17.2.2022 Kanada–USA 3–2 (2–0, 1–1, 0–1)
laukaukset 21–40
Maalikooste
Ottelun tilastot
-
IIHF.com
-
Olympics.com
-
ottelupöytäkirja (PDF-tiedosto)
Kanadan kokoopano
20 Sarah Nurse – 29 Marie-Philip Poulin – 19 Brianne Jenner
15 Mélodie Daoust – 10 Sarah Fillier – 24 Natalie Spooner
26 Emily Clark – 40 Blayre Turnbull – 6 Rebecca Johnston
11 Jill Saulnier – 27 Emma Maltais – 7 Laura Stacey
47 Jamie Lee Rattray
3 Jocelyne Larocque – 14 Renata Fast
42 Claire Thompson – 23 Erin Ambrose
28 Micah Zandee-Hart – 21 Ashton Bell
17 Ella Shelton
35 Ann-Renée Desbiens 38/40 – 95,0 % – 60:00
38 Emerance Maschmeyer
USA:n kokoonpano
26 Kendall Coyne Schofield – 20 Hannah Brandt – 21 Hilary Knight
25 Alex Carpenter – 11 Abby Roque – 28 Amanda Kessel
24 Dani Cameranesi – 12 Kelly Pannek – 13 Grace Zumwinkle
16 Hayley Scamurra – 18 Jesse Compher – 37 Abbey Murphy
2 Lee Stecklein – 3 Cayla Barnes
5 Megan Keller – 15 Savannah Harmon
19 Jincy Dunne – 9 Megan Bozek
4 Caroline Harvey
33 Alex Cavallini 18/21 – 85,7 % – 56:51
35 Maddie Rooney
* * *
Hieno loppuottelu, kuten näiden pohjoisamerikkalaisten välillä yleensä nähdään. Lopputulosta ja laukauksien määrää katsomalla saa mielestäni vähän erilaisen kuvan ottelun tapahtumista. Omasta mielestäni Kanada oli koko turnauksen tavoin ison ajan ottelusta kuskin paikalla ja kontrolloi tilanteita pääsääntöisesti silloinkin, kun kiekko oli vastustajan hallussa.
Avauserässä USA:lla oli paikka tehdä avausmaali, mutta Brandt laukoi kiekon takakulmalta tolppaan. Hetken päästä kiekko olikin sitten USA:n maalissa. Tästä jenkit selvisivät kuitenkin säikähdyksellä, kun noin puoli minuuttia ennen maalin syntymistä kanadalaisten paitsio jäi viheltämättä. Tilanne paljastui jenkkien videohaaston perusteella ja kelloa veivattiin taaksepäin. Alle minuutti myöhemmin kiekko oli kuitenkin uudestaan Cavallinin takana, kun Nurse ohjasi maali edessä kiekon kahden tolpan kautta verkon perälle. Tämä osuma siirsi Nursen yhden turnauksen pisteissä tasoihin olympiaennätyksen haltijan Hailey Wickenheiserin kanssa.
Avauserän lopulla kanukki-kapteeni Poulin riisti vielä kiekon jenkkipuolustukselta ja laukoi kanadalaiset jo kahden maalin johtoon. Kaukaa lähteneen laukauksen edessä oli jonkin verran maskia, mutta se upposi silti hieman helpohkon näköisesti Cavallinin taakse.
Toinen erä oli avauserää tasaisempaa peliä, mutta Kanada onnistui jälleen kerran maalinteossa. Vähän ennen ottelun puoliväliä Kanada hyökkäsi nopeasti pystyyn ja Nurse pysähtyi B-pisteelle odottamaan toista aaltoa. Brianne Jenner laukoi keskeltä ja irtokiekko kimposi vasemmalla viilettäneelle Poulinille, joka laukoi pelivälineen maaliin Cavallinin patjan kautta. Loppuotteluiden kuningatar teki siis jo ottelun toisen maalin, joka jäi lopulta myös voittomaaliksi, kun tällä kertaa ei tarvittu jatkoaikaratkaisua. Tämän maalin syöttöpisteellä Nurse siirtyi myös yksin ennätyskirjoihin, kun Wickenheiserin yhden olympiaturnauksen ennätyspisteet jäivät taakse.
Jenkkien vaihtopenkillä ei juurikaan hymyilty ja toisen erän loppupuolella näkyi entistäkin vakavampia ilmeitä, kun Keller joutui jäähylle. Tällä kertaa kiekko kaivettiin kuitenkin Desbiens'n takaa, kun Hilary Knight taisteli vastahyökkäyksestä tilanteen loppuun asti.
Kolmannessa erässä kiekonhallinta siirtyi toistakin erää enemmän USA:lle, mutta Kanada sai pääosin pidettyä jenkkien hyökkäykset vaarattomina. Tosin kertaalleen kiekko kävi Kanadan maalin tolpassa, mutta siitä tilanteesta kanadalaiset selvisivät kuitenkin säikähdyksellä. Kanada otti turnauksessa runsaasti jäähyjä ja kolmannessakin erässä joukkue joutui alivoimalle kahdesti. Ensimmäisen jäähyn kohdalla USA ei saanut pakkopeliä käyntiin oikeastaan ollenkaan, mutta 1,5 minuuttia ennen loppua kapteeni-Puolinin istuessa kampitusjäähyä USA lopulta onnistui. Jenkit pyörittivät ylivoimaa ilman maalivahtia ja lopulta Amanda Kessel laukoi paluukiekon ilman mailaa tilanteessa pelanneen Desbiens'n patjojen välistä. Kavennus oli kuitenkin laiha lohtu USA:lle, koska kelloon jäi aikaa enää vain 13 sekuntia.
Kanada pelasi koko ottelun lähes pelkästään kolmella ketjulla. Jopa kolmen maalin johdossa, mikä oli mielestäni aika erikoista. USA kuormitti vieläkin enemmän kahta kärkiketjuaan sekä pelasi käytännössä viidellä puolustajalla ja niistäkin Bozekin peliaika jäi alle 7 minuutin. Tiiviin turnauksen lopulla sekä näin kovatempoisessa ja fyysisessä ottelussa se alkoi loppua kohden vähän jo paistaa joukkueen väsyneistä otteista.
* * *
Ottelun jälkeen nähtiin perinteisesti mitaliseremoniat, jossa kaukalossa mitalinsa sai kaksi iloista joukkuetta ja yksi finaalitappiota murjottava porukka. Kaukalossa oli siis myös Suomi. Korona-aikojen arvokisojen tavoin mitalin pujotti jokaisen pelaajan kaulaan saman joukkueen toinen pelaaja, mikä on mielestäni eleenä upea ja toivottavasti jää elämään myös korona-aikojen jälkeenkin.
Kanada on voittanut seitsemän kuukauden aikana nyt kahdet perättäiset arvokisat ja USA:n viiden perättäisen arvokisavoiton putki ja valtakausi näyttäisi olevan tällä erää ohitse. Kanadassa 2018 olympialaisten finaalitappio ja 2019 MM-kisojen pronssiotteluun jääminen ovat motivoineet tähän kehitysaskeleeseen, jossa joukkue on pelottavan kova. USA:lla on hieman Suomen tavoin menossa jonkinlainen sukupolven vaihtuminen, kun edellisten olympialaisten sankareista moni ehti jo ripustaa luistimet naulaan. USA Hockey reagoi todennäköisesti näihin voimasuhteiden muutokseen voimakkaasti ja kilpailu naisten jääkiekon kärjessä tiukkenee entisestään. Siinä saa Suomikin tehdä ihan tosissaan töitä, että kehityksessä pysytään mukana.