Peking 2022: naisten jääkiekko olympialaisissa

  • 81 160
  • 587

Håkanhead

Jäsen
Suosikkijoukkue
Altavastaajat
Mutta miten? Omien poikieni kiekkojoukkueessa ei ole yhtään tyttöä ja vastustajajoukkueissa näkyy tyttöjä harvakseltaan. Samaan aikaan kaukalossa saattaa olla vajaa 50 poikaa ja keskimäärin heistä tyttöjä on ehkä yksi. Kokonaisia tyttöjoukkueitakaan ei ole vastaan näiden parin vuoden aikana tullut. Eli harrastajamäärät ei liene kummoisia? Massaa täytyisi saada, jotta syntyisi oikeaa kilpailua ja sitä kautta parempia pelaajia.

Voisiko olla ettei tyttöjä yksinkertaisesti kiinnosta jääkiekko?
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Voisiko olla ettei tyttöjä yksinkertaisesti kiinnosta jääkiekko?
Ööh?

Kyllähän tyttöjä monesti kiinnostaa samat asiat kuin poikia ja päinvastoin. Ehkei ihan samoissa määrin, mutta itsekin tiedän yhden urheilullisen tytön joka osallistuu pihapeleihin uskomattoman innokkaasti ja varmaan haluaisi pelata joukkueessakin (jääkiekkoa, jalkapalloa). Kynnys on vain suuri, koska kaverit ei välttämättä ole niin kiinnostuneita.

Uskoisin, että on paljon ns. bubbling under -kiinnostuneita, jotka pitäisi saada nostettua esiin. Paljon se on siitäkin kiinni, mihin vanhemmat ohjaa ja kannustaa kokeilemaan.

Lähtökohtaisestihan ihmistä ei kiinnosta yhtään mikään.
 

Håkanhead

Jäsen
Suosikkijoukkue
Altavastaajat
Kyllähän tyttöjä monesti kiinnostaa samat asiat kuin poikia ja päinvastoin. Ehkei ihan samoissa määrin, mutta itsekin tiedän yhden urheilullisen tytön joka osallistuu pihapeleihin uskomattoman innokkaasti ja varmaan haluaisi pelata joukkueessakin (jääkiekkoa, jalkapalloa). Kynnys on vain suuri, koska kaverit ei välttämättä ole niin kiinnostuneita.

Tunnet yhden urheilullisen tytön, jonka kavereita ei esim. jääkiekko kiinnosta. Yritätkö sinäkin sanoa, ettei tyttöjä kiinnosta joukkueurheilu samalla tavalla kuin poikia?

Lähtökohtaisestihan ihmistä ei kiinnosta yhtään mikään.

Selvä.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Tunnet yhden urheilullisen tytön, jonka kavereita ei esim. jääkiekko kiinnosta. Yritätkö sinäkin sanoa, ettei tyttöjä kiinnosta joukkueurheilu samalla tavalla kuin poikia?
Ok. Sainkin vastaani tämmöisen kirjoittajan.

PIti sanoa, että virikkeistä on paljon kiinni. Jos tytölle ei tarjota edes vaihtoehdoksi jääkiekkoa, niin ei se sitä varmaankaan valitse. Varsinkaan, ellei näe tai koe, että tytöt pelaamassa jääkiekkoa on ihan ok siinä missä poikienkin pelaaminen.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: juba

salama#8

Jäsen
Eniten harmittaa kansainvälisen naiskiekon tasoerot.

Pystyttiin maksimisuoritukseen, joka samalla oli minimisuoritus. Kaikki muut sijoitukset olisivat olleet enemmän tai vähemmän jymypaukkuja.
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Ainakin muodostelmaluistelusta kannattaisi värväillä tyttöjä kiekkoon niin saisivat elämänilonsa takaisin. Lisäksi on jo hyvä luistelutaito.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Pronssiottelu oli eilen, mutta kirjoitetaan nyt vielä siitäkin jotain, kun en ehtinyt aiemmin.

16.2.2022 Suomi–Sveitsi 4–0 (1–0, 0–0, 3–0)
laukaukset 47–15

Maalikooste



Nellin Laitisen 3–0-maali, joka puuttuu jostain syystä ylemmästä maalikoosteesta.



Ottelun tilastot
-IIHF.com
-Olympics.com

Sveitsin kokoonpano

88 Phoebe Stänz – 25 Alina Müller – 7 Lara Stalder
21 Rahel Enzler – 14 Evelina Raselli – 26 Dominique Rüegg
15 Laura Zimmermann – 28 Alina Marti – 71 Lena Marie Lutz
98 Keely Moy – 8 Kaleigh Quennec – 24 Noemi Ryhner

17 Lara Christen – 22 Sinja Leemann
16 Nicole Vallario – 23 Nicole Bullo
18 Stefanie Wetli – 9 Shannon Sigrist
3 Sarah Forster – 4 Nadine Hofstetter

20 Andrea Brändli 43/47 – 91,5 % – 60:00
29 Saskia Maurer


Suomen kokoonpano

33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
23 Sanni Hakala – 61 Tanja Niskanen – 34 Sofianna Sundelin
27 Julia Liikala – 28 Jenniina Nylund – 32 Emilia Vesa
12 Sanni Vanhanen

6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen
8 Ella Viitasuo – 15 Minnamari Tuominen
9 Nelli Laitinen – 7 Sanni Rantala
2 Sini Karjalainen

36 Anni Keisala 15/15 – 100 % – 60:00
18 Meeri Räisänen

YV1 Tapani – Tulus – Nieminen – Hiirikoski – Karvinen
YV2 Holopainen – Vainikka – Savolainen – Laitinen – Tuominen

YV 2/4 – 6:36
AV 4/4 – 08:00

Suomen peliajat
24:17 – 25:36 – 22:53
16:33 – 19:11 – 17:39
12:03 – 11:00 – 3:27
3:28 – 10:44 – 3:19
0:00

28:26 – 27:06
5:40 – 19:15
17:44 – 11:55
9:25

Suomen aloitukset
36–21 (63,2 %) Yhteensä

14–13 (51,9 %) Tapani
9–3 (75,0 %) Tulus
8–0 (100 %) Niskanen
1–0 (100 %) Nylund

1–2 (33,3 %) Nieminen
3–3 (50,0 %) Vainikka

Tilastoja (PDF-tiedostoina)
-pöytäkirja
-laukauskartta

* * *

Pronssiottelussa ei ollut pelitapahtumien perusteella epäilystä voittajasta, mutta tuloksellinen jännitys säilyi kuitenkin pitkälle kolmanteen erään. Suomi sai tärkeän avausmaalin jo ensimmäisen erän puolivälin jälkeen, kun kakkosketju voitti kamppailutilanteen Sveitsin maalin edessä. Sitä ennen Sveitsin vaarallisille kärkipelaajille tarjottiin mahdollisuus ylivoimamaaliin, mutta Naisleijonien alivoima piti Sveitsin hyökkäyksen aisoissa.

Toisessa erässä Suomen hallinta oli numeroidenkin valossa selkeintä, mutta 21 laukauksesta yksikään ei löytänyt Brändlin selän taakse. Keisalaa lämmitti keskimmäisellä 20-minuuttisella vain 3 laukausta.

Naisleijonat sortui tässä turnauksessa useaan jäähyyn vaihtovirheestä, eikä pronssiottelussakaan selvitty ilman sitä, kun Suomi joutui alivoimalle kolmannen erän alussa. Sveitsi ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään tasoitusmahdollisuutta, vaan Naisleijonat iski alivoimalla toisen maalin. Tapani riisti siniviivalla kiekon ja karkasi Niemisen kanssa 2–1-hyökkäykseen. Luistimilla pelattavien palloilulajien renessanssi-ihminen laukoi itse kiekon Sveitsin maaliin.

Kolmannen erän jälkimmäisellä kymmenminuuttisella Sveitsi sortui jäähyilyyn ja Naisleijonat varmisti pronssimitalit kahdella ylivoimaosumalla. Nelli Laitisen onetimer-laukaus päätti kakkosylivoiman oonnistumisen ja Karvinen viimeisteli ykkösylivoimassa ottelun päätöslukemat.

Ottelun pohjoisamerikkalaisen tuomarinelikon linja oli melko salliva, minkä fyysisempi Suomi hyödynsi välillä aika ronskillakin otteella. Kaiken kaikkiaan Naisleijonilta raikasta ja vapautunutta peliä turnauksen viimeisessä ottelussa. Sama ilo ja helpotus välittyi myös kommenteista ottelun jälkeen.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
17.2.2022 Kanada–USA 3–2 (2–0, 1–1, 0–1)
laukaukset 21–40

Maalikooste



Ottelun tilastot
-IIHF.com
-Olympics.com
-ottelupöytäkirja (PDF-tiedosto)


Kanadan kokoopano

20 Sarah Nurse – 29 Marie-Philip Poulin – 19 Brianne Jenner
15 Mélodie Daoust – 10 Sarah Fillier – 24 Natalie Spooner
26 Emily Clark – 40 Blayre Turnbull – 6 Rebecca Johnston
11 Jill Saulnier – 27 Emma Maltais – 7 Laura Stacey
47 Jamie Lee Rattray

3 Jocelyne Larocque – 14 Renata Fast
42 Claire Thompson – 23 Erin Ambrose
28 Micah Zandee-Hart – 21 Ashton Bell
17 Ella Shelton

35 Ann-Renée Desbiens 38/40 – 95,0 % – 60:00
38 Emerance Maschmeyer


USA:n kokoonpano

26 Kendall Coyne Schofield – 20 Hannah Brandt – 21 Hilary Knight
25 Alex Carpenter – 11 Abby Roque – 28 Amanda Kessel
24 Dani Cameranesi – 12 Kelly Pannek – 13 Grace Zumwinkle
16 Hayley Scamurra – 18 Jesse Compher – 37 Abbey Murphy

2 Lee Stecklein – 3 Cayla Barnes
5 Megan Keller – 15 Savannah Harmon
19 Jincy Dunne – 9 Megan Bozek
4 Caroline Harvey

33 Alex Cavallini 18/21 – 85,7 % – 56:51
35 Maddie Rooney

* * *

Hieno loppuottelu, kuten näiden pohjoisamerikkalaisten välillä yleensä nähdään. Lopputulosta ja laukauksien määrää katsomalla saa mielestäni vähän erilaisen kuvan ottelun tapahtumista. Omasta mielestäni Kanada oli koko turnauksen tavoin ison ajan ottelusta kuskin paikalla ja kontrolloi tilanteita pääsääntöisesti silloinkin, kun kiekko oli vastustajan hallussa.

Avauserässä USA:lla oli paikka tehdä avausmaali, mutta Brandt laukoi kiekon takakulmalta tolppaan. Hetken päästä kiekko olikin sitten USA:n maalissa. Tästä jenkit selvisivät kuitenkin säikähdyksellä, kun noin puoli minuuttia ennen maalin syntymistä kanadalaisten paitsio jäi viheltämättä. Tilanne paljastui jenkkien videohaaston perusteella ja kelloa veivattiin taaksepäin. Alle minuutti myöhemmin kiekko oli kuitenkin uudestaan Cavallinin takana, kun Nurse ohjasi maali edessä kiekon kahden tolpan kautta verkon perälle. Tämä osuma siirsi Nursen yhden turnauksen pisteissä tasoihin olympiaennätyksen haltijan Hailey Wickenheiserin kanssa.

Avauserän lopulla kanukki-kapteeni Poulin riisti vielä kiekon jenkkipuolustukselta ja laukoi kanadalaiset jo kahden maalin johtoon. Kaukaa lähteneen laukauksen edessä oli jonkin verran maskia, mutta se upposi silti hieman helpohkon näköisesti Cavallinin taakse.

Toinen erä oli avauserää tasaisempaa peliä, mutta Kanada onnistui jälleen kerran maalinteossa. Vähän ennen ottelun puoliväliä Kanada hyökkäsi nopeasti pystyyn ja Nurse pysähtyi B-pisteelle odottamaan toista aaltoa. Brianne Jenner laukoi keskeltä ja irtokiekko kimposi vasemmalla viilettäneelle Poulinille, joka laukoi pelivälineen maaliin Cavallinin patjan kautta. Loppuotteluiden kuningatar teki siis jo ottelun toisen maalin, joka jäi lopulta myös voittomaaliksi, kun tällä kertaa ei tarvittu jatkoaikaratkaisua. Tämän maalin syöttöpisteellä Nurse siirtyi myös yksin ennätyskirjoihin, kun Wickenheiserin yhden olympiaturnauksen ennätyspisteet jäivät taakse.

Jenkkien vaihtopenkillä ei juurikaan hymyilty ja toisen erän loppupuolella näkyi entistäkin vakavampia ilmeitä, kun Keller joutui jäähylle. Tällä kertaa kiekko kaivettiin kuitenkin Desbiens'n takaa, kun Hilary Knight taisteli vastahyökkäyksestä tilanteen loppuun asti.

Kolmannessa erässä kiekonhallinta siirtyi toistakin erää enemmän USA:lle, mutta Kanada sai pääosin pidettyä jenkkien hyökkäykset vaarattomina. Tosin kertaalleen kiekko kävi Kanadan maalin tolpassa, mutta siitä tilanteesta kanadalaiset selvisivät kuitenkin säikähdyksellä. Kanada otti turnauksessa runsaasti jäähyjä ja kolmannessakin erässä joukkue joutui alivoimalle kahdesti. Ensimmäisen jäähyn kohdalla USA ei saanut pakkopeliä käyntiin oikeastaan ollenkaan, mutta 1,5 minuuttia ennen loppua kapteeni-Puolinin istuessa kampitusjäähyä USA lopulta onnistui. Jenkit pyörittivät ylivoimaa ilman maalivahtia ja lopulta Amanda Kessel laukoi paluukiekon ilman mailaa tilanteessa pelanneen Desbiens'n patjojen välistä. Kavennus oli kuitenkin laiha lohtu USA:lle, koska kelloon jäi aikaa enää vain 13 sekuntia.

Kanada pelasi koko ottelun lähes pelkästään kolmella ketjulla. Jopa kolmen maalin johdossa, mikä oli mielestäni aika erikoista. USA kuormitti vieläkin enemmän kahta kärkiketjuaan sekä pelasi käytännössä viidellä puolustajalla ja niistäkin Bozekin peliaika jäi alle 7 minuutin. Tiiviin turnauksen lopulla sekä näin kovatempoisessa ja fyysisessä ottelussa se alkoi loppua kohden vähän jo paistaa joukkueen väsyneistä otteista.

* * *

Ottelun jälkeen nähtiin perinteisesti mitaliseremoniat, jossa kaukalossa mitalinsa sai kaksi iloista joukkuetta ja yksi finaalitappiota murjottava porukka. Kaukalossa oli siis myös Suomi. Korona-aikojen arvokisojen tavoin mitalin pujotti jokaisen pelaajan kaulaan saman joukkueen toinen pelaaja, mikä on mielestäni eleenä upea ja toivottavasti jää elämään myös korona-aikojen jälkeenkin.

Kanada on voittanut seitsemän kuukauden aikana nyt kahdet perättäiset arvokisat ja USA:n viiden perättäisen arvokisavoiton putki ja valtakausi näyttäisi olevan tällä erää ohitse. Kanadassa 2018 olympialaisten finaalitappio ja 2019 MM-kisojen pronssiotteluun jääminen ovat motivoineet tähän kehitysaskeleeseen, jossa joukkue on pelottavan kova. USA:lla on hieman Suomen tavoin menossa jonkinlainen sukupolven vaihtuminen, kun edellisten olympialaisten sankareista moni ehti jo ripustaa luistimet naulaan. USA Hockey reagoi todennäköisesti näihin voimasuhteiden muutokseen voimakkaasti ja kilpailu naisten jääkiekon kärjessä tiukkenee entisestään. Siinä saa Suomikin tehdä ihan tosissaan töitä, että kehityksessä pysytään mukana.
 

Håkanhead

Jäsen
Suosikkijoukkue
Altavastaajat
Ok. Sainkin vastaani tämmöisen kirjoittajan.

Tässä vain keskustellaan. Vaikka emme olisikaan asioista samaa mieltä, niin se ei tarkoita, että olisimme vihollisia.

PIti sanoa, että virikkeistä on paljon kiinni. Jos tytölle ei tarjota edes vaihtoehdoksi jääkiekkoa, niin ei se sitä varmaankaan valitse. Varsinkaan, ellei näe tai koe, että tytöt pelaamassa jääkiekkoa on ihan ok siinä missä poikienkin pelaaminen.

Voisitko ihan rehellisesti kertoa, kenen mielestä tyttöjen jääkiekon pelaaminen ei ole ok? En ole törmännyt tälläisiin näkemyksiin, ainoastaan siihen, ettei yhteiskunnan pidä tukea lajia, joka ei herätä tarpeeksi kiinnostusta. Harmittava niiden muutaman innokkaan tapauksen takia, mutta tämä on asioiden realiteetti monellakin elämän osa-alueella. Haluan jatkossakin rahahanat auki sinne suuntaan missä on harrastajia sekä kiinnostusta, oli sitten kyseessä tyttöjen tai poikien urheilu.
 

Glove

Jäsen
Onko missään seurassa tyttöjen joukkuetta jo nuoremmille ikäluokille? Itse en ainakaan tiedä, että olisi. Ehkä hyvä lähtökohta olisi, että tyttöjä saataisiin tarpeeksi varhain mukaan jääkiekkoon jo se joukkueellinen. Voisi ainakin osan kohdalla madaltaa kynnystä lajiin. Ja joskus voitaisiin päästä jo USA:n ja Kanadan lukemiin, niissä on naiskiekkoilijoita noin 15 % kaikista kiekkoilijoista. Suomessa luku on muistaakseni 8% luokkaa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
USA:n maalivahti Alex Cavallini paljasti finaalin jälkeen pelanneensa koko turnauksen ajan revenneillä polven ristisiteillä. Cavallini loukkasi polvensa jo tammikuussa ja oli lähellä missata koko kisat.

 
Viimeksi muokattu:

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Voisitko ihan rehellisesti kertoa, kenen mielestä tyttöjen jääkiekon pelaaminen ei ole ok? En ole törmännyt tälläisiin näkemyksiin, ainoastaan siihen, ettei yhteiskunnan pidä tukea lajia, joka ei herätä tarpeeksi kiinnostusta. Harmittava niiden muutaman innokkaan tapauksen takia, mutta tämä on asioiden realiteetti monellakin elämän osa-alueella. Haluan jatkossakin rahahanat auki sinne suuntaan missä on harrastajia sekä kiinnostusta, oli sitten kyseessä tyttöjen tai poikien urheilu.
En tietysti suoraan tunne ketään, kenen mielestä se ei olisi ok. Ja jos sanoisin vaikka "naapurin Pertsa", niin tuskin se toisi lisäarvoa keskustelulle. Voin kuitenkin kuvitella, että tyttöjen maailmassa saattaa jääkiekkoa pelaava olla vielä erilainen riippuen tietysti millaisessa seurassa pyörii. Sen verran osaan sanoa, että kyllä tytöt tällaisten valintojen edessä pohtii "mitä muut minusta ajattelee". Se on toki valitettavaa, mutta tyttöjen maailmassa se lienee realismia. Näin yhden tytön ja kahden pojan isänä on ainakin tullut selväksi, että kyllä lasten maailmassa on tietynlaisia normeja ja stereotypioita. Tytöt enemmän pohtii mitä muut ajattelee, mutta varmasti myös pojat.

Onneksi tällaiset ovat kuitenkin vähenemään päin. Kukin saa olla rauhassa sellainen kuin haluaa ja niinhän sen pitäisikin olla.
 

Alavaari

Jäsen
Onko missään seurassa tyttöjen joukkuetta jo nuoremmille ikäluokille? Itse en ainakaan tiedä, että olisi. Ehkä hyvä lähtökohta olisi, että tyttöjä saataisiin tarpeeksi varhain mukaan jääkiekkoon jo se joukkueellinen. Voisi ainakin osan kohdalla madaltaa kynnystä lajiin. Ja joskus voitaisiin päästä jo USA:n ja Kanadan lukemiin, niissä on naiskiekkoilijoita noin 15 % kaikista kiekkoilijoista. Suomessa luku on muistaakseni 8% luokkaa.

Tämä ei ehkä kuulu kovin isosti maajoukkueketjuun, mutta vastataan nyt kun kysyttiin.

On näitä. Uskoisin, että ainakin HIFK, Kalpa, Ilves, Kiekko-Espoo, Kärpät, RoKi. On joitain muitakin.

Pohjoisella alueella (Oulun ympäristö) on joukkueita poikien U8-, U10- ja U11-sarjoissa. Nämä harjoittelevat omina ryhminään. Leijonaliigoissa on varmaan enemmänkin vastaavia ryhmiä siellä täällä. On SJL:llä tytöille omia sarjojakin, ainakin U12 ja U15. U12:n joukkueet: HIFK, Ilves, Jukurit, K-Espoo, Kalpa, KJT, PaRa. Sitä en tiedä, missä määrin nämä ryhmänä vs. kerätäänkö pelireissuille poikajoukkueiden tyttöpelaajat.

Oma kysymyksensä on, missä määrin tyttöjoukkueet pystyvät toimimaan esimerkiksi huippupelaajakehityksen pohjana. Toisaalta pelaajarekrytointia tuollaiset ryhmät varmasti helpottavat.

Ainakin toistaiseksi tuntemissani tyttöryhmissä rekrytointi on ollut mm. pelaajien vähyydestä johtuen suunnilleen mallia "kaikki mukaan iästä tai lähtötasosta riippumatta". Kaikki tietysti halutaankin mukaan. Tämä toisaalta näkyy ryhmien sisällä isoina tasoeroina. Myös tavoitetasoissa on isoja eroja: osa liukuu kepeänä harrastuksena max kerran viikossa, ja osa haaveilee maajoukkueurasta. Tämä kaikki on iloista, ja kaikki kukat saavat ilman muuta kukkia. Valmennuksellisesti tämä kokonaisuus ei välttämättä kuitenkaan ole mikään helppo rasti.

BTW, vilkaisin HIFK:n U12-tyttöjen nettisivun, sieltähän löytyi valmennusryhmästä herrasmies nimeltä Petrell.

Edit: en yhtään vähättele taso- tai tavoite-eroja myöskään poikapuolella. Ollaan siellä kuitenkin pääsääntöisesti suunnilleen saman ikäisiä, ja Easy Hockey -suuntautuneille on isommilla paikkakunnilla omat ryhmänsä.

Edit 2: Olen toki @Glove :n kanssa samaa mieltä.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös