Mainos

Pasta & pizza -ketju

  • 26 382
  • 104

Siren

Jäsen
Suosikkijoukkue
Man City, Bolts
Hesarin NYT-liitteessä oli juttua kuulemma todella hyvistä pizzoista. Ihan mukava artikkeli, siitäkin nousee esille se perustotuus: vain laadukkaista raaka-aineista saa loistavaa ruokaa.

Lukaisinpa jutun jo viikolla, ei pidä paikkaansa.

HS:n ravintola-arvostelut on yleensä suunnattu ns. sateellahukkuville, nenä pystyssä kulkijoille, mikäs siinä jos ko. ryhmään kuuluu, minä en.
 

mtuq

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lukaisinpa jutun jo viikolla, ei pidä paikkaansa.

HS:n ravintola-arvostelut on yleensä suunnattu ns. sateellahukkuville, nenä pystyssä kulkijoille, mikäs siinä jos ko. ryhmään kuuluu, minä en.

Ruoka-asiat ovat kyllä niin subjektiivisia, että niistä on aika vaikeaa kirjoittaa mitään kaikkia miellyttävää juttua, mutta kyllä noista yleensä saa aina jotain irti, kun lukee sopivasti rivien välistä, eikä ota juttuja absoluuttisena totuutena.

HS on linjansa valinnut, ja se pitää ottaa huomioon juttuja lukiessaan.

Otsikkoon liittyen pitää vielä mainita, että tulipa syötyä pizzaa pitkästä aikaa. Roseway niminen baarinpoikanen Helsingissä, Haagan kupeessa, tekee mielestäni varsin oivallisia pizzoja. Nyt vaan sitten maistuu valkosipuli suussa pari päivää.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ei hyvän ruoan arvostaminen tee kenestäkään leuhkaa. Ja toisekseen, edullinenkin voi olla hyvää ja hintava huonoa, mutta yleensä hyvää safkaa tehdään hyvistä raaka-aineista.
 

mtuq

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Italiassa paljon reissanneena voin allekirjoittaa myös tuon pizzan laatu väitteen. Erittäin harvoin Italista saa kunnon pizzaa. Poikkeuksia tosin on ja silloin ne ovat erittäin hyviä ja tuoreista raaka-aineista tehtyjä.
Pasta on sitten hyvää lähes aina Italiassa. Maakunnittain erot raaka-aineissa, kastikkeissa ym ovat todella isot. Itselleni uppoaa ehkä parhaiten Emilia Romagnan alueen pastat ja kastikkeet (tuore tomaatti on alueella lähes aina kastikkeen pohjana).
Kyseistä maakuntaa ei turhaan kutsuta Italialaisen keittiön sydämeksi.
Tämän alueen pastoissa ei ole kovinkaan paljon kalaa, äyriäisiä ja muita meren eläviä (which is nice..), vaikka maakunta onkin aika "merellinen". Alue on erityisen tunnettu laadukkaista lihajalosteistaan, kuten Parman kinkusta, erilaisista salameista ja muista makkaroista. Salamit varsinkin ovat pastassa loistava lisä. Valikoimaa ja makuja on jokaiseen makuun, myös varsin tulisia sellaisia. Alueen juustot ovat myös erittäin tunnettuja ja laadukkaita.
Pasta Bolognese on Italiassa kova väittelyn aihe aina, jokainen kokki ja jokainen maakunta kertoo juuri heillä olevan sen ainoan oikean kastikkeen. Varianssi on suuri riippuen missä syö, mutta kaikki ovat hyviä, maku tosin on hyvinkin erilainen eri alueilla.

Tässähän se aika hyvin tiivistettynä, ja allekirjoitan omien kokemusteni perusteella kaiken yllä mainitun.

Eli turha viesti meikäläiseltä, mutta oli pakko kirjoittaa kunnianosoituksena yllä olevalle viestille. :-)
 

scholl

Jäsen
Puulla lämmitettäviä pizzauuneja on aika harvakseltaan, mutta paikoissa missä on, on pohjan rapeus ihan erilainen. Pizza kuitenkin muodostuu aika pitkälti myös täytteistä, joten pelkällä puu-uunilla ei hyväksi pizzanpaistajaksi tulla.

Totta, mutta turha tehdä pizzasta mitä halpisruokaa niinkuin moni täällä on tekemässä. Sama juttu burgereiden suhteen. Mielelläni ajan puolikin tuntia ja nautin esim. 15e burgerin cokiksen kanssa ja otan sitä ennen pari erikoisolutta aperitiiveiksi. Ruoat ovat elämyksellisiä asioita ja itse diggaan sekä pizzoista että burgereista mikä ei ollenkaan tarkoita ettenkö diggaisi myöskin gourmet-ruoista. Fakta on se, että mitä halvempi pizza tms. niin silloin se on pikaruokaa, joka otetaan mukaan kotiin, eikä syödä ravintolassa.

Eli siis tottakai jokainen syö joskus jonkun reilusti alle kympin halpispizzan mutta se on nälkään pikaruokaa, eikä useimmiten välttämättä mikään hyvä pizza. Suomessa on siinä paha tapa, että ainekset pilkotaan pieniksi silpuiksi. Puu-uunissa tehty pizza, jossa pohjaan rankaistaan sopivasti oliiviöljyä tuomaan mehukkuus ja täytteet kokonaan isoina kuten joku parman kinkku tai vastaava ja sitten vielä hieman rucolaa päälle niin se on usein ollut loistava kokemus. Jännä muuten että kuinka paljon loistavia pizzoja saa E-Saksasta. Siellä on paljon italialaisia. Siis oikeasti todella paljon ja moni niistä tekee parempia pizzoja kuin Italiassa. München, Regensburg jne. Ainoa huono on se, että Saksassa ei ole tapana saada jäitä colaan. Vittumaista saada se 0,2l pullo pöytään semilämpimänä.

Paljon on saanut hyviä pizzoja, paljon on saanut ihan semi ok pizzoja. Harvoin kuitenkaan ihan todella huonoja.
 

mtuq

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Totta, mutta turha tehdä pizzasta mitä halpisruokaa niinkuin moni täällä on tekemässä. Sama juttu burgereiden suhteen. Mielelläni ajan puolikin tuntia ja nautin esim. 15e burgerin cokiksen kanssa ja otan sitä ennen pari erikoisolutta aperitiiveiksi. Ruoat ovat elämyksellisiä asioita ja itse diggaan sekä pizzoista että burgereista mikä ei ollenkaan tarkoita ettenkö diggaisi myöskin gourmet-ruoista. Fakta on se, että mitä halvempi pizza tms. niin silloin se on pikaruokaa, joka otetaan mukaan kotiin, eikä syödä ravintolassa.

Niin, tästähän me ollaan ihan samaa mieltä. Mulle uppoaa kanssa niin gourmet-, kuin pikaruokakin välillä. Ja jostain pizzeriasta ostettu pikapizza syödään mieluiten kotona.

Eli siis tottakai jokainen syö joskus jonkun reilusti alle kympin halpispizzan mutta se on nälkään pikaruokaa, eikä useimmiten välttämättä mikään hyvä pizza. Suomessa on siinä paha tapa, että ainekset pilkotaan pieniksi silpuiksi. Puu-uunissa tehty pizza, jossa pohjaan rankaistaan sopivasti oliiviöljyä tuomaan mehukkuus ja täytteet kokonaan isoina kuten joku parman kinkku tai vastaava ja sitten vielä hieman rucolaa päälle niin se on usein ollut loistava kokemus. Jännä muuten että kuinka paljon loistavia pizzoja saa E-Saksasta. Siellä on paljon italialaisia. Siis oikeasti todella paljon ja moni niistä tekee parempia pizzoja kuin Italiassa. München, Regensburg jne. Ainoa huono on se, että Saksassa ei ole tapana saada jäitä colaan. Vittumaista saada se 0,2l pullo pöytään semilämpimänä.
Hasssua, että ei tullut Saksa mieleen pizzoista puhuttaessa, koska tuli aikoinaan käytyä aika ahkerasti kyseisessä valtiossa duunihommien merkeissä, ja täytyy sanoa, että Saksa on kulinaarisesti varsin hyvä paikka, ja sieltä saa muutakin ruokaa, kuin bratwurstia. Tästä on kyllä loistavia muistoja, kun joskus ei ehtinyt päivällä syömään, ja illalla mentiin paikallisten kanssa johonkin mukavaan hämärähköön bier stuben tapaiseen baariin, tilattiin pizza, ja juotiin oluet.

Toki miljöö ja mielentila vaikuttavat vahvasti makuelämykseen, mutta pizzamuistot Saksasta ovat pelkästään positiivisia.

Pastaa en muista Saksassa edes syöneeni.

Paljon on saanut hyviä pizzoja, paljon on saanut ihan semi ok pizzoja. Harvoin kuitenkaan ihan todella huonoja.
Amen.

Yleisesti pizza on kuitenkin suomessa sitä pikaruokaa, ja ansaitsisi varmaan paremman maineen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jos tarkoitat ravintola Pisaa Asemakadun ja Vapaudenkadun kulmassa, niin valitettavasti ravintola meni konkurssiin.
Harmi, jäi kokeilematta pizzan osalta tuo. Pisahan kyseessä nimenomaan oli, sen naapurin Makuunin muutettua ei ole ohi tullut käveltyä kovin usein, enkä ole konkkaa sen vuoksi noteerannut. Lounaspastan kävin syömässä joskus syksyllä, se ei tosin erityisemmin lumonnut. Mutta olisin kyllä suonut paikalle toisen mahdollisuuden, kun se vaikutti kuitenkin siistiltä ja asialliselta ravintolalta.
 

Pate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
tutzba kirjoitti:
Parhaat pitseriapitsat saa mielestäni Tampereen Koskikeskuksen alakerroksessa olevasta Pizzeria LaMamma'sta.

Tähän kohtaan heitän eriävän mielipiteen ja haisevan vastalauseeni ! Paikka meni boikottiin laakista kun pöytään tuotiin pizza rintakarvoilla maustettuna. Sellaisia emme siis ateriaamme olleet tilanneet...
 

Conroy#22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tärpätti, Southeast Division Champions

konna_kuittaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Väittäisin muutamien ulkomaan kokemuksien jälkeen, että Suomesta saatavat pizzat kestävät hyvin vertailun. Kreikassa on tullut vedettyä naamariin yksi pizza puoliksi. Hyi helvetti että oli pahaa. Ehkä se johtui siitä, että siihen tungettiin aivan mieletön määrä juustoa, no ei ne kymmensenttiset tonnikala palat ja jumalattoman kokoiset kinkkupalatkaan vakuuttaneet. Kerrassaan karmea kokemus.

Kanadassa on puolestaan syöty erittäin hyvä pizza, tosin se oli pannupizza, joten ei siitä sen enempään. Paikka oli muuten Pizza-Hut ja tämän liikkeen paikkojahan taitaa löytyä Suomestakin?

Itse tulee luotettua noihin "ulkomaalaisiin"(turkkilaisia kait tjsp) pitserioihin täällä Suomessa. Riittävän halpoja ja hyviä pizzoja meikäläisen makuun.
 

mtuq

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pastan osuus ketjussa jää kyllä harmittavan vähäiseksi, joten on vielä mainittava pari sanaa kyseisestä ruokalajista, joka on esim. Italiassa lähes poikkeuksetta parempaa, kuin Suomessa.

Joitain aikoja takaperin menin ottamaan hyväksi koetussa pizzapaikassa pastan, ja eteeni sain lautasellisen liimaksi keitettyä spaghettia uitettuna kastikkeessa, ei hjuva.

Pienemmät mestat voivat varsin hyvin tehdä kastikkeet valmiiksi, mutta jos ei edes Suomalaisen spaghetin keittäminen edes osittain "al denteksi" onnistu, niin pitäisi kyseisen myymälän poistaa mainostuksistaan "pizzoja ja pastoja" osuudesta toi pasta.
 

tutzba

Jäsen
Tähän kohtaan heitän eriävän mielipiteen ja haisevan vastalauseeni ! Paikka meni boikottiin laakista kun pöytään tuotiin pizza rintakarvoilla maustettuna. Sellaisia emme siis ateriaamme olleet tilanneet...

Mitä jos pitsassa luki "sisältää erikoismausteen" ettekä vain huomanneet sitä? No mutta oikeasti jos sanotaan, niin pitsat olivat parempia ennen kuin laajensivat tilaansa. Jotenkin siellä oli paljon kotoisampaa kun se oli pieni paikka, ja pitsatkin tehtiin kunnolla. Nyt on vähän taso laskenut viime vuosina. Täytteet vain heitetään siihen päälle, ennen ne järjesteltiin puhtaan harmonian mukaan! Oi niitä hyviä aikoja...
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielestäni pizza pitää tehdä uunissa, missä on oikea tuli. Siis sellainen puilla lämpiävä uuni. Jos joku väittää tekevänsä hyvää pizzaa kotona niin epäilen häntä valehtelijaksi.

Toissa syksynä söin tuollaista Kroatiassa ja täytyy kyllä sanoa, että se pizzan rapeus oli kyllä aivan mahtavaa. Yksi parhaista syömistäni pizzoista ehdottomasti. Myös New Yorkin kuuluisa John's Pizzeria (se uudempi tosin) tuli kokeiltua taas viime syksynä. Hemmetin hyvää tekivät sielläkin, vaikkakin hieman pannupizzamaista se oli.

Suomesta parhaan pizzani olen ostanut Hämeenlinnasta. Onkos se nyt Rosso siinä about linja-autoasemaa vastapäätä katutasossa? Vai mikä? Joka tapauksessa pizza oli ruistaikinaan tehty ja täytteenä oli härän suikalelihaa ja marinoituja valkosipuleita. Aivan mahtavaa.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Harmi, jäi kokeilematta pizzan osalta tuo. Pisahan kyseessä nimenomaan oli, sen naapurin Makuunin muutettua ei ole ohi tullut käveltyä kovin usein, enkä ole konkkaa sen vuoksi noteerannut. Lounaspastan kävin syömässä joskus syksyllä, se ei tosin erityisemmin lumonnut. Mutta olisin kyllä suonut paikalle toisen mahdollisuuden, kun se vaikutti kuitenkin siistiltä ja asialliselta ravintolalta.

Monia on mielipiteitä, ja omasta mielestäni Pisa ei ollut nähnytkään italialaista ruokaa. Toisaalta koko termi "italialainen ruoka" on aika hukassa, koska siellä on alueittain suuriakin eroja. Omalta osaltani Jyväskylässä syön näistä etnisistä Ali Babassa, jossa on ok pizza. Lutakossa sijaitsevassa Blomstedtissa sai ainakin ennen todella maukasta pizzaa johtuen runsaista sinisimpukka/parmankinkku -täytteistä. Helsingissä muistaakseni Runeberginkadulla oli joku Mama Rosso tms., jossa saa oikein hyvää parmankinkku/rucola -pizzaa. Manalan poropizza on hyvää kännissä.

Liittyen näihin kunnon puu-uuneihin, niin voisiko kaikki sellaisen paikan tietävät laittaa paikkojen nimet tänne, haluaisin tutustua. Il fornohan (looginen nimi) ilmeisesti oli Tampereella, mutta ei enää?

edit. Pastoista sen verran, että vaikka en pidä itseäni minään Hans Välimäkenä, niin teen itse aina parempaa pastaa kuin "alan" ravintoloissa, ainakin Suomessa.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Eipä tuo pelkkä puu-uuni pitsaa vielä tee. Kävin siinä Virgin Oilissa, kun sitä niin kovasti oli hehkutettu, ja aika perseestä se lätty oli. Jonkun parmankinkku pitsan vetäisin, ja aika rahanhukkaa oli koko homma. Ei se pitsa ole hyvää jos perusasia eli tomaattikastike ei maistu millekään, ihan sama missä sen kiekon paistaa sen jälkeen. Tyttöystävä otti vielä jollain tulisella kastikkeella, joka maistui suunnilleen ketsupille, aika paha pettymys, kun tulisen ruuan ystäviä ollaan.

Hyvää pitsaa on ainakin Rivoletossa, ja Filmitähdessä oli hauska, ja siellä kastike oli helvetin hyvää. Manalasta krapulapitsa, tai muuten vaan (känni)nälkään.
 
Suosikkijoukkue
TuTo
Turussa oli hinta/laatusuhteeltaan yliveto pizzamesta, Garda Hämeenkadulla. Vaan niin vaihtui omistaja, ja entinen omistaja vei herkkurepetin mennessään. Nyt samasta paikasta saa ällöttävää moskapizzaa, joka ei maistu hyvälle edes humalassa - saati krapulassa.

Muutama vuosi sitten hiljeni maan paras ruokapaikka, Ribs. Nyt katosi sitten Garda. Pikkuhiljaa lienee aika siirtää veroeuronsa muualle.
 
Turussa oli hinta/laatusuhteeltaan yliveto pizzamesta, Garda Hämeenkadulla. Vaan niin vaihtui omistaja, ja entinen omistaja vei herkkurepetin mennessään. Nyt samasta paikasta saa ällöttävää moskapizzaa, joka ei maistu hyvälle edes humalassa - saati krapulassa.

Muutama vuosi sitten hiljeni maan paras ruokapaikka, Ribs. Nyt katosi sitten Garda. Pikkuhiljaa lienee aika siirtää veroeuronsa muualle.

Garda oli tosiaan ihan huippu. Tosin siellä en ole ainakaan vuoteen edes käynyt enkä näin ollen edes tiennyt omistajanvaihdoksesta ja laadun heikkenemisestä. Aikanaan kun Turussa opiskelen, niin Gardassa tuli käytyä useinkin, ihan viikoittain. Hyvä tietää sekin, ettei kyseiseen paikkaan kannata enää jalallaan astua. Siellä oli vielä aikanaan ihan huippupizzat ja erilaiset tietyllä tapaa kuin missään muualla. Eikä palvelussakaan ollut valittamista.

Ja tosiaan Ribs toimii kyllä edelleen. Suosittelen!
 
Suosikkijoukkue
TuTo
Ja tosiaan Ribs toimii kyllä edelleen. Suosittelen!

Kyllä kyllä, vanhalla huoltsikalla tulee käytyä herkut noukkimassa varsin usein. Mutta ravintola Ribs Tuomiosillan kupeessa oli kuitenkin ravintolana all time favouriteni. Käytin sitä sekä vapaa-ajan- että työsyöntiin, viimeisen aukiolovuoden aikana erityisen paljon.

Olimme kaveriporukan kanssa Ribsissä syömässä iltaa istuen viimeistä edellisenä iltana ennen sulkemista. Kun valomerkin jälkeen poistuimme Turun yöhön, oli väkisinkin kyyneleet silmissä siinä pihalla. Olen helevetin nirso, ja kerrankin olin löytänyt paikan, joka oli kaikin puolin makuuni. Vituttaa itse asiassa vieläkin.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Empiirisen tutkimukseni mukaan Italiasta saa erinomaista pizzaa, vaikka ketjun avausviesti toisin väittääkin. Tosin empiirinen tutkimukseni rajoittuu vain toissaviikolle, kolmeen pizzaan ja yhteen kaupunkiin. Ehkä alueellisia eroja on ja varmasti onkin, mutta ainakin pohoisessa pizzat olivat hyvin samantyyppisiä kuin Suomessa. Ja schollin mainitsema Etelä-Saksa on varmaan ottanut vaikutteensa samoista lähteestä kuin Pohjois-Italia. En ole ihan varma, oliko joka paikassa tuo puu-uuni, mutta ainakin viimeinen testipaikka markkinoi itseään tuolla (alla forno) ja lopputulos oli huikea. Toki raaka-aineet vaikuttavat vähintään yhtä paljon kuin uuni.

Pastat sen sijaan olivat itselleni pettymys tuolla reissulla. Mutta ne löytyivätkin poikkeuksetta kohdasta primo piatti, eli olivat jo luonteeltaankin alkupaloja. Ainakin annoskoko oli kaikissa tapauksissa melko pieni. Ei niissä sinänsä mitään vikaa ollut, mutta ei mitään erityistäkään. Harmi, koska olen suuri pastan ystävä.
 

Hescu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Leijonat
Puulämmitteisessä uunissa tehdyt pizzat ovat kyllä parhaita, mutta tottakai raaka-aineet ovat tässäkin tapauksessa avainasemassa.

Parhaita pizzakokemuksiani:

- La Boqueria-markkinahallissa Barcelonassa on pieni koju, jossa kaksi miestä tekee aivan älyttömän hyvää pizzaa. Ideana on, että raaka-aineina käytetään kyseiseltä torilta ostettuja tuoreita tuotteita. Asiakas saa myös itse viedä torilta ostettuja raaka-aineita pizzan täytteeksi, jos haluaa. Ostin slaissin kerran, ja sen jälkeen piti koko viikon lomareissun ajan piipahdella ostelemassa lisää, sen verran hyviä lättyjä leipoivat.

- Alassio, Italia, joku tunnelmallinen ravintola joskus 95. Puu-uunissa tehtyä pizzaa. En muista mitä oli pizzan päällä, mutta hyvää se oli joka tapauksessa.

- Bethesdassa Washingtonissa (D.C.) Red Tomato -niminen ravintola. Keskellä tätä tunnelmallista ravintolaa on puulämmitteinen uuni, jossa pizzat paistetaan. Todella herkullisia, tosin olisivat saaneet olla vähän isompia, ei ihan nälkä lähtenyt vaikka alkuruoatkin vedettiin lärviin. Palvelu oli myöskin ehkä parasta mitä olen saanut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös