajan oma päätelmä, mutta näin artikkelissa asiasta kirjoitetaan:

Anna-lehden mukaan Räty ansaitsi pelatessaan Kiinassa niin hyvin, että hän turvasi taloutensa loppuelämäkseen.
 
Suosikkijoukkue
Joensuulaispelaajien edustamat joukkueet
Artikkelin mukaan Nooran talous on loppuelämäksi turvattu noiden Kiinan pelien vuoksi.
Lainaus suoraan Anna-lehden jutusta:

Kun Noora pelasi Kiinassa, joukkueen omisti yksityinen miljardööri, joka sijoitti myös naisten joukkueeseen. Nooralle se merkitsi sitä, että hän tienasi niin hyvin, että turvasi taloutensa loppuelämäkseen.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Toista näkökulmaa Räty - Mustonen -asetelmaan kaikkien luottamusta nauttivalta Pekka Jaloselta:

Tuo on tosiaan totta, että Pasi Mustonen on ollut vaikuttamassa vahvasti siihen, että Naisleijonat ovat päässeet urheilija-apurahan piiriin. Myös Noora Rädylle on vuosien aikana myönnetty tuota apurahaa. Sen sijaan elokuulle 2021 siirrettyjen MM-kisojen osalta vihjaus on hieman virheellinen, koska Räty ei saanut apurahaa kaudella 2020-21.

En tiedä, miten Pekka Jalonen on päässyt noihin ottelulukemiin, mutta tässä Elite Prospectsin pelaajakorttien perusteella laskettuna samat määrät kaikilta viideltä olympiaehdokkaalta 2019 MM-kisojen jälkeen. Nimen perässä myös linkit Elite Prospectsin (EP) ja Jääkiekkoliiton (SJL) pelaajakortteihin. Tilastot eivät välttämättä ole kattavat, mutta kyllähän niissä silti oikeassa suuruusluokkassa ollaan.

maaottelut/pelatut ottelut yhteensä

12/61 Meeri Räisänen EP - SJL
7/68 Anni Keisala EP - SJL
3/69 Eveliina Mäkinen EP - SJL
3/34 Jenna Silvonen EP - SJL
3/27 Noora Räty EP - SJL (mahdollisten PWHPA-näytösotteluiden määrät ainakin puuttuvat)

* * *

Tässä vielä 2019 MM-kisojen jälkeen järjestettyjen Naisleijonien jää- ja otteluleirien maalivahtivalinnat. Noilla leireillä on enimmäkseen pelattu harjoitusotteluita poikien juniorijoukkueita vastaan ja ne ottelut eivät pääsääntöisesti näy missään julkisissa tilastoissa. Huomion arvoista lienee, että noilla seitsemällä leirillä ei näy Rädyn nimeä. En tiedä, onko se enemmän Rädyn vain Mustosen päätös.

27.7.–1.8.2019 Testi- ja otteluleiri, Vierumäki
Meeri Räisänen
Jenna Silvonen

11.-15.06.2020 Jää- ja testileiri, Vierumäki
Anni Keisala
Tiia Pajarinen
Meeri Räisänen
Jenna Silvonen
Eveliina Suonpää (Mäkinen)

27.-31.7.2020 Jää- ja otteluleiri, Vierumäki
Meeri Räisänen
Jenna Silvonen
Eveliina Suonpää (Mäkinen)

24.-28.8.2020 Jää- ja otteluleiri, Vierumäki
Anni Keisala
Tiina Ranne
Meeri Räisänen

3.-7.11.2020 Jää- ja otteluleiri, Kuortane
Anni Keisala
Eveliina Suonpää (Mäkinen)

28.3-7.4.2021 MM-leiri, Vierumäki
Anni Keisala
Meeri Räisänen
Jenna Silvonen

11.–20.6.2021 Jää- ja otteluleiri, Vierumäki
Sanni Ahola
Anni Keisala
Meeri Räisänen
Jenna Silvonen

* * *

Kannattaa kuunnella Discoveryn Leijonat Podcast, jossa Räty kertoo ihan omin sanoin Kiinan ammattilaisuudesta. Mitään tarkkoja palkkasummia hän ei paljasta siinäkään yhteydessä, mutta kyllähän vastauksista silti voi päätellä, että lukemat ovat jotain sellaista, mihin edes tavallinen duunari ei pääse leipätyössään. Se selittää myös, miksi tälläkin kaudella on nähty maajoukkuetason suomalaisia KRS:n riveissä niin syyskuussa kuin olympialaisten jälkeenkin.

KRS:n kohdalla on kuitenkin vielä kyse marginaalisen harvinaisesta poikkeuksesta, johon vain kourallisella koko maailman naispelaajista on mahdollisuuksia. KRS:n projektin jatkuvuudesta ei ole myöskään minkäänlaisia takeita, vaan olympiakauden jälkeen rahahanat saattaa ihan hyvin mennä kiinni ja miljardööriomistaja keksiä jonkin uuden harrastuksen.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Minä keskittyisin oikein mielelläni muuhun kuin Noora Rädyn valitsematta jättämiseen liittyviin asioihin, mutta näin viikko joukkueen julkaisun jälkeenkin vain se tuntuu herättävän keskustelua. Varsinkin pahimpia väärinkäsityksiä koen jopa jonkinlaiseksi velvollisuudeksi oikoa, kun on nyt naisten jääkiekkoa tullut kuitenkin aika tiiviisti seurattua jo vuosikaudet.

* * *

Tänään julkaistiin viimeisenkin joukkueen kokoonpano, kun KRS...ööh siis Kiinan maajoukkue julkaisi olympialaisiin osallistuvan joukkueen.



Elite Prospectsin joukkuesivu näyttää kaikessa karuudessaan, että joukkueen pelaajista 10 on kiinalaisia, 8 kanadalaisia ja 5 yhdysvaltalaisia. Voi olla, että tieto pelaajien mahdollisesti muuttuneesta kansalaisuudesta ei ole vielä päivittynyt Elite Prospectsin tietokantaan. Toisaalta IIHF on ilmeisesti sallinut kiinalaisille jotain poikkeuksia pelaajien kansalaisuuden suhteen. Mitäpä sitä ei näiltä korruptoituneilta lajiliitoilta saisi, kun lyö vaan tarpeeksi rahaa pöytään?

Pikaisella vilkaisulla monella pohjoisamerikkalaisella pelaajalla on epäilemättä kiinalaiset juuret ja he ovat olleet KRS-projektissa mukana alusta asti. Joidenkin pelaajien kohdalla ne juuret vaikuttavat kyllä yhtä vahvoilta kuin Jake Chelioksella, eivätkä he ole edes pelanneet KRS:n mukana kuin yhden tai kaksi kautta.
 

predsfan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
No jos ajatellaan että se pronssi on Suomen naisille se hyvä/tyydyttävä tulos niin kuka muu sen pronssin voisi napata?
Itselle tuli yllätyksenä että IIHF:n power rankingissa Sveitsi on neljäntenä, näin äkkiä ne edelliset kisat näköjään unohtuu. Minulla ei Sveitsin joukkueesta ole mitään tietoa mutta kova nippu on ilmeisesti ja kun nyt tsekkasin lisää historiaa niin on ollut sitä jo pitemmän aikaa.
Venäjän joukkue on jo useamman vuoden näyttänyt siltä että siellä ollaan fysiikassa keskimäärin suomalaisia edellä ja taitavia yksilöitä on mutta joukkuepelissä ja taktiikassa Suomi on vielä vienyt voiton.
Tsekki on aikalailla Suomen tyylinen joukkue jonka kanssa on ollut viime vuosina usein tiukkaa vääntöä
Japanilaisten asennetta ja joukkuepelaamista on pakko ihailla, taitoakin on mutta se pieni kokoero antaa länsimaille sen verran etua että tiukat kamppailut tuppaa kääntymään usein tappioksi.
Ruotsi on aina Ruotsi ja pystyy Suomenkin kaatamaan vaikka onkin viime vuosina ollut hieman lamassa joten haastetta on siinäkin vastustajassa

No niin nyt kun listasin pikaisesti nuo omasta mielestäni kovimmat haastajat niin pakko on vetää noita alun sanoja takaisin ja myöntää että kyllä se pronssikin on Mustosen uudistuneelta joukkueelta aivan loistava tulos

Vielä hieman historiaa katsoin niin Mustonen on valmentanut joukkuettamme vuoden 2015 mm-kisoista alkaen ja vain yhden kerran Suomi on ollut mitalien ulkopuolella. Vuonna 2016 tappio tuli Venäjälle ilmeisesti voittolaukauskilpailun jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Nooralta on tulossa kirja jonka nimi on vielä hämärän peitossa, mutta olisihan se korrektia jos sen nimi olisi:

''Mustonen ime munaa !!!''
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Elite Prospectsin joukkuesivu näyttää kaikessa karuudessaan, että joukkueen pelaajista 10 on kiinalaisia, 8 kanadalaisia ja 5 yhdysvaltalaisia. Voi olla, että tieto pelaajien mahdollisesti muuttuneesta kansalaisuudesta ei ole vielä päivittynyt Elite Prospectsin tietokantaan. Toisaalta IIHF on ilmeisesti sallinut kiinalaisille jotain poikkeuksia pelaajien kansalaisuuden suhteen. Mitäpä sitä ei näiltä korruptoituneilta lajiliitoilta saisi, kun lyö vaan tarpeeksi rahaa pöytään?

Pikaisella vilkaisulla monella pohjoisamerikkalaisella pelaajalla on epäilemättä kiinalaiset juuret ja he ovat olleet KRS-projektissa mukana alusta asti. Joidenkin pelaajien kohdalla ne juuret vaikuttavat kyllä yhtä vahvoilta kuin Jake Chelioksella, eivätkä he ole edes pelanneet KRS:n mukana kuin yhden tai kaksi kautta.

Tämä on kyllä täyttä pelleilyä.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Sihvonen käy tässä loppupuolella läpi Rädyn tapausta.
Podcastin lopusta oli tosiaan omistettu hieman yli puoli tuntia Räty-Mustonen tapaukselle. Kovin paljon oli tässäkin spekulaatiota ja samojen asioiden toistoa. Samat pointit olisi varmasti ehtinyt esitellä vartissakin.

Tehdään nyt kuitenkin jonkinlaista yhteenvetoa olennaisimmista asioista, mitä Savolainen ja Sihvonen keskustelivat:

-Ulospäin näyttää siltä, että Jääkiekkoliitto ei ole tunnistanut ja puuttunut ajoissa edes sisäisesti julkisuudessa tapahtuneeseen nokitteluun Rädyn ja Mustosen välillä. Keskustelijat olivat yhtä mieltä, että Kummolan aikana tilanne ei olisi edennyt tällaiseen solmuun asti. Tästä on helppo olla samaa mieltä.

-Naisten jääkiekkoa ei arvosteta riittävästi, eikä siihen panosteta liiton strategialinjauksista huolimatta, koska tällainen soppa on päästetty syntymään. Tästäkin on helppo olla samaa mieltä ja tämä konflikti on vain yksi lukuisista esimerkeistä, missä arvostuksen puute näkyy.

-Mediaa ja suurta yleisöä kiinnostaa tietysti tällainen draama, jota tähtipelaajan ja maajoukkueen päävalmentajan välillä on käyty julkisuudessa. Median intressissä on tietenkin heittää bensaa liekkeihin tekemällä juttuja, joilla asia pysyy esillä julkisuudessa. Sanonnasta huolimatta kaikki julkisuus ei ole kuitenkaan hyvää, vaan naisten jääkiekon kaltaiselle pienen näkyvyyden lajille tekee hallaa, että uutiskynnyksen harvoin ylittyessä jutut ovat pääosin negatiivisia. Se ei luo kovin imartelevaa kuvaa lajista ja suoraan sanottuna antaa aseet heidän käsiin, jotka haluavat vähätellä lajia.

-NHL-tähtien ja Rädyn kaltaisen naistähtipelaajan mediakäsittelyssä on kaksoisstandardi. Tämä nousi esille etenkin Pekka Jalosen kirjoituksen yhteydessä, kun siinä vihjailtiin jotain Rädyn puolison tuloista, jotka eivät liity asiaan millään tavalla. On hyvin mahdollista, että mediassa käytetään naisia vastaan herkemmin asioita, jotka miespelaajien kohdalla ovat vain pelaajien henkilökuvaa enemmän avaavia yksityiskohtia. Tosin tähän on kyllä lisättävä, että harva miespelaaja on käyttänyt omaa henkilöbrändiään samalla tavalla maajoukkueen päävalmentajasta vitsailuun viihdeohjelmassa kesken julkisen sanasodan. Se nyt ainakin oli epäammattimaista, eikä kovin viisasta.

-Savolaiselta vähemmälle huomiolle jäänyt pointti, että Räty tosiaan tuli syksyksi Suomeen ja Hämeenlinnaan ensisijaisesti edistääkseen mahdollisuutta päästä olympialaisiin, vaikka taloudellisesti se ei välttämättä ollutkaan paras vaihtoehto. Ainakin pelillisellä tasolla tuo ratkaisu toimi hyvin. KRS ei ollut tietenkään vaihtoehto lokakuusta lähtien, koska kiinalaisjoukkue keskittyi pelaamaan vain kiinalaisten ja "kiinalaisten" voimin olympialaisiin valmistautuessa. En tosin osaa sanoa, mitä vaihtoehtoja Rädyllä olisi ollut esimerkiksi Minnesotassa ja muualla Pohjois-Amerikassa. Ainakin USA:n ja Kanadan maajoukkuepalaajat ovat ymmärtääkseni olleet varsin tiiviisti kiinni maajoukkueleirityksessä, eikä heillä ole siten ollut mahdollisuutta osallistua esimerkiksi PWHPA:n tapahtumiin.

Sihvonen totesi useaan kertaan, että hän ei seuraa kovin tiiviisti naisten jääkiekkoa, eikä ole siten sen paras asiantuntija. Tuo näkyi kyllä muutaman kerran keskustelussakin. Esimerkiksi pääsarjasta hän puhui vielä SM-sarjana, vaikka liiton surkuhupaisan brändiuudistuksen jälkeen sarja on ollut Naisten Liiga jo syksystä 2017 asti. Toinen korvaan särähtänyt hetki oli, kun hän puhui maajoukkueen "pakkopronssista", joka tulee melkein riippumatta Suomen peliesityksistä ja totesi poikkeuksena ehkä Ruotsin pystyvän laittaa kampoihin. Ruotsi, joka putosi korkeimmalta tasolta 2019 MM-kisoissa ja saavutti paikan olympialaisissa karsintojen kautta. Toki kaikki on mahdollista ja damkronor voi tehdä tuhkimotarinan palaamalla B-lohkon kautta arvokisojen mitalipeleihin. Ei tuo kuitenkaan näiden viime vuosien taaperruksen jälkeen ole se kaikista todennäköisin vaihtoehto.

Sihvoselta unohtui ihan realistisista uhkakuvista mm. Venäjä, joka on viimeksi pudottanut Suomen mitaleilta 2016 MM-kisoissa. Häneltä unohtui myös Tšekki, jonka Suomi voitti elokuun MM-kisojen puolivälierässä vain vaivoin 1-0, vaikka oli pelillisesti alakynnessä suuremman osan ottelusta. Elokuun MM-kisojen pronssiottelussa pelannutta Sveitsiä ei ole myöskään syytä unohtaa, koska juuri se maa juhli olympiapronssia 2014, kun Naisleijonat hävisi katastrofaalisesti puolivälierässä Ruotsille. Näiden lisäksi alle kymmenen vuoden sisällä naisten arvokisoissa on nähty pronssiottelussa myös Saksa, joka ei selvinnyt tällä kerralla edes olympialaisiin asti. Japani on yhtä lailla yllätysvalmis, kun sekin voitti elokuun sijoitusotteluissa Suomea tiukasti kiusanneen Tšekin.

Naisleijonat on historiallisesti tuonut lähes tehtaantakuulla pronssin kotiin arvokisoista, mutta sen vähättely jonkinlaisena automaationa myös tulevaisuuteen kaukalossa nähtyjen suoritusten tasosta riippumatta on juuri sitä arvostuksen puutetta, josta Sihvonen itsekin antoi kritiikkiä niin liitolle kuin kiekkokansallekin.

Tämäkään podcast ei vastannut siihen, miksi Noora Rätyä ei ole juurikaan nähty maajoukkuetoiminnassa vuoden 2019 MM-kotikisojen jälkeen. Onko se ollut valmennuksen päätös vai pelaajan toive? Vai mahdollisesti molempia? Asia on siksi mielenkiintoinen, koska Mustosen aikakaudella maajoukkuepelaajilta on kuitekin vaadittu melko tiukkaa sitoutumista niin maajoukkueen toimintaan kuin riittävän vaativaa ja kehittävää tasoa seura-arjessa. Jälkimmäinen on toteuttu etenkin Suomessa lähinnä säännöllisellä harjoittelulla poikien kanssa. Itse näen, että päähenkilöiden riidan lisäksi tuo maajoukkuetoimintaan sitoutuminen on mahdollisesti aika olennainen syy, miksi Räty ei ole nyt Pekingissä ja sinne valittu maalivahtikolmikko on.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
No jos ajatellaan että se pronssi on Suomen naisille se hyvä/tyydyttävä tulos niin kuka muu sen pronssin voisi napata?
Edellisessä viestissä tulikin jo vähän sivuttua Suomen kannalta pahimpia vastustajia. Itsekin olen sillä kannalla, että pronssi on se, mistä Naisleijonat realistisesti kilpailee. Toki urheilussa on kaikki mahdollista ja yllätyksiä on nähty ennenkin, kuten miesten jääkiekossa 1980 jenkkien yliopisto-opiskelijoiden päihittäessä Neuvostoliiton punakoneen tai naisten jääkiekossa 2006, kun Ruotsi kaatoi välierässä USA:n ja juhli lopulta hopeaa.

Lähtökohdat ovat kuitenkin hieman kärjistäen sellaiset, että laajojen pelaajamassojen USA ja Kanada ovat valikoitujen huippupelaajiensa kanssa eläneet puoli vuotta kuin ammattilaiseurajoukkueet. Näitä kahta lähtee sitten haastamaan pääosin amatööripohjalta muut maajoukkueet, jotka ovat kokoontuneet pitkin kautta yhteen seurajoukkuevelvoitteiden keskeltä. Ymmärtääkseni Japani on tästä poikkeus ja se on ainakin perinteisesti elänyt yhdessä kuin seurajoukkue muutamia muissa sarjoissa pelaavia tähtipelaajiaan lukuunottamatta. Kiinan muukalaislegioona on myös poikkeus, kun sen pelaajat koostuvat pääosin KRS Vanke Raysin pelaajista. Tuossa yhtenäisyydessä piillee myös kiinalaisten yllätysmahdollisuus.

Itselle tuli yllätyksenä että IIHF:n power rankingissa Sveitsi on neljäntenä, näin äkkiä ne edelliset kisat näköjään unohtuu.
Onko tämä Power Ranking niitä IIHF:n sometilien hassutteluja, joissa joukkueet on järjestetty jotenkin summittaiseen paremmuusjärjestykseen ja perässä on joku mukahauska lause? Ainakin uusimman virallisen IIHF-rankingin mukaan Sveitsi on viides Venäjän alapuolella. Tänä vuonnahan tuokin ranking kokee pienen muutoksen, kun olympiavuosina pelattavien MM-kisojen mukana olympialaisten sijoituksen vaikutusta ei lasketa enää tuplapisteillä, kuten naisten rankingissa tehtiin aiemmin. Myös vuoden 2020 peruuntuneiden MM-kisojen pisteet otettiin suoraan vuoden 2019 MM-kisojen tuloksista ja alempien divisioonien kohdalla on tehty sama myös vuoden 2021 osalta.

Minulla ei Sveitsin joukkueesta ole mitään tietoa mutta kova nippu on ilmeisesti ja kun nyt tsekkasin lisää historiaa niin on ollut sitä jo pitemmän aikaa.
Sveitsi on tosiaan ollut tasaisen kova joukkue jo noin 15 vuotta. Heidän kirkkaimmat hetket ovat osuneet vuoden 2012 MM-kisoihin ja 2014 olympialaisiin, joista pronssimitalit matkasivat alppimaahan. Hyökkäyksessä on joukkueen suurimmat tähdet Lara Stalder ja Alina Müller. Viime vuosina ehkä suurimmat kysymysmerkit ovat olleet tolppien välissä, kun samassa lauseessa Rädyn ja Szabadosin kanssa maailman parhaasta maalivahdista keskustellessa ollut Florence Schelling lopetti pelaajauransa. Sveitsin kohdalla 10 joukkueen kisoihin laajentaminen on ollut myös iso muutos. Aiemmin joukkue rallatteli suuri numeroisesti alkusarjan B-lohkossa ja menestyminen määrittyi sitten puolivälieristä eteenpäin kovempia maita vastaan. Nyt Sveitsi on pelannut 2019 ja 2021 MM-kisat kovassa A-lohkossa ja joutunut alkusarjassa selvästi tiukemmalle. Esimerkiksi elokuussa alkusarjassa neljä tappiota maalierolla 1-17. Puolivälierässä kuitenkin turnauksen ainoa voitto jatkoajalla Venäjästä ja lippu mitalipeleihin.

Venäjän joukkue on jo useamman vuoden näyttänyt siltä että siellä ollaan fysiikassa keskimäärin suomalaisia edellä ja taitavia yksilöitä on mutta joukkuepelissä ja taktiikassa Suomi on vielä vienyt voiton.
Tämän allekirjoitan itsekin. U18-kisoissa Venäjä on ollut selkeästi vahvempi kuin Suomi. Naisten arvokisoissa näyttää kuitenkin yleensä siltä, että potentiaalia ei saada hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Elokuussa nähtiin MM-kisoissa erikoinen maalivahtiruletti, jolla tuhottiin varmaan kaikkien kolmen maalivahdin itseluottamus.

Tsekki on aikalailla Suomen tyylinen joukkue jonka kanssa on ollut viime vuosina usein tiukkaa vääntöä
Tšekki on noussut alle kymmenessä vuodessa tasaisesti ensiksi alemmalta divisioonalta korkeimman tason MM-kisoihin. Sitten varmistanut paikkansa siellä ja nyt viime vuosina nuori joukkue on alkanut ottaa askeleita kohti mitalipelejä ja kovatasoisempaa A-lohkoa. Kansallinen sarja ei ole heillä riittävän tasokas, mutta maajoukkuepelaajat ovat lähteneet järjestelmällisesti jo nuorena Pohjois-Amerikkaan, Ruotsiin ja Suomeen hakemaan kehittäviä ympäristöjä. Nyt tuo on alkanut tuottaa hiljalleen tulosta maajoukkueessakin. Elokuussa heillä oli kaikki omissa käsissä, mutta puolivälierässä tuli ensiksi katkera tappio Suomelle ja ilmeisesti se pettymys painoi vielä ensimmäisessä sijoitusottelussa, kun Japani pääsi sysäämään tšekit pelaamaan 7. sijasta. Japanin ja Venäjän sijoitusotteluissa kaatamalla Tšekki olisi päässyt aloittamaan Tanskan MM-kisat kovemmassa A-lohkossa. Se saavutus jäi vielä odottamaan tulevia urotekoja, mutta kaikki merkit näyttävät siltä, että Tšekki on nousemassa haastamaan muita Euroopan kärkimaita vähintäänkin pronssista.

Japanilaisten asennetta ja joukkuepelaamista on pakko ihailla, taitoakin on mutta se pieni kokoero antaa länsimaille sen verran etua että tiukat kamppailut tuppaa kääntymään usein tappioksi.
Japani on ollut vuosikaudet piristävä lisä naisten jääkiekossa. Heille on helppo toivoa menestystä. Tulevaisuudesta en kuitenkaan osaa sanoa. Joukkue on kokenut ja monilta osin jopa iäkäs. U18-tasolla japanilaiset ovat juuttuneet hissijoukkueeksi ja sama voi uhata naisten arvokisoissakin, kun kokeneet runkopelaajat väistämättä lopettavat jossain vaiheessa. Nämä olympialaiset tai viimeistään elokuun MM-kisat saattavat olla monelle pelaajalle viimeiset arvokisat.

Ruotsi on aina Ruotsi ja pystyy Suomenkin kaatamaan vaikka onkin viime vuosina ollut hieman lamassa joten haastetta on siinäkin vastustajassa
Ruotsi on suuri kysymysmerkki. Periaatteessa kaikki palaset pitäisi olla vähintäänkin Suomen haastamiseen, mutta vuosikausiin niitä palasia ei ole saatu koottua yhteen. U18-kisoissa Ruotsi on menestynyt pitkällä aikavälillä Suomea paremmin. Ruotsissa on laadukas pääsarja, jonne Suomenkin maajoukkuepelaajat karkaavat. Jostain syystä sukupolvenvaihdos 2006 olympiahopeaa voittaneen rungon lopetettua ei ole oikein missään vaiheessa onnistunut. Ruotsissa on sekoiltu muun muassa valmentajavalintojen, maajoukkuepelaajien korvausten ja olympiakomitean sekä valtion rahoituksen kanssa. Kirsikkana kakun päällä sitten Espoon MM-kisojen katastrofi, jossa alisuorittanut maajoukkue putosi IA-divisioonaan, jonka turnauksia ei ole järjestetty koronaviruspandemian aikana vielä kertaakaan. Olympialaiset ovat ruotsalaisille näytönpaikka nyt kun vihdoinkin pääsevät jälleen pelaamaan. Nähtäväksi jää, siivittääkö tuo heidät yllätykseen. Kaiken järjen mukaan aallonpohja pitäisi olla nyt takana ja suunta ylöspäin. Joka tapauksessa elokuun MM-kisat Ruotsilta jää näillä näkymin väliin, vaikka joukkue voittaisi Pekingissä jopa olympiakultaa. Tämä on tietysti harmillista jo senkin vuoksi, että ruotsalaisilla kannattajilla olisi lyhyt matka matkustaa Tanskaan.

Vuonna 2016 tappio tuli Venäjälle ilmeisesti voittolaukauskilpailun jälkeen.
Pitää paikkansa. Se oli se klassikko, että koko kaudella ei ollut alla yhtään tappiota Venäjälle ja eurooppalaisjoukkueita vastaankin ylipäätään vain yksi tappio Ruotsille helmikuussa. Alkusarjassa Suomi voitti Venäjän 5-3. Pronssiottelu eteni maalittomana aina voittolaukauksille asti, kun Venäjä keskittyi puolustamaan sitkeästi. Taitavat venäläishyökkääjät olivat vahvempia voittolaukauskilpailussa, jossa Suomi ei saanut kahdella yrityksellä yhtään maalia. Muistaakseni silloisilla säännöillä voittolaukauskilpailu oli ohi jo kolmen venäläislaukojan jälkeen.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ja siitä lisää. En ole videota itse vielä katsonut.
MTV:n video oli aika pitkälti viihteellistä hömppää, jossa Sihvonen toimii vuorotellen Rädyn ja Mustosen puolustusasianajajana. Tuossakin esityksessä ongelmaa yksinkertaistetaan ja näiden "faktojen" perusteella videota katsovan "valamiehistön" pitäisi sitten muka tehdä päätös. Näiden argumenttien perusteella jos jotain tuomiota alkaisi julistaa, niin se olisi varmasti jonkinlainen oikeusmurha.

Tässäkin videossa tehdään Pekka Jalosen kirjoituksen tavoin se päätelmä, että maalivahtivalinnassa olisi kyse vain Rädyn ja Keisalan väliltä valitsemisesta. Joukkueeseen on kuitenkin valittu kolme maalivahtia, joten tuo yksinkertaistettu vertailu ei kyllä vastaa mitenkään kattavasti siihen, että Räty jäi kokonaan joukkueen ulkopuolelle.

Ihmetyttää, että media onnistui kyllä vuotamaan etukäteen Rädyn jättämisen joukkueen ulkopuolelle sekä lokakuussa, että tammikuussa. Tammikuussa media on saanut ilmeisesti joukkueen sisältäkin kommentteja ja reaktiota valintoihin luonnehdittiin jopa shokiksi joukkueen sisällä. Jostain syystä media ei ole kuitenkaan saanut kaivettua oikeita syitä päätöksen takana, vaan edelleen ihmetys pyörii Mustosen varaykkösmaalivahti-selityksissä. Jos omituisten kommenttien motiivina oli tietoinen harhaanjohtaminen ja huomion kiinnittäminen niihin, niin Mustonen taisi jopa onnistua, vaikka se omituiselta tuntuukin.

Kun tällainen tavallinen jääkiekon seuraajakin pystyy julkisista lähteistä ilman mitään sisäpiirikontakteja muodostamaan kattavamman käsityksen, niin noiden outojen kommenttien pyörittäminen yhä uudelleen kertoo vaan siitä, että toimittajat tyytyvät liian yksinkertaiseen selitykseen johtopäätöksiä tehdessään, eivätkä tee työtään totuuden kaivamisessa. Sinänsä toivoisin kyllä, että se totuus saisi jäädäkin kaivamatta ennen olympialaisten päättymistä ja joukkue saisi seuraavien viikkojen ajan rauhan keskittyä olennaiseen. Samalla median pitäisi malttaa huoraamasta klikkejä tuollaisilla videolla nähdyillä joutavilla spekulaatioilla. Kaikkein vähiten odottaisin tuollaista viihdehuttua Sihvoselta, joka on kuitenkin rakentanut toimittajauransa itse kaukalossa nähtävän pelin analysoinnille.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Vaikka mulla oma arvaukseni asiasta onkin, niin mulle ainakin on periaatteessa ihan sama, kumpi on konna Räty vai Mustonen. Ihan julkisen materiaalin perusteella voidaan silti todeta, että Mustonen on hoitanut jotain asioita niin päin persettä, että miehen koko valmennuskyky voidaan kyseenalaistaa. Tai ehkä vielä enemmänkin kuin vain kyseenalaistaa. Niin naurettavaa tuo Mustosen touhu on, että kengän kuvan persauksiin pitäisi olla itsestään selvyys.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tänään Naisleijonat pelasivat kuin pelasivatkin epävirallisen harjoitusottelun, vaikka viime viikon uutisen jälkeen pelistä kerrottiin seuravan kerran vasta jälkikäteen.

Koska peli oli epävirallinen, sitä ei voinut katsoa mistään, eikä minkäänlaista seurantaakaan ollut tarjolla. Kokoonpanotkaan eivät luonnollisesti voi kiinnosta ketään, kun kyseessä oli vain epävirallinen ottelu. Onhan näitä olympialaisia nyt kuitenkin aina neljän vuoden välein, niin turhaa näistä nyt on mitään kenellekään tiedottaa.

Liiton kattavasta raportista saa selville, että peli päättyi 3–1 (0–0, 2–1, 1–0). Ottelun epävirallisesta kestosta ei ole varmuutta, mutta huhun mukaan kyseessä ei ollut 60 minuuttia kestävä ottelu. Maalivahdit Anni Keisala ja Meeri Räisänen pelasivat ottelun puoliksi. Keisala aloitti, vaihto tapahtui toisen erän puolivälissä. Epävirallisten torjuntojen määrästä ei ole tietoa.

Olympiakomitean tiedottaja Ilkka Palomäki twiittasi ottelusta seuraavaa epävirallista lisätietoa:
Maalit:
1-1 Tapani (Karjalainen, Karvinen)
2-1 Hakala (Viitasuo, Tuominen)
3-1 Hiirikoski (syöttäjät jäi auki) YV

Tuomarit molemmista joukkueista. Suomelta Juuso Toivola.

Kaksi muuta tälle viikonlopulle suunniteltua naisten harjoitusottelua ilmeisesti peruttiin. Niiden virallisuusaste on ainakin itselleni mysteeri.



 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Aha, Mustonen peluutti kahta veskaria. Olisi nyt peluuttanut useampaa, vaikka veskari per erä. Noora Räty vielä kotoa yhden erän ajaksi tolppien väliin. Pitäisi varaykkösveskarillekin saada vähän treenipelejä alle.

Kohujen jälkeen Mustosen valinnat näyttävät koomisilta. Ei sille mitään voi. Se on harmi, koska meillä on hyvä naisten maajoukkue.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös