Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Onko Liigan taso laskenut KHL:n nousun myötä?

  • 389 013
  • 2 252

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pakko kysyä, että oleko nyt ihan tosissasi?

Vastataan nyt sitten vielä tähän kun kerran kysytään. Tietysti olen tosissani. Miksi en olisi? Vai onko siinä mielestäsi joku virhe? Jos on, niin mikä? Otanta on toki pieni, mutta kuitenkin uusinta matskua mitä saatavilla on. Mielestäni parempi vertailukohta kuin joku 90-luku.

Jos on pakko arvata, niin tuo lienee kuitti erkun maaniselle tarpeelle laatia tilastoja ihan kaikesta, mikä näyttää kivalta hänen pikku simmukoihinsa.

Eeeeei kai nyt sentään....

Mutta nyt saa vertailu Liigan ja idän välillä loppua osaltani tähän. Ainakin vähäksi aikaa.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kun täällä vieläkin väännetään mennyttä JYP-Torpedo peliä ja siellä koettua törkeää vääryytä, niin kommentoimpa itsekin kyseistä peliä: Torpedolla oli kyllä omat paikkansa ratkoa peli jo ekan erän lopussa, kun kaksi JYPin pelaajaa istui boksissa järkyttävistä rikoksista joita tekivät kaukalossa. Onneksi Suuri ja ylivertainen Torpedo ei kuitenkaan kaikessa armollisuudessaan viitsinyt laittaa kiekkoa maaliin ja teki Tarkista täten todellisuutta paremman veskarin. Mitä tekemistä tällä on ketjun aiheen kanssa? Ei yhtään mitään.

En voi kirjoitella KHL:n pelin tasosta tai muistakaan sarjan hienouksista, koska en muistaakseni ole koskaan peliäkään kyseisestä sarjasta nähnyt. Liigaa olen seurannut kuitenkin jo yli 30 vuotta ja siitä voin jo varmaan jotain kirjoittaakin. Alussa (silloin kun ensimäisiä pelejäni katselin) suurin osa pelaajista oli amatöörejä tai korkeintaan puoliammattilaisia. Siekkisen A-P:kin kävi jyväskyläläisessä kopiofirmassa töissä, koska JyP HT:n maksama korvaus ei riittänyt perheen elättämiseen, tai elämiseen muutenkaan. Silloin pelaajilla ei ollut aikaa harjoitella yhtä paljon kuin nykyisin harjoitellaan. Toki myös tuolloin oli nykymittapuullakin kovia ja lahjakkaita pelaajia, mutta liigan yleinen taso oli varmasti heikompi kuin nykyisin. Syy huonompaan tasoon oli harjoitusmäärissä ja myös harjoittelun laadussa. Paremman ja runsaamman harjoittelun on näyttävä myös otteluissa laadukkaampana pelinä. Jääkiekko on kuitenkin joukkuepeli ja sitä joukkueena pelaamista ei opi ilman harjoittelua. Parhaimmista pelaajista koottu joukkue ei välttämättä aina ole laadultaan joukkueena kuitenkaan paras, Tästä voisi esimerkkinä mainita vaikka Sotshin olympialaiset ja Venäjän jääkiekkomaajoukkueen. Ennen kisoja joidenkin mielestä Venäjä oli täysin pitelemätön ja ylivertainen joukkue, jolle ei löydy pysäyttäjää. Vaan kuinkas kävikään? Absoluuttisesti Liigan taso on mielestäni ollut nousussa koko ajan.

Kun mietitään suhteellista tasoa, törmätään sen mittamisen haasteeseen. Eri sarjoja on vaikea verrata, ellei eri sarjoja edustavat joukkueet pelaa vastakkain. Kyllähän näitäkin pelejäkin on, mutta ne yleensä pelataan ennen kauden alkua, jolloin joukkueilla on erilainen tuntuma pelaamiseen, eikä paketti ole kellään kasassa. Viime kaudella ET:n finaalit pelattiin joulukuussa, keskellä kiivainta runkosarjaa. Noitakaan pelejä ei voi totuuden kertovana mittarina käyttää, koska niihen peleihin pääsivät ne joukkueet, joiden peli oli eniten kasassa ennen kauden alkua pelatuissa matseissa.

Toinen tapa vertailla eri sarjoja voisi olla vaikka tarkastelle edellisiä olympialaisia. Suurin osa pelaajista Sotshissa pelasi tuohon aikaan NHL:ssä. Liigaa edusti viisi pelaajaa ja Ruotisssakin pelasi 15 pelaajaa. Jopa Tanskassa pelaavia oli yksi. Voiko tämän avulla vertailla eri sarjoja. Ei voi mielestäni. Suurin osa Ruotsissa pelaavista edusti Norjan tai Slovenian maajoukkueita. Tre Kronorissa pelasi vain yksi Ruotsissa pelannut pelaaja. Ranskassakin pelasi jopa neljä pelaajaa ja Saksassa yhdeksän. Itävallassa pelaavia oli 17. Onko Itävallan sarja parempi kuin Ruotsin tai Suomen? Tuskin. Jos tarkastellaan vain mitalipeleissä pelanneita joukkueita. NHL:ää edusti selkeästi suurin osa pelaajista. Loput sarjat tulevat järjestyksessä KHL (kahdeksan), Liiga (kolme) ja SHL (yksi). Onko tämä luotettava mittari sarjojen suhteellisesta tasosta? Ei mielestäni, koska vertailun ulkopuolelle jää kovia sarjoja kuten Sveitsin pääsarja, josta ei ollut yhtään pelaajaa mitalipeleissä.

Ainoa tapa mitata eri maiden sarjojen suhteellista tasoa, on järjestää kunkin sarjan voittaneille joukkueille yhteinen turnaus. Sen voittajaa voitaisiin lähes kiistatta väittää maailman parhaimmaksi joukkueeksi ja sen edustamaa sarjaa maailman parhaimmaksi sarjaksi. Tuo "lähes" tulee siitä, että aina voi joku kuitenkin vedota yksittäisen pelin tuomaan sattuman mahdollisuuteen. Tästäkin päästään eroon, mikäli kyseinen turnaus pelataan ensin sarjamuotoisena ja mitalipelit sitten paras seitsemästä menetelmällä. Lisäksi turnaukseen pitäisi oikeastaan osallistua kustakin sarjasta kolme parasta joukkuetta, jotta eroa sarjojen välillä voitaisiin tarkastella. Eihän yksi joukkue vielä voi koko sarjan tasosta mitään kertoa. Tästä nyt esimerkkinä naisjääkiekon kv. turnaukset. Yleensä sieltä erottuu selkeästi Kanada ja Yhdysvallat, muiden tullessa sitten kauempana perässä. Ei ole kovin laadukkaan sarjan merkki, jos sarjan sisäiset tasoerot ovat kovin suuret. Tällaisen turnauksen järjestäminen on kuitenkin lähes mahdotonta, mitä eri sarjojen tason vertailuun tulee. NHL:ssä pelataan vielä melkein Juhannuksenakin, kun muissa maissa kaudet loppuvat jo Huhtikuun loppupuolella. Turnauksen järjestäminen Juhannuksen jälkeen asettaa osallistuvat seurat eriarvoiseen asemaan. Toinen on juuri lopettanut raskaan playoff-sarjan ja sillä on loistava pelituntuma. Toisen pelaajat ovat kesäharjoittelukaudella ja heiluvat punttisalilla, sekä juoksevat pitkin laskettelukeskuksen rinteitä joukkuekaveri reppuselässä. Kumman peli on paremmin kasassa? Jos turnaus järjestetään syksyllä ennen seuraavan kauden alkua, silloin voidaan taas vedota siihen kuinka valmistautuminen kauteen on eri joukkueilla eri vaiheessa menossa. Lisäksi monen sarjan mestarijoukkueesta on lähtenyt sen mestaruuden avainpelaajat paremmin palkkaa maksaviin sarjoihin pelaamaan. Näinkin on Liigassakin käynyt aika usein. Syksyllä on aivan eri joukkue kasassa kuin mikä mestaruuden voitti edellisenä keväänä. Vai mitä turkulaiset?

Mielestäni eri sarjojen välisistä suhteellisista tasoeroista on melko turha väitellä, ellei ole jotain millä voi kunnolla mitata sitä paremmuutta. Silloinkaan ei tarvitse väitellä, koska totuus voidaan katsoa esim. turnauksen lopputuloksista. Absoluuttisesti Liigan ja muidenkin sarjojen taso on kuitenkin noussut. Nykyään harjoitellaan paremmin ja enemmän kuin ennen. Tai venäläisistä joukkueista en tiedä, koska siellähän taisi NL:n aikaan olla meininki näiden harjoitusten suhteen hieman toisenlainen. Tästä varmaan voi joku paremmin tietävä kertoa enemmän.
 
Viimeksi muokattu:

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Myös muut huomasivat saman kuin minä. Nimimerkki zorba: "Kieltämättä Rönni ja Hämäläinen vetää räikeästi kotiinpäin."

Eikös se Rönni vihellä ihan ammatikseen siellä suuressa ja mahtavassa?

Ei kai ne ammattituomarit vedä kotio päin, aistiharhahan tuon on oltava.
 

JjZz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit. Sympatiat kaikille paskoille.
Vastataan nyt sitten vielä tähän kun kerran kysytään. Tietysti olen tosissani. Miksi en olisi? Vai onko siinä mielestäsi joku virhe? Jos on, niin mikä? Otanta on toki pieni, mutta kuitenkin uusinta matskua mitä saatavilla on. Mielestäni parempi vertailukohta kuin joku 90-luku.
Paitsi että otanta on pieni, se on myös sellaisista peleistä, joista ei oikeasti voi päätellä vielä yhtään mitään. Joukkueet pelaavat vajailla kokoonpanoilla ja pelituntuma kesäterässä. Onhan tämä tietysti aika, jolloin liigajoukkueilla on suurimmat yllätysmahdollisuudet khl-seuroja vastaan, niin varmaan se otanta kannattaa sitten ottaa nyt.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Mielestäni eri sarjojen välisistä suhteellisista tasoeroista on melko turha väitellä, ellei ole jotain millä voi kunnolla mitata sitä paremmuutta. Silloinkaan ei tarvitse väitellä, koska totuus voidaan katsoa esim. turnauksen lopputuloksista. Absoluuttisesti Liigan ja muidenkin sarjojen taso on kuitenkin noussut.

Tää on kyllä harvinaisen totta. Eri sarjoja on pirun vaikea verrata jo ihan pelitapojen, eri kulttuurien ja vastaavien takia. Varsinkin yksittäisten pelaajien ("se onnistui siel mut oli ihan paska tääl") kohdalla homma menee mielestäni överiksi. Tietyissä sarjoissa pärjää hieman toisilla ominaisuuksilla (vrt. Liigan ja AHL:n vaatimukset luistelun osalta, jne.) ja varsinkin yksittäisten pelaajien kohdalla jo ihan ei-pelillisetkin asiat voivat vaikuttaa kovasti. Lisäksi jos puhutaan sarjan yleisestä tasota, ei mielestäni aivan parhaiden jengien vertailu ole aina edes reilua. Venäjällä joku SKA on nyt jokusen vuoden vetänyt hirveällä rosterilla ja Sveitsissä parhaimmat joukkueet ovat huikeita. Sen sijaan pienemmät seurat voivat olla kärjistetysti sanoen puulaakitasoa. Liigassakin se edelliskauden mestarijengi voi olla "täysin toinen porukka" jos KHL, NHL ja eläke saavat tarpeeksi kupattua rosteria. Joku mestaruuskauden jälkeinen TPS olisi ollut vitsi Euroopan mestarien pelatessa vastakkain ja kertoisi melkoisen vähän Liigan yleisestä tasosta.

Itse pyrin tätä ongelmaa "ratkaisemaan" ihan tylysti MM-kisojen kautta. Mitä enemmän pelaajia noihin joukkueisiin valitaan tietystä sarjasta, kärjistäen se on sitä kovempi, pl. Pohjois-Amerikka pleijarien takia. Tässä yksinkertaistetussa mallissa parhaat pelaavat parhaiden kanssa yksittäistapauksia (perhe, isompi liksa syystä X muualta, loukkaantuminen, olympiavuosi, jne.) lukuunottamatta ja that's it. Jos parhaaseen mahdolliseen jengiin saadaan vuosittain paljon liigapelaajia, tarkoittaa se Liigan olevan kova sarja; sarjassa pelaa paljon kansainvälisen tason pelaajia. Jos liigapelaajat mitataan metsurin yhden käden sormilla, kertoo se taas jotain muuta.
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Paitsi että otanta on pieni, se on myös sellaisista peleistä, joista ei oikeasti voi päätellä vielä yhtään mitään. Joukkueet pelaavat vajailla kokoonpanoilla ja pelituntuma kesäterässä. Onhan tämä tietysti aika, jolloin liigajoukkueilla on suurimmat yllätysmahdollisuudet khl-seuroja vastaan, niin varmaan se otanta kannattaa sitten ottaa nyt.

Toki tämä on aika jolloin "yllätysmahdollisuudet" ovat parhaimmillaan. Koska eikös tämä nyt ole ainoa aika jolloin näiden kahden sarjan joukkueet ylipäätään pelaavat vastakkain? Tämä tästä koska vertailemaan en nyt ala, kunhan totesin.
 

Andrew

Jäsen
En ole KHL fani, mutta parhaiten taso eron olisi nähnyt, kun CHL olisi vaan päästänyt KHL joukkueet mukaan sarjaan. Suurin osa joukkueista olisi ollut luultavasti KHL:n keskitason jengejä ja kun otteluissa olisi ollut panosta niin kumpikaan osapuoli ei olisi voinut väläyttää "se oli vain harjoituspeli korttia".

KHL:n länsipuoli ja CHL varmasti yhdistyvät jossain vaiheessa Euroopan lohkoksi, mutta siihen menee varmasti aikaa. Paljon menee myös varmasti aikaa sille, että maat kuten Ruotsi ja Sveitsi joissa on pitkät palloilukulttuuri perinteet ylipäätänsä innostuvat mihinkään CHL viritykseen, mutta siitä voi keskustella eri ketjussa.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
En ole KHL fani, mutta parhaiten taso eron olisi nähnyt, kun CHL olisi vaan päästänyt KHL joukkueet mukaan sarjaan. Suurin osa joukkueista olisi ollut luultavasti KHL:n keskitason jengejä ja kun otteluissa olisi ollut panosta niin kumpikaan osapuoli ei olisi voinut väläyttää "se oli vain harjoituspeli korttia".

Jokaiselle osallistuvalle liigalle on määritelty erikseen, miten joukkueita CHL:n voi osallistua. Myös KHL:lle tarjottiin mallia, millä ko. liigan joukkueita toivottiin osallistuvan. Moskovalle tarjottu malli ei käynyt ja kieltäytyi omaehtoisesti. Eli on valheellista väittää, etteikö CHL olisi päästänyt KHL joukkueita mukaan. Ihmeen lujassa tämä virheellinen käsitys joillakin elää, vaikka asiasta on kerrottu lukemattomia kertoja. Ehkä se on sitten siten, että Moskovan totuus alkaa saamaan jalansijaan Suomessa uudestaan.
 

Lumimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit,Avs,NUFC
Itse pyrin tätä ongelmaa "ratkaisemaan" ihan tylysti MM-kisojen kautta. Mitä enemmän pelaajia noihin joukkueisiin valitaan tietystä sarjasta, kärjistäen se on sitä kovempi, pl. Pohjois-Amerikka pleijarien takia. Tässä yksinkertaistetussa mallissa parhaat pelaavat parhaiden kanssa yksittäistapauksia (perhe, isompi liksa syystä X muualta, loukkaantuminen, olympiavuosi, jne.) lukuunottamatta ja that's it. Jos parhaaseen mahdolliseen jengiin saadaan vuosittain paljon liigapelaajia, tarkoittaa se Liigan olevan kova sarja; sarjassa pelaa paljon kansainvälisen tason pelaajia. Jos liigapelaajat mitataan metsurin yhden käden sormilla, kertoo se taas jotain muuta.

Tämä ajattelutapa ei ole kuitenkaan kauhean hyvä. Suomalaisia pelaajia tulee nykyään kisoihin paljon liigasta, koska meillä ei ole enää ottaa pelaajia änäristä kuten männä vuosina. Myös nyt KHL:n ratkaisupelaajat ovat meiltä vähentyneet pelaajien siirryttyä änäriin. Muut huippumaat voivat valita änäristä sen rungon jota täydennetään KHL:stä tulevilla pelaajilla. Myöskään euroopassa pelaavien p-amerikkalaisten huippujen ei voi odottaa pääsevän kisoihin, vaikka mahtuisivatkin eri sarjojen eliittiluokkaan. Pienemmissä maissa kuten Saksassa pelaajia tulee lähes koko joukkueellinen DEL-liigasta, koska he eivät ole tarpeeksi hyviä pelaamaan KHL:ssä, mutta palkanmaksukyky on samaa luokkaa ellei jopa parempaa kuin täällä.
 

JjZz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit. Sympatiat kaikille paskoille.
Miksi muka tarvitaan keskinäisiä otteluita Khl:n ja Liigan paremmuuden selvittämiseksi, kun se on itsestäänselvyys? Ja miksi se on niin vaikea myöntää? Siksikö, kun Jokerit pelaa siellä?
 

ludvig

Jäsen
Miksi muka tarvitaan keskinäisiä otteluita Khl:n ja Liigan paremmuuden selvittämiseksi, kun se on itsestäänselvyys? Ja miksi se on niin vaikea myöntää? Siksikö, kun Jokerit pelaa siellä?

Ei se Jokereista johdu, samantyylinen sävel keskusteluilla on ollut aikaisempinakin vuosina, tosin Jokereiden liittymisen ja lähiaikojen poliittisen häslingin jälkeen keskustelua eroista on käyty voimakkaammin / lapsellisemmin / puolin ja toisin enemmän provoillen.

Omalta kohdaltani täytyy sanoa, että jos joku pitää Liigaa parempana sarjana, niin ei se minulta ole pois. Itse aion nauttia Jokereiden todella laadukkaasta joukkueesta ensi kaudella. Mielellään katsoisin KHL:ssa myös Kärppien ja JYPin laadukkaita organisaatioita, joilla varmasti taso riittäisi.
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
Mielestäni taso ei ole laskenut, pelaajat liikkuu ja joukkueet muuttuu.

Jos jonkun tilastonikkarin mielestä taso on laskenut niin minä en sitä ole huomannut, syy on se että seuraan liigaa siksi että se on mielenkiintoisin minulle.
Sportin nousu liigaan nosti mielenkiintoa vielä lisää, joten kauden alkua voin myöntää odottavani vesi kielellä.

NHL:ää tulee katseltua satunnaisesti, KHL:ää kerran Tallinnan kylpylässä kun olin iltakaljalla.
Jokereiden peliä varmasti katson jos sattuu sopivaan aikaan tulemaan, harkkapeliäkin katselin muutaman minuutin kun joku oli faseen laittanut linkin peliin.

Suomen Mestaruus on kuitenkin Se josta taistellaan, muu on huttua.
 

Elton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit.
Täällä on naureskeltu ja kyseenalaistettu mm. erkun perusteluja sille, että Liigan taso on laskenut KHL:n nousun myötä.

Nyt sitten perusteluna kerrotaan, että ei ole taso laskenut koska sarja on mielenkiintoinen minulle ja koska Sport nousi liigaan...

Rajut on perustelut!
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
Juu, kerroin vain minun mielipiteeni miksi seuraan mielummin liigaa kuin KHL:ää.

En ole kyseenalaistanut erkun perusteluja enkä muistaakseni myöskään niille naureskellut, tämä on hyvä esimerkki siitä että kaikki "vastapuolen" kommentit lyödään samaan nippuun.

Jos jotain sinussa voisi kadehtia, on kyky puolustaa asiaa tuollaisella intohimolla josta jopa Hamas voisi olla kateellinen.
Onneksi me vaan puhutaan lätkästä, hymiö.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Täällä on naureskeltu ja kyseenalaistettu mm. erkun perusteluja sille, että Liigan taso on laskenut KHL:n nousun myötä.

Nyt sitten perusteluna kerrotaan, että ei ole taso laskenut koska sarja on mielenkiintoinen minulle ja koska Sport nousi liigaan...

Rajut on perustelut!

Vaikea ymmärtää enempää väärin, vaikka yrittäisi. Lienet ainoa joka tähän tasoon pystyy.
Tässä ketjussa on puoleen ja toiseen järjettömiä kirjoituksia, kuten tämä lainaamani.

Minullekin liiga on huomattavasti mielenkiintoisempi sarja, vaikka KHL on tasokkaampi. Jos katsoisin mieluummin huipputasoista kiekkoa, siirtyisin katsomaan änäriä. Omasta näkökulmastani siis KHL on väliinputoaja sekä mielenkiinnon, että tason kantilta katsottuna. Eri juttu voisi olla jos oma jengi olisi tuolla pelailemassa. Muillakin voi olla sama ajatus ja moni Jokerifanikin sen ymmärtää, vaikka toisilta menee ohi selvätkin asiat.
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minullekin liiga on huomattavasti mielenkiintoisempi sarja, vaikka KHL on tasokkaampi. Jos katsoisin mieluummin huipputasoista kiekkoa, siirtyisin katsomaan änäriä. Omasta näkökulmastani siis KHL on väliinputoaja sekä mielenkiinnon, että tason kantilta katsottuna. Eri juttu voisi olla jos oma jengi olisi tuolla pelailemassa. Muillakin voi olla sama ajatus ja moni Jokerifanikin sen ymmärtää, vaikka toisilta menee ohi selvätkin asiat.

Juurikin näin. NHL on se jääkiekon ykkönen. Sitten tulee Euroopan sarjat jotka tasoltaan ovat monien liigojen osalta hyvin lähellä toisiaan. Niistä on todella vaikea sanoa mikä sarja milloinkin on se kovin. Ja oikeastaan sillä ei ole edes mitään merkitystä kiinnostavuuden kannalta. Kaikissa pelataan ihan hyvää hokia. Sitten on tuo KHL. Monien mielestä se tekee siitä maailman toiseksi kovimman sarjan koska siellä maksetaan ihan saatanan kovia palkkoja. Tosiasia on kuitenkin se, että siellä on niin älyttömät tasoerot, että se ei välttämättä kokonaisuudessaan ole edes maailman toiseksi kovin sarja. Nämä Venäjäfanaatikot toki sitä propagandaa yrittävät työntää joka tuutista ulos, mutta jokainen joka omilla aivoillaan osaa ajatella pystyy tuon propagandan myös kyseenalaistamaan. Kaikki mikä liittyy Venäjään on oikeasti ihan paskaa! Jännä nähä mitä tämä jokereiden ryssäsiipi on kohta mieltä kun pitäisi miettiä lähdetäänkö (oletetun) kotimaan puolesta taistelemaan vai ostellaanko viking linen lippuja Ruotsiin.
 

Andrew

Jäsen
Mielestäni taso ei ole laskenut, pelaajat liikkuu ja joukkueet muuttuu.

Kyllä taso on laskenut, mutta asettelisin kysymys muodon toisella tavalla. "Onko taso laskenut niin merkittävästi, että se vaikuttaa liigan mielenkiintoon?!"

Minusta ei.

Kotimaisen liigan ongelmat on muualla. Esimerkiksi äärimmäisen huono tuomaritoiminta. Katsokaa muutama Ruotsin liigan peli. Suurin ero on siinä, että Ruotsissa ei saa kahvata, eikä koukkia. Tämän takia peli on kaunista katsottavaa ja viihdyttävää.

Pienillä asioilla kotimaisen liigan tuotteesta saisi paremman. Taso ja mielenkiinto eivät minusta kulje käsikädessä, koska ihmiset tulevat kyllä katsomaan oman paikkakunnan joukkuetta, jos tuote on muuten kunnossa.
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Monien mielestä se tekee siitä maailman toiseksi kovimman sarjan koska siellä maksetaan ihan saatanan kovia palkkoja.

Monien mielestä KHL on maailman toiseksi kovin sarja, koska siellä pelaa suurin osa parhaista Euroopassa pelaavista pelaajista.

Tosiasia on kuitenkin se, että siellä on niin älyttömät tasoerot, että se ei välttämättä kokonaisuudessaan ole edes maailman toiseksi kovin sarja

1. Missä eurooppalaisessa sarjassa on kovemmat kärkijoukkueet kuin KHL:ssä?
2. Missä eurooppalaisessa sarjassa on kovemmat keskikastin joukkueet kuin KHL:ssä?
3. Missä eurooppalaisessa sarjassa on kovemmat häntäpään joukkueet kuin KHL:ssä?

Keskimäärin tasoerot SHL:ssä ja SM-liigassa ovat viime vuosina olleet pienempiä kuin KHL:ssä, mutta tämä ei vielä riitä tekemään näistä kahdesta kokonaisuutena KHL:ää kovempia sarjoja.
 

Jari66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Ukraina
Mielestäni taso ei ole laskenut, pelaajat liikkuu ja joukkueet muuttuu.

Jos jonkun tilastonikkarin mielestä taso on laskenut niin minä en sitä ole huomannut, syy on se että seuraan liigaa siksi että se on mielenkiintoisin minulle.
Sportin nousu liigaan nosti mielenkiintoa vielä lisää, joten kauden alkua voin myöntää odottavani vesi kielellä.

Juurikin näin.

Jos tason laskua tai nousua mittaisin sarjojen kiinnostavuudella omalla kohdallani en ole huomannut että KHL olisi pääsemässä penkkiurheiluvalikoimaani vuohen pierun vertaa. Sama fakta kohdallani pätee myös muihin venäläisiin palloilusarjoihin. Eivät kiinnosta.

NHL:ssä pelataan tasokkainta lätkää ja liigassa kiinnostavinta. Minun näkökulmastani.

Ymmärrän kyllä että Jokerifanien näkökulma voi olla toisenlainen, se heille suotakoon.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Koska olen matemaattiseen ja loogiseen ajatteluun taipuva ihminen, niin selittäkää minulle tämä Liigan jatkuva tason lasku. Jos joka vuosi parhaat pelaajat kupataan parempiin sarjoihin, eikös niiden sarjojen taso ala vääjäämättä lähestyä Liigaa? Jos Liiga heikkenee heikkenemistään, niin nämä supersarjat ne vasta heikkenevätkin, kun ottavat pelaajansa vuosi vuodelta heikentyvästä Liigasta. Ennen pitkää sarjojen taso on joka puolella sama, tosin siihen voi mennä vielä muutama vuosi. Korkeintaan kuitenkin viisi (oma arvio). Parhaat pelaajat viedään ensin, seuraavana toiseksi parhaat ja kolmen-neljän vuoden päästä viedään jo nelosketjut. KHL on siis viiden vuoden päästä Liigan nelosketjun tasalla.

Tämä kehitys lähti liikkeelle Suomen osalta 80-luvulta, ja nyt mennään alaspäin kiihtyvällä tahdilla. Minun laskupääni sanoo, että Liiga oli tasonsa huipulla 80-luvun alussa ja nyt ollaan pohjalukemissa. Ensi vuonna tietysti vielä alempana, kunnes taso on joka puolella sama ja pelaajien siirtyminen ei enää muuta voimasuhteita.
 

Elton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit.
Monien mielestä KHL on maailman toiseksi kovin sarja, koska siellä pelaa suurin osa parhaista Euroopassa pelaavista pelaajista.



1. Missä eurooppalaisessa sarjassa on kovemmat kärkijoukkueet kuin KHL:ssä?
2. Missä eurooppalaisessa sarjassa on kovemmat keskikastin joukkueet kuin KHL:ssä?
3. Missä eurooppalaisessa sarjassa on kovemmat häntäpään joukkueet kuin KHL:ssä?

Keskimäärin tasoerot SHL:ssä ja SM-liigassa ovat viime vuosina olleet pienempiä kuin KHL:ssä, mutta tämä ei vielä riitä tekemään näistä kahdesta kokonaisuutena KHL:ää kovempia sarjoja.

Näihin kolmeen kysymykseen olisi erittäin mukavaa kuulla Melko Huonon vastaavan. Tyylilleen uskollisesti jättää toki luultavasti taas vastaamatta kun pitäisi jotakin faktaa pistää pelkän provoilun sijaan.

Aika tynnyrissä kasvanut saa olla jos ei pysty tunnustamaan KHL:n olevan NHL:n jälkeen maailman tasokkain liiga.
 
Lisäksi noihin Leonin osoittamiin kysymyksiin olisi kanssa mukava kuulla vastauksia esimerkiksi juuri nimimerkiltä erku, jonka mukaan liigan taso laskee vuosi vuodelta, koska täältä lähtee parhaat pelaajat muualle. Itse olen eri mieltä erkun kanssa, kuten olen täälläkin moneen otteeseen yrittänyt kertoa. Ja olen pohtinut samoja juttuja kuin Leon tuossa alla.

Eli siis tähän viestiin:

Koska olen matemaattiseen ja loogiseen ajatteluun taipuva ihminen, niin selittäkää minulle tämä Liigan jatkuva tason lasku. Jos joka vuosi parhaat pelaajat kupataan parempiin sarjoihin, eikös niiden sarjojen taso ala vääjäämättä lähestyä Liigaa? Jos Liiga heikkenee heikkenemistään, niin nämä supersarjat ne vasta heikkenevätkin, kun ottavat pelaajansa vuosi vuodelta heikentyvästä Liigasta. Ennen pitkää sarjojen taso on joka puolella sama, tosin siihen voi mennä vielä muutama vuosi. Korkeintaan kuitenkin viisi (oma arvio). Parhaat pelaajat viedään ensin, seuraavana toiseksi parhaat ja kolmen-neljän vuoden päästä viedään jo nelosketjut. KHL on siis viiden vuoden päästä Liigan nelosketjun tasalla.

Tämä kehitys lähti liikkeelle Suomen osalta 80-luvulta, ja nyt mennään alaspäin kiihtyvällä tahdilla. Minun laskupääni sanoo, että Liiga oli tasonsa huipulla 80-luvun alussa ja nyt ollaan pohjalukemissa. Ensi vuonna tietysti vielä alempana, kunnes taso on joka puolella sama ja pelaajien siirtyminen ei enää muuta voimasuhteita.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Aika tynnyrissä kasvanut saa olla jos ei pysty tunnustamaan KHL:n olevan NHL:n jälkeen maailman tasokkain liiga.

Nähdäkseni kaikki varmaankin myöntävät sen, että KHL on todella tasokas liiga, mitä todennäköisimmin tasokkain liiga änärin jälkeen.

Mitkä KHL:n vaikutukset sen sijaan ovat Liigan tasoon, se on monimutkaisempi kysymys. Varmasti vaikutuksia on ja monet hyvät pelaajat ovat viime vuosina menneet hakemaan oman muovikassinsa ruplia Venäjältä.

Minä ja moni muukin kirjoittaja ei kuitenkaan näe tässä suurta ongelmaa Liigan kannalta, nähdäkseni Suomen pääsarjassa vedetään ihan business as usual-meiningillä, kasvatetaan uusia pelaajia tähtikartalle. Näistä parhaat saavat mahdollisuutensa rapakon takana, vähän heikommat seilaavat sitten väliä Venäjä-Ruotsi-Sveitsi-Suomi.

Lisäksi KHL:n viime vuosien laajentuminen on johtanut siihen, että vähän heikommatkin pelimiehet kelpaavat nykyään itärajan taakse. En näe suuria ongelmia siinä, miten Max Wärn ja kumppanit saataisiin korvatuksi Liigassa.

Oikeastaan KHL:n yksittäisenä kiekkoliigana voidaan miltei jättää pois yhtälöstä: jo reilun kymmenen vuoden ajan eritoten media on murehtinut jokakeväistä tähtipelaajien siirtymistä muualle. Tosiasiassa aina tulee uusia tähtiä ja tähtipelaajia, tuskinpa vaikkapa Ryan Laschin saaneet TPS-fanit enää syyskuussa murehtivat menetettyä Sextonia tai Pareta.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Koska olen matemaattiseen ja loogiseen ajatteluun taipuva ihminen, niin selittäkää minulle tämä Liigan jatkuva tason lasku. Jos joka vuosi parhaat pelaajat kupataan parempiin sarjoihin, eikös niiden sarjojen taso ala vääjäämättä lähestyä Liigaa? Jos Liiga heikkenee heikkenemistään, niin nämä supersarjat ne vasta heikkenevätkin, kun ottavat pelaajansa vuosi vuodelta heikentyvästä Liigasta. Ennen pitkää sarjojen taso on joka puolella sama, tosin siihen voi mennä vielä muutama vuosi. Korkeintaan kuitenkin viisi (oma arvio). Parhaat pelaajat viedään ensin, seuraavana toiseksi parhaat ja kolmen-neljän vuoden päästä viedään jo nelosketjut. KHL on siis viiden vuoden päästä Liigan nelosketjun tasalla.

Ihan hauskaa pohdintaa. Toisaalta tämä sama kehityskulku on käynyt futiksen puolella vaikkapa Hollannin liigan osalta. Ainahan sieltä on parhaita viety pois suurempiin sarjoihin ja viedään yhä edelleen. Onko siis väitteesi Eredivisien osalta myös se, että Valioliiga ja La Liga lähestyvät tasoltaan Eredivisietä? Minä en moiseen analyysiin kykene. Ja taitaa kaikki europelit ynnä muut osoittaa, että Hollanin liigan suhteellinen taso on heikentynyt suhteessa aiempaan. Sama kehityskulku on käynyt vielä rajummin Skotlannin futisliigan suhteen. Aina sieltä on parhaat viety Valioliigaan, viedään yhä edelleen, mutta siitä huolimatta vain idiootti väittää skottiliigan suhteellisen tason säilyneen ennallaan.

Ja toki onhan se nyt nähtävissä, että Liigapelaajia enenevissä määrin viedään KHL:n heikoimpiin joukkueisiin ja kärkijoukkueet hommaavat vahvistukset KHL:n sisältä, Pohjois-Amerikasta tai SHL:stä. Vielä viitisen vuotta sitten KHL:n sen hetken rikkain seura hommasi Vehasen ja Immosen muodossa SM-liigan kirkkaimmat jalokivet kovilla siirtokorvauksilla. Nyt Liigapelaajien suhteen aktiivisimpia ovat köyhät siperialaisseurat kuten amurit, jugrat ja neftekhimikit.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös