Minkäslaista olutta rohkenisitte suositella kaltaiselleni amatöörille kauniin kesäpäivän seuraksi, parvekkeella juotavaksi? Onko näissä oluissa ylipäänsä eroa, että eivätkö jotkut vain yksinkertaisesti sovellu kuumaan kesäpäivään? Voinko mennä vikaan, jos alan vain käymään oluita läpi aloittaen olutopas.infon "parhaista" oluista? Ainakin tuo Nøgne Ø India Pale Ale menee näillä näkymin kokeiluun.
No itselle tippuu juurikin suodattamattomat vehnäoluet, mutta koitan viimeiseen asti välttää mainitsemaasi franziskaneria, kun parempiakin on. Ruokakauppojen valikoimat ovat vehnäoluiden saralta melko onnettomat, kiitos 4,7% kieltolain, kun hyvät saksalaiset oluet ovat about 5 - 5,9 prosenttisia. Paras mielestäni on Ayinger Ur-weisse. muita ihan ok, mm. Paulaner Hefe-weisse, erdinger..
Kuumina kesäpäivinä maistuu myös hyvin humaloidut oluet, jenkki alet (joo, jenkeissä osataan tehdä hyvää olutta), kun niissä yleensäkin on humalointi kohdallaan.. karvas, katkera, raikas. Hyviä suomalaisiakin on, mm. huvila pale ale, kievari humalainen, molemmat maitokauppakamaa..
Olutopas. info on hyvä foorumi, mutta lue sitä pieni "suodatus" päällä. Ne kaverit on kunnon oluthomoja (huomaat kun luet esim keskustelua miten irroittaa etiketti parhaiten, jne), ja ne keheen olen törmänyt, melko pihiä porukkaa, kun kaikki on aina niin kallista (ravintolassa siis), jne kitinää... Ja ainakin itselle on olut ihan juotavaksi ostettu, ymmärrän kyllä joidenkin kypsytystä viinien tavoin, mutta rajat ne on venäjälläkin. Tosin Thomas Hardy´s ale on kuulemma parasta 25 vuotta päiväyksen jälkeen, mene ja tiedä..
Ja minulla ainakin menee ihan kauden mukaan tuo, talvella ja syksyllä vahvat, tummat stoutit ja imperial stoutit, keväällä ja kesällä sitte taas nuo yllämainitsemani oluttyypit. Ihan ilma ja fiilispohjalta, tämä senkin takia että OO:n rankingit voivat osa olla keskellä kesää aika tuhteja ja voimakkaita...