Onko Israelin operaatio saanut liian suuret mittasuhteet?

  • 116 798
  • 1 440

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Oops, I did it again! Kyllähän isku tuntuu vahvasti tahalliselta, sillä kaikilla osapuolilla on tiedossa missä YK:n asemat sijaitsevat. Israelin isku oli kaiken lisäksi täsmäisku (ei siis harhalaukaus) ja tehty niin isolla voimalla, että mitkään suojat eivät tällä kertaa auttaneet. Vaikea on silti uskoa, että Israelin hallitus olisi valtuuttanut armeijaa iskemään näin kovaa sotilastarkkailijoita kohtaan. On hyvin mahdollista, että Israelin armeijalta on lähtenyt mopo totaalisesti käsistä ja koska sotatoimet eivät ole menneet suunnitelmien mukaan on YK nyt päätetty ajaa pois, jotta voidaan jatkossa iskeä kunnolla ja kovaa alueelle.

Israel painottaa olevansa demokraattinen valtio ja demokratiassa tälläisiä asioita ei voi lakaista maton alle. Odotan Israelin hallitukselta täyttä selvitystä ja syyllisten rankaisemista. Untako? We´ll see.
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
PeteX kirjoitti:
Israel painottaa olevansa demokraattinen valtio ja demokratiassa tälläisiä asioita ei voi lakaista maton alle. Odotan Israelin hallitukselta täyttä selvitystä ja syyllisten rankaisemista. Untako? We´ll see.

Tehdään jostain majurista syyllinen. Annetaan sille potkut armeijasta ja taas kaikki on hyvin. Israel saa hyvän maineen, koska rankaisee syyllisiä.

Haagiin koko valtio- ja sotilasjohto pitäisi laittaa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
No Israelin johdosta aika moni tyyppi ei voi vierailla esim. Belgiassa koska he ovat siellä asetettu syytteisiin sotarikoksista (esim. Shaban leirin joukkomurha 80-luvun alussa), nyt sama syyte vaan jokaiseen EU maahan niin saadaanpahan ainakin jotain painetta aikaseksi.
 

Morgoth

Jäsen
Tumbi kirjoitti:
Tietenkin, mitä ihmeellistä siinä nyt on? Reaktiot täysin verrattavissa, jos perheenjäsen vs joku tuntematon kuolee vaikka

Ei mitään, erittäin inhimillistä, mutta se maailmanrauhakin on aika kaukana tuolla asenteella.

Milloin sitä syytetään mitäkin valtiota sen toimista ja itsekkyydestä ja vaaditaan moraalia sen toimiin ja hymistellään omantunnon puhdistamiseksi, mutta vasta sitten aletaan vaatia todella kovia toimia, kun se jotenkin omakohtaisesti koskee.

Miten nyt sanoisi...vähän kaksinaismoralismia.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Aika rauhallisesti tuo Tuomioja toisaalta kommentoi asiaa, kutsui tapahtunutta ns. collateral damageksi eli tällaisten operaatioiden yhteydessä väistämättä tapahtuviksi sivullisiksi uhreiksi.

Toisaalta, jos Israel käyttää 'laittomia' tykistön ammuksia siviilejä vastaan ja tämäkin hyökkäys oli hävittäjä-pommittajan täsmäisku laser/kameraohjatulla pommilla (ja isolla sellaisella) niin voidaan kysyä perustellusti että miten tällaista voi tapahtua?
 

Tumbi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Red Wings (Oilers), Liverpool, La Selección
Morgoth kirjoitti:
Ei mitään, erittäin inhimillistä, mutta se maailmanrauhakin on aika kaukana tuolla asenteella.

Milloin sitä syytetään mitäkin valtiota sen toimista ja itsekkyydestä ja vaaditaan moraalia sen toimiin ja hymistellään omantunnon puhdistamiseksi, mutta vasta sitten aletaan vaatia todella kovia toimia, kun se jotenkin omakohtaisesti koskee.

Miten nyt sanoisi...vähän kaksinaismoralismia.

Maailmanrauha aka hyttytyttöjen päiväuni. Ei kai kukaan edes puolivakavissaan ajattele maailmanrauhan olevan mahdollista millään tasolla ja kaukana se on ikuisesti millä asenteella tahansa - hyttytyttöjen tai kaksinaismoralistien.

Tottakai nyt, jos ja kun suomalainen sekä kolme muuta rauhanturvaajaa ovat kuolleet Israelin täsmäpomituksissa, pitää asialle jotain tehdä valtiontasolla. Niin Suomen, Kiinan, Kanadan ja Itävallan. Tähän astihan kiista on lähinnä ollut lipsien-hessujen-iippojen välinen, jossa on pääasiassa kuollut näiden kolmen osapuolen siviilejä/sotilaita.

Edit. Sanamuoto
 

Carlos

Jäsen
Sillälailla!

Jos Suomen päättäjillä on yhtään ns. munaa, nyt viimeistään israelin suurlähettiläs pitäisi lähettää kotiin, ja kutsua oma lähettiläs pois sieltä luvatusta maasta. Tämä siis vähintään. Mieluummin kannatan avointa kostoa, sehän on nykyään maailmanlaajuisesti hyväksytty toimintamalli (ainakin USA:lle ja israelille). Aina kun ko. maat eivät pidä jostain tyypistä/maasta, he katsovat oikeudekseen murhata tyypin/miehittää ko. maan. Nyt mielestäni Suomen pitäisi nähdä oikeudekseen käydä pommittamassa Tel Aviv maan tasalle.

Jokohan nyt aletaan maailmalla ymmärtää että israel on rikollisvaltio jota ei olisi koskaan pitänyt edes väen vängällä perustaa. Jokohan nyt aletaan uskoa ettei "valittua kansaa" ehkä sittenkään ole ihan sattumanvaraisesti vainottu halki vuosituhansien, ehkä siihen on löytynyt ihan joku syy.

Juutalaisten julmasti murhaama suomalainen, piti tämäkin päivä nähdä.

Vaikuttaa tosiaan siltä että israelin pippelinvenytys-operaatio ei sittenkään mene kuten piti. Hizbollah ei ole moksiskaan, jutkut eivät tiedä minnepäin roiskivat, ja roiskivat näköjään täysin summittaisesti. Kyllähän se on tietty niin, että jos neljän miljoonan ihmisen seassa on 100 vapaustaistelijaa, tappamalla kaksi miljoonaa ihmistä, saat todennäköisesti puolet - tai ainakin neljänneksen vapaustaistelijoista hengiltä. Tämä on israelilla täysin hyväksyttävä onnistumisprosentti -onhan heitä kohdeltu joskus kaltoin.

Nyt teki kyllä tämä valittu kansa semmoisen munauksen että varmasti tuntevat sen nahoissaan.
 
Viimeksi muokattu:

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Morgoth kirjoitti:
Miten nyt sanoisi...vähän kaksinaismoralismia.

Israel pommitti YK:n leiriä, joka toimi sodan tarkkailutehtävissä. Tätä ennen asia on ollut Israelin, Palestiinan ja näiden ryhmittymien välinen asia, mutta nyt he ylittivät rajan. Ja oltiinhan noista hommista huolissaan jo aiemmin muualla maailmassa. Vaikka siellä ei olisi kuollut suomalaista, oltaisiin tästä varmasti saatu samankaltaista keskustelua. Tottakai se nyt alkaa koskettamaan myös muita osapuolia tämä homma enemmän. En näe siinä mitään kaksinaismoralistista. Toki olen itsekin jo aiemmin ihmetellyt, miten yhden sotilaan kaappaaminen (toki toki taustalla miljoonia muita asioita) oikeuttaa tällaiseen operaatioon, joka on muuttunut täydeksi sodaksi ja jossa kuolee satoja ihmisiä, joilla ei ole osaa eikä arpaa koko touhuun.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Carlos kirjoitti:
Jokohan nyt aletaan maailmalla ymmärtää että Israel on rikollisvaltio jota ei olisi koskaan pitänyt edes väen vängällä perustaa.
Kyllähän tämä on ollut tiedossa, mutta tämä viimeinen katkaisi ainakin tämän kamelin selän. Jumalauta jos ei riitä siviilien silmitön tappaminen, vaan tarvitsee pommittaa sivussa YK-porukkaa, niin kyykkyyn vaan koko "alueen ainoa demokratia".
Carlos kirjoitti:
Jokohan nyt aletaan uskoa ettei "valittua kansaa" ehkä sittenkään ole ihan sattumanvaraisesti vainottu halki vuosituhansien, ehkä siihen on löytynyt ihan joku syy.
.
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Saa nähdä mitä muka tämäkin "vahinko" aiheuttaa. Pahoittelevat kovin tapahtunutta, ja syyttävät YKta siitä kun miehensä raahanneet väärään paikkaan. Jatkat samalla tavalla kuten ennenkin välittämättä yhtään siitä mitä maailmaa sanoo, AmerikanYhdysvallat tukevat tätä toimintaa myös samalla tavalla kuten ennenkin ja maailman meno jatkuu.
Muu maailma ei tee oikeasti mitään muuttaakseen menoa, ei se helvetin sanallinen paheksunta muuta mitään, sanktioita perkele juutalaisille sanktioita.
 

jarnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
FNM hockey club
En ymmärrä mitä Iipot oikein ajattelivat pommittamalla YK-asemaa.
Ei ole ensimmäinen kerta kun näin tapahtuu.
Muistaakseni vuonna 1996 he pommittivat UNIFILin asemaa Etelä-Libanonissa, johon oli hakeutunut toistasataa siviiliä turvaan pommituksilta.
Israelilaiset ampuivat silloin 2-3 kranaattia sisälle asemaan. Siviilit (suurin osa naisia ja lapsia), sekä 5 Fidziläistä rauhanturvaajaa sai silloin surmansa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Maailman muslimit saivat pilapiirros-Tanskan hätää kärsimään pistämällä juustot ja maitotuotteet boikottiin.

Yhtään jaffa-appelsiinia ei meidän taloon enää hankita. Mitä muita tuotteita voisi boikotoida?

Wikipediasta:

"Euroopan Unioni on Israelin tärkein kauppakumppani ja vienti unionin alueelle muodostaa 28 prosenttia Israelin kokonaisviennistä. Vuonna 1995 solmittu kauppasopimus, joka korvasi vuonna 1975 solmitun yhteistyösopimuksen, sallii Israelin tuoda EU:n alueelle teollisuustuotteita ilman tuontitulleja ja pyrkii edistämään yhteistyötä investointien ja lainsäädäntöjen yhtenäistämisen osalta."

Vanhanen? Masa?
 

lihaani

Jäsen
Israelhan on vihamielisten valtioiden ympäröivä ressukka. Nämä saatanalliset terrorijärjestöt Hamas ja Hizbollah eivät edes tunnusta Israelin olemassaoloa, vaan uhkaavat ajaa juutalaiset mereen.

Omapahan on YK:n ja rauhanturvaajien vika. Miksi eivät poistuneet paikalta ajoissa. Pakkohan ne silloin on täsmäiskulla eliminoida. Miksi tässäkin ketjussa niin vähän heruu ymmärrystä vapaan maailman etuvartiolle barbaarisessa Lähi-idässä.

Totta puhuen viimeinenkin sympatiani Israelia kohtaan katosi. Ei edes Al Qaidan, Talebanin tai Palestiinan hulluimmatkaan itsemurhaterroristit ole hyökänneet YK:m tarkkailijoiden kimppuun.

Mutta Valittu Kansa tekee tasan tarkkaan, mitä se tahtoo. Ja ken sitä uskaltaa kritisoida, on vähintään ymmärtämätön kommarifasisti!
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Israelin selitykseltä, että kyseessä olisi vahinko vie vähän pohjaa se, että BBC:n sivujen mukaan YK-tarkkailijoita oli tulitettu ennen osumaa 14 kertaa - ilmeisesti tykistötulella. Itse tappavan osuman toimitti Israelin ilmavoimien kone, joka tiputti YHDEN pommin suoraan rauhanturvaajien niskaan. Myös apuun rientäneitä intilaisia YK-lääkintämiehiä tulitettiin ("was shelled" - mitä tarkoittaa?)

Aikamoinen vahinko.
 

Speedye

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, CR7, AO, Härski
Mielestäni kaikki ulkomaalaiset vittuun tuolta ja antaa poikien selvittää välinsä. Ei tuo kiista sillä ratkea että ulkomaalaiset neuvottelijat yrittävät saada sovun aikaiseksi. Se on mielestäni katsottu kortti jo.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
sunnuntai kirjoitti:
Saa nähdä mitä muka tämäkin "vahinko" aiheuttaa. Pahoittelevat kovin tapahtunutta, ja syyttävät YKta siitä kun miehensä raahanneet väärään paikkaan

Tietääkseni YK:n tukikohta on ollut tuossa paikassa 30 vuoden ajan. Ei sitä siihen aivan vasta ole "raahattu". Israel kyllä tiesi mitä pommitti.
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
Muistettakoon, että Israel on jo kahden viikon ajan pommittanut siviilejä, tulittanut avustuskuljetuksia ja Punaisen Ristin autoja, katkaissut pakolaisten kulkureittejä jne., ja täälläkin on moista toimintaa jaksettu ymmärtää ja selitellä parhain päin. On siis hieman mautonta, että yksi suomalaisuhri kääntää mielipiteet näin ylösalaisin ja laukaisee rasistisen jutkuttelun. Kannattaa kaikesta huolimatta huomioida, että kyseessä on itsenäinen valtio, jonka sotatoimista on päätetty poliittisesti! Siksi oikea kritiikin kohde on Israelin valtiojohto, ei juutalaisuus.

Olen muuten 100% varma, että jos Tuomioja olisi antanut yhtä tuomitsevan lausunnon 24h sitten, hän olisi täälläkin jälleen kerran se puita halaava risuparta, joka ei ymmärrä mistään mitään.

Oli miten oli, toivon hartaasti, että tämä oli vihdoin se korsi, joka katkaisee kamelin selän ja käynnistää laajan, kansainvälisen painostuksen Israelin harjoittamaa politiikkaa kohtaan. Parempi myöhään kuin milloinkaan, sillä silmitön murhaaminen milloin milläkin verukkeella ei tule alueen ongelmia ratkaisemaan.
 

Tumbi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Red Wings (Oilers), Liverpool, La Selección
SergeiK kirjoitti:
clip... Myös apuun rientäneitä intilaisia YK-lääkintämiehiä tulitettiin ("was shelled" - mitä tarkoittaa?)...clip

"Was shelled" tarkoittaa yleensä epäreilua, eiku epäsuoraatulta / murkulaa.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
SergeiK kirjoitti:
Myös apuun rientäneitä intilaisia YK-lääkintämiehiä tulitettiin ("was shelled" - mitä tarkoittaa?)

En ole varma, mutta tarkoittaisiko tykinammmuksen sirpaleista tai kranaatinsirpaleista tulleita osumia.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
lennox kirjoitti:
Israel on SIKA-valtio.. en HYVÄKSY, mutta en myöskään IHMETTELE yhtään aatun toimia.

Minäkään en hyväksy, mutta en myöskään ihmettele. Pidän natsi-Saksaa yhtenä perkeleenä sen vuoksi, mitä he yrittivät tehdä ja tekivätkin Neuvostoliiton kansoille, mutta sitä miksi Saksassa alkoi ennennäkemätön juutalaisviha ymmärrän varsin hyvin.

Mikäli valkoiset olisivat voittaneet Venäjän sisällissodan, olisi Venäjälläkin saatettu nähdä iso juutalaisvaino jo 1920-luvulla. Suuriosa bolshevikkijohtajista ja vallankumouksen alullepanijoista oli juutalaisia. Juutalaiset olivat lisäksi suorittaneet koko 1910-luvun ajan Venäjällä poliittisia murhia, joiden tarkoitus oli heikentää valtakuntaa ja riisua se isänmaallisista ja ns. "isovenäläisistä" voimista. I maailmansodan aikaan Venäjän juutalaiset, Lenin etunenässä, vehkeilivät tsaarin valtaa ja armeijaa vastaan yhteistyössä keisarillisen Saksan kanssa. Mm. Lenin sai suoraa rahoitusta Saksan juutalaisilta.

Vuonna 1917 juutalaiset saivat sitten suuren tilaisuutensa, kun valtakunta oli heikentynyt I maailmansodan vuoksi. Sisällissodan aikana ja jälkeen lähes koko venäläinen sivistyneistö joko tapettiin ja karkasi pois maasta. Päälahtareita olivat juutalaiset Lenin (Uljanov), Trotski (Bronstein), Sverdlov (Yankel) ja Jurovski. Sverdlov määräsi ja Jurovski henkilökohtaisesti toteutti mm. tsaarinperheen murhan Jekaterinburgissa.

Mikäli valkoiset olisivat selviytyneet sodan voittajina, olisi juutalaisille varmaankin kostettu ja vieläpä aika raa'asti. Jo 1880-luvulla Venäjällä oli ollut pieniä juutalaisvainoja, mutta ne eivät olisi olleet mitään sen rinnalla, mikä heitä olisi odottanut 1920-luvun Venäjällä, jos valkoinen Venäjä olisi kukistanut bolshevikit. Mukana olisi mennyt varmasti tuhansia syyttömiäkin juutalaisia. Onnekseen juutalaiset kuitenkin voittivat ja saivat tapettua koko valkoisen Venäjän sivistyneistön ja sotilashenkilöt, jolloin välttivät koston ja jolloin heille jäi vapaat kädet huseerata maassa. Toki Stalin sittemmin syrjäytti juutalaiset vallankahvasta 1930-luvulla. Mm. Trotski pakeni Yhdysvaltoihin, jonne Stalin lähetti palkkamurhaajan hoitelemaan Trotskin päiviltä.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
OldTimeHockey kirjoitti:
Muistettakoon, että Israel on jo kahden viikon ajan pommittanut siviilejä, tulittanut avustuskuljetuksia ja Punaisen Ristin autoja, katkaissut pakolaisten kulkureittejä jne., ja täälläkin on moista toimintaa jaksettu ymmärtää ja selitellä parhain päin. On siis hieman mautonta, että yksi suomalaisuhri kääntää mielipiteet näin ylösalaisin ja laukaisee rasistisen jutkuttelun. Kannattaa kaikesta huolimatta huomioida, että kyseessä on itsenäinen valtio, jonka sotatoimista on päätetty poliittisesti! Siksi oikea kritiikin kohde on Israelin valtiojohto, ei juutalaisuus.

Eli kaikki jotka nyt toivovat juutalaisten lähettämistä savuna ilmaan, ovat aikaisemmin ymmärtäneet näitä toimia? Saisinko edes yhden esimerkin, ettei tämä nyt mene ihan mutu-pohjalta.
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
OldTimeHockey kirjoitti:
Siksi oikea kritiikin kohde on Israelin valtiojohto, ei juutalaisuus.

Totta. Se on aivan sama onko siellä juutalaisia vai saatananpalvojia johdossa. Ei tässä mistään juutalaisvastaisuudesta kyse ole.

Jonkinaikaa sitten tehtiin tutkimus, jossa kysyttiin EU-kansalaisilta mikä valtio on pahin uhka maailmanrauhalle. Väkivastasi, että Israel ja hyvänä kakkosena oli USA. Suomessa nuo maat menivät toisinpäin. No, joka tapauksessa tämän jälkeen Israelin johto syytti eurooppalaisia antisemitismistä.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
OldTimeHockey kirjoitti:
Muistettakoon, että Israel on jo kahden viikon ajan pommittanut siviilejä, tulittanut avustuskuljetuksia ja Punaisen Ristin autoja, katkaissut pakolaisten kulkureittejä jne., ja täälläkin on moista toimintaa jaksettu ymmärtää ja selitellä parhain päin. On siis hieman mautonta, että yksi suomalaisuhri kääntää mielipiteet näin ylösalaisin ja laukaisee rasistisen jutkuttelun.
Bullshit. Tämä on keskustelupalsta, jumalauta. Siksi "täälläkin on puolusteltu" tyyliset heitot ovat turhia ellei niitä henkilöidä tiettyihin nickeihin.

Samat naamat täällä samoissa poteroissa seisovat. Ne jotka olivat aiemminkin kritisoineet Israelia ovat nyt enemmän vihoissaan. Nämä israelin ymmärtäjät ovat taas tänä aamuna jo päätelleet YK-joukkojen komentajan nimestä, että vika oli hänen eikä Valitun Kansan®.

EDIT:Ohmi ehtikin jo avautumaan samasta aiheesta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ohmi kirjoitti:
En ole varma, mutta tarkoittaisiko tykinammmuksen sirpaleista tai kranaatinsirpaleista tulleita osumia.

Shell tarkoittaa ainakin MOT -sanakirjan mukaan myös ammusta tai kranaattia. Eli tarkoittaisiko tuo sitten sitä, että nuo lääkintämiehet olisivat joutuneet kranaattitulen keskelle?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
"was shelled" tarkoittaa sitä että avustajia oli ammuttu tykistötulella ts. se ennen tappavaa hävittäjä-pommitajan täsmäiskua tapahtunut tykistötuli jatkui myös täsmäiskun jälkeen jolloin avustajat saivat rautaa niskaansa.

Mutta joo, ihan vitun vahinkohan se oli, vahinkohan on myös se että Israel käyttää siviileitä vastaan ns. kuorma-ammuksia jotka siis ripottelevat pienempiä räjähteitä laajalle alueelle, näitä käytetään yleensä miehistökeskittymiä vastaan mutta tiuhaan asutetulla siviiliympäristössä näiden käyttö on suorastaan rikollista. Näiden käyttö on kielletty kansainvälisissä sopimuksissa (Geneven sopimuksen ensimmäinen laajennus v.1977), ei vähiten siksi että n. 10% näistä levitetyistä pienemmistä räjähteistä jää suutareiksi ja siten aiheuttaa vaaraa ja tuhoa taisteluiden jälkeenkin. Näiden ammusten siivoaminen on huomattavasti vaarallisempaa kuin esim. normaalien jalkaväkimiinojen raivaaminen. Sopimus siis kieltää kuorma-ammusten käytön tilanteissa jossa niiden vaikutusta siviili- ja sotilaskohteiden välillä ei voida mitenkään kontrolloida.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös