Padis kirjoitti:
Mielestäni kyseinen tilanne on pelkkää matematiikkaa. Jos paperiliitto olisi viime keväänä suostunut kesälomia ajatellen nelivuorojärjestelyyn uskon, että nyt ei tehtaita/koneita ajettaisi alas Kuusankoskella, Voikkaalla ja Valkeakoskella. Kyseiset koneet ei todellakaan ole matkalla metallisulattamolle vaan ehkä Kiinaan tai vastaavaan maahan jossa duuni on vain halvempaa.
Kyllä tämä jälkiviisastelu on helppoa eikö? Paperiliiton on nyt korkea aika heräillä kultaisesta 80 luvulta ja ruvettava pitämään kiinni työpaikoista. Näkisin niin, että vastakkainasettelussa ammattitaidon vs. työvoiman hinnan on aikaa sitten menetetty etulyöntiasema tässä maassa. Pahaa pelkään vain paperiliiton jäykkyyttä asioiden reagoimiseen. Irtisanomiset varmaan tulevat jatkumaan Stora Ensolla ainakin.
Suomeen ei yksinkertaisesti kannata investoida uutta kalustoa ja vanhaakin kehitetään vain osaan koneista. Minkä toisaalta ymmärtää ylikapasiteetin takia joillain paperilaaduilla. Ainoa millä olisi voitu säilyttää etulyöntiasema maailmalla olisi ollut verotusta helpottamalla ja palkkakuluja alentamalla. Kuten alussa sanoin nykyään numero merkitsee ihmistä enemmän.
Ja kyllä.. olen kohta työtön ja kuulun paperiliittoon l. nyt alkaa perjantaipullon tyhjennys tiedoksi vain teille katkerille köyhille.
Näinhän se pitkälti on - matematiikkaa siis, otetaan vaikka helppo esimerkki:
UPM:n Tervasaaren lopetettava PK6 vs. Venäjällä Segezhan PK10 (kilpailijoita ihan oikeassa elämässä). Molemmat tekevät bulkkituotetta eli säkkipaperia, sitä mistä esim. betoni-, rehu- ym. säkit valmistetaan.
Venäjällä KUUKAUSIpalkka n. 210 euroa ja energian sekä raaka-aineen hinnat jotain muuta kuin Suomessa. Eikä ympäristönsuojelusta tai "ylimääräisistä" sairaslomista tms. ole huolta.
Ihan riippumatta siitä miten paperialan neuvottelut menivät niin tuossa kilpailutilanteessa on paha pärjätä. Suomessa ei kannata tuottaa bulkkitavaraa yliarvostetuilla ja ylipalkatuilla paperimiehillä kun samaan pystyvät venäläiset noilla palkoilla - useimmiten muuten naisvaltaisella "miehityksellä" vaikka se ei tähän asiaan kuulukaan - siihen on muita selityksiä.
Mutta jos paperiliitto olisi viime vuonna ollut sovinnollisempi, yhteistyökykyisempi, järkevämpi...mitä sanaa nyt haluaa käyttää, niin uskoisin että UPM olisi suunnitellut pakollisen manööverinsä eri lähtökohdista.