Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Parhaat pizzatäytteet

  • 112 118
  • 378

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mun mielestä pakastepizzoissakin se neljän juuston on tosi hyvää. Esim. se Dr. Oetkerin Ristorante.

Ei sitä leivänkään päälle aina pistä makkaraa vaan joskus pelkkää juustoa. Sekin on elukasta ja sisältää proteiinia.
 

Lico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Helsingin Jokerit
Pizzassa on pakko olla kinkkua. Kinkkuja on sitten tietysti monenlaisia, mutta ei sen väliä. Kebab-lihaa kaveriksi, jos ei ole, ei osteta pizzaa. Aurajuusto joskus, riippuen olosta.

Vähän tulee syötyä pizzaa kyllä, kolme kertaa vuodessa varmaan jos sitäkään.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Entäs jos ne pizzatäytteet heität itse siihen tuoreeltaan ilman uunia?
Ei ole pöllömpää hakea laadukkaasta pizzeriasta margheritaa himaan ja heittää siihen vaikkapa laadukasta parman kinkkua taikka ohutta maustettua salamia ja rucolaa päälle.

_
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ihmettelen kyllä edelleen ananaksen suosiota pizzoissa. Tilattiin perheen kanssa pizzaa kotiin, pitkästä aikaa ja ainakin ekaa kertaa kuluvana vuonna, joten tilausta syynättiin erityisen tarkkaan. Ihmetytti, kun ravintolan listapizzoista hyvinkin joka toisessa oli yhtenä täytteenä ananasta. Minusta ananaslohkojen tunkeminen pizzaan on pösilöä, paitsi ehkä silloin, jos tarkoituksena on tehdä vaikkapa roimemmin tuoretta chiliä sisältävä läystäke, tai jonkinlainen kaakkoisaasialainen viritelmä. Tuolloin ananas saattaa istua oikeinkin hyvin kokonaisuuteen. Tällaisen pizzan kaveriksi voisin ehdottaa rohkeasti myös valkoviiniä, ensisijaisesti gewurztraminer-rypäleestä, kuten mm. itämaisiin ruokiin usein suositellaan.
 

A Siente

Jäsen
Ananas tuo mukavaa hedelmällisyyttä pitsaan. Sopii myös maun puolesta aivan mihin tahansa. Monesti tulee tilattua myös banaania täytteeksi. Banaani, curry, kinkku, ananas... Todella maukasta ja sopii normaaliin nälkään. Toinen tukevampi vaihtoehto on kinkku, salami, pekoni, kebabliha, pepperoni.

Aurajuuston suosiota en ymmärrä. Sitäkin löytyy melkein jokaiselta listalta. Se vie kuivuudellaan ja tunkkaisuudellaan kaiken maun ruoasta.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Harva ainesosa itselläni pizzassa tökkii. Vaihtelu virkistää. Ainoastaan kinkku, jos nyt puhutaan ihan peruskinkusta, ei enää uppoa. Jokin ilmakuivattu laatukinkku vielä menee.

Ehkä tähän on tullut kirjoitettua aiemminkin, en muista, mutta todetaan nyt, että juuri tällä hetkellä omat ehdottomat suosikkini täytteiksi yhdistelmänä ovat:

Persikka, savuporo, punasipuli, tuoremozzarella ja vuohenjuusto. Valkosipuli ehdottomasti raakana ja ei todellakaan missään öljyssä. Reilusti.

edit: jos kyseiseen yhdistelmään tahtoo vielä vähän makupotkua ja lihaisuutta, niin chorizomakkaraa sekaan voisi toki tyrkätä
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Parhaat pizzatäytteet (kombinaationa):
- Kunnollinen tomaattikastike
- Mozzarella di buffala
- Hieman kunnollista parmesaania raastettuna
- Muutama basilikanlehti

= Margherita

- Kunnollinen tomaattikastike
- Laadukas anjovis (Suomessa nolosti "sardelli")
- Kapriksia
- Kalamata-oliiveja
- Mozzarella di buffala

= Napoletana/Napoli (Napolissa Roma, jostain syystä)

Nykyään diggaan noista eniten, kunhan ovat tehty kunnollisessa helvetin kuumassa uunissa ja kunnollisesta taikinasta.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
V-G- tyyliin kombo:

- kinkku
- jauheliha
- pekoni
- kebabliha

= Salmonella
 

Ralph

Jäsen
Jos teen kotona pizzaa, niin täytteenä on aina pepperoni, aurajuusto, ananasmurska ja tonnikala. Sekä tietysti normijuusto ja tomaattimurska.

Jos ostan pizzeriasta, pyrin ottamaan sellaisen, jossa on ainakin kebablihaa, jotain toista lihaa (kinkku, pepperoni, salami) ja aurajuusto. Jos tulee vielä jotain muuta, niin se vaihtelee päivittäisen mieltymyksen mukaan.
 

Flameberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Entäs jos ne pizzatäytteet heität itse siihen tuoreeltaan ilman uunia?
Ei ole pöllömpää hakea laadukkaasta pizzeriasta margheritaa himaan ja heittää siihen vaikkapa laadukasta parman kinkkua taikka ohutta maustettua salamia ja rucolaa päälle.

Toi vaikutti Roomassa olevan isäntäperheen naapurustossa yleinen käytäntö. Hakivat alakerrasta hyvät pohjat ja siihen päälle monenmoista tuoreyrttiä ja ties mitä sammalta parvekepuutarhasta ja ylisummaan vähän mitä sattui kaapeista löytymään. Pizzahan on silleen metka konsepti, että kun pohja ja juusto on laatutyötä, melkeen mikä hyvänsä, mitä siihen päälle keksii ammentaa, maistuu hyvältä. Aina ei tarvii sitä tomaattikastikettakaan.

Nää mainitut isäntäperheläiset myös tykkäsi tilata sen pizzerian pohjaratkaisun usein sellaisena, että siihen oli vuoltu todella ohuita perunasiivuja tomaattikastikkeen ja juuston väliin. Itseäni epäilytti, mutta oli ihan pannahisen hyvää. Se peruna tuo läimiskään just sopivaa semmosta salavihkaista makeutta kaiken muun (yleensä suolaisen) vastapainoksi. Tota on tullut kokeiltua kotonakin, viimeksi yhdistelmää peruna - sipuli - valkosipuli - suppilovahvero - ilmakuivattu kinkku. Ei ollut pahaa.

Karsein täyte missään ikinä oli märkä läjä puistattavia tölkkikurpitsakuutioita Töölön (toivottavasti jo edesmenneen) Sivuraiteen vegepizzassa musertavassa krapulassa. Komediallisen huuto-oksennuksen se resepti sentään kirvoitti.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ihan sama kunhan helpottaa darraa.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Toi vaikutti Roomassa olevan isäntäperheen naapurustossa yleinen käytäntö.
Juu, monet italiassa menee tällä periaatteella, kun pari viikkoa Comossa asustelin ja hain lähikorttelin pikkupizzeriasta lättyjä mukaan niin enemmän kuin joka toinen karkeasti sanottuna ottaa margheritaa ja moni ottaa pari niin että toinen on margherita. Silloin tajuaa sen mistä pizzassa on kyse, suomalaisen lätyn periaatehan lähtee juuri toisesta suunnasta ei pohjalla, kastikkeella ja juustolla niin väliä kunhan on vaan paljon täytettä ja helpottaa darraa. ;)

Ei tässä pekkaa pahempi olla täytyy myöntää että tuossa mainitsemassani pizzeriassa kun tilasin Diavolon missä mausteisempaa salamia mukana niin vanha italialais-pappa naureskeli hyväntahtoisesti baarijakkaralla tyyliin "ai jai jai, diavolo vai..." ja vähän irvisti. Ymmärsin että viittasi juuri tuohon mahdollisimman hyvälaatuiseen pohjaan mitä ne siellä teki kunnon pizzauunilla ja sitä ei saa pilata muilla vahvoilla mauilla.

_
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ajattelin kokeilla tänään pizzaa sienisalaattitäytteellä (ja kunnon läskireunaista maalaispalvia tai vaihtoehtoisesti Budapestista tuotua kolbaszia ohuina siivuina ehkä mukaan) kun eilen tuli askarreltua litran verran sienisalaattia omaan käyttöön. Ei ole koskaan tullut testattua suolasieniä pitsassa (kantarelleja olen joskus laittanut ja herkkusienilä tulee yleensä känkkylästä tilattua vaikkeivät miltään maistukaan) mutten usko että voi kovin pahasti epäonnistua. Noissa mukana suolaa, pippuria, sokeria, kermaviiliä (ei ollut kermaa tai smetanaa enkä jaksanut lähteä sen takia kauppaan niin ajattelin testata miten toimii kermaviilillä), sitruunamehua ja persiljaa ja ainakin paahtiksella juuri niin hyviä kuin kotitekoinen sienisalaatti aina. Mahdollisesti oikaisen tosin ja teen pelkästään pizzaleipiä, tuli huomattua toissatalvena että pitkittäin kolmeen osaan siivutettu pirkka ciabatta tarjoaa lähes täydellisen alustan lämpimälle leivälle. Vaatii toki sen verran terävän veitsen että pystyy riittävän ohuiksi levyiksi kyseisen esipaistoksen siipaloimaan.
 

Frostbite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Оулун Кäрпäт, Фц Барцелона, РоПС, Rive Kanerva
Viesti sisältää tuotesijoittelua ja mainoksen.

Salami, katkarapu, tonnikala, smetana ja mexicanakastike.
TAI: kebablihaa, jalapenoa, valkosipulia, vuohenjuustoa, tulista mexicanakastiketta ja talon majoneesia.
TAI: savuporoa, aurajuustoa, sipulia, smetanaa ja valkosipulia.

Tällaiset lätyn saa tilaamalla ainakin oululaisesta La Festasta.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kotona värkättyyn merelliseen pizzaan olen laittanut mukaan kampasimpukanlihaa useammankin kerran. Mielestäni tuohon tarkoitukseen välttää kaupoissa pakasteena myytävä kampasimpukka, sen sijaan esim. Stockan Herkun kalliimmat ja isommat biitit kannattaa säästää toisenlaisiin juttuihin. Ainakin isommissa s-kaupoissa myytävät Rainbow-kampasimpukat eivät ole pahan hintaisia, muistelisin että 150g vakuumipussin hinta on ollut jotakin vähän alle 4 €. Nuo ovat aika pieniä paloja, mutta se on pizzaa ajatellen vain eduksi.

Kampasimpukan rakenne sopii pizzaan mielestäni loistavasti. Se ei juurikaan muistuta suutuntumaltaan muita pizzoissa useammin tai edes harvemmin esiintyviä täytteitä.

Pakastekampasimpukat kannattaa varata kotiin jo pizzantekoa edeltävänä päivänä, jolloin ne saavat sulaa rauhassa jääkaapissa. Valmistelevat toimenpiteet käyvät näppärästi: paistinpannu noin keskilämmölle, kunnon pala voita pannulle, ja kotvan perästä kampasimpukat sekaan. Välillä sekoitetaan pari kertaa. Kun simpukanpalat ovat saaneet aivan pienesti ruskistusta, niin ne ovat valmista tavaraa uuniin menevän pizzan päälle. Tuo voissa tapahtunut ruskettuminen on tosiaan hyvä hankkia ennen pizzan viemistä uuniin, maku saa siitä hyvää ryhtiä.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen todella laiska väsäämään pizzaa itse, mutta ravintolasta fetajuusto-jalapeno-pepperoni-jauheliha on muodostunut vakioksi. Joskus jauhelihan tilalle paahdettua broileria. Varsinkin tuo jalapeno ja fetajuusto on niin toimiva yhdistelmä, että päätyy lähes mihin tahansa pizzaan, jonka tilaan. Poikkeuksena ne kerrat, kun menen uuteen pizzeriaan: ensimmäisellä kertaa pyrin aina ottamaan talon erikoisen, ellei siinä ole mitään vastenmielistä kuraa kuten ananasta. Ananas toimii pizzassa äärimmäisen harvoin, eli ehkä noin kerran sadasta kun päässäni naksahtaa ja tekee nimenomaan mieli ananaspizzaa. Se ananas on niin vekkuli täyte, että on oikeastaan ihan sama mitä muuta pizzassa on, koska ananaspizza maistuu aina ananaspizzalle. Eli 99 kertaa sadasta paskalle. Ei makeaa ja suolaista sekaisin hei.
 

heavylutaa18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saimaan Pallo, Seattle Kraken
Grillattu broileri
Ananas
Pepperonimakkara
Parmesanjuusto

Tuo on bravuuri paikallisesta. Maistuva. Ja syödään ainoastaan formulaviikonloppuna niin että höyryävä pizza on edessä juuri kun eka punainen syttyy lähdössä.
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Juu, monet italiassa menee tällä periaatteella, kun pari viikkoa Comossa asustelin ja hain lähikorttelin pikkupizzeriasta lättyjä mukaan niin enemmän kuin joka toinen karkeasti sanottuna ottaa margheritaa ja moni ottaa pari niin että toinen on margherita.

Monta vuotta täällä italiassa ja en ole koskaan nähny, että joku olisi valmiin margheritan päälle jotain omaa pistänyt. Se on tosin totta, että margherita on yleisin pizza. Ainakin naiset niistä pitää, en tiedä kuin pari tapausta jotka syö eri pitsaa. Tosin tuo rooman tapa olisi silti suht oikea. Margheritahan on alunperin the pizza ja sen päälle on sitten heitelty vanhoja ruoan tähteitä.

Mitä tulee lempipitsoihin niin niitä on muutama vaihtoehto. Kunkku on lähi pizzerian erikoispitsa nimeltään Enzo.

Enzon täytteet ovat:
- pancetta, eli italialaistyylinen pekoni
- capocollo, eli sianniskasta tehtyä salamia
- tulista salamia
- ndujaa, eli calabrialaista pateen tyylistä tulista salamia
- kuivattua herkkusientä

Tuon kun ottaa tuplapohjalla niin hinnaksi tulee komiat 7,50 euroa ja ei tarvi loppupäivästä tehdä mitään. Välillä tekee mieli valdostanaa jossa on siis prosciuttoa fontana juustolla. Välillä salsiccia makkaraa punasipulilla. Välillä capricciosa jossa vähän kaikkea.

Toinen kova pizza on lähi kebabbilan kebab pista. Ensinnäkin kebab on aivan loistavaa tuolla. Siis kebab pitsa on perus margherita, eli mozzarella ja tomaattisoosi. Uunista kun tulee niin päälle kebab lihaa, punasipulia, salaatti, tomaattia, tulinen ja normali soosi. Aijje kun on hyvä. 6,50 Euroa tuollaki hinta ja kaks aikuista saa vatsansa täyteen tuosta. Kerran olen yksin koko pitsan jaksanut. Miksei suomen kebab putkat tee tuota ja jos tekee niin missä? Se uunissa kuivunut kebab onkin Tosi hyvää. Täytyy ensi kerralla kysyä kun tulee suomeen.

Edit. Mozzarella ja tomaattisoossi siis tottakai noissa italian pitsoissa.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Monta vuotta täällä italiassa ja en ole koskaan nähny, että joku olisi valmiin margheritan päälle jotain omaa pistänyt. Se on tosin totta, että margherita on yleisin pizza.
Tekeehän ne tuota jo itse pizzerioissakin, tuoreita aineksia uunista tulleen margheritan päälle, rucolaa ja basilikaa nyt ainakin, mielestäni jotkut prosciuttokin tulee freeshinä pinnalle ilman uunia, siihen päälle sitten raastetaan parmesaania ja siksi monet sitä kotiin ostavatkin kun ei tarvitse maksaa sitä pizzerian tuunausta. Tosin voi olla ettei siitä puhuta enää margheritasta mutta margherita se on kun mozzarella käy uunissa.
En osaa siihen ottaa kantaa onko Italian eri suunnilla paljon eri tyylejä. Toistakymmentä kertaa saapasmaassa olen käynyt ja monesti ollut viikkojakin, ajellut ympäriinsä, ainoa mikä ei ole kovin tuttu on Sorrentosta alaspäin manner-Italian eteläosa.

_
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös