4
444
Mä en kyllä keksi, miten hiiliteräksellä saa mitään poltettua kiinni. Tai no, rasvan olen saanut siihen tarttumaan. Viimeksi taisin polttaa ihan rypsiöljyllä. Silavan kanssa oli aiemmin haasteita, mutta rypsiöljy on ihan järkyttävän hyvä ja halpa vaihtoehto. Ja tuon kun tekee kerralla kunnolla - tai kolmesti putkeen, kuten itse tein - niin ei tarvitse ihan heti uusia. Toki tuo on helposti ryssittävissä esim. tyrkkäämällä liikaa öljyä, jolloin pinta jää vain tahmeaksi. Kevyt sipaisu öljyä päälle, helvetin kuumaan uuniin, ja jo onnistuu.Tää on aina ajatuksena kiva, mutta sitten kun alkaa hiiliteräspannua käyttämään niin aina miettii että ”miksi???”. Hyötyä siitä ei ole tefloniin verrattuna ja kaikki palaa kiinni vaikka olisi litra öljyä pannulla.
Kokeiltu on rasvapoltot uunissa, grillissä, liedellä ja kaikissa moneen kertaan ja monin eri tekniikoin (youtube ja forumit apuna), mutta ikinä pinnasta ei ole non-stickkiä tullut. Lisäksi kokeiltu eri lämpötiloja kun ruokaa on pannulle laittanut. En vaan pääse kiinni tuohon hienouteen enkä oikein tiedä mitä hyötyä siitä olisi pinnoitettuun pannuun.
Oikeastaan ainut mikä siinä kiehtoo on se harrastuneisuus, kun tykkää hifistellä vähän kaikkea muutakin. Sitten taas esim pihvin paistossa valurautapannu toimii paremmin ja jostain syystä siihen ei pala kiinni niin helposti.
Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että nykyään taloudesta löytyy myös pinnoitettu Heirol. Joku malli, en muista. Tämä ihan siksi, että talon naisväellä on suunnattomia vaikeuksia putsata tuota hiiliteräspannua oikein. Joko se jää pesemättä tai sitten se jää öljyämättä pesun jälkeen. Eivät sentään ole enää tunkeneet astianpesukoneeseen, kuten joskus muinoin. Eihän se siitäkään pysyvästi pilalle mene, mutta aiheuttaa turhaa vaivaa. Joten paistelkoot omat mössönsä sitten pinnoitetulla ja tuhotkoon sitä mielensä mukaan. Mä kuitenkin itse hoidan n. 90% kokkailusta, joten käytän mieluiten hyvin hoidettuja ja pidettyjä työkaluja.