Kun täällä on nyt ollut puhetta siitä että nämä toistaitoiset ykkössentterit ja puolustavat puolustajat ovat ylihintaisia, niin haluaisin kuulla näkemyksiä että ketkä sitten ovat alihintaisia? Kyseessä on suhteellinen vertailu ja ilman toista ei voi olla toista. Kenelle siis GM:ien "kannattaisi" maksaa nykyistä enemmän houkutuksellakseen joukkueeseen jotta seura pärjäisi?
Vaikea verrata, sillä UFA-sopimukset ovat harvoin "sopivia", ja "hyvät sopimukset" ovatkin usein jatkosopimuksia. Toisaalta pitää muistaa, että jatkosopimuksia seurojen kanssa tehneet pelaajat ovat tienneet ennen sopimuksia saavansa markkinoilta isompia summia, mutta ovat pysyneet seurauskollisina joukkueissaan.
Vähän vielä tuohon Rangersin tilanteeseen...
Tuo oman rungon rakentaminen omien varausten (tai sitten sopivassa iässä/tilanteessa lahjakkaan pelaajan hankkiminen kaupalla: kuten esimerkiksi Markus Näslund, Thornton, St. Louis, Iginla, Chara, Spezza, Luongo, Pronger jne.) onkin mielestäni lähes ainoa järkevä tie rakentaa seuraa. Näin fanit saavat seurata suosikkejaan pitkään, kiintyä heihin ja pelaajista tulee usein seurauskollisia, joiden kanssa on hyvä neuvotella järkeviä sopimuksia.
Vapaiden agenttien hankkiminen tulee mielestäni kyseeseen usein silloin, kun jo muuten valmiiksi hyvää runkoa halutaan hienosäätää. Ymmärrän tavallaan mm. tuon Rangersin taktiikan siinä mielessä, että jos kaupungista ja manageritaholta ei löydy kärsivällisyyttä rakentaa uusia pohjia, niin pakkohan sitä on kai siinä tapauksessa maksaa ylihintaa.
Kuten nimimerkki ipaz hyvin kirjoitti, tuo jatkuvuus useiksi vuosiksi on viisasta. En kuitenkaan tiedä, kuinka viisasta on kasata jossain Manhattanillakaan yhdessä kesässä palkkakaton aikakaudella joukkueen keskustaan kahta noin ylipalkattua pelaajaa. Sehän on ihan selvää, että joka kesä noita isoja nimiä ei yksinkertaisesti voi saada, ihan pelkästään siksi kun loppuu katosta tila. Ja se on sitä lähempänä, mitä enemmän joukkueessa on ylipalkkausta.
Kun toimintaa siis "joudutaan" ajattelemaan keskivertoseuraan nähden enemmän pitkän tähtäimen lisäksi myös lyhyellä tähtäimellä (eikä lähdetä kunnolla rakentamaan), niin eikö olisi viisaampaa vähän jakaa noita pitkän sopimuksen mediahankintoja? Luulisi, että olisi parempi taktiikka palkkakaton aikana hankkia esimerkiksi kahtena kesänä peräkkäin nimekäs pelaaja ja seurata näin yleisen tilanteen kehitystä, kuin räjäyttää pankki kerralla, olla pari vuotta hiljempaa ja ottaa laskin käteen, kun katto pienenee, eivätkä isolla rahalla hankitut pelaajat tuotakaan sitä pelillistä vastinetta rahoille.
Jos tuohon kärsivällisempään UFA-pelaajien hankintamalliin mentäisiin, niin sehän olisi samalla kannattajille viesti siitä, että joukkuetta rakennetaan tasaisesti eteenpäin. Tosin Rangers hankki myös viime kesänä Reddenin 6.5 miljoonan dollarin sopimuksella(!!), joten markkinataloutta esiteltiin tuolloinkin. En kuitenkaan voi uskoa, että joukkue pystyy joka kesä saamaan hankintojaan kansikuvapojiksi.
Tällä hetkellä joukkueessa on vuoteen 2012 kuusi pelaajaa (Avery, Gomez, Drury, Redden, Rozsival ja Lundqvist), jotka vievät kolmen seuraavan kauden aikana katosta vuosittain noin 35 miljoonaa. Tämä osasto (jossa Lundqvist on ainoa pelipaikkansa todellinen huippu) jättää muun ryhmän kasaamisen pakostakin melko vaatimattomaksi. Ajatuksena tuo pitkäjänteisyys on kannatettava asia, mutta se voidaan tehdä niin monella eri tavalla.
Mutta se siitä, ja palataan tuohon dana77:n kysymykseen. Jos tuolta palkkataulukosta jotain otetaan kaikista sopimuksista esiin, niin omasta mielestäni hinta/laatusuhteiltaan "alihintaisia"/"sopivan hintaisia" pelaajia pidemmällä sopimuksella (+3 kautta) ja ei-tulokassopimuksella ovat mm.
- Jarome Iginla: Flamesin kapteeni saa kaudessa vähemmän kuin esimerkiksi Gomez, Drury tai Brian Campbell...
- Pavel Datsyuk: Detroitin taituri ja loistava puolustava hyökkääjä. On tehnyt kahdella viime kaudella 97 pistettä ja voittanut luultavasti samalla kaksi Selke Trophya. Pelaa vuoteen 2014 ja saa kaudessa 6.7 miljoonaa (siis vähemmän kuin esimerkiksi Gomez ja Drury).
- Henrik Zetterberg: Erinomainen kahden suunnan hyökkääjä ja voittajatyyppi. Pelaa 12 vuoden ja keskiansioiltaan noin kuuden miljoonan dollarin sopimuksella loppu-uransa samassa seurassa. Veikkaan omasta kristallipallostani, että noin 4/5 osaa sopimuksesta on alipalkattuja kausia ja tuo loppu voi mennä sitten jo nelikymppiselle pelaajalle hinta/laatusuhteeltaan tasan tai vähän alle.
- Patrik Elias: Kaikki kyvyt ja useimmat näytöt päälle 30 maalin hyökkääjäksi. Pelannut tasaisen hyvän uran Devilsissa. Ottaa kaudesta kuusi miljoonaa, pelaa vuoteen 2013 saakka.
- Mike Richards: Flyersin kapteenin sopimuksessa (kestää vuoteen 2020, vuositienestit 5.75 miljoonaa) on riskinsäkin. Richardsin peliä katsellessa ainakin minulle tulee väkisin mieleen, että nuo riskit ovat ilman vakavia loukkaantumisia mitättömiä. Erinomainen kahden suunnan pelaaja.
- Ryan Getzlaf: pelaa nykyistä sopimustaan vuoteen 2013 saakka. Saa kaudessa 5.325 miljoonaa dollaria. Teki runkosarjassa 91 pistettä. Pelaa fyysisesti ja on vieläkin kehittyvä pelaaja.
- Corey Perry: Sopimuksessa samat sanat kuin Getzlafilla - kestoa vuoteen 2013 ja vähän päälle viidellä miljoonalla tulee takuuvarmasti tehoja. Teki runkosarjassa 32 maalia. Hänkin pelaa fyysisesti (jopa likaisesti) ja on kehittyvä pelaaja.
- Mike Green: Runkosarjassa 31 maalia ja ehdolla vuoden parhaaksi puolustajaksi. Kehittyvä? Pelaa nykyistä sopimustaan vuoteen 2012 saakka. Saa kaudessa 5.25 miljoonaa dollaria.
- Andy McDonald: Pelaa nykyistä sopimustaan vuoteen 2013 ja saa kaudesta keskimäärin 4.7 miljoonaa dollaria. On ollut viime kautta lukuun ottamatta viimeisten neljän kauden aikana kolme kertaa piste/ottelu tahdilla pelannut hyökkääjä. Oli tänä vuonna joukkueensa paras pelaaja pudotuspeleissä.
- Shane Doan: Phoenixin kapteeni, joka voitti seuransa pistepörssin yli 30 pisteellä ennen seuraavaa (Doan 73pts, Reinprecht 41pts). Viime kaudella Doan teki seurassaan yli 20 pistettä enemmän kuin seuraava, ja hän on voittanut joukkueensa pistepörssin viitenä kautena peräkkäin. Pelannut ehjän uran fyysistä kiekkoa. Nykyinen sopimus kestää vuoteen 2012 saakka ja tuo keskimäärin noin 4.5 miljoonan dollarin tulot.
- Brenden Morrow: Dallasin kapteeni, joka on harmittavasti kärsinyt loukkaantumisista viime kausina. Terveenä ollessaan erinomainen taistelija ja tärkeiden maalien tekijä. Pelaa vuoteen 2013 saakka ja saa kaudessa 4.1 miljoonaa.
- Mark Streit: Voitti joukkueensa pistepörssin puolustajana 17 pisteellä ennen seuraavaa. Hyvä kiekollinen yv-puolustaja, joka saa kaudessa keskimäärin 4.1 miljoonaa ja pelaa vuoteen 2013 saakka.
- Ales Hemsky: Taitava Hemsky on voittanut Edmontonin sisäisen pistepörssin kolme kertaa viimeisten neljän kauden sisään. Pelaa vuoteen 2012 ja saa kaudessa 4.1 miljoonaa.
- Derek Roy: Roysta kehittyi lopulta 70-80 pisteen pelaaja. Saa kaudessa tasan neljä miljoonaa ja pelaa kauteen 2013 saakka.
- Brad Boyes: Boyesiin sopivat melkein samat sanat kuin Roy'hin. Teki viime kaudella 43 maalia ja tällä kaudella 33 maalia. Pelaa vuoteen 2012 saakka ja ottaa kaudesta neljä miljoonaa.
- Johan Franzen: Franzen on runkosarjassa 30 maalin mies, mutta hänen todellinen arvonsa nähdään vasta kauden tärkeimmissä peleissä, joissa on ollut loistava. Pelaa Zetterbergin kanssa erittäin pitkällä sopimuksella ja on 38-vuotias sopimuksen loppuessa. Sopimus tuo hänelle kaudessa alle neljä miljoonaa, mitä voidaan pitää pienenä rahana hänen pitkään panokseensa nähden.
- Alexander Edler: Isokokoinen puolustaja laukoo kovempaa kuin Sami Salo ja kehittyy vieläkin jättiloikin. Teki tällä kaudella 10 maalia ja 37 pistettä, mutta pystyy nostamaan tasoaan kehityksen jatkuessa vielä selvästi. Pelaa seuraavat neljä vuotta 3.25 miljoonan dollarin sopimuksella.
- Dustin Brown: "V-mäisyyden" huipentuma, joka on hyvä maalintekijä ja arvokas taistelija joukkueelleen. Tullee takomaan jatkossa 30 maalin kausia vuoteen 2014 saakka ja kuittaa tuosta hyvästä noin 3 miljoonaa kaudessa.
- Marc-Edouard Vlasic: Nuoresta puolustajasta on kasvanut huipputärkeä pelaaja San Joselle, ja hän tullee jatkossa vielä parantamaan. Lukee peliä niin hyvin, että on vaikea kuvitella hänelle tulevan isompaa takapakkia. Teki viime kaudella 36 pistettä ja oli +15. Pelaa vuoteen 2013 saakka ja kuittaa kaudessa noin 3 miljoonaa.
- Niklas Kronwall: Detroitin tulevaisuuden mahdollinen ykköspakki teki runkosarjassa 51 pistettä. Pelaa vuoteen 2012 saakka ja kuittaa tasan 3 miljoonaa kaudessa.
- Alexandre Burrows: On puolustavassa ketjussa pelatessaan joukkueensa kahden parhaan puolustavan hyökkääjän joukossa ja hyökkäävässä ketjussa joukkueen tehokkain maalintekijä (ilman yv-aikaakin). Ison pelillisen panoksen lisäksi pörrää jatkuvasti vastustajan iholla ärsyttämässä pelaajia ja vastustajan faneja, tappaa alivoimia, tuo suuren annoksen energiaa ja koulukiusaa. Pelaa neljä seuraavaa kautta kahden miljoonan sopimuksella.
Tuossa nyt minun mielestäni ainakin joitakin pelaajia, jotka ottaisin noilla sopimuksilla joukkueeseeni, jos saisin valita vapaasti. Muitakin on tarjolla, mutta nuo tulivat nopealla silmäyksellä ensin esiin, kun yritin ottaa vähän kaikenlaisia pelaajia eri hintaluokista.