Stadin valot
Jäsen
Jos tasapäistäminen tarkoittaisi kärjen tason heikentymistä ja muiden joukkueiden tason säilymistä ennallaan niin ei kiitos.
Tasapäistämällä sarjaa kärjen taso toki voisi heikentyä, mutta samalla se mahdollistaisi huonompien seurojen tasonnousun. Tasapäistämisessä ei siis ole kyse vain vahvojen heikentymisestä.
KHL:ssä yleisömäärät ovat joka vuosi kasvaneet huolimatta tasoeroista. Ihmiset haluavat nähdä tähtipelaajia. Mitä enemmän heitä pelaa sarjassa sen parempi.
Ihmiset haluavat toki nähdä tähtipelaajia. Maailmassa ei vain ole yhtäkään sarjaa, josta ei tähtipelaajia löytyisi. Vanhojen starbujen tilalle tulee aina uusia. Se, että KHLn katsojaluvut ovat kasvaneet on tietysti sarjalle hieno homma, mutta kuinka pitkälle tämä selittyy tietyllä uutuuden viehätyksellä jota joka kausi tulee uusien joukkueiden myötä. Se tie on pian kuljettu loppuun, kun laajentumisen rajat tulevat vastaan. Itse ainakin olen enemmänkin kiinnostunut liigaan liittyneiden "länsijoukkueiden" yleisömääristä 3-5 vuoden aikavälillä.
Pohjois-Amerikan ja Venäjän sekä eri lajien sarjoja ei voi kunnolla verrata toisiinsa.
NFL:ssä pelaavat kaikki maailman parhaat amerikkalaisen jalkapallon pelaajat. Heillä on monopoli oman lajinsa kaikkiin parhaisiin pelaajiin. Näissä olosuhteissa tasapäistäminen on paljon helpompi ja järkevämpi tehdä kuin KHL:ssä, joka joutuu tappelemaan jokaisesta tähtipelaajasta tai yleensä hyvästä pelaajasta NHL:n kanssa kynsin ja hampain.
MLBia ja NFLta voi hyvinkin verrata keskenään. Kumpikin sarja on omassa lajissaan selkeä markkinajohtaja. Niinpä seurojen keskinäisen valta-aseman heilahdus on varsin relevantti argumentti säännöillä suoritettavan tasapäistämisen puolesta.
KHLn asema eroaa siinä kohtaa, että sarja ei ole maailmanlaajuinen markkinajohtaja. Kuitenkin KHLn asema, ainakin rahassa mitattuna, markkinoiden kakkosena on hyvinkin vahva. KHLn asema suhteessa muihin liigoihin kuin NHLen on kuitenkin riittävän vahva siihen, että palkkakatosta ja -lattiasta huolimatta asema ei muuttuisi. Vain tasoittamalla sarjaa on mahdollista saada uusien joukkueiden kannattajat innostumaan uudesta sarjasta. Itse uskon, että ilman menestystä ihmisten kiinnostus KHLta kohtaan laskee ainakin "länsijoukkueiden" kohdalla. Niinpä väitänkin, että sääntömuutokset ovat välttämättömiä, jotta KHL voi saada pysyvää jalansijaa entisen Neuvostoliiton ulkopuolella.
Tämän hetken realiteetti on se, että yli 90% maailman todellisista huippupelaajista valitsee pelata NHL:ssä ja ne loput alle 10% KHL:ssä. Kovaltshuk ja Radulov ovat poikkeuksia, eivät sääntöjä. Seuraavan tason tähtipelaajat kuten Jori Lehterä taas eivät ole aivan maailman kärkipelaajien joukossa, vaikka varmaan NHL:ssä pärjäisivätkin.
KHL:n on pakko sallia rikkaimpien seurojen kova rahankäyttö, mikäli kiinnostavia ja hyviä pelaajia halutaan saada pelaamaan sarjassa. Mitä KHL edes olisi ilman näitä Kovaltshukeja, Raduloveja, Cervenkoja, Thoreseneja, Lehteröitä, Kuznetsoveja ja Kontioloita? Ei juuri muuta kuin hieman parempi versio SM-liigasta, joka on tasainen ja täynnä nimettömiä pelaajia ole sarja.
Mutta mitä KHL olisi jos noista mainitsemistasi nimistä poistettaisiinkin vain Kovaltsuk? Radulovilla NHL tuskin on enää vaihtoehto niin miehestä itsestään kuin NHL organisaatioista johtuen. Palkkaktto ei vaikuttaisi Lehterien, Thoressonien ja Kontioloiden pelaamiseen KHLssa.
Tähtipelaajat lisäävät sarjan kiinnostavuutta. Sarjassa täytyy pelata pelaajia, jotka taidoiltaan ja karismaltaan ovat muiden sarjan pelaajien yläpuolella, jos sarjan halutaan olla oikeasti kiinnostava.
Kuten jo sanoin, kaikista sarjoista löytyy näitä pelaajia, jotka ovat taidoiltaan ja karismaltaan muiden samassa sarjassa pelaavien pelaajien yläpuolella. Jotta sarja olisi oikeasti kiinnostava pitää sen lisäksi olla tasainen.
NFL:ssä näitä tähtipelaajia voidaan jakaa sosialismin avulla tasaisemmin eri joukkueille, mutta KHL:ssä tasoerot on pakko sallia, mikäli näitä pelaajia edes halutaan sarjaan pelaamaan.
Eli väität, että palkkakaton vaikutuksena seurat luopuisivat ensimmäisinä näistä Lehteröistä, Cervenkoista, Kontioloista ja Kovaltsukeista? Kyllä je olisivat muut pelaajat joiden kohdalla jousto tapahtuisi. Palkkakaton ja -lattian seurauksena joku Pietarin SKAn tähdistä voisikin yht'äkkiä olla pelaamassa Riikassa ja sarja tasoittuisi jo tätä kautta. Toinen vaihtoehto olisi ottaa käyttöön NBAsta tuttu pehmeä palkkakatto, johon siis sisältyy niin palkkakton ylityksen mahdollisuus kuin veron maksaminen ylityksen osalta. Tämänhän ei pitäisi olla ongelma rikkaille seuroille? Kuitenkin se voisi mahdollistaa tulonjakoa siihen suuntaan, että pian myös nykyisissä heittopusseissa voisi pelata näitä tähtipelaajia.
Mutta ei tilanne aivan tuollainen ole kuin kuvaat. Gagarin Cupin finaaleissa on toistaiseksi pelannut vain venäläisiä seuroja, mutta eivät ei-venäläiset seurat sentään mitään heittopusseja ole olleet ehkä viime kauden Dinamo Riikaa lukuunottamatta.
Tulevaksi kaudeksi ainakin Lev Praha ja Donbass Donetsk ovat kokoamassa joukkuetta, jotka pystyvät parhaimmillaan haastamaan läntisessä konfferenssissa kenet tahansa. Slovan Bratislavat pääsi viime kaudella pudotuspeleihin nimettömästä joukkueesta huolimatta ja tällä kaudella heillä näyttäisi olevan parempi porukka kasassa. Zagreb tullee olemaan heittopussi ensi kaudella, mutta sama koskee myös venäläistä laajennusjoukkuetta Vladivostokia.
Kuinka paljonse lohduttaa Zagrebissa, että myös Vladivostok on heittopussi? Se on tietysti hienoa, että KHLn playoff kartta kasvaa entisestään. Yksittäinen esiintyminen playoffeissa tuskin kuitenkaan on riittävä kimmoke uusien kannattajien hankinnalle? Se ei välttämättä riitä edes vanhojen mielenkiinnon ylläpitämiseen.
Toistaiseksi KHL ei ole pystynyt juuri hankkimaan selkeästi NHL-tason pohjoisamerikkalaisia pelaajia eikä juuri edes ei-venäläisiä pelaajia (Komarovkin on etninen venäläinen). Eli se että Kovaltshuk olisi jätetty hommaamatta ei kyllä tarkoita sitä, että joku New Jerseyn kolmosketjun pelaaja olisi hankittu tilalle.
Onhan näitä poikkeuksia kuitenkin olemassa. Itselle tulee mieleen ensimmäisenä Ray Emery. Ja minulle Roman Cervenka edustaa nimenomaan tätä pelaajatyyppiä jotka siirtyvät Kovaltsukien tieltä KHLen. NHLssa kasataan nimenomaan joukkueita, mikä tarkoittaa yleisestiottaen sitä, että pehmeät taitopelaajat eivät pärjää ainakaan joukkueiden alemmissa ketjuissa. Eli supertähtien tieltä väistyvät tähdet valuisivat sitten KHLen.
SM-liiga oli tasollisesti muihin sarjoihin suhteutettuna parhaimmillaan noin vuosina 1991-1995. Ja tämä koskee myös muita seuroja kuin TPS:ää ja Jokereita. Kaikki 90-luvun huiputhan eivät pelanneet vain TPS:ssä ja Jokereissa. Ojanen, Barkov ja Jutila pelasivat Tapparassa. Helminen Ilveksessä. Keskinen, Myllys ja Riihijärvi Lukossa. Kapusta, Palo, Laukkanen ja Toupal HPK:ssa. Caloun, Timonen, Rafalski HIFK:ssa jne.
Milläs sarjojen välisiä tasoeroja mitataan? Liigan katsojamäärät ovat kasvaneet koko ajan, ja kaudella 2012-2013 tehtiin jälleen uusi katsojaennätys. Suomen liikunnan ja urheilun kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan jääkiekon katsojamäärät ovat kasvaneet vuodesta 1994 tasaisesti vuoteen 2010 saakka. Kyseessä on vuoden 2010 tutkimus, joten siksi myöhempiä vuosia ei ole voitu huomioida. Kyllä tulastot nyt kitenkin tukevat sitä, että SM-liiga on katsojien mielestä mielenkiintoisempi tuote nyt kuin 90-luvulla.
Mainitsemistasi pelaajista Helminen, Keskinen, Myllys, Riihijärvi, Palo, Rafalski, Ojanen ja Jutila pelasivat myös Ruotsissa 90-luvulla. Eipä taidat joukossa olla yhtään nimeä, joka ei olisi käynyt pelaamassa 90-luvulla ulkomailla, suuri osa pelaajista pelannut vieläpä huomattavan ajan 90-luvusta ulkomailla. Ja jos haluat nimilistoja, niin 2010-luvulla SM-liigassa on pelannut mm. Granlund, Peltonen, Väänänen, Vehanen, Azevedo, Hodgman, Perrin, Nummelin. Listan tarkoitus on vain osoittaa, että kyllä niitä tähtiä on nykypäivän liigassakin.
KHL:n tapauksessa palkkakaton laskeminen tarkoittaisi juurikin kärjen heikentymistä, koska palkkakaton laskun seuraukset koskisivat vain niitä.
Mitä jos palkkakattoon tai sen laskuunliitettäisiin palkkalattia? Tai mitäs jos palkkaktto toteutettaisiin pehmeänä?