Pakko vähän elvistellä tässä vaiheessa tämän oman kotipanimon tuotteilla. Aloitettiin kaverin kanssa ihan fiilispohjalla reilu vuosi sitten tekemään olutta tässä mun vantaalaisessa pikkukaksiossa. Ensimmäiset satsit 40 litran kattilassa kaasupolttimen ja saunan avustuksella. Ensimmäinen erä meni täysin vihkoon, kun mäskäyslämpö oli reilusti yli 80 astetta pienen huolimattomuuden säestyksellä. Tuon jälkeen käytiin yhden päivän tehokurssi, jonka jälkeen homma alkoi luistaa paremmin. Sittemmin hankin mäskäysvehkeet himaan, mikä vähensi ylimääräistä säätämistä aika reilusti. Tähän mennessä on tullut tehtyä lähinnä APA:a ja pari IPA-erää. Onnistuneimpana voin pitää yhtä täysin reisilleen mennyttä (oma resepti, tarkoitus oli tehdä muuta kuin tuli) erää, jossa prossat nousivat 11 pintaan, mutta joka pitkällä lageroinnilla muuttui hyvin maukkaaksi; sekä lisäksi kesällä tehtyjä miedosti savuisia ja erittäin hedelmäisiä APA-eriä. Jälkimmäisissä oli tarkoitus kokeilla, josko onnistuisi toistamaan edellisen reseptin ja lopputuloksissa ei ollut ihan älytöntä eroa. Nyt on sitten kaverin vanhempien hiilikellarissa valmistumassa ensimmäinen american lager, sellainen reilusti jenkkihumaloitu vähän peruslageria tummempi setti. Pullotus joskus kuukauden päästä ja ensipuraisut pääsee ottamaan siitä n. pari viikkoa myöhemmin, kun jälkikäyminen kylmässä on valmis.
Erittäin mukavaa puuhaa, ja yleensä tuollainen APA on juontivalmista 3-4 viikkoa aloituksesta. Paljonhan tuossa tulee sotkua ja aikaa saa aina tuohon panemiseen käytettyä sen 6-8 tuntia, josta suurin osa on odottelua. Melko inhimilliseen hintaan saa tehtyä todella maukasta olutta, ja aloittelijoille esim. pussimäskäys on tapa, jolla ei tule edes suuria alkukustannuksia. Eniten tuossa maksaa humalat. Maltaat ovat kohtalaisen edullisia, reilun euron kilolta, ja hiivan saa otettua aina talteen ja kasvatettua siitä seuraavaan erään uuden satsin. Tosin kannattaa käyttää se hiiva melko samanlaiseen olueen kuin mistä sen on kerännyt talteen. Suosittelen muillekin ainakin kokeilua.