Kyllä minä näen epätasaisuuden sarjan kehittämisen kannalta ongelmana. Käytäntö on osoittanut, että tasapäistämällä sarjaa sen suosio kasvaa.
Jos tasapäistäminen tarkoittaisi kärjen tason heikentymistä ja muiden joukkueiden tason säilymistä ennallaan niin ei kiitos.
KHL:ssä yleisömäärät ovat joka vuosi kasvaneet huolimatta tasoeroista. Ihmiset haluavat nähdä tähtipelaajia. Mitä enemmän heitä pelaa sarjassa sen parempi.
Tällä viittaan NFLn kasvuun ja nousuun Pohjoi-Amerikan suosituimmaksi urheilusarjaksi ohi MLBn. Ero sarjojen kohdalla syntyi siinä kohtaa kun NFLssa otettiin tasapäistäminen tosissaan ja MLBssa jatkettiin Euroopasta tutulla linjalla isot on isoja.
Pohjois-Amerikan ja Venäjän sekä eri lajien sarjoja ei voi kunnolla verrata toisiinsa.
NFL:ssä pelaavat kaikki maailman parhaat amerikkalaisen jalkapallon pelaajat. Heillä on monopoli oman lajinsa kaikkiin parhaisiin pelaajiin. Näissä olosuhteissa tasapäistäminen on paljon helpompi ja järkevämpi tehdä kuin KHL:ssä, joka joutuu tappelemaan jokaisesta tähtipelaajasta tai yleensä hyvästä pelaajasta NHL:n kanssa kynsin ja hampain.
Tämän hetken realiteetti on se, että yli 90% maailman todellisista huippupelaajista valitsee pelata NHL:ssä ja ne loput alle 10% KHL:ssä. Kovaltshuk ja Radulov ovat poikkeuksia, eivät sääntöjä. Seuraavan tason tähtipelaajat kuten Jori Lehterä taas eivät ole aivan maailman kärkipelaajien joukossa, vaikka varmaan NHL:ssä pärjäisivätkin.
KHL:n on pakko sallia rikkaimpien seurojen kova rahankäyttö, mikäli kiinnostavia ja hyviä pelaajia halutaan saada pelaamaan sarjassa. Mitä KHL edes olisi ilman näitä Kovaltshukeja, Raduloveja, Cervenkoja, Thoreseneja, Lehteröitä, Kuznetsoveja ja Kontioloita? Ei juuri muuta kuin hieman parempi versio SM-liigasta, joka on tasainen ja täynnä nimettömiä pelaajia ole sarja.
Tähtipelaajat lisäävät sarjan kiinnostavuutta. Sarjassa täytyy pelata pelaajia, jotka taidoiltaan ja karismaltaan ovat muiden sarjan pelaajien yläpuolella, jos sarjan halutaan olla oikeasti kiinnostava.
NFL:ssä näitä tähtipelaajia voidaan jakaa sosialismin avulla tasaisemmin eri joukkueille, mutta KHL:ssä tasoerot on pakko sallia, mikäli näitä pelaajia edes halutaan sarjaan pelaamaan.
Kyllähän isot tähdet vuoden tai kaksi sarjaa vievät eteenpäin, mutta entäs sen jälkeen? Kuinka kauan ihmiset, varsinkin entisten neuvostotasavaltojen ulkopuolella jaksavat innostua seuraamaan joukkuetta joka ottaa vuodesta toiseen käkättimeen samoilta supertähdillä höystetyiltä porukoilta?
Se selviää aikanaan.
Mutta ei tilanne aivan tuollainen ole kuin kuvaat. Gagarin Cupin finaaleissa on toistaiseksi pelannut vain venäläisiä seuroja, mutta eivät ei-venäläiset seurat sentään mitään heittopusseja ole olleet ehkä viime kauden Dinamo Riikaa lukuunottamatta.
Tulevaksi kaudeksi ainakin Lev Praha ja Donbass Donetsk ovat kokoamassa joukkuetta, jotka pystyvät parhaimmillaan haastamaan läntisessä konfferenssissa kenet tahansa. Slovan Bratislavat pääsi viime kaudella pudotuspeleihin nimettömästä joukkueesta huolimatta ja tällä kaudella heillä näyttäisi olevan parempi porukka kasassa. Zagreb tullee olemaan heittopussi ensi kaudella, mutta sama koskee myös venäläistä laajennusjoukkuetta Vladivostokia.
Ja jos KHLn suurimmat tähdet pelaisivatkin NHLssa tarkoittaisi sesotä, että NHLsta vapautuisi vastaava määrä hyviä pelimiehiä. Ei ehkä Kovaltsukin tasoisia pelimiehiä, mutta hyviä kakkos- kolmoskentän pelaajia NHLssa.
Toistaiseksi KHL ei ole pystynyt juuri hankkimaan selkeästi NHL-tason pohjoisamerikkalaisia pelaajia eikä juuri edes ei-venäläisiä pelaajia (Komarovkin on etninen venäläinen). Eli se että Kovaltshuk olisi jätetty hommaamatta ei kyllä tarkoita sitä, että joku New Jerseyn kolmosketjun pelaaja olisi hankittu tilalle.
Ja tuo viittauksesi 1990-luvun SM-liigaan ontuu jo senkin takia, että 90-luku ei ollut SM-liigan kulta-aikaa. 90-luku oli Jokereiden ja TPSn kulta-aikaa.
SM-liiga oli tasollisesti muihin sarjoihin suhteutettuna parhaimmillaan noin vuosina 1991-1995. Ja tämä koskee myös muita seuroja kuin TPS:ää ja Jokereita. Kaikki 90-luvun huiputhan eivät pelanneet vain TPS:ssä ja Jokereissa. Ojanen, Barkov ja Jutila pelasivat Tapparassa. Helminen Ilveksessä. Keskinen, Myllys ja Riihijärvi Lukossa. Kapusta, Palo, Laukkanen ja Toupal HPK:ssa. Caloun, Timonen, Rafalski HIFK:ssa jne.
Eikä sarjan tasaisuus tarkoita sitä, että kärjen tason tulee laskea häntäpään tasolle.
KHL:n tapauksessa palkkakaton laskeminen tarkoittaisi juurikin kärjen heikentymistä, koska palkkakaton laskun seuraukset koskisivat vain niitä.