Täytyy kanssa sanoa, että vieroksun suuresti tuota "erikoisolut" leimaa. Vaikka täytyy myöntää samaan syssyyn, että sitä tulee toisinaan käytettyä, mutta se johtuu usein vähän siitä miten ihmiset ymmärtää kun puhutaan oluesta. Pyrin silti käyttämään oluttyylin nimeä.
Mielestäni mitään erikoisoluita ei ole oikeasti olemassakaan, on vaan erilaisia oluttyylejä ja niistä lager on nuorimpia, pohjahiivaolut kun on.
Erityisen ärsyttävää tuossa erikoisolut -nimityksessä on se, että sitä kautta se saa jonkinlaisen snobbailun leiman monien kohdalla. Ikään kuin joillekin ei kelpaa kuin joku "erikoisolut", vaikka perusrakenteeltaan nuo ei nyt niin toisistaan suuresti eroa - sama juoma kun ovat. Maltaat, humala ja vesi on ne perusraaka-aineet oli kyseessä ale tai lager. Toki sitten astuu hiivan kohdalla niitä eroja, mutta silti.
Porterit ja stoutit, vehnäoluista ja pale aleista nyt puhumattakaan on monissa paikoissa ihan perustavaraa mitä juodaan ja kaadetaan hanoista. Se, että suomalainen on keskimäärin mieltynyt miedon makuiseen lageriin ei asioita muuta. Myös trappistit on Benelux-maissa saatavilla ihan tavallisissa kaupoissa ja eivät nyt sinänsä ole mitään erityistä. Mm. Suomessa ne toki nauttii ehkä eniten suosiota olutharrastajain keskuudessa, mutta onhan ne tietysti eksoottisia meidän olutkulttuurissamme. Jossain Belgiassa varmasti ihan päivittäistavaraa. Toki nyt noissakin maissa lagereita juodaan, joku Stella Artois on erittäin tunnettu merkki ja itseasiassa ihan kelpo pohjahiivaolut hörpiskellä vaikkapa kesäisellä terassilla.
Eli kyllä se erikoisolut on vaan keinotekoinen termi, joka on pesiytynyt Suomeen, kun olutkulttuuri on täällä ollut pitkät ajat niin homogeeninen. Onneksi pienpanimoiden nousun kautta on pikku hiljaa alkanut monipuolistumaan, niin josko sitten tuollaiset harhaanjohtavat termitkin vähitellen katoaisi. Ainakin Alko saisi luopua moisesta luokittelusta. Edistää ennakkoluuloja ja -käsityksiä oluesta juomana.