Jokunen viesti takaperin huonoimmaksi sopimukseksi nostamani Cody Hodgson ei ole enää sellainen, kun Buffalo meni kesällä ostamaan hänet ulos. Käyttivät siten viimesen tilaisuuden saada sen ostettua ulos halvempaan hintaan (1/3), kun ensi kesänä se olisi maksanut enemmän (2/3). Nythän se pelaakin sitten halvalla vuoden sopimuksella Nashvillessa ensi kauden, joten voikin nousta kaiken mennessä kohdilleen ensi kauden osalta yhdeksi parhaaksi hinta/laatusuhteen omaavaksi sopimukseksi.
Monta muutakin huonoa sopimusta on joko päättynyt viime kauteen (esim. Horcoff, Fleischmann, Erat, Erskine jne.) tai tullut kesällä ostetuksi ulos (esim. juuri Hodgson tai vaikka Semin, Stålberg ja Weiss) tai muutamassa tapauksessa (Pronger & Savard) muuttuneet huonosta sopimuksesta viimeisten sopimusvuosien alentuneen palkan takia kaupattavissa olevaksi sopimukseksi ja uusille joukkueille varmistukseksi palkkalattian yläpuolelle pääsemiseksi. Eikä tänä kesänä ole oikein tehty mitään todella ylihintaisia sopimuksia, jotka voisi heti noustaa huonoimpien sopimusten joukkoon, joten tällä hetkellä huonoimpien sopimusten top-10 listaus olisi nähdäkseni seuraavanlainen:
10. Bryan Bickell (kaksi vuotta jäljellä, AAV $4 miljoonaa, palkkajakauma 4.5/4.5, NTC)
- Listan aloittavaksi sopimukseksi olisi olemassa usea ehdokas (esim. Mikhail Grabovski, Mattias Öhlund, Niklas Bäckström...), mutta nostetaan Bickell listalle koska on osoittautunut vaikeasti kaupattavaksi ihan käytännön tasolla. Hallitseva mestari on koko kesän paininut palkkaongelmien kanssa, ja tässä on ollut yksi yleisin ehdokas pois kaupattavaksi sopimukseksi, ja siinä joukkue ei ole vielä onnistunut. Sopimus onkin kova alle 30 pisteen laiturista, eikä varmasti ilman maaleja sujunut playoff-kevät nostanut Bickellin vaihtoarvoa, vaikka onkin kolminkertainen Cup-voittaja ja isokokoinen fyysinen laituri joille on aina kysyntää. Chicagon cap-tilanteen vuoksi heidän ongelmallisin sopimus siis sai aloittaa tämän listauksen.
9. Dustin Brown (seitsemän vuotta jäljellä, AAV $5.875 miljoonaa, palkkajakauma 7.25/7/6.5/5.5/5.5/4/4)
- Brown on kapteenina johdattanut Kingsin pariin Stanley Cupiin viimeisten vuosien aikana, mutta samalla hänen pelillinen tasonsa on laskenut parhaista vuosista ja on nykyisin enää kolmoskentän pelaaja tasoltaan. Hyvä sellainen toki vielä, mutta todella kallis. Kahdella edellisellä kaudella pistesaldo runkosarjan päätteeksi ollut 27, mikä on melko tasan puolet siitä mitä Brown tehoili aiempien kausien aikana. Brown sai kahdeksan vuoden jatkon vuotta ennen vanhan sopimuksensa päättymistä, ja sen myötä loppuelämä olikin taloudellisesti turvattu ja laskiko se sitten Brownin harjoittelumotivaatiota vai mikä selittää tuon tason laskun melkein heti tämän sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Mahtaako enää 30-vuotiaana nousta sitten takaisin 50 pisteen top-6 laituriksi enää, tuskinpa. Ja on siten todella kallis rooliinsa nähden.
8. Johan Franzen (viisi vuotta jäljellä, AAV $3.954 miljoonaa, palkkajakauma 5/3.5/2/1/1)
- Muuli nousee tälle listalle lähinnä tämän uran jatkoa tällä hetkellä kyseenalaistavan aivotärähdyksen jäljiltä toipumisen vuoksi. Viisi vuotta on pitkä aika viettää LTIR-listalla, mikäli Franzen ei pysty enää jatkamaan uraansa. Jos pystyy niin eihän tuo hieman alta $4 miljoonaa ole ollenkaan paha hinta hänestä. Toki tämä sopimus on sitten yksi näistä häntäsopimuksista ja sopimuksen päättyessä Franzen on yli 40-vuotias, joten kun tässä vaiheessa jo loukkaantumiset kyseenalaistavat uran jatkumisen niin eihän tätä voi pitää hyvänä sopimuksena.
7. Andrew MacDonald (viisi vuotta jäljellä, AAV $5 miljoonaa, palkkajakauma 4.5/4.75/5.25/5.5/5.75)
- MacDonald oli Islanders-vuosina usean kauden ajan yksi liigan parhaista hinta/laatu-suhteen omaavista puolustajista, sillä pelasi minimipalkalla usean kauden ajan top-4 roolissa. Siitä kiitoksena yhtenä viimeisenä tekonaan Flyersin toimitusjohtajana Paul Holmgren avokätisenä palkitsi MacDonaldin tällä sopimuksella. Todella kova hinta peruspuolustajasta, joka Islanders-vuosiensa aikana halvan sopimuksen ansiosta taisi nousta aliarvostetusta pelaajasta halvan palkkansa takia jopa yliarvostetuksi, eikä ole ollut tämän sopimuksen arvoinen Flyersille. Ja tuskin tulee koskaan olemaankaan.
6. Travis Zajac (kuusi vuotta jäljellä, AAV $5.75 miljoonaa, palkkajakauma 6.5/6.5/6.5/6.5/5.75/5.75, NTC)
- Zajac on kahdeksan vuoden mittaisen sopimuksensa kahtena ensimmäisenä kautena tehnyt 48 ja 25 pistettä. Jälkimmäinen luku tuoreempi pistesaldo, eikä sitä voi selittää vähäisellä pelimäärälläkään sillä Zajac pelasi viime kaudella 74 ottelua. Zajac on nykyisin ehkä jopa aliarvostettukin kahden suunnan sentteri, mutta tuolla sopimuksella pitäisi pystyä parempaan pistetehtailuun. On kuitenkin joukkueensa toiseksi kallein pelaaja heti Schneiderin jälkeen ja pitäisi olla johtavia pelaajia. Nykyisellään on törkeästi ylipalkattu pelaaja ja vielä pitkän aikaa.
5. Dave Bolland (viisi vuotta jäljellä, AAV $5.5 miljoonaa, palkka sama 5.5 milliä joka kauden, NTC)
- Tässä jälleen yksi älytön sopimus jo sopimuksen tekohetkellä, ja vähemmän yllättäen Bolland vietti sairastuvalla suuren osan ensimmäisestä sopimuskaudestaan. Kuka ei olisi osannut ennustaa sitä? Jatkanee sairastuvan ja kokoonpanon välillä hyppimistä sopimuksensa loppuun saakka, ja on siinä sivussa ihan hiton kallis kolmoskentän sentteri Floridalle. Onpahan kuitenkin GM:lle mieleinen pelaaja, joten sen takia seuraavaa pelaajaa parempi sopimus omalle joukkueelleen.
4. Vincent Lecavalier (kolme vuotta jäljellä, AAV $4.5 miljoonaa, palkkajakauma 4.5/3/3, NMC)
- Lecavalierin jättimäinen ylihintainen sopimus ostettiin kaksi kesää sitten ulos compliance buyoutilla Tampan toimesta, ja silti nyt kaksi vuotta myöhemmin tämän sopimus on jälleen yksi liigan huonoimmista. Kiitos siitä Paul Holmgrenin avokätisyydelle. Philly on jo reilun vuoden ajan ainakin yrittänyt hankkiutua eroon tästä sopimuksesta onnistumatta siinä, joten se kertoo kaiken Lecavalierin nykytasosta ja hänen sopimuksestaan.
3. Ryane Clowe (kolme vuotta jäljellä, AAV $4.85 miljoonaa, palkkajakauma 4.85/4.85/4.85, NMC)
- Näillä näkymin Clowe tulee pelaamaan vain 56 ottelua viisi vuotisen sopimuksensa aikana, kun aivotärähdys on vaarassa päättää Clowen uran ja tällä hetkellä uran jatko ei näytä todennäköiseltä. Hortonin kanssa oli toinen kesällä 2013 signattu isokokoinen top-6 laituri, joka sittemmin on loukkaantumisten vuoksi osoittautunut todella huonoksi signaukseksi. Niitä on aina vaikea ennustaa, joten shit happens.
2. David Clarkson (viisi vuotta jäljellä, AAV $5.25 miljoonaa, palkkajakauma 5.5/7/7/4.75/3.25, NMC/NTC)
- Toronto sai kun saikin ihmeen kaupalla tämän sopimuksen kaupattua, kun löysivät vieläkin huonomman sopimuksen eli Nathan Hortonin. Nämä kaksi voisivat olla listalla toisinkin päin, mutta katsotaan tilannetta hieman enemmän Columbuksen näkökulmasta ja kahdesta huonosta sopimuksesta Clarkson on heille se parempi, koska on pelikuntoinen pelaaja. Ja kun Columbuksessa pääsee pelaamaan ilman paineita ja sopivassa roolissa, niin voi nousta Devils-vuosien tasolleen, ja olla siten hyvä voimahyökkääjä siellä. Se ei kuitenkaan tule muuttamaan tätä sopimusta miksikään, ja tässä on seuraavien viiden kauden ajan yksi liigan huonoimmista sopimuksista, vaikka Clarkson täyttäisikin paikkansa Columbuksen hyökkäysessä. Alusta loppuun todella huono sopimus, ihan älytön.
1. Nathan Horton (viisi vuotta jäljellä, AAV $5.3 miljoonaa, palkkajakauma 6/6/6/4.5/3.6, NMC/NTC)
- Uransa käytännössä selkävaivojen takia lopettanut Horton on tällä hetkellä liigan huonoin sopimus. Siinä missä kahden muun uransa lopettaneen Prongerin ja Savardin osalta palkka tippui lähes olemattomaksi viimeisten sopimusvuosien ajalta, nauttii Horton edelleen suurta palkkaa sopimuksensa loppuun saakka. Ja joukkue joutuu myös makselemaan sen, sillä sopimusta ei ole vakuutettu. Valitettava loukkaantuminen teki aikoinaan Columbukselle hyväksi katsotusta FA-signauksesta katastrofisopimuksen, mutta saivat sen sitten kaupattua toiseen huonoon sopimukseen. Clarkson sentää pelaa joten tällä listalla Horton vie huonoudessa voiton, vaikka Leafsin näkökulmasta onkin parempi kun Hortonin saa LTIR:lle sopimuksen loppuun saakka, ja tuon palkan maksaminen ei tunnu missään rahassa kylpevälle Leafs-organisaatiolle.