Stunt cockilta hyvä alustus.
Erittäin hyvä kirjoitus yllä. Mainittavan arvoista on myös ns. puolustavien puolustajien aivan naurettavat pahvit mitä viimeiset vuodet on viljelty esim. Jeff Fingerille maksetaan 4M ilman käytännössä mitään näyttöjä.
Fingerin cap hit on muuten "vain" 3.5 miljoonaa. Mutta pilkun viilauksesta huolimatta ymmärrän mitä ajat takaa. Puolustaja, joka olisi jossakin keskitason joukkueessa top 3-5 puolustaja, tekisi noin 20-30 pistettä, eikä häntä edes huomaisi kunnolla, saisi 3.5 miljoonaa yhden kauden näytöillä. Onhan tuo ehkä kovan tuntuinen korvaus, vaikka pelaaja saisi tärkeissä paikoissa (tässä tapauksessa alivoimilla) paljonkin jääaikaa.
Minua eivät nuo puolustavien pakkien summat kuitenkaan niinkään hirvitä. Myönnän, että osassa on ylimääräistä, mutta osa tulee ihan pelaajan kokonaismerkityksen mukaan. Esimerkiksi Vancouverissa maksaisin Willie Mitchellille (huolimatta huonosti menneestä Chicago-sarjasta) ilomielin 3.5 miljoonaa vastustajan tähtien joka iltaisesta varjostamisesta. Ennemmin minä tuon summan annan Mitchellille kuin kenellekään toiselle Canucks-pakille.
Sen sijaan se mikä on hirvittänyt, on joidenkin isomman nimen pelaajien sopimukset:
- Rangersin Scott Gomez saa vuoteen 2014 saakka n. 7.4 miljoonaa per kausi. Hän on pelannut yhdeksän NHL-kauden aikana tasan yhden päälle 80 pisteen ja päälle 20 maalin kauden.
- Rangersin Chris Drury saa vuoteen 2012 saakka keskimäärin noin 7 miljoonaa per kausi. Hän on Gomezin tavoin hyvä pelaaja, mutta hän on tehnyt viimeisillä kuudella kaudella keskimäärin noin 60 pistettä kaudessa. Riittääkö tuo oikeasti seitsemään miljoonaan noin pitkäksi ajaksi?
- Chicagon Bryan Campbell saa vuoteen 2016 saakka keskimäärin n. 7.15 miljoonaa per kausi. Jälleen kyseessä on hyvä kiekollinen pelaaja, mutta ei mielestäni todellakaan tuon summan arvoinen kokonaispaketti. Tuo sopimus on Chicagon tulevaisuuden tilanteeseen kyllä vaikeasti nieltävissä.
- Rangersin puolustaja Wade Redden saa vuoteen 2014 saakka keskimäärin 6.5 miljoonaa kaudessa. Tällä kaudella tuli 26 pistettä. Hän oli menossa Ottawassa alaspäin, mutta miehen onneksi Rangers palkitsi hyvän historian.
- Phoenix Coyotesin puolustaja Ed Jovanovski pelaa parhaillaan kuusivuotista sopimustaan, joka tuo Jovocopille kaudessa keskimäärin 6.5 miljoonan dollarin tulot. Viime kaudella saldoksi tuli 36 pistettä ja seuran huonoin -15 tehosaldo. Hän oli Vancouverissa pitkään seuran kakkospakki, mutta onneksi Phoenix palkitsi hänet.
- Florida Panthersin puolustaja Bryan McCabe kikkailee vuoteen 2012 saakka keskimäärin 5.75 miljoonan dollarin tuloilla. Tilanne on vähän sama kuin Jovanovskilla ja Reddenilla: takana on mainetekoja(kin).
- Chicagon luukkua avaa tällä hetkellä (ja on avannut jo aika pitkään...) maalivahti Christobal Huet, jonka n. 5.6 miljoonan dollarin kausikohtainen sopimus kestää vuoteen 2014 saakka. On siinä kakkosvahdilla hintaa. No, onhan Huet pelannut myös joskus hyviäkin kausia ja ehkä hän on jatkossa keskitason ykkönen.
- Nashvillen David Legvand nappaa vuoteen 2016 saakka keskimäärin 4.5 miljoonan tienestit. Uralle mahtuu yksi päälle 50 pisteen kausi ja NHL-kausia on takana yhdeksän. No, oma ykkösvaraus ja kaikkea.
Veikkaan, että näistä nimistä tulee seurojen faneja sanomaan "on hän sen ansainnut, koska... -perusteluja", mutta ainakin minä näen näiden pelaajien sopimuksissa joko liikaa pituutta tai liikaa hintaa. Eivätkä vastaavat sopimukset tähän lopu. Kun katselee pelaajien palkkatietoja, näitä vastaavia esimerkkejä voisi jatkaa aika pitkään.
Eli: Jeff Fingerille ja joillekin muille ns. peruspakeille maksetaan ehkä liikaa, mutta osataan sitä monien monien muidenkin kohdalla. Peruspakkien sopimukset harvoin kuitenkaan pilaavat älyttömästi tulevaisuutta, mutta veikkaan (Chicagon kohdalla pelkään), että yläpuolella olevassa listassa on sopimuksia, joiden vuoksi joku seura joutuu vielä hankalaan paikkaan.