Rohkenen olla asiasta eri mieltä. Vertailuissa tasonlaskua/(nousu) Liiga vs KHL joudumme tekemään alkuoletuksia.
Oletus 1. Arvonmääritys, Oletetaan, että pelaajan palkka on "oikea". ts. Mitä parempi palkka->sen parempi pelaaja. (laitoin ""-merkit siitä syystä, että on kyseenalaista kuitenkin sanoa onko joku pelaaja esim. 10 miljoonan arvoinen työmäärään nähden jos verrataan esimerkiksi perusduunariin. Btw. Palkka määräytyy jokatapauksessa markkinaehoisesti.)
Oletus 2. Pelaaja tekee rationaalisen valinnan taloudellisen hyödyn pohjalta. Pelaaja siirtyy siihen joukkueeseen pelaamaan missä parhaiten maksetaan. Toki on muitakin arvoja kuten koti tai perhe tai kaverit. Lähtökohta on kuitenkin, että pelaajat pelaavat siellä jossa kokevat saavansa suurimman taloudellisen hyödyn. (okei, urakehityksen kannalta jonkun on kannattavaa pelata pari kautta pienemmässä seurassa pienemmällä palkalla muuta suuremmassa roolissa.)
Tilinpäätöstietojen perusteella threadin vastaus kysymykseen on yksiselitteinen. KHL-liigassa palkat ovat moninkertaiset verrattuna kotoiseen liigaan. Vastauksen tältä pohjalta on, että palkkataso putoaa Jokereiden lähdön ja sportin tulon myötä liigassa eli taso on laskenut. (Kuinka paljon? Sen näemme vasta vuoden päästä tarkkoina numeerisina lukuina kun tilinpäätöstiedot tulevat.
Mittaat Liigan tasoa pelkästään rahalla ja pelaajien palkoilla. Kuten joku jo ylempänå kirjoitti, niin Liigan palkkataso ei aina korreloi sen yleistä ja urheilullista tasoa. Miten monta vuotta esim. Jokerit on yrittänyt Liigassa menestystä kalliilla ostojoukkueilla siinå onnistumatta?? Menestys on ollut luokatonta resursseihin (halli yms.) nähden.
Toisena esimerkkinä Ässät, joka otti 2013 mestaruuden melko vähäisen budjetin joukkueella, jossa runko perustui omiin kasvatteihin. Ässien budjettitason joukkueilla tämä on järkevin tapa kasvattaa itse omat pelaajansa, kun ei ole "kummisetää" esim. Lukon tapaan, joka polttaisi rahaa joukkueisiin kausi toisensa jälkeen, kuitenkin Lukon mestaruudesta on 50 vuotta aikaa..
Eli summasummarum, voinemme todeta Liigan olevan niin kovan tason sarja, että pelkällä rahalla ei siinä pysty menestystä ostamaan. Hjallis ilmeisesti tuskastui tähän tosiasiaan ja päätti tuhota perinteikkään seuran liiga-identiteetin rahan takia.
Toki KHL ainakin vielä vie pelaajia itään, mutta suunta on ollut jo myös toisinkin päin nimekkäidenkin pelaajien osalta. Ainakin vanhemmille pelaajille merkitsee muutkin asiat kuin pelkkä raha. Muu ympäristö, infrastruktuuri, perhe, läheiset, ystävät sopimusta tehtäessä. Viimekaudella esim. Niklas Hagman oli tälläinen tapaus Porissa pelatessaan, toki hänkin sitten vastoin sanojaan palasi KHL seuraan, suurimpana syynå varmaan kun saa silti asua ja pelata kotipelit Suomessa.
Iät ja ajat liigasta ovat parhaat pelaajat lähteneet rahan perässä, kuka länteen rapakon taakse, kuka Sveitsiin, Ruotsiin etc. jo ennen KHL: llää ja aina on tilalle kasvanut ja noussut uusia tähtiä. Toki oli myös 90-luvun taitteessa aika, kun itä-blokin maista virtasi Neuvostoliiton romahdettua kovia pelaajia mm. SM-Liigaan leivän perässä. Kuka tietää jos Venäjällä menee asiat reisille taas maan johdon toimien takia, etteikö samankaltaista pelaajien joukkopakoa maasta nähtäisi. KHL on rakennettu niin epävarmalle rahoituspohjalle joidenkin seurojen osalta, ettå rahoituksen huvetessa sarja alkaa romahtaa syystä että palkkataso sarjassa on täysin ylimitoitettu. Se miten venäläiset kunnioittavat pelaaja- tai ylipäätään mitään sopimuksia verrattuna esim. NHL:ään (pelaajien mielivaltainen ostelu / pelaajasopimuksien purkaminen) ei anna sarjasta kovin luotettavaa kuvaa.
SM-Liiga on edelleen yksi maailman kovatasoisimmista sarjoista ja todella vaikea voittaa. Liigan valmennuksen taso on hyvää maailmankin mittakaavassa, mistä osoituksena suomalaisvalmentajien ja pelaajien kova kysyntä muissa liigoissa mm. juuri KHL:ssä. Hyvän tason pelaajia saapuu liigajoukkueisiin yhä tänäkin päivänä antamaan näyttöjå osaamisestaan. Jos pärjäät liigassa, niin todennäköistä on, että pärjäät myös NHL tai KHL -liigoissa tai saat ainakin hyvillä otteilla Suomessa mahdollisuuden näyttää taitosi näissä sarjoissa. Eli on paskapuhetta, etteikö Suomen jääkiekkoliigalla olisi maailmalla kova arvostus, mikä on varma merkki Liigan tasosta.
Se että yksi joukkue vaihtuu toiseen, ei Liigaa hetkauta juurikaan mihinkään suuntaan. Jokerit ei edelleenkään ole koko Suomen jääkiekko ja maailmannapa, vaikka jotkut niin näyttävät kuvittelevan. Yleisömäärä kokonaisuutena voi kenties alkuun hiukan tippua, ennenkuin Vaasa saa hallinsa laajennettua / KooKoo nostetaan mukaan sarjaan, mutta katsojamääriin taitaa vaikuttaa talous- ja työllisyystilanne ylipäätään. Vaasan alueen taloustilanne on maan kärkiluokkaa, joten katsojien luulisi löytävän tiensä Sportin peleihin, kun joukkue pitkän tauon jälkeen Liigassa pelaa. Jokereille toivotan onnea valitsemallaan tiellä.