En hirveästi kehottaisi ominpäin alkaa lukea jokaista vastaantulevaa saittia. Siinä sairastuu äkkiä oma pää niitä todennäköisyyksiä pyöritellessä. Lääkäri tai potilas itse kertoo sitten missä mennään, kun aika on.
Siksipä uskalsinkin antaa linkin terveyskirjastoon, koska siellä artikkeleiden ja katsausten kirjoittajat ovat alan ammattilaisia, jolloin ei pääse syntymään väärää käsitystä eikä turhia kauhukuvia maalailla ja toisaalta realiteetit tuodaan selkeästi esille.
Moni th-alan opiskelija turvautuu sivuihin tarvitessaan tiivistä pakettia jostain sairaudesta tai taudista. Toki pääsääntöisesti kaikilla oppilaitoksilla on hankittuna luvat ammattilaisille tarkoitettujen sivustojen käyttöön, mutta esim. kotioloissa terveyskirjasto on lähteenä oikein kelvollinen.
***
Vielä 70- ja 80-luvulla huomattavan moni syöpä oli käytännössä kuolemantuomio, kuolema tuli joko nopeasti tai hitaasti hivuttamalla vuosien kuluessa - kuten mummillani. Nyt niin hoidot kuin myös diagnosointi on olennaisesti parantunut, joten syöpään sairastuneen keskimääräinen elinaika useimmissa syövissä on kasvanut olennaisesti, aivan kuten elämänlaatu on parantunut. Mutta toki on edelleen olemassa syöpiä joihin sairastuneiden elinajanodote ei kovinkaan pitkä ole, haimasyövässä se taitaa keskimäärin olla vuoden parin luokkaa - kenties hiukan enemmän.
Ja aina jos mahdollista niin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen asiassa, heiltä saa tarvittavan tiedon ja toivottavasti myös opastusta siitä mikä läheisen tila on. Licon tapauksessa omaisen puoleen ei ilmeisesti kannata kääntyä, joten ainoa mahdollisuus on alan ammattilainen - joka tosin ei voi konkreettista potilaskohtaista tietoa kertoa, koska vaitiolovelvollisuus asettaa selkeät rajat sille mitä voi puhua ja kenelle. Mutta uskoisin, että lääkäriltä voi tiedustella tietoa syövästä yleisellä tasolla.
vlad.